"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

  • ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΑΛΑΙΩΝ Η/Υ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Α/ΒΑΘΜΙΑΣ & Β/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής δείχνοντας για ακόμη μια φορά την κοινωνική της ευθύνη και την ευαισθησία της στη παιδεία, σήμερα που οι ελλείψεις στα δημόσια σχολεία είναι τεράστιες, αποφάσισε να βοηθήσει να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολικών μονάδων του Νομού διοργανώνοντας...
 εκστρατεία συγκέντρωσης παλαιών ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών (οθόνες, πληκτρολόγια, ποντίκια, scanner, projector, κ.α.) που δεν είναι πλέον σε χρήση.

Για το σκοπό αυτό καλεί τους επαγγελματίες – επιχειρηματίες να στηρίξουν την εκστρατεία του Επιμελητηρίου προσφέροντας τους παλαιούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές που πλέον δεν χρησιμοποιούν, καθώς και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές (οθόνες, πληκτρολόγια, ποντίκια, scanner, projector) για τα σχολεία του Νομού.

Η υπηρεσία του Επιμελητηρίου θα διαθέσει τους παλιούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που έχει στην κατοχή της και δεν χρησιμοποιούνται πλέον.

Σε συνεργασία με τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού, το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα διανεμηθεί στα σχολεία που έχουν ανάλογη ανάγκη.

Η συμμετοχή όλων στην προσπάθεια αυτή, είναι ακόμα πιο σημαντική με δεδομένες τις αντιξοότητες που βιώνουν πολλά παιδιά στο Νομό μας!

Όσοι ενδιαφέρονταν να συνδράμουν στην εκστρατεία του Επιμελητηρίου, μπορούν να προσφέρουν τα προαναφερόμενα είδη σε καλή κατάσταση από την Τετάρτη 07/12 έως και την Παρασκευή 30/12/2016 στα γραφεία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στον Πολύγυρο τις ημέρες λειτουργίας του, ώρες 08.00 – 15.00.

Με τη συμμετοχή όλων μας, θα καταφέρουμε να μην αφήσουμε κανένα παιδί στη Χαλκιδική χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να διανύσει με αξιοπρέπεια και χαμόγελο τη σχολική χρονιά.

  • EUROGROUP: ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΜ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 3,5%
Στην άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τα οποία θα το μειώσουν κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060, συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Από την άλλη, προανήγγειλαν μια σειρά από μέτρα, καθώς και ένα μηχανισμό που θα εξασφαλίζει την επίτευξη των δύσκολων δημοσιονομικών στόχων στο μέλλον, δηλαδή και μετά το 2018. Επίσης, δεν προέκυψε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ούτε και για τον τρόπο που θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αποφάσεις που μεταφέρονται στο νέο έτος. Όσον αφορά το πόσα χρόνια θα πρέπει να επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

  • ESM: ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Στους τρόπους με τους οποίους θα εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναφέρεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σε ανακοίνωσή του με τη μορφή ερωτοαπαντήσεων που δημοσίευσε το βράδυ της Τρίτης, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. Ειδικότερα, ο ESM αναφέρει πώς θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου που έχουν οι ελληνικές τράπεζες με ομόλογα σταθερού επιτοκίου, ενώ σημειώνει ότι από την ανταλλαγή αυτή αναμένεται να μην υπάρχει κόστος για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα («το σχέδιο αναμένεται να είναι ουδέτερο») και ότι χρειάζεται η συμφωνία τους για αυτή. Αναφορικά με την επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, ο ESM σημειώνει: «Η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής αφορά στο δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα, με (χρηματοδότηση από) τον EFSF. Η σταθμισμένη μέση διάρκεια των δανείων στο πρόγραμμα αυτό είχε συμφωνηθεί αρχικά στα 32,5 έτη. Λόγω μιας σειράς παραγόντων, αυτή μειώθηκε έκτοτε σε περίπου 28 έτη. Η διάρκεια θα επανέλθει τώρα στα 32,5 έτη, ώστε μία σειρά αυξημένων αποπληρωμών στη δεκαετία του 2030 και του 2040 να μπορεί να διαχυθεί σε περισσότερα χρόνια». Ο Μηχανισμός Σταθερότητας εκτιμά ότι το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκε θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. «Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο αντίκτυπος ορισμένων μέτρων θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες πέρα από τον έλεγχό μας. Μεταξύ αυτών είναι οι συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές όσον αφορά στο επιτοκιακό περιβάλλον και τη δυνατότητα των υπόλοιπων συμμετεχόντων στην αγορά να ολοκληρώσουν ορισμένες συναλλαγές» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Την ίδια ώρα, υπενθυμίζει ότι το Eurogroup έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ονομαστικού κουρέματος του χρέους. 

  • ΙΟΒΕ: 200.000 ΔΙΕΚΟΨΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟ 2015
Σε περίπου 200.000 ανέρχονται τα άτομα που διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα το 2015, σύμφωνα με την έρευνα του Global Entrepreneurship Monitor που εκπονεί στην Ελλάδα το ΙΟΒΕ. Συγκεκριμένα, το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει πως έχει διακόψει ή αναστείλει την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 2015 ανέρχεται στο 3,0% του πληθυσμού (περίπου 200 χιλιάδες άτομα), οριακά υψηλότερα από το αντίστοιχο ποσοστό του 2014 (2,8%), αλλά πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο των χωρών καινοτομίας (1,8%). Επτά στους δέκα δηλώνουν ως βασικότερο λόγο διακοπής ή αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης την έλλειψη κερδοφορίας. Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο ότι μόλις το 14,2% του πληθυσμού (έναντι 20% το 2014) διαβλέπει να αναδεικνύονται επιχειρηματικές ευκαιρίες στη χώρα στο επόμενο εξάμηνο. Πρόκειται για μία από τις χαμηλότερες επιδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ενδεικτικό της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και της αυξημένης αβεβαιότητας που κυριάρχησε στην χώρα το 2015. Διαπιστώνεται ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι η έναρξη επιχείρησης στην Ελλάδα απαιτεί διπλάσιο αρχικό κεφάλαιο (30.000 ευρώ) σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο (16.400 ευρώ), ενώ και το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα είναι δυσμενέστερο συγκριτικά με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καινοτομίας. 

  • ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ
Νέα βόμβα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ζήτησε από την κυβέρνηση, μέσω e-mail, ανοιχτά καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εκπρόσωποι του Ταμείου ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει εντός Δεκεμβρίου, ώστε η αγορά να λειτουργεί χωρίς "προσκόμματα" και τις 52 Κυριακές του έτους. Οι πηγές που επικαλούνται τα δημοσιεύματα, υποστηρίζουν πως, στο επίμαχο e-mail που εστάλη στην Αθήνα την Παρασκευή, το ΔΝΤ τονίζει ότι το μέτρο αυτό περιλαμβάνεται ούτως η άλλως στην πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά δεν εφαρμόστηκε. Η άμεση απάντηση του υπουργείου Οικονομικών ήταν πάντως αρνητική, διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, με το ΥΠΟΙΚ να προτάσσει ως προϋπόθεση τον καθορισμό ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων, βάσει των οποίων θα χαρακτηρίζεται μια περιοχή τουριστική.  Σε αυτές τις περιοχές, θα εναπόκειται στους αντιπεριφερειάρχες ο προσδιορισμός των Κυριακών που θα παραμένουν ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα. 
  • ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΟΓΩ «ΜΑΪΜΟΥ» ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Καμπανάκι κινδύνου για τις οικονομικές επιπτώσεις στην ΕΕ, από τη διακίνηση προϊόντων «μαϊμού», χτυπά το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) ενόψει των εορταστικών αγορών. Μόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι άμεσες απώλειες ανέρχονται κάθε χρόνο σε 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 15,6% του συνόλου των πωλήσεων και σε άμεση απώλεια τουλάχιστον 24.600 θέσεων εργασίας στους εν λόγω τομείς. Τα καλλυντικά και τα φάρμακα είναι οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο.

  • ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ
Κοντά έξι μήνες μετά την ψήφιση του Αναπτυξιακού Νόμου και δύο μετά την επίσημη έναρξη του, το υπουργείο Οικονομίας προσανατολίζεται να δώσει παράταση ενός μήνα, δηλαδή έως τις 20 Ιανουαρίου του 2017, για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα "Γενική Επιχειρηματικότητα" και ¨Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ", που κανονικά λήγει στις 20 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται πως η περίοδος υποβολής αιτήσεων υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων για τα καθεστώτα "Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού" και "Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους" λήγει στις 28 Απριλίου του 2017. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να δοθεί χρόνος στους επενδυτές για να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα για την υποβολή της αίτησης ένταξης του επενδυτικού τους σχεδίου στον νόμο. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν, μέχρι την περασμένη Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου είχαν υποβληθεί προς ένταξη στον Αναπτυξιακό μόλις 98 επενδυτικά σχέδια, το 14% των οποίων αφορούσε τουριστικές επενδύσεις, ενώ "μερίδα” στο πληροφοριακό σύστημα είχαν "ανοίξει” 1.388 ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Από αυτούς τους1.388, έμπρακτο ενδιαφέρον, ήτοι αίτηση υπαγωγής στον αναπτυξιακό εκτιμάται από παράγοντες του υπουργείου ότι θα καταθέσουν περί τους 600. 
  • ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΙΙ»
Την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δυο νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, το «Εξοικονομώ ΙΙ» και το «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ»  ενέκρινε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης. Ο διαθέσιμος συνολικός προϋπολογισμός από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και εντός του Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση με την εκταμίευση εγκεκριμένης προκαταβολής, η οποία αντιστοιχεί στο 25% του συνόλου των πόρων που θα διατεθούν μέσω του ΕΣΠΑ. Το «Εξοικονομώ κατ' οίκον» θα αναζωογονήσει τον πολύπαθο κατασκευαστικό κλάδο, ενώ το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας θα προσφέρει πολύ σημαντική ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,
  • ΥΠ.ΟΙΚ.: ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΕΞΠΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2017
Την αυτοματοποίηση των διαδικασιών παρακολούθησης και είσπραξης των οφειλών προς το Δημόσιο προωθεί το υπουργείο Οικονομικών από το 2017. Για το σκοπό αυτό προγραμματίζει να εγκαταστήσει και να θέσει σε παραγωγική λειτουργία ένα νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, μέσω του οποίου οι διαδικασίες επιβολής κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων που δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προς το Δημόσιο θα γίνονται μαζικά και αυτοματοποιημένα. Το σύστημα αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την είσπραξη των οφειλών, με τη βελτίωση του τρόπου συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης πληροφοριών από πηγές εκτός φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης σχετικά με το οικονομικό προφίλ και την περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών, κυρίως όμως με τη μαζικοποίηση και αυτοματοποίηση της αποστολής κατασχετηρίων και της επιβολής κατασχέσεων σε βάρος όσων εξ αυτών δεν εξοφλούν τις οφειλές τους εμπρόθεσμα.

  • ΣΤΑ 106 ΔΙΣ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Θετικό είναι το πρώτο δείγμα γραφής των τραπεζών στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί για το πρώτο τρίμηνο παρακολούθησης των επιδόσεών τους από τις εποπτικές αρχές. Όπως προκύπτει από την πρώτη έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures) στο τέλος Σεπτεμβρίου μειώθηκαν κατά 1% στα 106 δισ. ευρώ από 106,9 δισ. ευρώ στο τέλος του α' εξαμήνου της φετινής χρονιάς. Ο δείκτης NPE, στον οποίο περιλαμβάνονται δάνεια με καθυστέρηση άνω των τριών μηνών, ρυθμισμένα δάνεια που δεν έχουν συμπληρώσει 12 μήνες ομαλούς αποπληρωμής μετά την διευθέτησή τους, αλλά και δάνεια που παρουσιάζουν κίνδυνο να καταστούν μη εξυπηρετήσιμα, διαμορφώθηκε στο 51%, πιάνοντας ακριβώς το στόχο της συγκεκριμένης περιόδου. Στο τέλος Σεπτεμβρίου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Non Performing Loans - NPL), δηλαδή όσα εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριών μηνών, διαμορφώθηκαν στα 79,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,5% σε σχέση με το ποσό - στόχο των 78,1%. Αντίστοιχα, ο δείκτης NPL παρέμεινε σταθερός στο 38%, υπολειπόμενος κατά 1% σε σχέση με το στόχο του 37% που είχε τεθεί για τη συγκεκριμένη περίοδο.


  • ΟΟΣΑ: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2015
Η επιβολή νέων φόρων και οι αυξήσεις φόρων ανέβασαν τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα το 2015. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (Reveneu Statistics 1965-2015) το 2015 τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά μία ποσοστιαία μονάδα και ανήλθαν στο 36,8% του ΑΕΠ ή στα 66 δισ. ευρώ, από 35,8% που ήταν το 2014. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο των 32 χωρών του ΟΟΣΑ, ο οποίος ανέρχεται στο 34,3% του ΑΕΠ. Κάτω από την Ελλάδα βρίσκονται 21 χώρες, ενώ η χώρα μας βρίσκεται στην 14η θέση. Μια θέση πιο ψηλά βρίσκεται η Γερμανία, με τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ να ανέρχονται στο 36,9%.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΟΡΟΥ & ΦΠΑ
Παράθυρο για συμψηφισμό και των τρεχουσών εισφορών στα Ταμεία με επιστροφές φόρων και ΦΠΑ άνοιξαν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, τροποποιώντας την αρχική απόφαση που προέβλεπε ότι οι συμψηφισμοί δεν περιλαμβάνουν τις τρέχουσες εισφορές αλλά μόνο τις ληξιπρόθεσμες προς τα Ταμεία. Η απόφαση, την οποία υπογράφουν οι υφυπουργοί Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλος και Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου (πήρε ΦΕΚ στις 30/11), πάρθηκε ουσιαστικά για μία σειρά από πολιτιστικούς οργανισμούς που λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Στην πράξη, δύναται να μην πληρώνονται τρέχουσες εισφορές εφόσον εκκρεμούν ποσά επιστροφών φόρων στους εν λόγω φορείς. Από τη στιγμή που η απόφαση λειτουργεί ευνοϊκά γα συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα, είναι λογικό να διεκδικούν την ίδια ευνοϊκή μεταχείριση και οι χιλιάδες επιχειρήσεις στις οποίες δεν επιτρέπεται ο συμψηφισμός τρεχουσών εισφορών με επιστροφές φόρου, ούτε καν με τις τρέχουσες δόσεις της ρύθμισης. Όλα αυτά, τη στιγμή που οι δανειστές κατεβάζουν το στόχο των εσόδων για το 2017 από ρυθμίσεις χρεών ανοίγοντας τρύπα 135 εκατ. Ευρώ.
  • ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των λοιπών εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας προκύπτουν από 1ης Ιανουαρίου 2017 σε εφαρμογή των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με τις οποίες περιορίζονται οι χρεώσεις για τα τέλη δικτύου (μεταφοράς και διανομής). Τα ποσοστά των μειώσεων για τους οικιακούς καταναλωτές διαμορφώνονται ως 7% και εφαρμόζονται ομοιόμορφα από όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ και εναλλακτικούς), καθώς πρόκειται για τις λεγόμενες μονοπωλιακές χρεώσεις. Μικρότερες μειώσεις γίνονται επίσης για ορισμένες κατηγορίες στα τιμολόγια πολυτέκνων και στους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. 

  • ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.

ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .

  • ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής καινοτομεί και προβάλει όλες τις Τουριστικές Επιχειρήσεις του Νομού στη νέα Τουριστική Πύλη Χαλκιδικής. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάδειξη του συνολικού Τουριστικού Προϊόντος του Νομού Χαλκιδικής και τη διεύρυνση της Τουριστικής Σεζόν.
Προβάλλουμε συνολικά όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό στον Νομό μας: Καταλύματα, Ξενοδοχεία, Αγροτουριστικά, Επιχειρήσεις Εστιατόρια, Ταβέρνες, Καφετέριες,  Clubs.  Επιχειρήσεις Ενοικίασης αυτοκινήτων, μηχανών, σκαφών, Τουριστικά Πρακτορεία –Γραφεία και Επιχειρήσεις με Δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα, πεζοπορία, ιππασία, καταδύσεις κά.. Προβάλλονται επίσης και οι Επιχειρήσεις με Τοπικά ή Παραδοσιακά προϊόντα.
Ο επισκέπτης μέσα από την Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής θα γνωρίσει τις ομορφιές του νομού, τις παραλίες, τα αξιοθέατα, τα μνημεία και μουσεία και μαθαίνει για τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που διοργανώνονται κάθε χρόνο.
Επισκεφτείτε τη νέα Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής και μέσα από το Portal Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κάνοντας click στο Filoxeno-Η Ελληνική Τουριστική Πύλη.
  • ΜΕΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΤΗΝ 1η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ BIOLMIEL
Πραγματοποιήθηκε στις 25, 26 και 27 Νοεμβρίου 2016 στην Μπολόνια της Ιταλίας o 10ος  Διεθνής Διαγωνισμός BIOLMIEL για την αξιολόγηση, ανάδειξη και βράβευση του καλύτερου βιολογικού μελιού . Στο διαγωνισμό συμμετείχαν φέτος 165 μέλια βιολογικής πιστοποίησης από 7  διαφορετικές χώρες. Την 1η θέση  και την υψηλότερη διάκριση στην κατηγορία Honey Dew διαγωνιζόμενο με βιολογικά μέλια προερχόμενα από Ελλάδα, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κροατία, Τουρκία και Πορτογαλία κατέλαβε το μέλι Δάσους Βελανιδιάς που παράγεται στην Ελλάδα στο χωριό Βράσταμα της ορεινής Χαλκιδικής από την Μελισσοκομία Melisses οι Μάγισσες.    Η φετινή υψηλότατη διάκριση μετά από 2 Χρυσά και 4 Ασημένια μετάλλια που κατέκτησαν οι Melisses οι Μάγισσες σε προηγούμενες συνεδρίες της boilmiel αλλά και άλλες μεγάλες διακρίσεις που πέτυχαν και άλλοι Έλληνες παραγωγοί στο παρελθόν στην ίδια διοργάνωση, έρχεται να επικυρώσει διαχρονικά την αδιαμφισβήτητη υψηλή ποιότητα του Ελληνικού Μελιού.

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής συγχαίρει την μελισσοκομία «Melisses οι Μάγισσες» για την ευρωπαϊκή διάκρισή της, φέρνοντας στην κορυφή και πάλι τα ελληνικά προϊόντα, τιμώντας την Ελλάδα μας και την Χαλκιδική μας.