«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Ψήφισμα του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την ονομασία των Σκοπίων


Στη Θεσσαλονίκη σήμερα 4 Ιουλίου 2018 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.30΄, συνήλθε, στα γραφεία του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», σε συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου, και εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα που αναφέρεται στη συμφωνία που υπέγραψε η χώρα μας με την Π.Γ.Δ.Μ. στις 17 Ιουνίου 2018 στις Πρέσπες:

Ο ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», που ιδρύθηκε το 1903 και δραστηριοποιήθηκε μέσα στη φωτιά του Μακεδονικού Αγώνα από τον αείμνηστο Πολυγυρινό Γεώργιο Παπανικολάου, ιατρό και Μακεδονομάχο, τον οποίο οι βούλγαροι κομιτατζήδες τρεις φορές αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν, και που ενώνει στους κόλπους του εδώ και 115 χρόνια χιλιάδες Χαλκιδικιώτες, συντηρώντας και...
αναδεικνύοντας την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της Χαλκιδικής και της Μακεδονίας μας με εκατοντάδες εκδηλώσεις, με εκδόσεις βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών και με εθνικές, πολιτιστικές, πνευματικές και άλλες δράσεις, διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο το πνευματικό και, κυρίως, το εθνικό φρόνημα των Χαλκιδικιωτών και φίλων μας,

ε κ φ ρ ά ζ ε ι

τη βαθιά του ανησυχία για τη «συμφωνία» που η χώρα μας υπέγραψε με την Π.Γ.Δ.Μ την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 στις Πρέσπες, την οποία θεωρεί επιζήμια αν όχι ολέθρια για την πατρίδα μας, γιατί πέραν των άλλων δεινών που θα επισωρεύσει η πιθανή εφαρμογή της, αγνοεί και προσβάλει βίαια τη μνήμη των νεκρών που έπεσαν μαχόμενοι για τη Μακεδονία στους πολύχρονους αγώνας για τη σωτηρία της, με τελευταίο τον ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ, και που η θυσία τους έγινε θρύλος και τραγούδια που φωλιάζουν στις καρδιές όλων των Ελλήνων και ιδιαίτερα ημών των Μακεδόνων και δεν ξεριζώνονται με οποιαδήποτε συμφωνία.
Οι λόγοι της βαθύτατης ανησυχίας μας είναι προφανείς:
Με τη «συμφωνία» εκχωρείται το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στους Σλάβους γείτονές μας με την εκφορά ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ενώ η χώρα θα μπορούσε να ονομασθεί Δαρδανία, Δακία, Σκοπιανή Δημοκρατία, Μακεδονία του Βαρδάρη ή όπως αλλιώς επιθυμούν οι κάτοικοί της, ονόματα που αναφέρονται στους παλαιούς χάρτες για τον τόπο όπου ζουν, και μόνο το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ δεν τους ανήκει.
Με τη «συμφωνία» αναγνωρίζεται η γλώσσα τους ως «Μακεδονική», ενώ και οι ίδιοι αποδέχονται ότι η γλώσσα τους είναι σλαβικό ιδίωμα που προσομοιάζει με τη Βουλγαρική από πλευράς καταγωγής ομολογούν ότι είναι Σλάβοι.
Επίσης, Με τη συμφωνία επίσης, αναγνωρίζεται ένα νέο έθνος, το «Μακεδονικό». Τους αναγνωρίζεται, δηλαδή, ιδιαίτερη εθνότητα, που ούτε προϋπήρχε, ούτε ιστορικά εμφανίστηκε ποτέ, αφού η Μακεδονία είναι ανέκαθεν τμήμα της Ελλάδας. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι το κρατικό αυτό μόρφωμα ήταν δημιούργημα μιας πολιτικής σκοπιμότητας του 1944, από έναν δικτάτορα, που του έδωσε αυθαίρετα το όνομα Μακεδονία για λόγους αλυτρωτικών βλέψεων (κάθοδος στο Αγαίο) και δυστυχώς ύστερα από εβδομήντα χρόνια, το σκοτεινό εκείνο σχέδιο τείνει να υλοποιηθεί από εμάς τους ίδιους με την συγκατάθεση παραχώρησης του ονόματός μας.
Πέραν τούτων, ως Παγχαλκιδικός Σύλλογος με αίσθημα ευθύνης θεωρούμε ανιστόρητη και θίγουσα τα εθνικά μας συμφέροντα την αναφορά σε συγκρότηση διεπιστημονικής επιτροπής αρμόδιας για τη μελέτη θεμάτων κοινού ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, και ανησυχούμε και διαμαρτυρόμαστε, διότι η Χαλκιδική είναι εμβληματικός ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος που ανήκει διαχρονικά στη συνολική ιστορία του Ελληνισμού (άρθρο 8,5).
Μας προβληματίζει, επίσης, εντονότατα η τύχη των ποικίλων ονομασιών, φορέων, τόπων, μνημείων, συμβόλων, έργων τέχνης και εκατοντάδων εμπορικών ονομασιών, αφού το άρθρο1,3,θ της «συμφωνίας» μιλάει για «κοινά αποδεκτές λύσεις» στις εμπορικές ονομασίες, σήματα και σύμβολα.

Για όλα αυτά δηλώνουμε ότι:

Ως Έλληνες επιθυμούμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους γείτονές μας. Στηρίζουμε επίσης το δικαίωμά τους να εισέλθουν στους διεθνείς οργανισμούς. Όμως ποτέ δε θα δεχθούμε τη εκχώρηση ονόματος της Μακεδονίας γιατί αυτό δεν τους ανήκει. Ως Μακεδόνες αισθανόμαστε την υπέρτατη υποχρέωση και την ευθύνη να μην επιτρέψουμε τον σφετερισμό του ονόματός μας και την εξαφάνιση της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όποιες σκοπιμότητες κι αν υπηρετούνται.
Αποδοχή «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικής εθνότητας» συνιστούν επονείδιστη εθνική υποχώρηση που δεν την δεχόμαστε. Γι’ αυτό

ζητούμε

την επανεξέταση των συγκεκριμένων επιβλαβών, για τα εθνικά μας δίκαια, άρθρων της «συμφωνίας» και

διακηρύσσουμε

τη διαρκή εγρήγορσή μας, αγωνιζόμενοι με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο για την αποτροπή κάθε δράσης και ενέργειας που θα επιχειρεί τον σφετερισμό των εθνικών μας δικαίων. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΝ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Το Δ.Σ. , Θεσσαλονίκη 4-7-2018




Δεν υπάρχουν σχόλια: