"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Αντιπροσωπία της Κίνησης ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, αποτελούμενη από τον συντονιστή Γιάννη Μαγκριώτη και τους φίλους Δημήτρη Ευαγγελινό, Χρήστο Κομπόγιαννο, Κυριάκο Μερελή και Χρήστο Σιδηρόπουλο, επισκέφθηκε την τοπική διεύθυνση του ΕΚΑΒ 2 Κεντρικής Μακεδονίας και τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Στρατή Πλωμαρίτη.
Στις συναντήσεις έθεσαν το μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων σε ασθενοφόρα, υγειονομικό προσωπικό και...
τεχνολογικό εξοπλισμό του ΕΚΑΒ, που το καλοκαίρι γίνεται πιο έντονο στις τουριστικές περιοχές, όπως η Χαλκιδική και η Πιερία.
Μετά την ενημέρωση από τη διευθύντρια κ. Αγγελική Τσιούπα και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, η αντιπροσωπία της Κίνησης τόνισε ότι, παρά την ενίσχυση του στόλου των ασθενοφόρων από την εταιρεία που κατασκευάζει τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΠ και από το υπουργείο, ο αριθμός των περίπου 120 οχημάτων παραμένει ανεπαρκής και κυρίως είναι πεπαλαιωμένα, αφού δυστυχώς ακόμη δεν έχει γίνει ο διαγωνισμός της Περιφέρειας για την αγορά 15 ασθενοφόρων από κοινοτικούς πόρους.
Το πρόβλημα είναι πιο μεγάλο στην έλλειψη του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού και κυρίως διασωστών και φαίνεται ότι θα ενταθεί, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, από την αλλαγή του κανονισμού του ΕΚΑΒ που συζητιέται αυτήν την περίοδο και οδηγεί στην υποβάθμιση των αναγκαίων δεξιοτήτων των διασωστών.
Δυστυχώς το πρόβλημα της τεχνολογικής υποστήριξης του ΕΚΑΒ γίνεται μεγαλύτερο, αφού η χώρα μας δεν έχει αποκτήσει ακόμη ηλεκτρονικές τράπεζες δεδομένων στα νοσοκομεία και δεν υπάρχει ο τεχνολογικός εξοπλισμός στο επιχειρησιακό κέντρο του ΕΚΑΒ και στα ασθενοφόρα για την άμεση ενημέρωση και υποστήριξη των ασθενών.
Ειδικά για τη Χαλκιδική, παρότι γίνονται προσπάθειες από τη διεύθυνση και τους εργαζομένους, η κάλυψη και αυτό το καλοκαίρι θα είναι ανεπαρκής, αφού από τους περίπου 70 εργαζόμενους που χρειάζονται υπάρχουν 35 μέχρι τώρα.
Στη συνάντηση με τον επικεφαλής της 4ης ΥΠΕ κ. Πλωμαρίτη η αντιπροσωπία της Κίνησης έθεσε το πρόβλημα της χρόνιας ανεπάρκειας της πρωτοβάθμιας φροντίδας, κυρίως στα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικά της Θεσσαλονίκης.
Δυστυχώς, παρότι από τη δεκαετία του ’80 έχει ψηφιστεί ο πρώτος νόμος για την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και οι δύο τελευταίοι το 2014 και το 2016, λίγα βήματα έγιναν μέχρι τώρα.
Το δίκτυο των κέντρων υγείας του ΙΚΑ και τα κέντρα υγείας αγροτικού τύπου, μαζί με τους αγροτικούς γιατρούς, ήταν μια σημαντική προσπάθεια, άλλα ποτέ δεν μπόρεσαν να αναπτύξουν αποτελεσματικές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας και να διευκολύνουν τα νοσοκομεία στο βασικό έργο τους, ούτε έγινε αυτό με το ΠΕΔΙ τα προηγούμενα χρόνια, ούτε φυσικά και τώρα με την αντικατάστασή του από τα ΤΟΜΥ.
Το δίκτυο παραμένει ανεπαρκές, υπάρχει απροθυμία των γιατρών να το στελεχώσουν, λόγω χαμηλών αμοιβών, όπως σημείωσε ο κ. Πλωμαρίτης, δύσκολων συνθηκών εργασίας και εργασιακής αβεβαιότητας, αφού χρηματοδοτείται και αυτό προσωρινά από πόρους του ΕΣΠΑ και η διάρκεια του προγράμματος είναι μέχρι το 2022. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει το σύνολο των δαπανών μετά το τέλος του ΕΣΠΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αυτό είναι πάντα υπό την αίρεση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του προϋπολογισμού εκείνη την περίοδο.
Είναι καιρός, στα πρότυπα των ανεπτυγμένων χωρών της ΕΕ, να δοθεί σημαντικός ρόλος στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας και της υγείας γενικότερα.
Το ΕΣΥ, η μεγάλη αυτή κατάκτηση της δεκαετίας του ’80, έχει από καιρό πολλές αδυναμίες και δεν καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών.
Η οικονομική κρίση βοήθησε να γίνουν μεγάλες τομές από το 2010 μέχρι σήμερα για να περιοριστεί η σπατάλη και η διαφθορά, όμως οι διαθέσιμοι πόροι δεν επαρκούν πλέον για τη βασική λειτουργία του∙ πολύ περισσότερο, για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξή του.
Για να γίνει όμως αυτό, εκτός από τους αναγκαίους πόρους, απαιτούνται και μεγάλες δομικές αλλαγές στη φιλοσοφία, τη δομή του και τη λειτουργία του και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αφού οι κυβερνήσεις αρκούνται στην εφαρμογή των εντολών της τρόικας για τον περιορισμό της σπατάλης και της διαφθοράς και δεν προχωρούν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για λόγους ιδεοληπτικούς και φοβούμενοι το προσωρινό πολιτικό κόστος που συνοδεύει κάθε ουσιαστική αλλαγή στο Δημόσιο που αποβλέπει στην αναβάθμισή του και στην προσαρμογή στις ανάγκες της νέας εποχής.
Σημαντικό θέμα επίσης, όπως τόνισε η αντιπροσωπία της Κίνησης, είναι η αναβάθμιση και του ιδιωτικού τομέα της υγείας, ο έλεγχός του και η συνεργασία με το δημόσιο σύστημα και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία με όρους διαφάνειας και ισοτιμίας.
Είναι αδιανόητο με τον μεγάλο αριθμό γιατρών που έχει η χώρα και την υψηλή κατά τεκμήριο κατάρτισή τους, όπως και το ανάλογο παραϊατρικό
προσωπικό, να μην μπορεί να οργανώσει ένα αξιόπιστο σύστημα υγείας και περίθαλψης, στο οποίο θα βρίσκουν εργασία με ικανοποιητικούς όρους γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ένα σύστημα το οποίο θα κάνει τους πολίτες να νιώθουν ασφαλείς, θα μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους επισκέπτες των γειτονικών χωρών, θα υποστηρίζει τον τουρισμό και θα αναπτύξει και τον ιατρικό τουρισμό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: