"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

«Τ’ Αϊ Γιωργιού» στα Ν. Φλογητά Χαλκιδικής


Για πρώτη φορά με τη συμμετοχή Κυπριακού συγκροτήματος
Η μνήμη του Αγίου Γεωργίου, προστάτη των Νέων Φλογητών, τιμήθηκε το τριήμερο 21-23 Απριλίου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου 21 Απριλίου, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Φλογητών και ειδικά η χορευτική ομάδα παίδων, υποδέχθηκαν τα μέλη του...
παιδικού συγκροτήματος από το Ακάκι Λευκωσίας της Κύπρου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου. Μεταξύ των συλλόγων αναπτύχθηκε μια στενή σχέση τα τελευταία δύο χρόνια. Εκεί, τα παιδιά αντάλλαξαν μεταξύ τους χειροποίητα, συμβολικά δώρα και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της Κύπρου και της Καππαδοκίας. Οι μητέρες των παιδιών από τα Ν. Φλογητά ετοίμασαν ένα τραπέζι με παραδοσιακά εδέσματα και γλυκίσματα, προς τιμήν των παιδιών από την Κύπρο ενώ και εκείνοι έφθασαν με δικά τους παραδοσιακά προϊόντα όπως χαλούμι και σεφταλιά. Η γιορτή πραγματοποιήθηκε σε πραγματικά πολύ φιλικό κλίμα, τόσο μεταξύ των παιδιών όσο και των γονέων-συνοδών τους με τους αντίστοιχους από τα Νέα Φλογητά. Αυτή τη σχέση επεσήμαναν κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών τους, ο χοροδιδάσκαλος και επικεφαλής της κυπριακής αποστολής Λούης Παναγιώτου και ο συνάδελφος του από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Φλογητών Ανδρέας Λέλεκας. Αναμνηστικά δώρα αντάλλαξαν επίσης οι εκπρόσωποι των συλλόγων. Οι εκπρόσωποι της Μεγαλονήσου προσκάλεσαν τα μέλη του Συλλόγου των Ν. Φλογητών στην Κύπρο, ώστε να ανταποδώσουν τη φιλοξενία και την υποδοχή.
Παραμονή της εορτής η μεγάλη εκδήλωση

Το απόγευμα της Κυριακής 22 Απριλίου τελέστηκε ο εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στα Νέα Φλογητά και ακολούθησε η περιφορά της εικόνας στους δρόμους του χωριού, συνοδεία της φιλαρμονικής ορχήστρας της Νέας Τρίγλιας και πολυπληθούς κοινού ενώ οι καμπάνες σήμαναν πανηγυρικά. Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις με την εκκλησιαστική χορωδία της ενορίας να απαγγέλει πασχαλινούς ύμνους, το απολυτίκιο του Αγίου Γεωργίου και κυπριακά τραγούδια. Ακολούθησαν τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου Νέων Νέας Τρίγλιας, του Ακακίου Λευκωσίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Φλογητών. Αφού ολοκλήρωσαν τις εμφανίσεις τους τα παιδιά, μπήκαν όλα μαζί στον κύκλο του χορού, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο πολιτισμός αλλά και η αθωότητα της παιδικής ψυχής ενώνουν. Το όμορφο γλέντι κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.
Το πρωί ανήμερα της εορτής τελέστηκε η θεία λειτουργία στον ομώνυμο Ιερό Ναό. Οι εκδηλώσεις μνήμης των κατοίκων των Ν. Φλογητών προς τον πολιούχο Τροπαιοφόρο Άγιο Γεώργιο επαναλαμβάνονται αδιάκοπα από το 1925, έτος άφιξης και εγκατάστασης ων προσφύγων στη νέα πατρίδα. Από τότε άλλαξαν σχεδόν τα πάντα… ο αδυσώπητος χρόνος δεν άφησε τίποτα αναλλοίωτο στο πέρασμα του… το μόνο που δεν κατάφερε να αλώσει, είναι η εικόνα, την οποία με ευλάβεια μετέφεραν οι πρόσφυγες από την Καππαδοκία στη Μητρόπολη Ελλάδα αλλά και την πίστη των κατοίκων στον προστάτη Άγιο τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανατρέχοντας στο Ιστορικό Φωτογραφικό Αρχείο του Πολιτιστικού Συλλόγου, αυτό που διακρίνεται είναι η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου, που κυριαρχεί στις υπερενενηντάχρονες εκδηλώσεις των κατοίκων.
Μια «θερμή» φιλία γεννήθηκε
Χαρακτηριστικό των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων η συμμετοχή της κυπριακής αποστολής. Τα μέλη της, με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκαν στην υποδοχή από τους κατοίκους της κοινότητας των Ν. Φλογητών και τους κάλεσαν για πολλοστή φορά στην Κύπρο. Η σχέση αυτή ξεκίνησε πέρυσι το χειμώνα, οπότε και για πρώτη φορά ήρθαν στη Νέα Προποντίδα και τα Νέα Φλογητά. Από τότε δημιουργήθηκε αυτό το δέσιμο, το οποίο συνεχίζεται…


 







Δεν υπάρχουν σχόλια: