Του Γιάννη Κ. Αικατερινάρη
Έχοντας υπόψη την πινακοθήκη Θεόφιλου στη Μυτιλήνη, δεν μπορώ να μην επισημάνω την επί πολλά χρόνια ολιγωρία των δημοτικών αρχών Πολυγύρου για την λειτουργία, ως πινακοθήκης, της οικίας Γιώργου Παραλή. Πέρασαν 40 ολόκληρα χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου... Χαλκιδικιώτη ζωγράφου -έργα του φιλοξενεί και η Εθνική Πινακοθήκη- κι ακόμα η επιθυμία να πραγματοποιηθεί! Μετά το άνοιγμα της διαθήκης του και την διαπίστωση της κληροδότησης της οικίας του και έργων του στο Δήμο Πολυγύρου, αρχίσαμε με τον γιό του και φίλο μου, τον αείμνηστο Νίκο, ένα αγώνα για να γίνουν όλα τα σχετικά ώστε να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες του μεγάλου ζωγράφου. Ούτε ξέρω σε πόσα δημοτικά συμβούλια παραβρεθήκαμε εξηγώντας για την ανάγκη υλοποίησης της διαθήκης. Με την συνδρομή μου ως αρχιτέκτονα, υποβάλαμε, ακόμη, τα απαιτούμενα σχέδια και δικαιολογητικά, ώστε με την εισήγηση και της 4ης Εφορείας Nεωτέρων Mνημείων Θεσσαλονίκης να χαρακτηρισθεί η οικία του διατηρητέο μνημείο. Έτσι έγινε η σχετική κήρυξη που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.
Η οικία Παραλή εντάχθηκε στη συνέχεια ως επιδοτούμενο έργο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και πραγματοποιήθηκε η αποκατάστασή της υπό την επίβλεψη μηχανικών της 4ης Εφορείας.
Η νύφη του Γ. Παραλή Τίνα, μεγάλη Αγγλίδα γλύπτρια, συνέχισε με όση βοήθεια μπορούσα να της προσφέρω από την πλευρά μου, τον αγώνα ολοκλήρωσης της δωρεάς, η οποία πραγματοποιήθηκε τελικά, μέσα από πολλές δυσκολίες, πριν ένα περίπου χρόνο και αφού ήρθε σε συνενόηση με την δημοτική αρχή.
Η οικία Παραλή εντάχθηκε στη συνέχεια ως επιδοτούμενο έργο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και πραγματοποιήθηκε η αποκατάστασή της υπό την επίβλεψη μηχανικών της 4ης Εφορείας.
Η νύφη του Γ. Παραλή Τίνα, μεγάλη Αγγλίδα γλύπτρια, συνέχισε με όση βοήθεια μπορούσα να της προσφέρω από την πλευρά μου, τον αγώνα ολοκλήρωσης της δωρεάς, η οποία πραγματοποιήθηκε τελικά, μέσα από πολλές δυσκολίες, πριν ένα περίπου χρόνο και αφού ήρθε σε συνενόηση με την δημοτική αρχή.
Από εκεί και πέρα το ολοκληρωμένο εδώ και χρόνια έργο καθυστερεί, αναίτια, να λειτουργήσει ως πινακοθήκη. Η διαδικασία ολοκλήρωσης του αρχικού σκοπού του δωρητή έχει και πάλι παγώσει! Ευλόγως λοιπόν θέλω να ρωτήσω αν μπορεί κάποιος υπεύθυνος να δώσει εξηγήσεις: γιατί η οικία παραμένει ακόμη αχρησιμοποίητη καιεγκαταλειμμένη στο έλεος του χρόνου; Πέρα από την ηθική υποχρέωση και την ανάγκη λειτουργίας της επ' ωφελεία της πόλης, επισημαίνω ακόμη μία ηθική υποχρέωση. Πολλοί άξιοι έλληνες ζωγράφοι -και ιδιαίτερα Χαλκιδικιώτες- που προσφέρθηκαν να χαρίσουν έργα τους στην Πινακοθήκη ...ένας ένας φεύγουν κι αυτοί από την ζωή, με ό, τι αυτό σημαίνει για τον εμπλουτισμό της πινακοθήκης... Ο τελευταίος από αυτούς ήταν ο μεγάλος Πολυγυρινός ζωγράφος Φώνης Ζογλοπίτης που χάσαμε προσφάτως... Πάντα ρωτούσε για την εξέλιξη του ζητήματος... Η δημοτική αρχή τί λέει επί όλων αυτών;
Πολύγυρος 17-7-2015
Γιάννης Κ. Αικατερινάρης
αρχιτέκτων


















































1 σχόλιο:
μπράβο για το θέμα που βαζεις. ολοι ρωταμε το ιδιο και δεν ξέρουμε τι γίνεται. ευτυχώς που ορισμένοι καλοι συμπατρώτες ενδιαφερονται για τετοια γιατί οι περισότεροι κοιμούνται
Δημοσίευση σχολίου