"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Ο ρόλος των αντιστασιακών δυνάμεων από τη Χαλκιδική στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς


του Γιάννη Κ. Αικατερινάρη

Άρθρο μου, με τον παραπάνω τίτλο, δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «ΟΥΤΟΠΙΑ», της «Διμηνιαίας Έκδοσης Θεωρίας και Πολιτισμού» (σελ. 167-175). 
 Η έρευνα στηρίχτηκε κυρίως σε μαρτυρίες και έγγραφα της εποχής, πολλά από τις οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Η ιστορική περίοδος οριοθετείται από το καλοκαίρι του 1944 μέχρι την Άνοιξη του 1945. Αφορά στην... οργάνωση των δυνάμεων της Αντίστασης, ντόπιων και άλλων περιοχών, που οργανώθηκαν στη Χαλκιδική και εν συνεχεία μπήκαν ως απελευθερώτριες στη Θεσσαλονίκη. 
Ο ρόλος αυτών των δυνάμεων κρίνεται σημαντικός γιατί, αν μη τι άλλο, αποφεύχθηκαν οι προγραμματισμένες από τους Γερμανούς δολιοφθορές, καθώς εγκαταλείποντας την Μακεδονική πρωτεύουσα είχαν ήδη υπονομεύσει με εκρηκτικά βασικές τοποθεσίες της πόλης (λιμάνι, υδραγωγείο, εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας κ.ά.).



Επειδή αυτό το τεύχος του περιοδικού «ΟΥΤΟΠΙΑ» βρίσκεται σε κυκλοφορία, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το προμηθευτεί. Αναρτώ ωστόσο ενδεικτικά ορισμένες σελίδες του, με έγγραφα και φωτογραφίες της εποχής. 
Πέρα από την πρόθεσή μου να κάνω γνωστό το άρθρο σε όσους τουλάχιστον τους αρέσει η εξιστόρηση των άγνωστων εν πολλοίς γεγονότων αυτής της περιόδου, η σημερινή ανάρτησή μου σχετίζεται και με δύο άλλα γεγονότα: 
- Το ένα ενδιαφέρει κυρίως τους Χαλκιδικιώτες και αφορά στην σημερινή «αναχώρηση» από τα εγκόσμια της Νίκης Ρούτση, μιας από τις τελευταίες γυναίκες της Αντίστασης στη Χαλκιδική εκείνης της εποχής. Ήταν ετών 98, φίλη, γειτόνισσα και συναγωνίστρια της μάνας μου. Συχνά μου εξιστορούσε, με γνώση και νηφαλιότητα, γεγονότα και καταστάσεις της δύσκολης νεότερης ιστορίας μας. Τα τελευταία χρόνια θαρρείς και σηματοδοτούσε μια ολόκληρη εποχή… Ας αποτελέσει τούτη η ανάρτηση μια αναφορά στη μνήμη της κι ένα παρήγορο λόγο στους δικούς της…
- Το άλλο γεγονός σχετίζεται με την απομάκρυνση της βόμβας από το Κορδελιό Θεσσαλονίκης, που μας έμεινε αμανάτι από την εποχή της γερμανοκρατούμενης Ελλάδας. Σαν να μην έφταναν οι ταλαιπωρίες κατά την Κατοχή, ολόκληρες συνοικίες της Θεσσαλονίκης το Δεκέμβρη του ’44 είχαν υποστεί, επί πλέον, και τους κατά λάθος βομβαρδισμούς των Βρετανών συμμάχων μας… Ενώ είχαν ως στόχο γερμανικές εγκαταστάσεις στην πόλη, τελικά προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και εκατοντάδες θύματα άμαχων πολιτών…
(Για όποιον ενδιαφέρεται να προμηθευτεί το υπ’ αριθ. 119 τελευταίο τεύχος του περιοδικού, ας επικοινωνήσει στο τηλ. 2103607742 ή στο www.u-topia. Πέραν του ειδικού ενδιαφέροντος, λόγω Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει επιπροσθέτως μεγάλο ενδιαφέρον και το σύνολο των άρθρων, όπως αυτά καταγράφονται στις συνημμένες στην ανάρτηση σελίδες).



















Δεν υπάρχουν σχόλια: