"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του

·      ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ «BELGRADE GASTRO FEST»
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τις επιχειρήσεις – μέλη του στο πλαίσιο των συντονισμένων δράσεων εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, ότι προτίθεται να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας που θα πραγματοποιηθεί από...
16 έως 19 Οκτωβρίου 2014 στο Βελιγράδι με την επωνυμία ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ GASTRO FEST. Το Φεστιβάλ είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εμπορίου, Τουρισμού και Επικοινωνιών της Σερβίας και των Τουριστικών Οργανώσεων του Βελιγραδίου και διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Διπλωματούχων Μαγείρων (Σεφ) της Σερβίας στον Εκθεσιακό Χώρο του Βελιγραδίου στην αίθουσα 5. Στο Φεστιβάλ μπορούν να συμμετάσχουν και να εκθέσουν τα προϊόντα όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής και εμπορίας των τροφίμων (ελιές, λάδι, τυροκομικά) και ποτών. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να  γνωριστούν με όλους τους επαγγελματίες του χώρου από τη Σερβία και άλλων γειτονικών χωρών, ώστε να συνάψουν σε επίπεδο χονδρικής, σημαντικές συμφωνίες και εμπορικές συνεργασίες που θα αναβαθμίσουν την δυναμική της εταιρείας τους και θα δώσουν σημαντική ώθηση στο νευραλγικό τομέα των εξαγωγών. Παράλληλα θα διοργανώνεται κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ και διαγωνισμοί γαστρονομίας, παρουσιάσεις και διαλέξεις σχετικά με τις τελευταίες διαπιστώσεις και εμπειρίες στον τομέα της γαστρονομίας. Παρακαλούνται οι επιχειρηματίες-μέλη που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας του Βελιγραδίου, μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία του Επιμελητηρίου στα τηλ 23710 24200 , εσωτ. 6 υπεύθυνος κος Μήντος Δημήτρης.
  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Επιμελητηριακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής «ΕΠ.ΑΝ.Ε.Χ.» πραγματοποιεί σεμινάρια ΕΦΕΤ για «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων» (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 80,00€). Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν τόσο στον Πολύγυρο στο Επιμελητήριο, όσο και σε οποιαδήποτε περιοχή της Χαλκιδικής, εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενδιαφερομένων (30 άτομα). Βασική προϋπόθεση για τα μέλη μας που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα σεμινάρια είναι να είναι ταμειακά ενήμεροι για το έτος (2013) στα μητρώα του Επιμελητηρίου. Μαζί με την αποστολή της αίτησης προς το Επιμελητήριο θα πρέπει να σταλούν 1.Φωτοτυπία Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, 2.Φωτοτυπία Εκκαθαριστικού σημειώματος ή Βεβαίωσης Απόδοσης ΑΦΜ, 3.Απόδειξη κατάθεσης κόστους σεμιναρίου 80€ ανά εκπαιδευόμενο, το οποίο κόστος του σεμιναρίου καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό της Επιμελητηριακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Χαλκιδικής: Τράπεζα Πειραιώς  5276 034 671 536,  IBAN  GR  11 0172 2760 0052 7603 4671 536. Για οποιαδήποτε πληροφορία και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλ. του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 και στο e-mail: info@epichal.gr, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία. Η αίτηση συμμετοχής υπάρχει αναρτημένη και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου:  www.epichal.gr.
Οι αιτήσεις για τα σεμινάρια «Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων»του ΕΦΕΤ θα γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2014.
  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Β΄ & Γ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Επιμελητηριακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής «ΕΠ.ΑΝ.Ε.Χ.» προτίθεται να πραγματοποιήσει σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας Β΄ κατηγορίας επικινδυνότητας (35 ώρες εκπαίδευσης κόστους 90,00€) και Τεχνικού Ασφαλείας Γ΄ κατηγορίας επικινδυνότητας (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 50,00 €). Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στον Πολύγυρο στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Επιμελητηρίου, εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενδιαφερομένων ανά κατηγορία. Βασική προϋπόθεση για τα μέλη του Επιμελητηρίου που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα σεμινάρια είναι να είναι ταμειακά ενήμεροι για το τρέχον έτος (2014) στο μητρώο του Επιμελητηρίου και να έχουν καταβάλλει το ανάλογο κόστος του σεμιναρίου. Μαζί με την αποστολή της αίτησης προς το Επιμελητήριο θα πρέπει να σταλούν τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά καθώς και 1.Φωτοτυπία Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, 2.Φωτοτυπία Εκκαθαριστικού σημειώματος ή Βεβαίωσης Απόδοσης ΑΦΜ, 3.Απόδειξη κατάθεσης κόστους σεμιναρίου, το οποίο κόστος του σεμιναρίου καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό της Επιμελητηριακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Χαλκιδικής: Τράπεζα Πειραιώς  5276 034 671 536,  IBAN  GR  11 0172 2760 0052 7603 4671 536. Για οποιαδήποτε πληροφορία και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλ. του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 και στο e-mail: info@epichal.gr, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία. Οι αιτήσεις συμμετοχής, οι προϋποθέσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, υπάρχουν αναρτημένα και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου: www.epichal.gr. Έχουν συμπληρωθεί και θα αρχίσουν σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας Γ΄ Κατηγορίας στα Νέα Μουδανιά 01&02/10/2014 και 13&14/10/2014, Πολύγυρος 20&21/10/2014.
Οι αιτήσεις για τα σεμινάρια του Τεχνικού Ασφαλείας Β’ & Γ΄ κατηγορίας θα γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2014.

·       ΕΩΣ ΚΑΙ 100 ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή η νέα βελτιωμένη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία, που θα προβλέπει 100 δόσεις για οφειλές έως 15.000 ευρώ, απλούστευση των διαδικασιών και σημαντική μείωση του επιτοκίου. Για μεγαλύτερα χρέη οι δόσεις καθορίζονται σε 72. Ειδικά για τα ασφαλιστικά Ταμεία, υπολογίζεται ότι η πρόβλεψη των 100 δόσεων αφορά περίπου 400.000 οφειλέτες, για τους οποίους, βάσει της διάταξης που προωθείται δεν θα υπάρχουν πολύπλοκες διαδικασίες ένταξης στη ρύθμιση, δεν θα προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής, ενώ βασική προϋπόθεση θα παραμείνει η υποχρέωση για καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Η ελάχιστη δόση που θα μπορεί να καταβάλει κανείς θα οριστεί στα 50 ευρώ τον μήνα. Έως και 72 δόσεις θα προβλέπονται για ένα σημαντικό εύρος οφειλετών, με χρέη πιθανότατα έως και 300.000 ευρώ. Γι’ αυτούς, θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες ένταξης, θα διατηρηθεί, όμως, η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικών επιστολών από τράπεζες, ενώ αυτονόητη θεωρείται η καταβολή των τρεχουσών εισφορών.

·       ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ ΕΩΣ  90% ΓΙΑ ΕΦΑΠΑΞ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΧΡΕΩΝ  

Ένα πολύ μεγάλο bonus για όσους προχωρήσουν στην εφάπαξ εξόφληση των χρεών τους προς το δημόσιο, θα προβλέπει η νέα ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ποσοστό της έκπτωσης από τις προσαυξήσεις θα φτάνει στο 90% για όσους προχωρήσουν στην εξόφληση του χρέους τους σε μία δόση. Το ποσοστό της έκπτωσης θα περιορίζεται όσο αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων που θα επιλέγει ο οφειλέτης. Για χρέος έως 15.000 ευρώ θα προβλέπονται έως 100 δόσεις, ενώ για χρέος άνω των 15.000 ευρώ θα προβλέπονται έως 72 δόσεις. 

·       ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ  

Υπεγράφη από την ΓΓΔΕ η απόφαση (ΠΟΛ.1212/26.9.2014_ΦΕΚ Β' 2602/30-09-2014) που προβλέπει την επίσπευση της διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ χωρίς έλεγχο, σε εξαγωγικές επιχειρήσεις χαμηλού κινδύνου, αλλά και τον καθορισμό κριτηρίων για τις επιχειρήσεις οι οποίες αιτούνται υψηλά ποσά επιστροφής ΦΠΑ ετησίως, -λόγω πραγματοποίησης κυρίως πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, με δικαίωμα έκπτωσης και εμφανίζουν υψηλό βαθμό συμμόρφωσης και οι οποίες θα περιλαμβάνονται σε ειδικό κατάλογο επιχειρήσεων, με σκοπό την άμεση επιστροφή χωρίς έλεγχο.

  • ΑΠΟΔΟΣΗ  ΦΠΑ ΜΟΝΟ ΕΦ’ ΟΣΟΝ ΕΧΕΙ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΙ ΑΠΟ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
Στήριξη ρευστότητας σε χιλιάδες επιχειρήσεις θα δώσει το νέο σύστημα καταβολής του ΦΠΑ που αναμένεται να ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου και θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2015. Με το νέο σύστημα, η καταβολή του ΦΠΑ θα πραγματοποιείται όταν το τιμολόγιο πληρωθεί, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσής του. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται ήδη σε Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα, σε προαιρετική βάση, με όριο τις 500.000 ευρώ, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αυξηθεί έως και στα 2 εκατ. ευρώ. Σήμερα ο εκδότης του τιμολογίου είναι υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ μέσα στην προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, ήτοι κάθε μήνα ή τρίμηνο ανεξάρτητα με το εάν αυτό πληρωθεί έξι μήνες αργότερα. Πιο απλά μια επιχείρηση σήμερα υποχρεούται να πληρώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ στις ανωτέρω ημερομηνίες ακόμα και αν δεν τον έχει εισπράξει. Πλέον, η πληρωμή του ΦΠΑ θα γίνεται μετά την είσπραξή του, ήτοι όταν μια επιχείρηση εκδίδει ένα τιμολόγιο, θα είναι υποχρεωμένη για την καταβολή του ΦΠΑ μόνο όταν το τιμολόγιο πληρωθεί. Το σύστημα θα επιτρέψει στους φορολογούμενους με κύκλο εργασιών μικρότερο από 500.000 ευρώ να αναβάλουν την καταβολή ΦΠΑ μέχρι τη στιγμή που θα πληρώσει ο πελάτης τους.

·       ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ: ΣΤΟΠ ΣΤΙΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Απαλλαγή φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο από ποινικές διώξεις προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας σε ημερίδα του ΣΕΒ για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. “Ζητούμενο είναι η αποσυμφόρηση της δικαιοσύνης, αλλά και της φορολογικής διοίκησης, σε σχέση με τις ποινικές διαδικασίες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων προς το Δημόσιο”, ο υφυπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας πως δεν αναφέρεται στις πράξεις φοροδιαφυγής, “αλλά στο ξεχωριστό αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, ένα ζήτημα που από κοινού με το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζουμε για να δώσουμε λύση πρακτική, δίκαιη και εναρμονισμένη με τις διεθνείς πρακτικές”.

  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 29 - 64 ΕΤΩΝ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΚΠΑΥΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ
Από τις 10 Οκτωβρίου θα μπορούν να υποβάλλουν στον ΟΑΕΔ αιτήσεις άνεργοι ηλικίας 29 έως 64 ετών με χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα για να διεκδικήσουν τις 16.600 θέσεις κατάρτισης και απασχόλησης που θα "ανοίξουν" με προβλεπόμενη αμοιβή (εκπαιδευτικό επίδομα) 1.600 ευρώ μεικτά για τον καθένα. Σύμφωνα με την απόφαση του ΟΑΕΔ το voucher των 1.600 ευρώ περιλαμβάνει: (1) Πρόγραμμα θεωρητικής άσκησης 100 ωρών, (2) Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας (διάρκειας 300 ωρών), (3) Δράσεις Συμβουλευτικής Υποστήριξης, (4) Πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων τα οποία θα αποκτήσουν οι ωφελούμενοι, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, (5) Εγγυημένη απασχόληση με πλήρη ασφάλιση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τουλάχιστον για το 25% των εκπαιδευθέντων για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 συνεχόμενων μηνών (25 ημερομίσθια ανά μήνα) καθώς και παροχή συστατικής επιστολής από τον εργοδότη.
Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2014, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.voucher.gov.gr.

  • ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΕΚΑΤ. ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΑΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
Περισσότερες από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας χάθηκαν από την αρχή της κρίσης έως σήμερα, ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης, μιλώντας κατά τη διάρκεια σεμιναρίου για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2009 και του αντίστοιχου πρώτου τριμήνου του 2014, χάθηκαν 1.061.900 θέσεις εργασίας, το ίδιο δε διάστημα οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 865,6 χιλιάδες, φτάνοντας τα 1.342.300 άτομα. 

·       ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΑ ΥΨΗ Η ΑΝΕΡΓΙΑ – ΣΤΟ 27% ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

Στα ύψη παραμένει η ανεργία στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 27%, από 27,1% τον Μάιο. Η ανεργία στην χώρα μας παρέμεινε η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ισπανία να ακολουθεί στο 24,4% (με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου). Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Ιούνιο έφτασε τα 1,3 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 23,8%, στις γυναίκες στο 31,1% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 51,5%.

·       ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΟΥ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΕΕ

Το θεσμό του «Δικηγόρου του Εμπόρου» ενεργοποιεί από αύριο Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014 η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και στο πλαίσιο αυτό η νομική της υπηρεσία θα προσφέρει κατευθυντήριες οδηγίες προς τους εμπόρους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Συγκεκριμένα, η νομική υπηρεσία της Συνομοσπονδίας : (1) Κάθε Πέμπτη από 10 π.μ. έως 2 μ.μ. θα δέχεται τους συναδέλφους στα γραφεία της ΕΣΕΕ (Μητροπόλεως 42, Σύνταγμα – Αθήνα), (2)  Κάθε Τρίτη, από 10 π.μ. έως 2 μ.μ. θα λειτουργεί διαδικτυακή σύνδεση μέσω skype, για τους συναδέλφους που ενδιαφέρονται, στην διεύθυνση αναζήτησης «Νομική Υπηρεσία ΕΣΕΕ» (στα ελληνικά), (3)  Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους και εγγράφως στην ηλεκτρονική διεύθυνση diki@esee.gr. Το νομικό τμήμα της ΕΣΕΕ θα παρέχει νομική εκτίμηση ή κατεύθυνση σε ζητήματα που απασχολούν τους εμπόρους και προκύπτουν κατά την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.Η απάντηση θα δίνεται άμεσα όταν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ή το αργότερο μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 15 ημερών ανάλογα με τη βαρύτητα ή πολυπλοκότητα του ερωτήματος.
·       ΥΠ. ΑΝ.: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
Με τροπολογία-προσθήκη που κατατέθηκε στη Βουλή, παρατείνεται για έξι μήνες ακόμη η προθεσμία για την υποβολή αποδεικτικού έγκρισης τραπεζικού δανείου για έργα που έχουν υπαχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο 3908/11. Με τη νέα ρύθμιση ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αποδεικτικού έγκρισης τραπεζικού δανείου η 31-3-2015.
  • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΣΟΔΩΝ – ΕΞΟΔΩΝ ΣΤΙΣ ΔΟΥ, ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ
Ηλεκτρονικό βιβλίο εσόδων - εξόδων στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι οφειλές των φορολογούμενων και οι απαιτήσεις τους από το δημόσιο θα τηρεί η κάθε ΔΟΥ. Έτσι, θα υπάρχει πλήρης εικόνα για το ύψος των οφειλών, το είδος και τις ημερομηνίες βεβαίωσης και εξόφλησης τους, για όλους τους φορολογούμενους. Κατά ανάλογο τρόπο θα καταχωρούνται και οι επιστροφές φόρου που δικαιούνται. Αυτό προβλέπει απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κας Αικατερίνης Σαββαΐδου με την οποία ορίζεται ότι τα ηλεκτρονικά αυτά στοιχεία που θα τηρούνται σε κάθε εφορία θα συγκεντρώνονται από τη διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

·       ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ

Την πιο βαριά φορολόγηση ακινήτων στον δυτικό κόσμο έχει η Ελλάδα, γεγονός που εκτός από την οικονομική αφαίμαξη των νοικοκυριών έχει συμβάλει και στην καταβαράθρωση της οικοδομής και της κτηματαγοράς. Πρόκειται για το συμπέρασμα μελέτης της εταιρείας ορκωτών εκτιμητών και διαπιστευμένων συμβούλων ακίνητης περιουσίας GLP Values σχετικά με το ύψος των φόρων ακινήτων (ιδίως φόρων κατοχής) στην Ελλάδα σε σχέση με σειρά άλλων ανεπτυγμένων χωρών, αλλά και με τον ΟΟΣΑ ως σύνολο. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές της GLP, η σύγκριση, λόγω διαθεσιμότητας των στοιχείων, έγινε για το 2011. Εκτοτε οι φόροι κατοχής ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κι άλλο, με κορύφωση τον ΕΝΦΙΑ του 2014. Αρα τα συμπεράσματα είναι σήμερα ακόμη πιο αποκαρδιωτικά για την Ελλάδα από ό,τι το 2011.

·      ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ: ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΝΔΕΙΑ 2,5 ΕΚΑΤ. ΕΛΛΗΝΕΣ

Σε καθεστώς ένδειας 2,5 εκατομμύρια Έλληνες ενώ ακόμη 3,8 εκατ. πολίτες απειλούνται άμεσα από τη φτώχεια σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης με τίτλο "Πολιτικές ελάχιστου εισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα: Μια συγκριτική ανάλυση", κατά το Β' τρίμηνο του 2014 το ποσοστό ανεργίας στη χώρα ήταν 26,6%, έναντι 27,8% του προηγούμενου τριμήνου και 27,3% του αντίστοιχου τριμήνου του 2013. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.280.101 ενώ πλήττει πλέον και τους αρχηγούς των νοικοκυριών, δηλ. εργαζόμενους άνδρες στην παραγωγική ηλικία. Η ανεργία των νέων 15-24 ετών ανήλθε στο 52%, ενώ πολλά νοικοκυριά είναι χωρίς κανέναν εργαζόμενο άλλα και χωρίς πόρους. Παράλληλα υπήρξε δραματική μείωση των αποδοχών, ενώ ο κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το επίπεδο του 2000. Επιπλέον, 3,8 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας. Η Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat βρίσκεται στην χειρότερη θέση στην ΕΕ-28 όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη χειρότερη θέση μεταξύ 35 χωρών με βάση τους δείκτες ευημερίας και ποιότητας ζωής, χειρότερα ακόμα και από την Τουρκία. Αντίθετα με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες εφαρμόζουν προγράμματα αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων, η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει οξύτατα φαινόμενα ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, βραδυπορεί. Το Μέτρο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ήρθε στην Ελλάδα καθυστερημένα, μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες να θεσμοθετηθεί το 2000 αλλά και το 2005 σημειώνει μεταξύ άλλων η έκθεση.
  • ΟΑΕΕ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ
Σε οποιοδήποτε Περιφερειακό Τμήμα ανεξάρτητα από την ταχυδρομική διεύθυνση τηςεπαγγελματικής έδρας ή της κατοικίας τους για την εκτύπωση πιστοποιητικών από τον ΟΑΕΕ θα μπορούν πλέον να απευθύνονται οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του ταμείου, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του. Το μέτρο αυτό γίνεται στα πλαίσια της απλοποίησης των διαδικασιών και της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Τα πιστοποιητικά τα οποία μπορούν να εκτυπωθούν από οποιοδήποτε περιφερειακό τμήμα του ΟΑΕΕ ανεξάρτητα από την "έδρα" τους είναι τα ακόλουθα : (α) Βεβαίωση Εισφορών Ασφαλισμένων, (β) Βεβαίωση Ασφαλιστικής Ενημερότητας (εφόσον έχει καταβληθεί το σύνολο τωνεισφορών μηχανογραφικά), (γ)Βεβαίωση Αποδοχών Συνταξιούχου,  (δ)Τρίμηνα Ενημερωτικά Σημειώματα Συντάξεων, (ε) Απόδοση Κλειδάριθμου, (στ) Κατάσταση Οφειλόμενων Εισφορών , (ε) Κατάσταση Πληρωμένων Αποδείξεων Ασφαλισμένων, (στ) Εκτύπωση ταχυπληρωμής, (ζ) Βεβαίωση περί μη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ.

  • ΕΩΣ ΜΕΣΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ  ΕΝΦΙΑ ΓΙΑ ΚΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Στοιχεία του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), αλλά και των φορολογικών εντύπων Ε9 και Ε2 θα αξιοποιήσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσουν στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για τους δικαιούχους έκπτωσης 20% που έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Κεφαλαίου του υπουργείου Οικονομικών Άννα Κόλλια σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 ξεκαθάρισε τα εξής: (α) Στα μέσα Οκτωβρίου θα γίνει η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα ενσωματώνει και τις τελευταίες αλλαγές του νόμου 4286/2014. Η νέα εκκαθάριση θα αφορά στην έκπτωση 20% για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και τις εκπτώσεις 50% ή 100% για τις περιπτώσεις φορολογούμενων με πολύ χαμηλό εισόδημα, ανάπηρους, ανέργους, κ.λπ., (β) Η εφαρμογή του Ε9 για διορθώσεις στοιχείων ακινήτων χωρίς πρόστιμα θα ανοίξει στα μέσα Οκτωβρίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης.

·       ΣΤΑ 1,7 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΕΗ  

Στα 1,7 δισ. ευρώ ανήλθαν στα τέλη Ιουλίου οι απλήρωτοι λογαριασμοί προς τη ΔΕΗ με αποτέλεσμα η Διοίκηση της εταιρείας να προχωρεί στην πρόσληψη δικηγορικών γραφείων για τη δικαστική διεκδίκηση των απαιτήσεων.  Σημειώνεται πως πριν την εισαγωγή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) το 2012 οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ οι απλήρωτοι λογαριασμοί από 1,4 δισ. ευρώ στις αρχές του 2014, ανήλθαν στα τέλη Ιουλίου σε 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 950 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε οφειλές νοικοκυριών, τα 430 εκατ. ευρώ σε χρέη χρηστών υψηλής τάσης και τα 180 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
·       ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΕ- ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ  21 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αποζημιώσεις ύψους 21 εκ. ευρώ για την Ελλάδα προβλέπει νέο πρόγραμμα για έκτακτα μέτρα στήριξης της αγοράς ευπαθών οπωροκηπευτικών συνολικού ύψους 165 εκ. ευρώ, που ενέκρινε η Κομισιόν μετά τη ρωσική απαγόρευση των εισαγωγών ορισμένων γεωργικών προϊόντων της ΕΕ. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ορίζει ανώτατη ποσότητα 48.075 τόνων που μπορούν να αποσυρθούν εντάσσοντας και τα εσπεριδοειδή στα προϊόντα που θα τύχουν οικονομικής στήριξης, ενώ δεν περιλαμβάνει εξαγωγικά προϊόντα όπως οι φράουλες, όπου το 90% της παραγόμενης ποσότητας στην Ελλάδα εξάγεται στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: