«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

  • ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ – General Data Protection Regulation, GDPR» ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ
Μετά τις δύο πολύ επιτυχημένες ενημερωτικές εκδηλώσεις με θέμα «Το νέο περιβάλλον λειτουργίας που θέτει για τις Επιχειρήσεις και τους Φορείς ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων – GDPR» που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με την...
Ένωση Ξενοδοχείων και με την Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής στον Πολύγυρο (13.04.2018) και στην Ιερισσό (20.04.2018), και λόγο ότι το θέμα έχει παρουσιάσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τελευταία περίοδο, αφού και ο Κανονισμός της ΕΕ θα έχει εφαρμογή άμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη της από 25/5/2018 και θα αντικαταστήσει την ισχύουσα νομοθεσία που είχε εφαρμοστεί πριν πολλά χρόνια με τον Ν. 2472/1999, προγραμματίζεται και η τελευταία εκδήλωση σήμερα , Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 στα Νέα Μουδανιά, στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου (Αμφιθέατρο) στις 19:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

  • ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΠΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σας καλεί την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 και ώρα 11:00 στο Συνεδριακό του Κέντρο στον Πολύγυρο, σε ημερίδα ενημέρωσης από την Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής προς τους αρμόδιους φορείς και επιχειρήσεις του Νομού επί των θεμάτων λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τουριστικών επιχειρήσεων, παραεμπορίου, παράνομης υπαίθριας κατασκήνωσης, κ.ά., εν’ όψει της έναρξης της θερινής περιόδου και των επικείμενων προβλημάτων που θα μας απασχολήσουν, προκειμένου να ληφθούν έγκαιρα μέτρα αστυνόμευσης από πλευράς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής.

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ»
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, σας προσκαλεί την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 και ώρα 19.30 στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου στον Πολύγυρο, στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Ρύθμιση Χρεών Επιχειρήσεων & Ελεύθερων Επαγγελματιών». Η ενημερωτική ημερίδα με κεντρικό ομιλητή τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κο Κουρμούση Φώτη, εστιάζει στην παρουσίαση του νομοθετικού πλαισίου του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Β’ , Γ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΦΕΤ)
Η Επιμελητηριακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής «ΕΠ.ΑΝ.Ε.Χ.» σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προτίθεται να πραγματοποιήσει σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας Β΄ κατηγορίας επικινδυνότητας (35 ώρες εκπαίδευσης κόστους 100,00€) και Τεχνικού Ασφαλείας Γ΄ κατηγορίας επικινδυνότητας (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 50,00 €), καθώς και σεμινάρια Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων (ΕΦΕΤ) (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 80,00€).
Για τους Εργοδότες ή για τους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις δεν είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του Επιμελητηρίου και επιθυμούν να λάβουν μέρος στα σεμινάρια, θα πρέπει να καταβάλλουν αντίστοιχα τα παρακάτω ποσά: Για τον Τεχνικό Ασφαλείας Β΄ κατηγορίας επικινδυνότητας (35 ώρες εκπαίδευσης κόστους 110,00€), για τον τεχνικό Ασφαλείας Γ΄ κατηγορίας επικινδυνότητας (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 60,00 €) και για σεμινάρια Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων (ΕΦΕΤ) (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 90,00€).
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν τόσο στον Πολύγυρο, στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Επιμελητηρίου, όσο και σε οποιαδήποτε περιοχή της Χαλκιδικής, εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενδιαφερομένων ανά κατηγορία.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τα μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής για τη συμμετοχή τους στα σεμινάρια, είναι η ταμειακή τακτοποίησή τους , όσον αφορά την καταβολή της ετήσιας συνδρομής τους για το τρέχον έτος (2018). Οι αιτήσεις συμμετοχής για τα σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας Β & Γ κατηγορίας & του ΕΦΕΤ υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου: www.epichal.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 και στο e-mail: info@epichal.gr, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία.

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ «Συμμετοχή σε Διεθνείς Εκθέσεις & Β2Β συναντήσεις»
Το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ σε συνεργασία με τον εθνικό φορέα ENTERPRISE GREECE και την Επιμελητηριακή Αστική Εταιρία Χαλκιδικής «ΕΠ.ΑΝ.ΕΧ» στα πλαίσια της στήριξής τους στις τοπικές, εν δυνάμει εξαγωγικές επιχειρήσεις αλλά και των εξαγωγέων της Χαλκιδικής που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, διοργανώνουν ΔΩΡΕΑΝ εκπαιδευτικό σεμινάριο για τα ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, διάρκειας 5 ωρών, την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 & ώρες 15.30 – 20:30 στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής (Πολυτεχνείου 58, Πολύγυρος, 2ος όροφος) με θέμα: «Συμμετοχή σε Διεθνείς Εκθέσεις & Β2Β συναντήσεις».
Μετά τη λήξη του σεμιναρίου θα δοθούν στους συμμετέχοντες βεβαιώσεις συμμετοχής.
Βασική προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις - μέλη του Επιμελητηρίου που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο σεμινάριο είναι η τακτοποίηση των οφειλόμενων συνδρομών τους προς το Επιμελητήριο παρελθόντων ετών έως 2014 καθώς και την τρέχουσα συνδρομή ανταποδοτικών υπηρεσιών έτους 2018 (πληροφορίες για τις οφειλόμενες συνδρομές των επιχειρήσεων στο Μητρώο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής). Οι επιχειρήσεις που δεν είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του Επιμελητηρίου και επιθυμούν να λάβουν μέρος στο σεμινάριο, θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό των είκοσι ευρώ (20€) ανά άτομο. Η αίτηση συμμετοχής βρίσκεται αναρτημένη και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου: www.epichal.gr και πρέπει να σταλεί στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από την επιχείρηση το αργότερο έως την Δευτέρα 14 Μαΐου 2018. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 & 2371024300, e-mail: info@epichal.gr, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία.

  • 2Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016

Πρόκειται για τα καθεστώτα "Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ" & "Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού" του Ν. 4399/2016.
Στόχος του καθεστώτος "Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ" είναι η παροχή ενός πλήρους πλαισίου κινήτρων με βασικό στόχο τη δημιουργία νέων ανεξάρτητων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε νεοσύστατες ή σε υπό ίδρυση ανεξάρτητες ΜΜΕ που προτίθενται να πραγματοποιήσουν αρχική επένδυση σε κάποιον από τους επιλέξιμους κλάδους του νόμου. Η ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς είναι η 4η Απριλίου 2018. Ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών ορίζεται η 30η Ιουνίου 2018. Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος ανέρχεται σε εκατόν πενήντα εκατομμύρια (150.000.000) ευρώ, εκ των οποίων τα εκατόν είκοσι εκατομμύρια (120.000.000) ευρώ που αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και τα τριάντα εκατομμύρια (30.000.000) ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής. Δικαιούχοι του καθεστώτος είναι υπό σύσταση και νέες επιχειρήσεις όλων των τύπων (ατομική, Ο.Ε, Ε.Ε, Ε.Π.Ε, Ι.Κ.Ε, Α.Ε, συνεταιρισμοί κλπ) που λειτουργούν έως 7 έτη. Επιλέξιμες δαπάνες: Κτιριακές εγκαταστάσεις, Έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, Μηχανολογικός εξοπλισμός - τεχνικές (ειδικές) εγκαταστάσεις, Λοιπός εξοπλισμός, Μεταφορικά μέσα, Αγορά πάγιων στοιχείων ενεργητικού μονάδας που έχει παύσει την λειτουργία της , Άυλα στοιχεία ενεργητικού, Μισθολογικό κόστος νέων θέσεων εργασίας , Δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες (μόνο για νέες ΜΜΕ).
Σκοπός του καθεστώτος "Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού" είναι η δημιουργία ενός πλαισίου ενισχύσεων περιορισμένου εύρους με ιδιαίτερα απλοποιημένες διαδικασίες. Μέσω του συγκεκριμένου καθεστώτος θα ενισχυθούν με φορολογικές απαλλαγές, δαπάνες μηχανολογικού εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιούνται εντός της μονάδας υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν σε αρχική επένδυση. Η ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς είναι η 4η Απριλίου 2018. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων ορίζεται η 15η Δεκεμβρίου 2018 εφόσον δεν εξαντληθεί νωρίτερα ο προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ και αφορά το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής. Δικαιούχοι του καθεστώτος είναι υπό σύσταση και νέες επιχειρήσεις όλων των τύπων (ατομική, Ο.Ε, Ε.Ε, Ε.Π.Ε, Ι.Κ.Ε, Α.Ε, συνεταιρισμοί κλπ) που λειτουργούν έως 7 έτη. Επιλέξιμες δαπάνες: Μηχανολογικός εξοπλισμός  , Μεταφορικά μέσα, Αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού μονάδας που έχει παύσει την λειτουργία της. 

  • Eurostat: ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΟ 2017 Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Το υψηλότερο χρέος ανά την ΕΕ είχε και το 2017 η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat βάση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (EDP). Αναφέρει ότι μετά από την Ελλάδα (χρέος στο 178,6% του ΑΕΠ), έπεται με διαφορά η Ιταλία (στο 131,8% του ΑΕΠ), η Πορτογαλία (στο 125,7% του ΑΕΠ), το Βέλγιο (στο 103,1%) και η Ισπανία (στο 98,3%). Συνολικά 15 από τα 28 κράτη μέλη είχαν χρέος υψηλότερο από το 60% του ΑΕΠ (που είναι το όριο του συμφώνου σταθερότητας). Τα κράτη με το χαμηλότερο χρέος ήταν η Εσθονία (9,0%), το Λουξεμβούργο (23,0%), η Βουλγαρία (25,4%), η Τσεχία (34,6%) και η Ρουμανία (36,4%).
  • ΕΛΣΤΑΤ: ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 4% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ 2017
Η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έκλεισε το 2017 στο 4% του ΑΕΠ ή στα 7,08 δισ.  ευρώ, έναντι 3,9% του ΑΕΠ ή 6,7 δισ. ευρώ το 2016. Η επίδοση είναι πολύ υψηλότερη από τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ: στον προϋπολογισμό υπολογιζόταν στα 4,67 δισ. ευρώ ή στο 2,6% του ΑΕΠ (μία επίδοση που οδηγούσε σε μνημονικό πλεόνασμα 2,44% του ΑΕΠ έναντι μνημονικού στόχου για 1,75% του ΑΕΠ). Η επίδοση είναι για 3η χρονιά πάνω από τον στόχο της συμφωνίας με τους δανειστές, πιστοποιώντας την υπερβολική "αφαίμαξη" της αγοράς και των πολιτών από την φορολαίλαπα και τις περικοπές δαπανών.
  • ΑΝΟΙΞΕ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ Taxis ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή στο ΤΑΧΙS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των φορολογούμενων με τα εισοδήματα του 2017 από τις 19 Απριλίου. Όπως είναι γνωστό πρόσβαση στην εφαρμογή έχουν οι φορολογούμενοι μέσα από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ( aade.gr). Στη συνέχεια θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους προσωπικούς κωδικούς τους για να μπουν στην εφαρμογή. Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες η ΑΑΔΕ είχε δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα νέα έντυπα Ε1 και Ε3 αλλά και την εγκύκλιο με τις οδηγίες για τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Η εγκύκλιος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διευκρινίσεις για το πώς θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι τις δαπάνες με «πλαστικό» χρήμα για να καλύψουν το αφορολόγητο όριο, τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, καθώς και τι ισχύει για τους έγγαμους και τους φιλοξενούμενους. Αναλυτικές οδηγίες δίνονται και για το έντυπο Ε2 στο οποίο δηλώνονται τα εισοδήματα από ακίνητα και τα ανείσπρακτα ενοίκια.
  • ΑΑΔΕ: ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Taxisnet ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΦΟΡΩΝ ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΩΝ
Διαθέσιμη είναι η πληρωμή των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. ατομικών οφειλών με τη χρήση καρτών πληρωμών μέσω της εφαρμογής του Taxisnet. Η πληρωμή των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. ατομικών οφειλών (φυσικών και μη προσώπων) δύναται να διενεργείται με τη χρήση καρτών πληρωμών, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του Taxisnet, στη διαδικτυακή πύλη της Α.Α.Δ.Ε. (www.aade.gr.) . Ο χρήστης επιλέγει την οφειλή ή τις οφειλές που επιθυμεί να πληρώσει και προσδιορίζει το ακριβές ποσό καταβολής για αυτές. Η συναλλαγή ολοκληρώνεται στο διαδικτυακό περιβάλλον της Δ!Α.Σ. Α.Ε.. Η Α.Α.Δ.Ε. δεν διατηρεί πρόσβαση σε στοιχεία της κάρτας, όπως τον αριθμό, την ημερομηνία λήξης και τον αριθμό ασφάλειας της. Με τη νέα παρεχόμενη υπηρεσία, είναι δυνατή η πληρωμή πολλών οφειλών σε μία συναλλαγή και με την επιτυχή ολοκλήρωσή της, οι οφειλές πιστώνονται άμεσα.
  • ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Στις 27 Απριλίου ξεκινούν και επίσημα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τα προγράμματα πλειστηριασμών που δημοσιεύονται μέσω της ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) από τις 27 Απριλίου θα ξεκινήσουν πλειστηριασμοί ακινήτων με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ όλοι οι πλειστηριασμοί από την 1η Μαΐου και μετά θα πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. Η τιμή πρώτης προσφοράς για τα ακίνητα δεν θα είναι πλέον η αντικειμενική αξία, αλλά η εμπορική τιμή.
  • HANDELSBLATT: ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ STRESS TEST ΤΗΣ ΕΚΤ
«Ανακούφιση στην Αθήνα», καθώς τα τέσσερα μεγάλα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν χρειάζονται νέες εισφορές κεφαλαίου και περνούν τη δοκιμασία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) για συνολικά 37 ευρωπαϊκές τράπεζες, γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt επικαλούμενη τρεις πηγές από τραπεζικούς κύκλους. «Αυτό δεν είναι μόνο καλά νέα για τις ελληνικές τράπεζες και τους μετόχους τους, αλλά και ένα σημαντικό βήμα προς την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα βοήθειας» σημειώνει με έμφαση η Handelsblatt. 
  • FT: Η ΕΕ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΝΤΙ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να μεταφέρουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, διοχετεύοντας τους πόρους από χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία σε εκείνες που επλήγησαν σκληρά από τη χρηματοπιστωτική κρίση, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αναμένεται ότι θα αποτελέσουν ένα από τα πιο επίμαχα μέρη του σχεδίου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2021-2027, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Μάιο.
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΟΠΙ ΑΜΟΙΒΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΕΠΙ
Σας γνωρίζουμε ότι το αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) αμοιβολόγιο της ΑΕΠΙ, δεν έχει προσαρμοστεί στο νέο της ρεπερτόριο (ύστερα από αποχωρήσεις μελών της) και συνεπώς οι αμοιβές τις οποίες αναφέρει δεν αντιστοιχούν στις αμοιβές τις οποίες πρέπει να λάβει σήμερα σύμφωνα με τον νόμο. Η ΑΕΠΙ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της αναπροσαρμοσμένο αμοιβολόγιο για το οποίο όμως δεν έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία. Συνεπώς, ενημερώνουμε τους χρήστες – μέλη μας , ενόψει και της θερινής περιόδου, να μην προβούν σε καταβολές για τις τρέχουσες χρήσεις βάσει του παλαιού αμοιβολογίου (του αναρτημένου στην ιστοσελίδα του ΟΠΙ), μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα έκδοσης νέου αμοιβολογίου από την ΑΕΠΙ με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία. Για κάθε νέα πληροφορία θα σας ενημερώσουμε άμεσα.
  • ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΜΑΪΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΑΡΙΝΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Στο πρώτο 15θήμερο του Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι ανοιξιάτικες ενδιάμεσες εκπτώσεις με προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, 6 Μαΐου. Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο του ν. 4177/2013, ως ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι ορίζονται καταρχήν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ωστόσο μπορούν να μεταβάλλονται σε κάθε περιφέρεια με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του τοπικού εμπορικού συλλόγου. Στις περιφερειακές ενότητες για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί απόφαση που να ανατρέπει όσα ισχύουν από το γενικό πλαίσιο, τότε η φετινή ενδιάμεση "εαρινή" εκπτωτική περίοδος, θα είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Οι 15 ημέρες είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες. Ως ημέρα έναρξης του δεκαπενθημέρου είναι η Τετάρτη, 2 Μαΐου (καθώς η πρωτομαγιά όπως κάθε χρόνο θα κηρυχτεί ως υποχρεωτική αργία) και αντίστοιχα, τελευταία ημέρα των εκπτώσεων θα είναι η Τρίτη, 15 Μαΐου, με προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, 6 Μαΐου. Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την συγκεκριμένη Κυριακή, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994).
  • ΕΦΚΑ: ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ 2017- ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΦΚΑ:
Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοινώνει ότι η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2017 για τους Μη Μισθωτούς ασφαλισμένους είναι σε εξέλιξη και αναμένεται η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων εκκαθάρισης. Για το σκοπό αυτό οι Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ καθώς και εφαρμογές που υποστηρίζουν την εισφοροδότηση Μη Μισθωτών θα υπολειτουργούν από την Τρίτη 24/04/2018 έως την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης. Δεδομένου ότι η εκκαθάριση συνδέεται τεχνικά με την έκδοση εισφοράς Μαρτίου 2018 (η οποία καθυστερεί) θα δοθεί νέα ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής της εισφοράς, για την οποία θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.
  • ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.

ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .

  • ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής καινοτομεί και προβάλει όλες τις Τουριστικές Επιχειρήσεις του Νομού στη νέα Τουριστική Πύλη Χαλκιδικής. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάδειξη του συνολικού Τουριστικού Προϊόντος του Νομού Χαλκιδικής και τη διεύρυνση της Τουριστικής Σεζόν.
Προβάλλουμε συνολικά όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό στον Νομό μας: Καταλύματα, Ξενοδοχεία, Αγροτουριστικά, Επιχειρήσεις Εστιατόρια, Ταβέρνες, Καφετέριες,  Clubs.  Επιχειρήσεις Ενοικίασης αυτοκινήτων, μηχανών, σκαφών, Τουριστικά Πρακτορεία –Γραφεία και Επιχειρήσεις με Δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα, πεζοπορία, ιππασία, καταδύσεις κά.. Προβάλλονται επίσης και οι Επιχειρήσεις με Τοπικά ή Παραδοσιακά προϊόντα.
Ο επισκέπτης μέσα από την Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής θα γνωρίσει τις ομορφιές του νομού, τις παραλίες, τα αξιοθέατα, τα μνημεία και μουσεία και μαθαίνει για τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που διοργανώνονται κάθε χρόνο.
Επισκεφτείτε τη νέα Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής και μέσα από το Portal Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κάνοντας click στο Filoxeno-Η Ελληνική Τουριστική Πύλη.

  • ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΕΕΕ) ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
Δύο νέες πρωτοπόρες τεχνολογικά υπηρεσίες  προσφέρει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) στο σύνολο των Ελληνικών επιχειρήσεων-μελών των Επιμελητηρίων. Πρόκειται για την υπηρεσία εύρεσης επενδυτικών προγραμμάτων (http://investmenttools.uhc.gr/) και την υπηρεσία ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) εκπαίδευσης (http://elearning.uhc.gr/). Με την πρώτη υπηρεσία, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ανατρέχουν για να αντλούν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για όλα τα νέα επενδυτικά προγράμματα και προγράμματα απασχόλησης, όπως και όλες τις προϋποθέσεις ένταξής τους σε αυτά. Με την υπηρεσία ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) ασύγχρονης  εκπαίδευσης οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, στην οποία έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός μαθημάτων ασύγχρονης τηλεκατάρτισης.

  • ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ – ΠΛΑΙΣΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ Π.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2018 - 2019 (Αριθ. Διακήρυξης 172409/799/10.04.2018)

H Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής προκηρύσσει επαναληπτικό διεθνή ανοικτό μειοδοτικό Ηλεκτρονικό διαγωνισμό, με σφραγισμένες προσφορές , με τη διαδικασία της Συμφωνίας – Πλαισίου, για την προμήθεια υγρών καυσίμων κίνησης για τα οχήματα των Υπηρεσιών της Π.Ε. Χαλκιδικής για τα έτη 2018 – 2019, εκτιμώμενου συνολικού προϋπολογισμού μέχρι διακόσιες χιλιάδες ευρώ (200.000,00 €), συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ισομοιρασμένου ανάμεσα στα 2 έτη. Κριτήριο κατακύρωσης είναι η χαμηλότερη τιμή, και υπάρχει η δυνατότητα κατακύρωσης είτε για το σύνολο των προκηρυσσόμενων Ομάδων είτε για καθεμία Ομάδα καυσίμων ξεχωριστά, και σε κάθε περίπτωση μόνον για το σύνολο των λίτρων της Ομάδας και του χρόνου της Συμφωνίας – Πλαισίου και των Εκτελεστικών Συμβάσεων. Οι υποψήφιοι ανάδοχοι που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές τους, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr, του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ., στην Ελληνική γλώσσα, μέχρι την Κυριακή 06.05.2018 και ώρα 23.00., Η αποσφράγιση των προσφορών και η διεξαγωγή του διαγωνισμού θα γίνει ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ (promitheus.gov.gr), την Πέμπτη, 10/05/2018 ώρα 10.00 από το αρμόδιο, πιστοποιημένο στο σύστημα, συλλογικό όργανο Επιτροπή διενέργειας και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού. Περισσότερες πληροφορίες στο Tμήμα Προμηθειών, κος Νεκτ. Μαυρομουστάκης τηλ. 23713 51483 fax: 23713 51292 e-mail: od10@halkidiki.gov.gr .

  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τις επιχειρήσεις μέλη του ότι είναι σε ισχύ από 1η Φεβρουαρίου 2018 το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ανταλλαγής για νέους επιχειρηματίες (Erasmus for Young Entrepreneurs) .
Το πρόγραμμα «Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες», βοηθά φιλόδοξους Ευρωπαίους επιχειρηματίες να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να ξεκινήσουν και/ ή να διευθύνουν με επιτυχία μία μικρή επιχείρηση στην Ευρώπη. Νέοι επιχειρηματίες συναντώνται και ανταλλάσσουν γνώσεις και επιχειρηματικές ιδέες με έναν έμπειρο επιχειρηματία, κοντά στον οποίο μένουν και συνεργάζονται για μία περίοδο 1-6 μηνών. Η διαμονή χρηματοδοτείται κατά ένας μέρος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν :
α) εν δυνάμει επιχειρηματίες ή νέοι επιχειρηματίες , ανεξαρτήτου οικονομικής δραστηριότητας, με εμπειρία έως τρία χρόνια.
β) επιχειρήσεις (ιδιοκτήτες – διευθυντές μια μικρής ή μεσαίας επιχείρησης), ως επιχειρηματίας υποδοχής, ανεξαρτήτου οικονομικής δραστηριότητας, με εμπειρία περισσότερη από τρία χρόνια.
Ως νέος επιχειρηματίας, θα επωφεληθεί με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα από την on-the-job εκπαίδευση σε μια μικρή ή μεσαίου μεγέθους επιχείρηση σε οποιαδήποτε από τις συμμετέχουσες χώρες. Αυτό θα διευκολύνει το επιτυχημένο ξεκίνημα την επιχείρησης του ή την ενίσχυση της νέας επιχείρησής του. Μπορεί επίσης να επωφεληθεί από την είσοδο σε νέες αγορές, διεθνείς συνεργασίες καθώς και από την πιθανή δυνατότητα συνεργασίας με νέους επιχειρηματίες του προγράμματος.
Σαν οικοδεσπότης επιχειρηματίας, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα, μπορεί να επωφεληθεί από νέες ιδέες από έναν νέο επιχειρηματία στην δικιά του επιχείρηση. Μπορεί να έχει ειδικές δεξιότητες ή γνώσεις σε έναν τομέα στον οποίο να μην έχει εξειδίκευση, το οποίο θα συμπληρώνει το δικό του. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες οικοδεσπότες απήλαυσαν την εμπειρία όπου αποφάσισαν να φιλοξενήσουν εν συνεχεία και άλλους επιχειρηματίες.
Είναι πραγματικά μια win-win συνεργασία σύμφωνα με την οποία και οι δύο πλευρές μπορούν να ανακαλύψουν νέες Ευρωπαϊκές αγορές ή επιχειρηματικούς εταίρους, διαφορετικούς τρόπους για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Μακροπρόθεσμα, θα επωφεληθούν από διευρυμένες δυνατότητες δικτύωσης, και, πιθανόν, εάν αποφασίσουν στην συνέχιση της συνεργασίας τους, ενδεχομένως μακροπρόθεσμα επιχειρηματικούς εταίρους (π.χ. κοινές επιχειρήσεις, υπεργολαβία δραστηριοτήτων, προμηθευτής /εργολαβικές σχέσεις).
Η διάρκεια του προγράμματος είναι δύο χρόνια (έως Ιανουάριο 2020) και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού του.
Περισσότερες πληροφορίες για τον οδηγό του προγράμματος, στο link που ακολουθεί :
https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/
Επιπλέον περισσότερες πληροφορίες για τους νέους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα καθώς και για τη συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής τους επισυνάπτουμε τα παρακάτω link :
Για τους οικοδεσπότες επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα καθώς και για τη συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής, περισσότερες πληροφορίες στο link που επισυνάπτουμε :


  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) 2016/679 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας
    95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων -
    GDPR).
Ο κανονισμός 2016/679 (Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων – General Data Protection Regulation, GDPR ) πραγματεύεται την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ελεύθερης κυκλοφορίας τους. Ο κανονισμός εκδόθηκε στις 27/4/2016 και θα εφαρμοστεί άμεσα σε όλους τους οργανισμούς και επιχειρήσεις των κρατών μελών στις 25/5/2018. Ο κανονισμός αφορά όλες τις ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και τις κρατικές αρχές που με οποιοδήποτε τρόπο επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πολιτών της ΕΕ ή νομίμως κατοικούντων στην ΕΕ. Ισχύει δε αυτόματα και δεν απαιτείται ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο. Οι φορείς και οι επιχειρήσεις για την εν λόγω υποχρέωση τους θα πρέπει να ενημερωθούν σε πολύ σύντομο χρόνο. O νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, φέρνει από την 25/5/2018, μια σειρά αλλαγών, που στόχο έχουν να επιτύχουν την ελεύθερη και προστατευμένη ροή των προσωπικών δεδομένων, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από τη δημιουργία κουλτούρας για τα προσωπικά δεδομένα, την οργάνωση και τυποποίηση των διαδικασιών και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων. Ειδικότερα,  ο με αριθμ. 679/2016 Ευρωπαϊκός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ψηφίστηκε το 2016. Ημερομηνία άμεσης και καθολικής εφαρμογής του για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ορίστηκε η 25/05/2018, με στόχο, τη διασφάλιση ενός συνεκτικού επιπέδου προστασίας των φυσικών προσώπων, σε ολόκληρη την Ένωση και προς αποφυγή αποκλίσεων, που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα , στην εσωτερική αγορά, κατοχυρώνοντας έτσι, την ασφάλεια δικαίου και τη διαφάνεια για τους οικονομικούς παράγοντες. Η εφαρμογή του Κανονισμού από τον Μάιο του 2018, σε ένα ιδιαίτερα διευρυμένο πλαίσιο, όπως αυτό καθορίζεται από τον Κανονισμό, και με υποχρεωτικό χαρακτήρα, ιδίως για τους φορείς του Δημοσίου, επιβάλλει να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες ενέργειες, προς επίτευξη της κανονιστικής συμμόρφωσης, της βελτίωσης και καλύτερης απόδοσης των διαδικασιών, αλλά και  της προστασίας, από αστικές και διοικητικές κυρώσεις. Πληροφορίες στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Γραφεία: Κηφισίας 1-3, Τ.Κ. 115 23, Αθήνα, Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 210 6475600, Fax: +30 210 6475628, Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: contact@dpa.gr , ηλεκτρονική ιστοσελίδα www.dpa.gr .

Δεν υπάρχουν σχόλια: