«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξόρυξης και Εναλλακτικών Μεθόδων Διαχείρισης Αποβλήτων


Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εξόρυξης και Εναλλακτικών Μεθόδων Διαχείρισης Αποβλήτων στην Αθήνα, στις 15 και 16 Ιουνίου 2016.
Το Συνέδριο είχε σαν στόχο...
την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των μελών της επιστημονικής κοινότητας αλλά και την ενημέρωση δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και του κοινού για την εναλλακτική πρόταση της ανάκτησης χρήσιμων υλικών, γης και ενέργειας από χώρους διάθεσης αποβλήτων μέσω της εξόρυξης και της κατάλληλης επεξεργασίας τους και στην παρουσίαση άλλων εναλλακτικών μεθόδων και καινοτόμων προτάσεων για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Υπενθυμίζεται ότι το Έργο LIFE+ Reclaim ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο 2016, με βασικό αντικείμενο την κατασκευή μιας προσωρινής πιλοτικής εφαρμογής σε παραγωγική κλίμακα, για την εξόρυξη απορριμμάτων από υφιστάμενα κύτταρα του ΧΥΤΑ Πολυγύρου, στη Χαλκιδική. Στόχος της μεθόδου εξόρυξης απορριμμάτων είναι ο διαχωρισμός των χρήσιμων υλικών και η παραγωγή εμπορεύσιμων προϊόντων, εισάγοντας στοιχεία καινοτομίας από τη μεταλλευτική βιομηχανία και προτείνοντας μια νέα προσέγγιση στην αξιοποίηση των απορριμμάτων.
Το Έργο απέδειξε ότι η Εξόρυξη Αποβλήτων είναι μια μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα με επιτυχία, μέσα στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής των ΧΥΤΑ, για το κλείσιμο παλαιότερων χωματερών και την απελευθέρωση γης για νέες χρήσεις και κυριότερα για την απαλοιφή σημειακών πηγών ρύπανσης του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα, όπως είναι οι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Παράλληλα, προκύπτουν και ορισμένα έσοδα, που αποφέρει η πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών.
Το έργο LIFE+ Reclaim, με κωδικό LIFE12 ENV/GR/000427 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 50%. Συντονιστής Δικαιούχος του Έργου είναι η εταιρεία ENVECO A.E. ενώ οι συμπράττοντες είναι η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., ο Δήμος Πολυγύρου και η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του ΕΜΠ.
Στο συνέδριο χαιρέτισαν οι Αφροδίτη Μπιζά, Αντιπρόεδρος Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, Γεώργιος Στασινός, Πολιτικός Μηχανικός, Πρόεδρος ΤΕΕ, Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Καθηγητής ΕΜΠ, Πρόεδρος ΕΕΔΣΑ.

Τέλος, στο συνέδριο απεύθυνε χαιρετισμό και ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, ο οποίος ευχαρίστησε τους συνεργάτες του Δήμου στο πρόγραμμα LIFE+ Reclaim, ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και τόνισε πως ο Δήμος Πολυγύρου έχει ως προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και παραμένει διαθέσιμος σε συνεργασίες σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο που έχουν αντίστοιχο σκοπό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: