"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

"Ο κύκλος με την κιμωλία στον Καύκασο"

Η θεατρική ομάδα «ΟνειροΠλοοι» του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων των Σημάντρων παρουσιάζει τον Ιούλιο την παράσταση "Ο κύκλος με την κιμωλία στον Καύκασο».
 Οι παραστάσεις θα ανεβούν στο ανοιχτό θέατρο των Σημάντρων στις 3,4,6,7, 8, 10 και 11 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ  ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ  ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚ. ΤΑΞΕΩΝ ΣΗΜΑΝΤΡΩΝ -Του Γ.Βογιατζή

Όλα ξεκίνησαν το σχολικό έτος 2011 - 2012 όταν... ανέλαβα στην σχολική γιορτή της 25ης Μαρτίου να παρουσιάσω σε θεατρικό αναλόγιο το ποιητικό έργο του Διονυσίου Σολωμού  «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι».
Προβληματίστηκα από την θετική ανταπόκριση και των μαθητών και των συναδέλφων καθηγητών στο εγχείρημα αυτό.  Έτσι άρχισα την επόμενη σχολική χρονιά (2012-2013) σιγά σιγά να δουλεύω το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο» για να το παρουσιάσω σε δύο μέρη, το πρώτο για την γιορτή της 17ης Νοέμβρη και το δεύτερο μέρος στην σχολική γιορτή της 25ης Μαρτίου. Ποτέ όμως το μυαλό μου δεν πήγαινε στη δημιουργία κάποιας θεατρικής ομάδας. Μονάχα η διοργάνωση μιας σχολικής γιορτής βασισμένης σε ένα θεατρικό έργο.  

Μετά από τις εντατικές πρόβες κυρίως τα Σαββατοκύριακα παρουσιάστηκε  στην γιορτή της 17ης Νοέμβρη αυτό το πρώτο μέρος του θεατρικού του Ιάκωβου Καμπανέλλη που αφορούσε τα νεότερα χρόνια της ελληνικής ιστορίας με κορύφωση τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.  Η επιτυχία ήταν απρόσμενα μεγάλη αν και η υλικοτεχνική υποδομή της θεατρικής παράστασης ήταν αρκετά υποτυπώδης ( φωτισμός, σκηνικά, ήχος, κουστούμια). Έγιναν και δυο παραστάσεις ακόμη για να δουν το έργο και οι γονείς και το κοινό των Σημάντρων και μια ακόμη στο κλειστό θέατρο των Ν. Μουδανιών με πολύ μεγάλη επιτυχία.

   Από τον Δεκέμβριο του 2012 αρχίσαμε τη προετοιμασία της γιορτής της 25ης Μαρτίου, του μέρους δηλ. εκείνου του θεατρικού έργου που αφορούσε την προεπαναστατική περίοδο, την επανάσταση του 1821, την περίοδο του Καποδίστρια και του ΄Οθωνα, το σύνταγμα του 1846 ως τον πόλεμο του 1896. Συμμετείχαν αρκετά από τα παιδιά της προηγούμενης γιορτής αλλά και πολλοί νέοι μαθητές. Βελτιώθηκαν κάπως ο φωτισμός και η σκηνή του θεάτρου με τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αλλά ακόμη είχαμε να διανύσουμε αρκετή απόσταση για να γίνουν οι υλικοτεχνικές συνθήκες καλύτερες.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία αυτής της παράστασης ( δόθηκαν συνολικά τέσσερις παραστάσεις για το κοινό των Σημάντρων, δύο για τα δημοτικά σχολεία Σημάντρων και Πορταριάς, και μια στα πλαίσια του θεατρικού σεμιναρίου) και την ενθουσιώδη υποδοχή, οι ενήλικες, γονείς και άλλοι μεγαλύτεροι σε ηλικία, συζήτησαν μαζί μου τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και εκείνοι στην θεατρική ομάδα.

 Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η ομάδα μας μεγάλωσε. Αρχικά 20 μεγαλύτεροι από το χωριό των Σημάντρων κυρίως άρχισαν θεατρικά παιχνίδια στα οποία πολλές φορές συμμετείχαν και οι μικροί και ο ενθουσιασμός όλων ήταν πολύ μεγάλος. Κατάληξη όλων αυτών να παρουσιαστεί το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη από την αρχή ως το τέλος, ενιαίο πια, και από τους μικρούς και τους μεγάλους «ΟνειροΠλόους» που εν τω μεταξύ ονομάστηκε έτσι η ομάδα. Δόθηκαν τέσσερις παραστάσεις στο μικρό θεατράκι της κοινότητας των Σημάντρων και της Πορταριάς με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και ενθουσιώδη υποδοχή.  Και εδώ οφείλω να πω πόσο όμορφο και ουσιαστικό ήταν να βλέπω μαθητές και γονείς να παίζουν μαζί και πόσο και οι ίδιοι το χαίρονταν και το αγαπούσαν.

  Από το Σεπτέμβριο όμως του 2013 η ομάδα άνοιξε τις πύλες της για νέα μέλη από όλες τις ηλικίες. Άνθρωποι που έρχονταν με ενθουσιασμό και αγάπη να βοηθήσουν όπως και όπου ο καθένας μπορούσε. Σήμερα η ομάδα αριθμεί πάνω από πενήντα μέλη. Έτσι ξεκίνησε και η προσπάθεια να αλλάξουμε τη σκηνή, τα σκηνικά, τον ήχο, τον φωτισμό. Επαγγελματίες των Σημάντρων και της Πορταριάς βοήθησαν αφιλοκερδώς και με πολλές ώρες δουλείας να αλλάξουμε τη σκηνή.  Έτσι από τη μικρή και άβολη σκηνή των προηγούμενων παραστάσεων φτιάχτηκε μια πολύ όμορφη σκηνή. Βελτιώθηκε ο φωτισμός και ο ήχος. Και όλα αυτά με πολύ λίγα χρήματα, όσα είχαμε μαζέψει από τις παραστάσεις του καλοκαιριού αλλά κυρίως με την προσωπική δουλειά και το μεράκι ανθρώπων από την τοπική κοινωνία των Σημάντρων και της Πορταριάς.

Μετά την ολοκλήρωση των έργων για την προετοιμασία της σκηνής και των σκηνικών άρχισαν και οι πρόβες για ένα νέο έργο που θα ανέβαινε από τους μικρούς «ΟνειροΠλόους» το « Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Και όλο αυτό το χρονικό διάστημα της προετοιμασίας γονείς των μαθητών αλλά και άλλοι πολίτες του χωριού συμμετείχαν ολόθερμα στην προετοιμασία της παράστασης. Άλλος στην κατασκευή σκηνικών, άλλος στο σχεδιασμό και ράψιμο των κουστουμιών, άλλος στην καθαριότητα του χώρου, άλλος στη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου,  άλλος στα ηλεκτρολογικά, άλλος στο φωτισμό και τη βελτίωση του ήχου. Κι όλα αυτά αφιλοκερδώς, με μεράκι και αγάπη για το σχολείο μας.

  Και μετά από ένα χρονικό διάστημα παρουσιάστηκε στο κοινό. Δόθηκαν έξι παραστάσεις και η επιτυχία ήταν μεγάλη. 
Στα επόμενα σχέδια μας ήταν το ανέβασμα δυο παράστασεων. «Φωνάζει ο κλέφτης» του Δ. Ψαθά με τη συμμετοχή των μεγάλων και ο « Ματωμένος γάμος» με τη συμμετοχή μεγάλων και μικρών.
Φέτος η ομάδα των μαθητών ανέβασε τον «Μορμόλη» και ετοιμάζει τον «Κύκλο με την κιμωλία» του Μπ. Μπρέχτ.

halkidikinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: