"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Βόρεια Ελλάδα: Μισθοί... Βουλγαρίας και ανεργία-εφιάλτης

Ονειρο θερινός νυχτός τείνει να γίνει η απασχόληση στη Βόρεια Ελλάδα, ξεπερνώντας η ανεργία σε αρκετούς νομούς ακόμη και το 50%. Ολόκληρες οικογένειες έχουν μείνει χωρίς δουλειά, οι απολύσεις εργαζομένων πολλαπλασιάζονται, η απλήρωτη εργασία και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, όπως καταγράφουν τα στοιχεία των τοπικών Εργατικών Κέντρων.

Η Μακεδονία και η Θράκη στερεύουν από βιομηχανίες οι οποίες λόγω της υψηλής φορολογίας είτε κλείνουν είτε....

μετακομίζουν στη Βουλγαρία, ενώ περίπου 50.000 επιχειρήσεις διαγράφηκαν από τα μητρώα των 18 επιμελητηρίων της Βόρειας Ελλάδας την τριετία 2011-2013. Χωρίς δουλειά και προοπτική παραμένουν οι περισσότεροι νομοί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το ρωσικό εμπάργκο να δίνει τη χαριστική βολή σε πολλές αγροτικές περιοχές. Το βηματισμό της αναζητεί η «πρωταθλήτρια» στην ανεργία Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς ο μεγάλος βιομηχανικός εργοδότης, η ΔΕΗ έπαυσε να προσλαμβάνει, ο πρωτογενής τομέας συρρικνώνεται, ενώ το εμπόριο και οι υπηρεσίες κλυδωνίζονται από την έλλειψη ρευστού. Ολόκληρες περιοχές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ερημώνουν από νέους οι οποίοι κουνούν το μαντήλι της ξενιτιάς αφήνοντας πίσω τους τους ηλικιωμένους. Την παρτίδα στη Βόρεια Ελλάδα… κερδίζει η Χαλκιδική με την ανεργία να κινείται σε χαμηλά επίπεδα (11%) ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω και της πολύ καλής φετινής τουριστικής περιόδου. Στους περισσότερους νομούς βλέπουν ως σωσίβιο σωτηρίας τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και το βασικό ζήτημα που αναδεικνύεται εκ νέου είναι η ανάγκη νέων επενδύσεων στην περιοχή για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το χάρτη της ανεργίας στη Βόρεια Ελλάδα αποτυπώνει η έρευνα του «ΑτΚ». Ειδικότερα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων, η κατάσταση στη Θράκη είναι δραματική.

Ερήμωσε ο βόρειος Εβρος

Η ανεργία στον Εβρο αγγίζει επίσημα το 30%, όμως στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο πάνω από το 35%-40% διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Απόστολος Γκικούδης. Ολο το βόρειο τμήμα του νομού έχει ερημώσει, ενώ δεν συναντάς πλέον νέους. Η μετανάστευση νέων ανθρώπων αυξήθηκε κατά 100% φέτος σε σχέση με πέρσι. Οσοι φεύγουν για μεταπτυχιακό δεν επιστρέφουν, λέει ο Απόστολος Γκικούδης. Το κλείσιμο εργοστασίου ζάχαρης στην Ορεστιάδα και η συνεχής αποβιομηχάνιση της περιοχής θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, προβλέπει ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου. Ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του νομού που έχει ερημώσει θα γίνει αποκλειστικά χώρος για μετανάστες μετά και το κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών που έγινε εκεί, παρατηρεί ο ίδιος. «ΒΙΠΕ δεν υπάρχει, μόνο κατά ονομασία». Από τα 60 εργοστάσια που δραστηριοποιούνταν εκεί σήμερα λειτουργούν μόλις 6-7, απασχολώντας 500 άτομα όλο και όλο. Δεν έχει μείνει τίποτα για να κλείσει. Δεν έχει μείνει κόσμος. Και αυτοί που έχουν απομείνει δεν έχουν την ικανότητα να εργαστούν. Το 85%-90% είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και οι άλλοι κοντεύουν να βγουν στη σύνταξη», καταλήγει ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου.

Ορεστιάδα: στο 50% η ανεργία

Η ανεργία σκαρφάλωσε στο 50% στην Ορεστιάδα, ενώ στον κλάδο της οικοδομής αγγίζει το 99%. Κάθε οικογένεια έχει τουλάχιστον δύο άνεργους, ενώ υπάρχουν και ολόκληρες οικογένειες που δεν δουλεύει κανένας. «Ο μόνος τομέας που πάει καλά είναι οι… λαθρομετανάστες και το κέντρο υποδοχής που έχουν φτιάξει στην περιοχή. Αν ονειρεύονται αυτό για την περιοχή μας, πιο τίμιο από τις κυβερνήσεις είναι να μας το πουν», λέει ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Πέτρος Χασανίδης.

Στο νομό Εβρου δεν υπάρχει καν βιομηχανική περιοχή. Η ΕΒΖ (Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης) παλιότερα απασχολούσε εποχιακά κάθε χρόνο 450 άτομα, φέτος δεν δούλεψε ούτε ένας. «Το εργοστάσιο ζαχάρεως ήταν πνεύμονας ανάπτυξης. Αφηνε στην αγορά 30-40 εκατ. ευρώ. Αυτά λείπουν τώρα από την τοπική αγορά», λέει ο Πέτρος Χασανίδης. Η μαύρη εργασία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς η Επιθεώρηση Εργασίας διαθέτει μόλις δύο υπαλλήλους και το γραφείο βρίσκεται 120 χλμ. μακριά, στην Αλεξανδρούπολη.

Κομοτηνή: Στο 40% η ανεργία

Η ραγδαία αποβιομηχάνιση της ΒΙΠΕ Κομοτηνής «φούσκωσε» την ανεργία στην περιοχή, σκαρφαλώνοντας στο 40%. Ενδεικτικά, μέχρι το 2001 λειτουργούσαν στην περιοχή περίπου 100 εργοστάσια απασχολώντας 17.000 άτομα. Σήμερα έχουν απομείνει λιγότερες από δέκα βιομηχανικές μονάδες στις οποίες εργάζονται 600 με 700 άτομα, πολλά εκ των οποίων έχουν να πληρωθούν έως και 8 μήνες. Τελευταίο χτύπημα ήταν ο όμιλος Σέλμαν ο οποίος έβαλε λουκέτο τον τελευταίο χρόνο, αφήνοντας στο δρόμο 150 οικογένειες. Τη λύση του εξωτερικού ακολουθούν ολοένα και περισσότεροι νέοι αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. «Οι μόνοι που μένουν είναι οι φοιτητές που έρχονται να σπουδάσουν αλλά και αυτοί έχουν περιορίσει πάρα πολύ τα έξοδά τους», περιγράφει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Παντελής Μαγιαλός.

Ξάνθη: στο 6% η ανεργία, στο 50% η «μαύρη εργασία»

Καλπάζει η ανεργία στην Ξάνθη, ξεπερνώντας φέτος το 42% με το ποσοστό στους νέους να σκαρφαλώνει πάνω από 65%. Επίσημα οι άνεργοι φθάνουν τους 18.000, ανεπίσημα όμως μπορεί να ξεπερνούν και τους 25.000, λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Αγγελος Μπεμπεκίδης. Τον τελευταίο χρόνο έχουν κατεβάσει στόρια περισσότερες από 600 μικρές και μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις. Τα προηγούμενα χρόνια η Ξάνθη απασχολούσε 10.000 οικοδόμους. Η «μαύρη εργασία» αγγίζει το 50%.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ενας στους τρεις άνεργος

Ενας στους τρεις δεν έχει δουλειά στη Θεσσαλονίκη με τους άνεργους να φτάνουν τους 250.000 σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο. Παρότι έχει σταθεροποιηθεί η ανεργία σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και ίσως έχει μειωθεί και λίγο, στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης η ανεργία ξεπερνά το 32%. Η μαύρη εργασία εντοπίζεται κυρίως στα επαγγέλματα του επισιτισμού και του τουρισμού, φθάνοντας ακόμη και το 60%. Την ίδια ώρα οι θέσεις μερικής απασχόλησης ξεπερνούν το 50% στις καινούργιες θέσεις εργασίας. «Αυτό βέβαια δεν μπορεί να είναι πραγματικό. Νομίζω ότι έχουν βρει τον τρόπο οι εργοδότες να κλέβουν τα ασφαλιστικά ταμεία δηλώνοντας εργαζόμενους μερικής απασχόλησης και πληρώνοντας κανονικά το μισθό τους», εξηγεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

Χαλκιδική: Βαλκάνιοι στα ξενοδοχεία

Καλύτερη φαίνεται η κατάσταση στη Χαλκιδική σε σύγκριση με την υπόλοιπη Μακεδονία με την ανεργία τους καλοκαιρινούς μήνες να μην ξεπερνά το 11%. Περίπου 15.000 άτομα δουλεύουν στον κλάδο του τουρισμού και στις περίπου 500 ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν στην περιοχή φέτος. Την ίδια ώρα εφτάμισι χιλιάδες Βαλκάνιοι εργάζονται φέτος στα ξενοδοχεία αποτελώντας τη μερίδα του λέοντος στο εργατικό δυναμικό. «Είναι πιο φθηνοί. Οι ξένοι στοιχίζουν 300 ευρώ το μήνα, ενώ ο Ελληνας στοιχίζει 400 ευρώ», εξηγεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Θεόδωρος Αδάλης. Την ίδια ώρα παρατηρείται αύξηση των νέων επιχειρήσεων αυτό το καλοκαίρι, ενώ σιγά, σιγά επεκτείνεται και η τουριστική σεζόν.

Βέροια: Οργιάζει η «μαύρη εργασία»

Η ανεργία βρίσκεται γύρω στο 30% και ανεβαίνει στη Βέροια με τους νέους και τις γυναίκες να κρατούν τα ηνία. Σε μείζον θέμα εξελίσσεται η μαύρη εργασία λόγω της έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών στην περιοχή, λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κεντρου, Δημήτρης Ταχματζίδης. Ισχυρό πλήγμα στην περιοχή δέχθηκαν και οι αγροτικές καλλιέργειες λόγω των χαλαζοπτώσεων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, το 2009 η Βέροια είχε 7.000 μετακλητούς αλλοδαπούς που δούλευαν στα χωράφια, 5.000 το 2010 και 4.500 το 2011. Φέτος έχει ελάχιστους τόσο λόγω της χαμηλής συγκομιδής όσο και γιατί έρχονται με τουριστική βίζα για διακοπές, δουλεύουν δύο τρεις μήνες χωρίς ασφάλεια και γυρίζουν στις πατρίδες τους.

Νάουσα: Εμεινε μία κλωστοϋφαντουργία!

Το 50% αγγίζει η ανεργία στη Νάουσα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου. «Στην περιοχή δεν έχει μείνει τίποτα. Και οι εποχικές εργασίες που υπήρχαν αυτό το χρονικό διάστημα του καλοκαιριού στις μεταποιητικές επιχειρήσεις των φρούτων, στα διαλογητήρια, στα κιβωτοποιεία και στα ξυλουργία ατόνισαν λόγω της χαλαζόπτωσης που έπληξε τις αγροτικές καλλιέργειες αλλά και του ρωσικού εμπάργκο που τους αποτέλειωσε. Στον οδικό άξονα Αλεξάνδρειας-Σκύδρας όπου δραστηριοποιούνται κυρίως διαλογητήρια απασχολούνταν για 5-6 μήνες 7.000-8.000 άτομα. Φέτος κανείς δεν θα προσλάβει κόσμο για να προωθηθεί το ροδάκινο, γιατί δεν υπάρχει προϊόν, δεν υπάρχει ροδάκινο», εξηγεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Θωμάς Τσίτσης. Πολλά λουκέτα έχουν μπει και στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, της επεξεργασίας ξύλου και της κονσερβοποιίας. Πριν από 15 χρόνια στην κλωστοϋφαντουργία απασχολούνταν 4.500 εργαζόμενοι, σήμερα δουλεύουν μόνο 200 άτομα στη μοναδική επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίας που έχει απομείνει.

Εδεσσα: Σε κατάσταση απελπισίας...

Ενας στους δύο νέους δεν έχει δουλειά στην Εδεσσα με το ποσοστό της ανεργίας να αγγίζει το 30% το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου. Οι νέοι φεύγουν από την Εδεσσα για Γερμανία, αφού ούτε το χωράφι αφήνει περιθώρια κέρδους. Ιδιαίτερα στον κάμπο της Εδεσσας η κατάσταση είναι απελπιστική. Εξαίρεση αποτελούν τα 10 κερασοχώρια του νομού, οι 5.000 κάτοικοι των οποίων ζουν από αυτά. Ο κατασκευαστικός κλάδος έχει υποστεί καθίζηση και οικοδομή στην περιοχή έχει να σηκωθεί πάνω από 4 χρόνια. Φέτος δεν έχει δουλειά ούτε και στα 15-20 κονσερβοποιεία και διαλογητήρια που δραστηριοποιούνται στο νομό τα οποία απασχολούσαν εποχιακά τα προηγούμενα χρόνια περίπου 3.000 εργαζόμενους, καθώς η παραγωγή έχει πέσει στο μισό. «Η Εδεσσα αντέχει από τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους που έχουν απομείνει. Τα μαγαζιά κλείνουν συνεχώς και τα μόνα που δουλεύουν είναι τα φαστφουντάδικα και οι καφετέριες οι οποίες όμως και αυτές έχουν μειώσει αισθητά το τζίρο τους», λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιάννης Γκουράνης.

Γιαννιτσά: Χρωστούν δεδουλευμένα από το 2009!

Τις 6.000 έφθασαν οι άνεργοι στα Γιαννιτσά, αποτελώντας το 50% του εργατικού δυναμικού της περιοχής. Το καλοκαίρι η ανεργία υποχωρεί λίγο λόγω των κονσερβοποιείων που δραστηριοποιούνται εκεί. Τελευταίο χτύπημα ωστόσο στην αναιμική αγορά εργασίας έδωσε το περσινό λουκέτο στο εργοστάσιο της ελληνικής υφαντουργίας καθώς ήταν κινητήριος δύναμη στην περιοχή. Επιχειρήσεις κάνουν από 3 έως 6 μήνες να πληρώσουν, ενώ υπάρχουν και εταιρίες που χρωστούν από το 2009. «Η κατάσταση έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια. Ενας στους δύο είναι άνεργος, ενώ αρκετοί νέοι που εξασκούν τεχνικά επαγγέλματα φεύγουν κυρίως στη Γερμανία, παρατηρεί η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Θεανώ Ζουρνατζίδου.

Σέρρες: Σπανίζει… η εργασία

«Σπάνιο φαινόμενο» χαρακτηρίζει την εργασία στις Σέρρες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της περιοχής, Αλκης Απιδόπουλος με την πραγματική ανεργία να έχει σκαρφαλώσει στο 42%. Περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις έχουν μετακομίσει την τελευταία τριετία από τις Σέρρες στη Βουλγαρία, σπεύδοντας να εκμεταλλευθούν τη χαμηλή φορολόγηση που έχει η γειτονική χώρα. Μόνο μετά το πρώτο μνημόνιο και τα μέτρα που ακολούθησαν έκλεισαν 800 περίπου επιχειρήσεις και κάθε χρόνο αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Μετρημένες στα δάχτυλα είναι οι εταιρίες που λειτουργούν σήμερα στη ΒΙΠΕ, ενώ οι μισθοί στην περιοχή ανταγωνίζονται αυτούς της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, το 4ωρο αμείβεται με 200 ευρώ και τις πιο πολλές φορές γίνεται… σιωπηλά 6ωρο. «Η κατάσταση είναι τραγική. Οταν βλέπεις ότι είναι ανοιχτή (βάσει του… θεωρητικού ωραρίου λειτουργίας) η αγορά και τα μαγαζιά παραμένουν κλειστά, η πόλη θυμίζει περισσότερο νεκροταφείο. Εδώ και τρία χρόνια όσοι νέοι έχουν τις δυνατότητες φεύγουν στο εξωτερικό. Πλέον και στην πόλη και στις κωμοπόλεις η πλειοψηφία είναι ηλικιωμένοι», παρατηρεί ο Αλκης Απιδόπουλος.

Κιλκίς: Ανθεί… μόνο η ανεργία

«Ο μόνος κλάδος που… ανθεί στο Κιλκίς είναι η ανεργία και το… Γευγελή στην άλλη πλευρά των συνόρων. Ολος ο κόσμος πάει στα καζίνα της γειτονικής χώρας να φάει, να πιει τζάμπα και να βάλει φθηνή βενζίνη», τονίζει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς, Γιώργος Ιωαννίδης. Η ανεργία στο νομό φθάνει το 45%. Σχεδόν όλα τα εργοστάσια στην περιοχή υπολειτουργούν, ενώ πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για 5-6 μήνες. Οι εναλλακτικές μορφές απασχόλησης κερδίζουν συνεχώς όλο και περισσότερο έδαφος με τις εταιρίες της περιοχής να απασχολούν συνήθως τους εργαζόμενους μόλις για δύο μέρες.

Πιερία: Ανεργοι ή απλήρωτοι…

Ξεπερνά το 40% η ανεργία στο νομό Πιερίας παρά την καλή φετινή τουριστική περίοδο που διανύει η περιοχή. Σύμφωνα με το πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Βαλάση Κοτρώνη, οι εργαζόμενοι υποφέρουν στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες καθυστερούν να πληρώσουν μισθούς, ενώ υπάρχουν και τουριστικές επιχειρήσεις που χρωστούν επιδόματα αδείας από το 2012. Από το 2000 που έκλεισαν οι βιοτεχνίες ιματισμού που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή άφησαν στο δρόμο 6.000 με 7.000 οικογένειες χωρίς να ανοίξει καμία καινούργια μέχρι σήμερα. Αλλά και στον αγροτικό τομέα οι χαλαζοπτώσεις διέλυσαν τις αγροτικές καλλιέργειες με αποτέλεσμα πολλοί να αφήνουν τα χωράφια τους ακαλλιέργητα, γιατί πλέον δεν συμφέρει.

Κοζάνη: Δεν «σηκώθηκε» οικοδομή…

Δεκαοχτώ χιλιάδες άνεργους μετρά η Κοζάνη φέτος, με το ποσοστό της ανεργίας να ξεπερνά το 30%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου. Εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια έχει να σηκωθεί οικοδομή στην Κοζάνη. Τα μαγαζιά συνεχώς κλείνουν με την οικονομία της περιοχής να βασίζεται στη ΔΕΗ, η οποία όμως τα τελευταία χρόνια δεν έχει προχωρήσει σε καμία μεγάλη επένδυση. Καθίζηση έχουν υποστεί και ο τομέας των μετάλλων και των μαρμάρων. Σε μείζον θέμα εξελίσσεται και η απλήρωτη εργασία με τους εργαζόμενους να περιμένουν 4 και 5 μήνες για να πληρωθούν. Την περίοδο 2011-2012 έκλεισαν 200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σχεδόν όλες έχουν μειώσει το προσωπικό τους.

Πτολεμαΐδα: «Κρατιέται» λόγω ΔΕΗ

Τους 6.000 με 7.000 έχουν φθάσει οι άνεργοι στην Πτολεμαΐδα. Η ανεργία συγκρατείται στα επίπεδα του 30% λόγω των εργοστασίων της ΔΕΗ, ενώ μόνιμο πρόβλημα παραμένει η μαύρη εργασία. Ενδεικτικά από τους 6.000-7.000 εργαζόμενους που απασχολούνται σε ορυχεία, μόνο οι περίπου 2.000 υπολογίζεται ότι είναι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Τάσο Τσιφλίδη. Οι υπόλοιποι είναι αλλοδαποί εργάζονται 12-14 ώρες με 10 ευρώ μεροκάματο. Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τον πρωτογενή τομέα της περιοχής. Τον τελευταίο χρόνο επέστρεψε ένα 20% των νέων της περιοχής το οποίο στράφηκε στη γη καλλιεργώντας μήλα, κεράσια και ροδάκινα.

Καστοριά: Εκλεισαν 15 εταιρίες σε έξι μήνες

«Κόκκινο» χτύπησε η ανεργία φέτος στην Καστοριά ξεπερνώντας το 50% σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Εργατικού Κέντρου, Γιώργο Μαλέα. Υπολογίζεται ότι η πόλη της γούνας έχει 6.500 χιλιάδες άνεργους. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά το επόμενο διάστημα δεδομένου του ρωσικού εμπάργκο αλλά και των λουκέτων πολλών ταξιδιωτικών γραφείων της Μόσχας, τα οποία συνεργάζονταν με την πόλη της Μακεδονίας. Το τελευταίο εξάμηνο έχουν κλείσει πάνω από 15 εταιρίες που απασχολούσαν μέχρι 20 άτομα, κυρίως βιοτεχνίες και μικρές γουνοποιίες. Σήμερα στην γούνα απασχολούνται 2.000 με 2.500 άτομα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνούσαν τα 3.500. Δειλά βήματα επιχειρήθηκαν φέτος στον πρωτογενή τομέα όπως στα φασόλια και τα μήλα, τα οποία είναι εξαγώγιμα προϊόντα, χωρίς όμως επιτυχία.

Γρεβενά: Δεν κινείται τίποτα

Αρνητικό ρεκόρ καταγράφουν φέτος τα Γρεβενά στην ανεργία αγγίζοντας το 70%. «Δεν κινείται τίποτα. Τα πάντα έχουν κλείσει. Ανά δέκα καταστήματα τα 6-7 έχουν βάλει λουκέτο. Ακόμη και οικογενειακές επιχειρήσεις δεν αντέχουν και κατεβάζουν ρολά. Δεν ιδρώνει όμως το αφτί κανενός», παρατηρεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Λάζαρος Κυριαζίδης. Εντονο είναι και το φαινόμενο της μετανάστευσης. Το καλοκαίρι τα χωριά των Γρεβενών γέμισαν γερμανικές πινακίδες από τους ξενιτεμένους Ελληνες που επέστρεψαν για διακοπές.

Φλώρινα: Κατέρρευσε η οικοδομή

Ακόμη πιο βαρύς χειμώνας αναμένεται φέτος και για το νομό Φλώρινας. Η επίσημη ανεργία στην περιοχή κυμαίνεται στο 35% και η ανεπίσημη ξεπερνά το 40%, ενώ από τους 20.000 ενεργούς κατοίκους σήμερα οι 8.000 είναι χωρίς δουλειά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Κωνσταντίνο Σιάκο, η οικοδομική δραστηριότητα έχει χτυπηθεί καίρια. Στο παρελθόν ολόκληρα χωριά, όπως το Βαρικό, το Λέχοβο, η Δροσοπηγή και το Ξινό Νερό, ζούσαν από την οικοδομή - πλέον δεν κινείται τίποτα. Κλειστά παραμένουν και τα δύο από τα τρία ορυχεία της περιοχής, ενώ και η ΔΕΗ που δραστηριοποιείται στην περιοχή με τρεις υδροηλεκτρικούς σταθμούς έχει να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πάρα πολλά χρόνια.

Καβάλα: Φεύγουν στο εξωτερικό οι νέοι

Στα ίδια επίπεδα με το 2013 παραμένει η ανεργία στη Καβάλα, αγγίζοντας και φέτος το 30%. Περίπου 20.000 Καβαλιώτες είναι σήμερα εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του ΟΑΕΔ. Καμία μεγάλη επένδυση δεν έγινε στο νομό τα τελευταία χρόνια, ενώ καθημερινή συνήθεια τείνει να γίνει το λουκέτο μικρών επιχειρήσεων. Οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό και κυρίως στην Γερμανία, ενώ αρκετοί έχουν ήδη βρει δουλειά στην Αυστραλία. «Παρ' όλα αυτά καταφέραμε να μην προχωρήσουν οι ατομικές συμβάσεις, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα που αυτήν την εποχή απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι», τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Χρήστος Χρυσαλίδης.

Δράμα: Πλήγμα από Βουλγαρία

Καθημερινό φαινόμενο είναι η μετανάστευση νέων προς Γερμανία στο νομό Δράμας. Επτά-οχτώ μαρμαράδικα που απασχολούν περίπου 1.000 άτομα, η Νεογάλ και η Reycap με 120 εργαζόμενους αντίστοιχα, αποτελούν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην περιοχή. Ζημιά κάνουν και οι Βούλγαροι οι οποίοι έρχονται αυθημερόν και απασχολούνται το καλοκαίρι στα χωράφια και το χειμώνα σε μερεμέτια. Παίρνουν 10-15 ευρώ μεροκάματο χωρίς ένσημο και αργά το βράδυ φεύγουν. Δυστυχώς δεν υπάρχει μηχανισμός για να ελεγχθεί η κατάσταση, λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Σαβρίδης. Πριν 6-7 χρόνια το σωματείο των οικοδόμων είχε εγγεγραμμένα 1.500 μέλη, σήμερα δεν ξεπερνούν τα 150.

Πηγή: agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: