"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ενημέρωση από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στα πλαίσια της προσπάθειάς του για την ενίσχυση του τουριστικού τμήματος και της εξωστρέφειας των Επιχειρήσεων, ανακοινώνει ότι θα λάβει μέρος σε Τουριστικές Εκθέσεις και θα πραγματοποιήσει Επιχειρηματικές Αποστολές σε...
χώρες του εξωτερικού. Θα συμμετάσχει στις παρακάτω τουριστικές εκθέσεις:
  1. Σόφια από 13/02 έως 16/02/2014 στην Έκθεση HOLIDAY & SPA EXPO 2014 και διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο στο ξενοδοχείο SOFIA PRINCESS με κόστος συμμετοχής 116,00 € / άτομο. Δηλώσεις συμμετοχής στο Γραφείο Γενικού Τουρισμού του κου Πέτκογλου Νικολάου την Κασσανδρεία (τηλ. 23740 25350, fax 23740 25023, e-mail: petkogloutours@gmail.com).
  2. Βελιγράδι από 26/02 έως 02/03/2014 στην Έκθεση IFT Belgrade 2014 και διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο στο ξενοδοχείο BEST WESTERN SUMADIJA, με κόστος συμμετοχής 219,00 € / άτομο. Δηλώσεις συμμετοχής στο γραφείο Γενικού Τουρισμού του κου Σγουρή Δημητρίου στα Νέα Μουδανιά ( τηλ. 23730 52333, fax 23730 52116, e-mail: services@sgouris-travel.gr)
  3. Βουκουρέστι από 12/03 έως 16/03/2013 στην Έκθεση TTR ROMANIA 2014 και διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο στο ξενοδοχείο RAMADA PARK HOTEL, με κόστος συμμετοχής 194,00 € / άτομο. Δηλώσεις συμμετοχής στο Γραφείο Γενικού Τουρισμού του κου Πέτκογλου Νικολάου την Κασσανδρεία (τηλ. 23740 25350, fax 23740 25023, e-mail: petkogloutours@gmail.com).
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής επιδοτεί με ποσοστό 10% του κόστους για διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο στα μέλη του που θα συμμετάσχουν στις τουριστικές αποστολές και είναι οικονομικά ενήμερα μέχρι και το έτος 2012. Στο κόστος των αποστολών περιλαμβάνονται τα έξοδα μεταφοράς και μετακίνησης με λεωφορείο, διαμονή στα προαναφερόμενα ξενοδοχεία με πρωινό, σε δίκλινα δωμάτια, συνοδό κατά τη διάρκεια της αποστολής, ασφάλεια αστικής ευθύνης. Οι αιτήσεις συμμετοχής βρίσκονται και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής www.epichal.gr. Παρακαλούνται οι επιχειρηματίες-μέλη που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις τουριστικές αποστολές, να επικοινωνήσουν με τα τουριστικά γραφεία που προαναφέρονται.

  • ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στα πλαίσια της προσπάθειας συνεχούς κατάρτισης και εκπαίδευσης των μελών του πρόκειται να διοργανώσει ένα νέο κύκλο σεμιναρίων επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Θα πραγματοποιηθούν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέματα: (1) Social Media Marketing (Διάρκεια 12 ώρες – κόστος 50€ / συμμετέχοντα), (2) Σύγχρονο Management και Ηγεσία (Διάρκεια 12 ώρες – κόστος 50€ / συμμετέχοντα), (3) Tourism Management & Marketing (Διάρκεια 12 ώρες – κόστος 50€ / συμμετέχοντα).Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στο Πολύγυρο, στα Ν. Μουδανιά και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Χαλκιδικής, εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενδιαφερομένων για κάθε τμήμα, τις ημέρες Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα. Τα τμήματα θα είναι 25 ατόμων και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Μετά τη λήξη των προγραμμάτων παραδίδεται και πιστοποιητικό παρακολούθησης. Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200–24300 και στο e-mail.: info@epichal.gr, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία. Η αίτηση συμμετοχής και το ενημερωτικό των σεμιναρίων είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου: www.epichal.gr. Αιτήσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014.

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού – Εξωστρέφεια», το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με την ΕΕΔΕ, διοργανώνει νέο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και τις εν δυνάμει εξαγωγικές επιχειρήσεις, μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 1ου κύκλου σεμιναρίων με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2013. Η διάρκεια της κατάρτισης είναι 40 ώρες και η επιδότηση 5€/ώρα μεικτά ανά συμμετέχοντα. Μπορούν να συμμετέχουν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρηματίες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά εταιρία πέντε (5) άτομα, ενώ ο αριθμός συμμετεχόντων στο ενημερωτικό πρόγραμμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 25. Περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται καθώς και την αίτηση συμμετοχής που πρέπει να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι, στο site του Επιμελητηρίου www.epichal.gr και στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου 23710 24200, 24300 υπόψιν κου Μήντου Δημητρίου.

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του ότι προτίθεται να πραγματοποιήσει σεμινάρια ΕΦΕΤ για «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων» (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 80,00€). Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν τόσο στον Πολύγυρο στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Επιμελητηρίου, όσο και σε οποιαδήποτε περιοχή της Χαλκιδικής, εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενδιαφερομένων (30 άτομα). Βασική προϋπόθεση για τα μέλη μας που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα σεμινάρια είναι να είναι ταμειακά ενήμεροι για το έτος (2013) στα μητρώα του Επιμελητηρίου και να έχουν καταβάλλει το ανάλογο κόστος του σεμιναρίου. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλ. του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 και στο e-mail: info@epichal.gr, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία. Η αίτηση συμμετοχής υπάρχει αναρτημένη και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου: www.epichal.gr.

  • ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του που παρακολούθησαν τα σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκαν στη Νικήτη 20 & 21/07/2013, στη Χανιώτη 27 & 28/07/2013, στην Καλλιθέα 03 & 04/08/2013 και στον Πολύγυρο 17 & 18/08/2013 να επικοινωνήσουν με το Επιμελητήριο για να παραλάβουν τη Βεβαίωση Επιμόρφωσης Τεχνικού Ασφαλείας στα τηλέφωνα 2371024200 & 24300 υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία.
Στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου www.epichal.gr υπάρχουν αναρτημένες οι λίστες με τα εγκεκριμένα μέλη που παρακολούθησαν τα σεμινάρια. Οι βεβαιώσεις για τα υπόλοιπα τμήματα θα παραδοθούν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα όπου το Επιμελητήριο θα ενημερώσει εκ νέου τα μέλη του.
  • ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στην προσπάθειά του να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού μας που πλήττονται από την πρωτοφανή κρίση που όλοι βιώνουμε, ενημερώνει τα μέλη του ότι θα συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) το οποίο έχει δημιουργήσει μια ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, με σκοπό τη δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας και ανάπτυξης.Η συμβουλευτική υποστήριξη είναι δωρεάν για την κάθε επιχείρηση και χωρίς οποιαδήποτε μελλοντική υποχρέωση για την υποστήριξη που θα τη λάβει. Τα πεδία στα οποία παρέχεται η συμβουλευτική υποστήριξη εστιάζουν στα σημαντικότερα θέματα λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων (π.χ. οργάνωση, χρηματοδότηση, μάρκετινγκ κ.α.).Καλούνται όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται, να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν την δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη. Οι επιχειρήσεις που θα επιλεχθούν θα προωθηθούν στους κατάλληλους συμβούλους του δικτύου, ανάλογα με το πρόβλημα της επιχείρησης και την ειδικότητα των συμβούλων.Η συμπληρωμένη αίτηση, θα αποστέλλεται στη συνέχεια στο fax 210-3838027 ή θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση diktyo@imegsevee.gr. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη στο ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ στο τηλέφωνο 210 8837188 (κκ. Ηλίας Γεωργόπουλος και Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης) και στην ιστοσελίδα www.imegsevee.gr και www.diktyo.imegsevee.gr, καθώς και στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο τηλ. 2371024200.
  • ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ στους ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ

Υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών θα γίνονται στο εξής οι πληρωμές χρηματικών ενταλμάτων από το Δημόσιο προς τους δικαιούχους, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Έτσι, μπαίνει τέλος στις πληρωμές του Δημοσίου από τα ταμεία των εφοριών και διευκολύνεται παράλληλα η διαδικασία ελέγχου και συμψηφισμού των οφειλών των δικαιούχων προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με την απόφαση, η διαδικασία πληρωμής των δημοσίων δαπανών θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται από μία υπηρεσία, με κατάργηση γραφειοκρατικών διαδικασιών, ενώ εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτόν θα επιταχυνθεί η διαδικασία πληρωμών από το Δημόσιο.
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΟΑΕΕ

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στην ασφάλιση των εργαζόμενων στον ΟΑΕΕ, αφού όπως έγινε γνωστό διευρύνεται η ασφαλιστική βάση του Ταμείου, με την υποχρεωτική ασφάλιση στον Οργανισμό όλων των νέων (από την 1/1/93 και μετά) ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν παράλληλη ασφάλιση στο ΙΚΑ για λιγότερες από 25ημέρες το μήνα καθώς και όσων κάνουν έναρξη επαγγέλματος σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι σημαντικότερες αλλαγές είναι: (1) Υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ για παράλληλη μισθωτή απασχόληση υπολειπόμενη των 25 ημερών ασφάλισης μηνιαίως για τους «νέους» ασφαλισμένους (έως σήμερα μπορούσαν να επιλέγουν την υποχρεωτική ασφάλιση σε 1 από τα 2 Ταμεία), (2) Υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ (αντί του ΟΓΑ) για όποιον κάνει έναρξη δραστηριότητας σε περιοχές με λίγους κατοίκους, (3) Μηνιαία καταβολή των ασφαλίστρων για όλους.
  • ΙΚΑ: «ΕΚΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ» 103.580 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ 411.504 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
«Εκτός αγοράς» και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης έχουν τεθεί μέσα στα 4 χρόνια της ύφεσης 103.580 επιχειρήσεις και 411.504 εργαζόμενοι, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία του μητρώου εργοδοτών και ασφαλισμένων του ΙΚΑ μεταξύ Ιουνίου 2009 και Ιουνίου 2013. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των «ενεργών» επιχειρήσεων που εξακολουθούν να υποβάλλουν Ανακεφαλαιωτική Περιοδική Δήλωση στο ΙΚΑ μειώθηκε κατά 33,03%, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 20,67%.

  • ΥΠ.ΑΝ.: ΤΡΙΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ
Παράταση τριών μηνών έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης στο πρόγραμμα για τους ενήμερους δανειολήπτες. Υπενθυμίζεται από το υπουργείο ότι με το πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους οφειλέτες δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων που βασίζεται αποκλειστικά στη τρέχουσα οικονομική δυνατότητα του κάθε δανειολήπτη και όχι σε ποια οικονομική κατάσταση βρισκόταν όταν σύναπτε τη δανειακή σύμβαση με το πιστωτικό ίδρυμα. Ο υπαγόμενος στη ρύθμιση δανειολήπτης δεν θα καταβάλει δόση μεγαλύτερη του 30% του καθαρού εισοδήματός του.

  • ΔΕΗ: 4 ΕΚΑΤ. ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ
Την τεράστια δυστοκία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις καταδεικνύουν τα στοιχεία της ΔΕΗ για τους απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος. Οι συνολικές ανεξόφλητες οφειλές της Επιχείρησης από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ και «τρέχουν» με ρυθμό της τάξης των 4 εκατ. την ημέρα. Η μεγαλύτερη «τρύπα» προέρχεται από τα τιμολόγια χαμηλής και μέσης τάσης, δηλαδή από νοικοκυριά και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Οι συνολικές οφειλές αυτής της κατηγορίας ανέρχονται στα 600 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων ποσοστό 65% περίπου αντιστοιχεί στα νοικοκυριά. Στα 190 εκατ. ευρώ φτάνει το «φέσι» της ΔΕΗ από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι ανεξόφλητες οφειλές των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες με τη μέση τάση ανέρχονται στα 130 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 135 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι οφειλές της Λάρκο.
  • ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΕ ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ

Οι Έλληνες συνεχίζουν να επενδύουν σε καφετέριες, σουβλατζίδικα και κομμωτήρια, παρά στην καινοτομία και στις εξαγωγές, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου. Το ειρωνικό είναι ότι όσοι παρέμειναν σταθεροί στις «αξίες» της ελληνικής οικονομίας επιβραβεύθηκαν, καθώς αυτοί που πόνταραν στην εξωστρέφεια και σε άλλους πιο παραγωγικούς τομείς είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται. Εξαίρεση υπήρξε ο κλάδος του τουρισμού. Αντίθετα, οι παραδοσιακοί –μη παραγωγικοί τομείς– όπως η εστίαση, η ένδυση κ.λπ. συγκράτησαν την κερδοφορία τους παρά την κάθετη πτώση του τζίρου τους. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μία επιστημονική μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ήθελε να διαπιστώσει κατά πόσον μεταβλήθηκε το παραγωγικό μοντέλο κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής επιβεβαιώνουν μία επίσης πρόσφατη έρευνα του διεθνούς οργανισμού Endeavor. Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις χώρες που κατέφυγαν σε προγράμματα στήριξης και σε Μνημόνια. Οι χώρες αυτές, όπως η Ελλάδα, προχώρησαν σε εκατοντάδες μεταρρυθμίσεις και πραγματοποίησαν εσωτερική υποτίμηση με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο.
  • ΣΤΑ 645,7 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ & ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΟ 2013
Στα 645,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος Αθέτησης Υποχρεώσεων του «Τειρεσία». Υπενθυμίζεται πως στο σύνολο του 2012 ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές είχαν ανέλθει στα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2011 στα 2,3 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στην περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2013, το σύνολο των ακάλυπτων επιταγών διαμορφώθηκε στα 522 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 62,13%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ενώ το σύνολο των απλήρωτων συναλλαγών έφθασε στα 123,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 43,94%, σε σχέση με τα επίπεδα του 2012. Σε ότι αφορά στα στοιχεία του Δεκεμβρίου, κατεγράφησαν 1.808 ακάλυπτες επιταγές ύψους 24 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 13,60%, σε σχέση με το Νοέμβριο 2013. Ακόμη σφραγίσθηκαν 5.124 απλήρωτες συναλλαγματικές ύψους 7,34 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 14,22%, σε σχέση με το Νοέμβριο 2013.
  • ΕΡΓΑΣΙΑ: ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ 240.000 ΝΕΟΥΣ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ

Συνολικά 239.691 νέοι έως 24 ετών αναμένεται να ωφεληθούν από το πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας ή από την 4μηνη κατάρτιση για την ακόλουθη ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Όλα τα ανωτέρω αφορούν στο πρόγραμμα «Εγγυήσεις για τους νέους» (Youth Guarantee), που χρηματοδοτείται με 340 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και έως το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να πάρει την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να αρχίσει να υλοποιείται στους αμέσως επόμενους μήνες (μέχρι Απρίλιο - Μάιο). Σύμφωνα με το περιεχόμενο του προγράμματος, έμφαση θα δοθεί σε δράσεις στήριξης της απασχόλησης, με περίπου 78.500 ανέργους σε θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης, ενώ για άλλους 161.191 ανέργους θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί κατάρτισης, μαθητείας και επιμόρφωσης, μέσα από τις Δομές του ΟΑΕΔ, ώστε να αποκτήσουν εφόδια, ικανότητες στην αγορά εργασίας.


  • ΕΕΤ: ΕΩΣ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Την παράταση του χρόνου έως τον Φεβρουάριο για υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων από τους ενδιαφερόμενους να υπαχθούν στη ρύθμιση για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό ανακοίνωσε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, μετά από αίτημα των τραπεζών-μελών της. Οι τράπεζες θα παραλαμβάνουν υπεύθυνες δηλώσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό, μέχρι και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014, αντί για την 31η Ιανουαρίου 2014 ανακοίνωσε η ΕΕΤ.

  • ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΣΡΟΩΝ – ΕΚΡΟΩΝ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ
Με την Κ.Υ.Α. αριθμ. Β2− 3644/3.1.2014, τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης επέκτειναν τη χρηματοδότηση της εγκατάστασης των συστημάτων εισροών – εκροών στα πρατήρια της επαρχίας (3ος κύκλος) τα οποίο πρέπει να έχουν εγκατασταθεί μέχρι 27 Μαρτίου ή τελικά μέχρι 27 Αυγούστου 2014 εφόσον έχουν υπογράψει σύμβαση κατάστασης, με δέσμια ημερομηνία, με εξουσιοδοτημένη εταιρεία. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η ενίσχυση αφορά σε χορήγηση κατ’ αποκοπή ποσού, με την μορφή επιχορήγησης, ανά μονάδα στα πρατήρια υγρών καυσίμων και εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης. Η δημόσια επιχορήγηση θα πραγματοποιείται μέσω παροχής ειδικού κουπονιού προς τους δικαιούχους για την κάλυψη τμήματος της δαπάνης εγκατάστασης εξοπλισμού ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αποθηκών (ΟΣΔΑ). Το συνολικό ποσό επιχορήγησης σε κάθε δικαιούχο θα προκύπτει ως άθροισμα των επιμέρους ποσών του αριθμού των αδειοδοτημένων εγκατεστημένων δεξαμενών του πρατηρίου ή της εγκατάστασης σε συνάρτηση με τον αντίστοιχο πίνακα επιχορήγησης. Δυνητικοί δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι επιχειρήσεις (πρατήρια υγρών καυσίμων και εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης) οι οποίες κατά τον χρόνο δημοσίευσης της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων κατέχουν τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που ακολουθούν: (1) 47.3 Λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε εξειδικευμένα καταστήματα, (2) 47.78.85: Λιανικό εμπόριο καύσιμου πετρελαίου οικιακής χρήσης, υγραερίου, άνθρακα και ξυλείας, (3) 47.99.85: Άλλο λιανικό εμπόριο πετρελαίου οικιακής χρήσης, υγραερίου, άνθρακα και ξυλείας εκτός καταστημάτων, υπαίθριων, (4) 46.71.13.14: Χονδρικό εμπόριο πετρελαίου θέρμανσης από μεταπωλητή.
  • ΙΣΧΥΡΗ ΤΑΣΗ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ Η ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Στο 18,95%, βρισκόταν το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία των αποτελεσμάτων του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας, που σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας ανερχόταν στο 40% τον Φεβρουάριο του 2013, μειώθηκε με γρήγορους ρυθμούς τους τελευταίους μήνες και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 20,57%, ενώ ταυτόχρονα για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια αυξήθηκαν τα έσοδα του ΙΚΑ. Για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2013 διεξήχθησαν στοχευμένοι έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ) σε 6.515 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, σε σύνολο 39.612 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 905, ποσοστό 2,28%. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, φτάνουν τα 9.225.987 ευρώ.
  • ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ

Αύξηση της τάξης του 11,9% σε αξία και 4,6% σε όγκους σημειώθηκε το 2013, στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών σε σχέση με το 2012. Σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS, στα προσωρινά στοιχεία δεκάμηνου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι ελληνικές εξαγωγές λαχανικών αυξήθηκαν κατά 2,3% σε όγκο, (συνολικού ύψους 133.478 τόνων) και 16,1% σε αξία (φθάνοντας τα 138.686.962 ευρώ). Ο όγκος των εξαγωγών φρούτων αυξήθηκε κατά 4,9% και 11% σε αξία, φτάνοντας τους 923.007 τόνους και 646.748.618 ευρώ. Ο Σύνδεσμός μας INCOFRUIT - HELLAS εκτιμά ότι το 2013 ολοκληρώθηκε με ρυθμό ανάπτυξης παρόμοιο του δεκάμηνου, με συντριπτική υπεροχή των φρούτων και λαχανικών και των παρασκευασμάτων τους, των οποίων η εμπορική αξία αποτελεί κατά μέσο όρο την 5ετία 2008-2013, το 34% της μέσης αξίας των συνολικών αγροτικών εξαγωγών. Είναι η 4η χρονιά που σημειώθηκε άνοδος στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών. Ο κύριος προορισμός για τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά εκτός Ε.Ε παραμένει η Ρωσία, με 96.907,28 τόνους, αξίας 101.969.468 ευρώ ακολουθούμενη από την ΠΓΔΜ και τη Αλβανία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: