"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του (NEWSLETTER No 41)


  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΑΠΟ 27-28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013
Τα Επιμελητήρια Καστοριάς, Φλώρινας και Χαλκιδικής σε συνεργασία με το Γραφείο της Αν. Γενικής Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών και το Γραφείο Οικονομικών  &  Εμπορικών Σχέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Σόφια, διοργανώνει επιχειρηματική αποστολή στην Σόφια στο πλαίσιο των συντονισμένων δράσεων εξωστρέφειας των ...Ελληνικών επιχειρήσεων για τους κλάδους τουρισμού και τροφίμων – ποτών στην Βουλγαρία, στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2013. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 200 € πλέον ΦΠΑ 23 % ανά εταιρεία (άτομο).Σε περίπτωση συμμετοχής πλέον του ενός ατόμου το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 100 € πλέον ΦΠΑ 23 %. Στο κόστος συμμετοχής συμπεριλαμβάνονται  ατομικό πρόγραμμα επιχειρηματικών συναντήσεων, Διαμονή και ημιδιατροφή σε ξενοδοχείο, Γραμματειακή υποστήριξη και διοργάνωση εκδήλωσης,  ενοικίαση αίθουσας για την πραγματοποίηση των επιχειρηματικών συναντήσεων, οδική μεταφορά με λεωφορείο από Θεσσαλονίκη. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν σε ηλεκτρονική μορφή την δήλωση συμμετοχής μέχρι 25 Οκτωβρίου 2013, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: togaridou.konstantina@kastcham.gr. Η αίτηση συμμετοχής είναι αναρτημένη στο site του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής www.epichal.gr.

  • ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ e – ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Σε ισχύ είναι από τις αρχές του 2013 η λειτουργία της εφαρμογής  «Ηλεκτρονική πληρωμή οφειλών προς το Επιμελητήριο» και «Ψηφιακές Υπηρεσίες Ηλεκτρονικού Επιμελητηρίου», από το Επιμελητήριο της Χαλκιδικής. Με την λειτουργία των  ηλεκτρονικών αυτών εφαρμογών το Επιμελητήριο στοχεύει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει στις επιχειρήσεις – μέλη του. Μέσω του e- Επιμελητήριο μπορούν τα μέλη του να προβαίνουν στην ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή αιτημάτων για την έκδοση διοικητικών εγγράφων από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, καθώς και στην on line ενημέρωση του χρήστη για τυχόν οφειλή και on line εξόφλησή της μέσω πιστωτικής κάρτας, χωρίς να σπαταλούν χρόνο και να επισκέφτονται τα γραφεία του Επιμελητηρίου για να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους.

  • 2η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ LEADER» ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Δημοσιοποιήθηκε η 2η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος προσέγγισης LEADER με Φορέα Υλοποίησης (Ομάδα Τοπικής Δράσης) την Εταιρεία μας, με την επωνυμία: «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Α.Ε. – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α. (ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ)». Με την παρούσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος καλούνται οι ενδιαφερόμενοι (υποψήφιοι δικαιούχοι) να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο πλαίσιο του Μέτρου 41: «Στρατηγική τοπικής ανάπτυξης». Οι τίτλοι των κατηγοριών Υπομέτρων και Δράσεων του τοπικού προγράμματος, οι αντίστοιχοι δυνητικοί τελικοί δικαιούχοι αυτών, καθώς και οι αντίστοιχες ενδεικτικές πιστώσεις Δημόσιας Δαπάνης των δράσεων στις οποίες αναφέρεται η παρούσα πρόσκληση, είναι : α) ΥΠΟΜΕΤΡΟ L123 : Αύξηση της αξίας των γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων , (β) ΥΠΟΜΕΤΡΟ L311 : Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες, (γ) ΥΠΟΜΕΤΡΟ L312 : Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων, (δ) ΥΠΟΜΕΤΡΟ L313:Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων , (ε) ΥΠΟΜΕΤΡΟ L321:Βασικές υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό , (στ) ΥΠΟΜΕΤΡΟ L323:Διατήρηση και αναβάθμιση της αγροτικής κληρονομιάς. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στο συνολικό κόστος ποσού 3.169.998,21 € και η ενδεικτική δημόσια δαπάνη (κοινοτική ή εθνική συμμετοχή) στο ποσό 1.856.665,77 €. Η επιδότηση ανέρχεται στο 50% του προϋπολογισμού της επένδυσης . Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των επενδυτικών προτάσεων είναι η  31η Οκτωβρίου 2013 και ώρα 14:00μμ. Τόσο οι επενδυτικές προτάσεις, όσο και η παρούσα πρόσκληση και τα παραρτήματα αυτής (Αναλυτική Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, Ενημερωτικό υλικό, Υπόδειγμα του φακέλου υποψηφιότητας, Κριτήρια επιλεξιμότητας & επιλογής, Πίνακας τιμών μονάδας για κατασκευαστικές εργασίες, κλπ),  υποβάλλονται και διατίθενται στην έδρα της Ο.Τ.Δ.: Πολύγυρος, 22ας Απριλίου και  Μακεδονίας γωνία Τ.Κ. 63100, τηλ. 2371024407 & 2371024507. Για την παραλαβή της δεν προβλέπεται κόστος. Επίσης, είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ο.Τ.Δ.: www.anetxa.gr.

  • ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ
              Μετά την υπογραφή του συμφωνητικού μείωσης τιμών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων  
              (ΠΟΕΣΕ) με τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού, σας ενημερώνουμε ότι για την παραλαβή του ειδικού σήματος  
              οι επαγγελματίες του Κλάδου μπορούν να απευθύνονται ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΠΡΩΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, για 
             το νομό Χαλκιδικής, στο Εστιατόριο Μαξίμ (Πευκοχώρι Χαλκιδικής, κος Χαμαλίδης Γρηγόριος) τηλ 6942-234614 & 23740 22598.  
              Τα  σήματα φέρουν ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ,  τα λογότυπα των φορέων ΓΣΕΒΕΕ, ΠΟΕΣΕ,ΣΕΤΕ & ΣΕΠΟΑ  και διατίθενται ΧΩΡΙΣ
              ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΧΡΕΩΣΗ.

·       ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΕΩΣ 40% ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Μεγάλες εκπτώσεις φόρου προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το σύστημα συλλογής αποδείξεων που θα τεθεί σε ισχύ από το 2014. Σύμφωνα με το σχέδιο, όσοι φορολογούμενοι χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους με ελεύθερους επαγγελματίες πλαστικό χρήμα, θα εξασφαλίζουν μείωση φόρου μεταξύ 30% και 40%. Οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με την «κάρτα αποδείξεων», όπως την έχει ονομάσει το υπουργείο. Σε πρώτη φάση το μέτρο θα αφορά αποδείξεις από γιατρούς, νοσοκομεία, κλινικές και δικηγόρους, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες.

·       ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για άνεργους επιστήμονες, με εξειδίκευση σε αντικείμενα συναφή με τον αγροτικό χώρο υλοποιεί ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρωπινού Δυναμικού που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο της δράσης, 445 άνεργοι επιστημόνες Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής εκπαίδευσης οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι σε αντικείμενα συναφή με τον αγροτικό χώρο και συγκεκριμένα γεωτεχνικοί (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι), τοπογράφοι μηχανικοί και οικονομολόγοι θα τοποθετηθούν σε εξειδικευμένες θέσεις πρακτικής εξάσκησης σε υπηρεσίες του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) και θα πιστοποιηθούν για την εργασιακή εμπειρία που θα αποκτήσουν για ένα εξάμηνο (800 ώρες). Η υποβολή αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελιδα www.opekepe.gr έως τις 29/10/2013. Το πρόγραμμα ονομάζεται «Ανάπτυξη και υλοποίηση ενιαίου συστήματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για άνεργους επιστήμονες των οποίων η ειδίκευση/εξειδίκευση είναι συναφής με τον αγροτικό χώρο» και έχει αναρτηθεί στις προσκλήσεις - προκηρύξεις του www.espa.gr στο σύνδεσμο http://www.espa.gr/el/Pages/Proclamationsfs.aspx?item=2450.

·       ΞΕΚΙΝΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ξεκινά η λειτουργία του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΑΕ) που δημιουργείται με πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα, η επιχειρηματικότητα και η οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, μέσω της διευκόλυνσης της πρόσβασης των παραγωγών στη δανειοδότηση, με χαμηλότερα, της τραπεζικής αγοράς, επιτόκια. Το αγροτικό ΤΑΕ χρηματοδοτείται με 115.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Το συνολικό διαθέσιμο κεφάλαιο ύψους 253.000.000 ευρώ θα διαμορφωθεί με την επένδυση, εκ μέρους της Τράπεζας Πειραιώς ιδίων κεφαλαίων ύψους 138.000.000 ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς επελέγη από την ΕΤΕΑΝ Α.Ε., έπειτα από μειοδοτικό διαγωνισμό για την ανάδειξη συνεπενδυτή του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το αποτέλεσμα του οποίου εγκρίθηκε, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, από την Επενδυτική Επιτροπή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με τα κεφάλαια αυτά, μέσω του ΤΑΕ θα παρέχονται χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες και επενδυτές με εγκεκριμένες δράσεις στα Σχέδια Βελτίωσης (Μέτρο 121), σε όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων (Μέτρο 123Α) και σε αυτούς που κάνουν ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, στο πλαίσιο υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων των Μέτρων 311, 312, 313Β του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Το επιτόκιο των δανείων, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, θα κυμαίνεται σήμερα στο 3,87% (συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς του Ν.128/75) και για τους λοιπούς επενδυτές σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης στο 4,1%. Οι αγρότες που θα επωφεληθούν από το μέτρο, εξαιρούνται από τον κανονισμό των κρατικών ενισχύσεων που ισχύει για τις επιχειρήσεις και επομένως μπορούν στο μέλλον να ενταχθούν σε καθεστώς κρατικών ενισχύσεων του ευρωπαϊκού κανονισμού de minimis.

·       ΤτΕ: ΣΤΑ 8,9 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟ 9ΜΗΝΟ
Στα 8,881 αυξήθηκε το ταμειακό έλλειμμα στον προϋπολογισμό στο εννεάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, η οποία καταγράφει για την ίδια περίοδο και πρωτογενές έλλειμμα 3,3 δισ. ευρώ, διευρυμένο σε σχέση με πέρυσι, οπότε είχε διαμορφωθεί στα 543 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η ΤτΕ εξηγεί ότι προκύπτει «πρωτογενές πλεόνασμα 3,001 δισ. ευρώ εάν συμπεριληφθούν έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ελληνικών ομολόγων από το ευρωσύστημα και αφαιρεθούν δαπάνες ύψους περίπου 4,82 δισ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».

·       ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ θα μπορούν να λάβουν για 3, 5 μήνες (το χειμώνα) οι εποχιακά απασχολούμενοι κατά παρέκκλιση του μνημονιακού νόμου που καταργούσε το δικαίωμα επιδότησης από φέτος για όσους είχαν επιδοτηθεί για 450 ημέρες την προηγούμενη 4 ετία και για 400 ημέρες από την 1/1/2014. Το επίδομα θα κυμαίνεται στα 360 ευρώ.

·       ΝΕΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.

Από τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοινώνεται ότι από την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013, παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες που έχουν πιστοποιηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος, της άντλησης μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, Πίνακα Χρεών Οφειλέτη με το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών και των αναλογούντων πρόσθετων τελών κατά την ημερομηνία έκδοσης.Σε πρώτη φάση, η υπηρεσία απευθύνεται στους οφειλέτες-εργοδότες κοινών επιχειρήσεων ή οικοδομοτεχνικών έργων, οι οποίοι έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για υποβολή μέσω διαδικτύου Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.). Σύντομα, η υπηρεσία θα επεκταθεί στο σύνολο των οφειλετών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

  • ΑΠΟ ΤΙΣ 1-9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΠΤΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Πλησιάζει η πρώτη εφαρμογή του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων "midseason sales" σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΕΕ. Η Συνομοσπονδία υπενθυμίζει σε εμπόρους και καταναλωτές ότι κατά το νέο νόμο, η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές, δηλαδή οι εκπτώσεις επιτρέπονται πλέον τέσσερις φορές το χρόνο, ως εξής: α) Τακτικές εκπτώσεις: από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου. β) Ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι: το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.Στο πλαίσιο αυτό, η φθινοπωρινή ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος θα ξεκινά την 1η Νοεμβρίου 2013 και θα λήγει 10 Νοεμβρίου. Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι οι 10 ημέρες των εκπτώσεων, όπως αναφέρονται στο νόμο είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες, άρα φέτος τελευταία ουσιαστικά ημέρα των εκπτώσεων είναι το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου.

  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΜΕ 156,9% ΤΟΥ ΑΕΠ , ΤΟ 2012
Στην πρώτη θέση του δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ των 28 βρέθηκε η Ελλάδα το 2012, καταγράφοντας παράλληλα και το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat. Συγκεκριμένα, στο τέλος του 2012, το χρέος της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 156,9% του ΑΕΠ, ενώ ακολουθούν η Ιταλία με χρέος 127%, η Πορτογαλία με 124,1% και η Ιρλανδία με 117,4%. Στον αντίποδα, το χαμηλότερο χρέος εμφάνισαν η Εσθονία με 9,8% του ΑΕΠ, η Βουλγαρία με 18,5%, το Λουξεμβούργο με 21,7% και η Ρουμανία με 37,9%. Όσον αφορά το έλλειμμα του προϋπολογισμού, αυτό διαμορφώθηκε για την Ελλάδα στο 9% - ποσοστό το οποίο περιλαμβάνει και το ποσό για τη στήριξη των τραπεζών. Τη χειρότερη επίδοση πάντως εμφανίζει η Ισπανία με έλλειμμα 10,6%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιρλανδία με 8,2% και στην τέταρτη η Πορτογαλία και η Κύπρος με 6,4%, έκαστη. Το χαμηλότερο έλλειμμα εμφανίζουν η Εσθονία και η Σουηδία (0,2%), το Λουξεμβούργο (0,6%) και η Βουλγαρία (0,8%), ενώ πλεόνασμα 0,1% εμφάνισε η Γερμανία. Στο σύνολο της Ευρωζώνης, το έλλειμμα μειώθηκε από 4,2% το 2011 σε 3,7% το 2012, ενώ στην ΕΕ-28 μειώθηκε από 4,4% σε 3,9%. Εν συνόλω, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε από 87,3% σε 90,6% στην Ευρωζώνη και από 82,3% σε 85,1% στην ΕΕ.
  • ΣΤΟ 3% Ο ΦΟΡΟΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 2014
Σε δραστική μείωση του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας μια ανάσα στην κτηματαγορά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, έπειτα από συμφωνία με την τρόικα, η φορολογική επιβάρυνση θα περιοριστεί έως και 70%, καθώς ο βασικός συντελεστής θα υποχωρήσει στο 3% και θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2014. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι με τη μείωση του φόρου θα διευκολυνθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων. Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει και το γεγονός ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων επί των οποίων υπολογίζεται ο φόρος θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα μέχρι και το τέλος του 2015.

·       ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑ 27,7% ΤΟ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΣΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2013

Αυξημένο κατά 27,7% (στα 2,607 δισ. ευρώ) ήταν το πλεόνασμα στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η οποία, εκτός των άλλων ανακοίνωσε και αύξηση της τάξεως του 18,1% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, ενώ οι ταξιδιώτες στη χώρας μας αυξήθηκαν κατά 12,3%.
·       ΑΠΟ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ΙΣΧΥΕΙ ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του ότι από 1ης Οκτωβρίου 2013 τέθηκε σε ισχύ ο νέος κανονισμός συσκευασίας τροφίμων στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) σύμφωνα με τον οποίο οι εταιρείες τροφίμων υποχρεούνται να χρησιμοποιούν υλικά συσκευασίας που έχουν προηγουμένως εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων. Η υπηρεσία αυτή θα προβεί στην επεξεργασία των νέων κανόνων για την χρήση συσκευαστικών υλικών μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί το σχετικό νομικό πλαίσιο. Εταιρείες – μέλη μας, οι οποίες δραστηριοποιούνται εξαγωγικά στα Σκόπια, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον εκεί τοπικό συνεργάτη – εισαγωγέα τους για την εν καιρώ προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα. Περισσότερες πληροφορίες στη B8 Δ/νση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Εξωτερικών , τηλ.: ( +30) 210 368 2764 , fax.: ( +30) 210 368 2771.

  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του ότι κατά τη θερινή περίοδο υπήρξαν καταγγελίες προς Αστυνομικά Τμήματα του Νομού για παραβάσεις διατάξεων των : α) Ν.456/1976 «Περί Φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων», β) Π.Δ. 293/1977 και γ) 9/10-11-2000 (ΦΕΚ 1459Β) Πυροσβεστικής Διάταξης. Η χρήση πυροτεχνημάτων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών, φαναράκια-ρεσώ που ίπτανται, παιδικών αθυρμάτων και άλλων ειδών παρασκευασμάτων από εύφλεκτα υλικά, αφενός απαγορεύονται δίχως την χορήγηση σχετικής άδειας από την αρμόδια αστυνομική αρχή, αφετέρου τα επιτρεπόμενα παιδικά αθύρματα για τα οποία δεν απαιτείται η προαναφερθείσα άδεια εμπίπτουν στους περιορισμούς που τίθονται από την κείμενη Νομοθεσία και επιτρέπεται μόνο κατά τις επίσημες τελετές, πανηγύρεις και εορτές εξαιρουμένων των εορτών του Πάσχα, σε σημεία εγγράφως καθοριζόμενα από τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές. Παρακαλούνται οι επιχειρηματίες να μην προβαίνουν στην παράνομη χρήση πυροτεχνημάτων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών κλπ και στη συμμόρφωση τους σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία ώστε να μην εγκυμονούν κίνδυνοι τόσο για την ασφάλεια και σωματική ακεραιότητα των πολιτών όσο και για την εκδήλωση πυρκαγιών.  

·       ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ 21/10/2013 ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Αλλάζει από 21/10 ο τρόπος υπολογισμού συμμετοχής στα φάρμακα των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς η διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής θα επιβαρύνει εξ ολοκλήρου πλέον τον ασφαλισμένο. Έως σήμερα οι ασφαλισμένοι πλήρωναν δύο συμμετοχές εφόσον το σκεύασμα που επέλεγαν είχε τιμή υψηλότερη από την ασφαλιστική τιμή. Δηλαδή εάν η λιανική τιμή τού φαρμάκου ήταν ίδια µε την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασθενής πλήρωνε τη συμμετοχή του, που είναι 25%, εάν όμως επέλεγε ακριβότερο φάρμακο τότε πλήρωνε τη συμμετοχή του, 25% και επιπλέον το 50% της διαφοράς λιανικής και ασφαλιστικής και το υπόλοιπο 50% κατέβαλλε ο ΕΟΠΥΥ. Από 21/10, όμως, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, καταργείται η από κοινού συνεισφορά EOΠΥΥ- ασφαλισμένων της επιπλέον διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων και οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το 100% της διαφοράς. Η απόφαση δεν αφορά τα πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει να καταβάλλει το 50% της διαφοράς.
  • ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ 2 ΣΤΑ 3 ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Στο «κόκκινο» βρίσκονται δύο στα τρία νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια, που περνούν στην κατηγορία των  υπερχρεωμένων και δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Γραμματείας Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια εκτοξεύθηκαν φέτος στο 75% (ιδιοκτητών μόνο πρώτης κατοικίας), με πιστωτικές κάρτες αγγίζουν το 15% και με καταναλωτικά δάνεια το 10%.

·       ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΛΟΓΩ ΑΠΕ

Περίπου το 60% των εργοστασίων ηλεκτρισμού της Ευρώπης που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο, θα αναγκαστεί να κλείσει ως το 2016, προκαλώντας αυξημένο κίνδυνο μπλακ άουτ ενώ οι τιμές του ρεύματος θα ανεβαίνουν, εκτιμά η γαλλική εταιρία συμβούλων Cap Gemini, επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: