«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Νωρίτερα φέτος η διάθεση των χριστουγεννιάτικων δέντρων του Ταξιάρχη Χαλκιδικής

Στις 24 Νοεμβρίου δόθηκε για φέτος το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την κοπή των ελάτων που καλλιεργούνται στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής και διοχετεύονται στην αγορά για τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Η συγκεκριμένη απόφαση βρίσκει...
αντίθετους τους παραγωγούς της περιοχής. «Συνήθως η διάθεση ξεκινούσε την 1η Δεκεμβρίου. Δυστυχώς, φέτος η “εκκίνηση” δόθηκε πολύ νωρίτερα γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στο προϊόν» επισημαίνει μιλώντας στο halkidikifocus.gr, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής και Πώλησης Χριστουγεννιάτικων Δέντρων Ταξιάρχη Ιωάννης Ξάκης. «Τα δέντρα που θα μεταφερθούν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις μπορεί να μην “αντέξουν” μέχρι το τέλος της εορταστικής περιόδου από τη στιγμή που υλοτομήθηκαν νωρίτερα» εξηγεί. «Μόνο τους παραγωγούς που θα εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη δεν επηρεάζει η απόφαση καθώς η απόσταση τους επιτρέπει σε όλη τη διάρκεια διάθεσης των ελάτων να πηγαινοέρχονται στον Ταξιάρχη και να κόβουν δέντρα έως και την τελευταία στιγμή» προσθέτει ο κ. Ξάκης.
Μικρότερες ποσότητες, χαμηλότερη ζήτηση
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία σε όλη τη χώρα αναμένεται να διατεθούν 35.000-40.000 φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα και από την περιοχή του όρους Χολομώντα της Χαλκιδικής -με βάση τις αιτήσεις που κατατέθηκαν στις οικείες δασικές υπηρεσίες- θα κοπούν περί τα 22.000-25.000 δέντρα. Εξάλλου, το ορεινό χωριό του Δήμου Πολυγύρου καλύπτει σχεδόν το 75% της εγχώριας αγοράς. «Πριν από μία πενταετία μόνο από τον Ταξιάρχη κόβονταν έως και 36.000 έλατα, ωστόσο η κρίση περιόρισε τη ζήτηση και αρκετοί καταναλωτές στράφηκαν στα πλαστικά χριστουγεννιάτικα δέντρα που μπορούν να τα χρησιμοποιούν κάθε χρόνο» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.
Το κόστος
Σύμφωνα με τον κ. Ξάκη, φέτος το καταναλωτικό κοινό της Θεσσαλονίκης θα προμηθευτεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο από 30 έως 50 ευρώ σε αντίθεση με της Αθήνας όπου οι τιμές διαμορφώνονται μεταξύ 40-55 ευρώ. «Η τιμή έχει άμεση σχέση με το μέγεθος του έλατου. Επιπλέον, η μεταφορά στην Αθήνα περιλαμβάνει αυξημένο κόστος μεταφοράς που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει τα 1.500 ευρώ» σημειώνει.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού υπάρχουν αισθητές διαφορές στο “ενοίκιο” που καταβάλλουν στους Δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης οι καλλιεργητές για το χώρο όπου εγκαθίστανται για την πώληση της σοδειάς τους. «Μια έκταση γύρω στα 50 τ.μ. για χρονικό διάστημα 15 ημερών στο Δήμο Αθηναίων μπορεί να κοστίσει έως και 2.000 ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη οι παραγωγοί δεν καταβάλλουν τόσο υψηλά ποσά» επισημαίνει ο κ. Ξάκης.
Όπως γνωστοποιεί ο ίδιος, πριν από δύο χρόνια η διοίκηση του Συνεταιρισμού του Ταξιάρχη είχε υποβάλλει αίτημα προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης για μείωση του ενοικίου. «Προς τιμήν του κεντρικού Δήμου, με σχετική απόφαση το κόστος από τα 900 “έπεσε” στα 500 ευρώ ενώ ανάλογη είναι οι μεταχείριση και από άλλους ΟΤΑ του νομού» τονίζει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, χριστουγεννιάτικα δέντρα διατίθενται και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως τα Ιωάννινα και η Αλεξανδρούπολη.
Οι παραγωγοί θα βρίσκονται στα αντίστοιχα “στέκια” σχεδόν μέχρι τις παραμονές των Χριστουγέννων, συνήθως έως 22-23 Δεκεμβρίου.
Και εξαγωγές
Τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες τα έλατα του Χολομώντα να... βγουν εκτός συνόρων με τις πρώτες εξαγωγές σε Κύπρο και Γερμανία. «Σε πρώτη φάση στις δύο χώρες διακινήθηκαν μικρές ποσότητες. Σίγουρα οι εξαγωγές θα ενισχύσουν το εισόδημα των παραγωγών ωστόσο απαιτείται κατάλληλη προετοιμασία και αναβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος» υποστηρίζει ο κ. Ξάκης.
«Το χωριό των Χριστουγέννων»
Οι περισσότεροι αποκαλούν τον Ταξιάρχη ως το “χωριό των Χριστουγέννων”. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής και Πώλησης Χριστουγεννιάτικων Δέντρων, το 90% των κατοίκων συνδέεται με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ενώ αποτελεί κύρια ασχολία για το 40% του πληθυσμού των 1.200 κατοίκων που αριθμεί σήμερα η Τοπική Κοινότητα του Δήμου της πρωτεύουσας.
«Έπειτα από μία περίοδο αδράνειας διαπιστώνουμε ότι επανέρχεται στην περιοχή μας η εντατικοποίηση της καλλιέργειας σε περισσότερες εκτάσεις» παρατηρεί ο κ. Ξάκης. Όπως αναφέρει ενδεικτικά, το επόμενο διάστημα θα φυτευτούν γύρω στις 35.000 δέντρα που θα αναπληρώσουν τον αριθμό που θα διατεθεί κατά τη φετινή εορταστική περίοδο. Εξάλλου -όπως λένε οι παραγωγοί- για να αναπτυχθεί ένα δέντρο και μπορεί να πουληθεί απαιτείται σχεδόν μια δεκαετία.
Τέλος, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση και διατάραξη της χλωρίδας, καθώς πρόκειται για δέντρα που αποτελούν προϊόντα συστηματικής καλλιέργειας και ελέγχονται διεξοδικά από τις δασικές υπηρεσίες.
Πηγή: halkidikifocus.gr