«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σας ενημερώνει

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ 2ης ΕΚΘΕΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (ΥΓΡΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΔΟΜΗΣΗ, ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ)
To Επιμελητήριο της Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του ότι από 9 έως 11 Αυγούστου 2013 θα διεξαχθεί η 2η ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ στην παραλία Νέων Μουδανιών με θέμα "Υγραεριοκίνηση αυτοκινήτου - Ενέργεια - Δόμηση - Οικιακός Εξοπλισμός". Μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις που αντικείμενό τους είναι...
Φωτοβολταϊκά, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, πέλετ, ενεργειακά τζάκια, καυστήρες, λέβητες, αέριο, υγραεριοκίνηση αυτοκινήτου, υδρογόνο, συνεργεία, service, είδη Δόμησης, μονωτικά υλικά, είδη υγιεινής, κουφώματα, προϊόντα αγρού-σπιτιού-κήπου, εργαλεία. Το κόστος συμμετοχής ξεκινάει από 100€ για ίχνος εδάφους τα 3τμ και καταλήγει στα 350€ για 24 τμ. .Η είσοδος για όλο το 3ημερο θα είναι ελεύθερη για το κοινό και θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις : πολιτιστικές – χορευτικές εκδηλώσεις, αθλητικές εκδηλώσεις (από συλλόγους Teakwood, kickboxing, μοντέρνο χορό, Latin, Ζumba, hip-hop, αερόμπικ κλπ.), ζωντανή μουσική. Ημερομηνία τελικής υποβολής ενδιαφέροντος έως την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013.Πληροφορίες για συμμετοχές κα ΣΑΡΑΦΗ ΛΙΛΙΑΝ ΤΗΛ: 2310412346 , 6977577300 email:liliansarafi@gmail.com και στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής κος ΜΗΝΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ τηλ 23710-24300 εσωτερικό 6.

  • ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΜΑΡΜΑΡΑ
Έκθεση αγροτικών προϊόντων στις 2-3-4 Αυγούστου 2013 θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία του Νέου Μαρμαρά. Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή στα τηλέφωνα 23750-72006 και 23750-72073 (Υπεύθυνη επικοινωνίας κα Χαραλάμπους Κατερίνα).
  • ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ – ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΙ»
Ενισχύσεις με στόχο το σχεδιασμό, παραγωγή και προώθηση προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού που φθάνουν μέχρι και σε 55% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου προβλέπει το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων ΙΙ» η προδημοσίευση του αναρτήθηκε στις 27/06/2013. Πρόκειται για τη δεύτερη φάση του συγκεκριμένου προγράμματος, η πρώτη προκήρυξη του οποίου είχε σημειώσει επιτυχία. Το Πρόγραμμα υποστηρίζει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ΜμΕ. Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν επιδοτήσεις και πραγματοποιούν επενδυτικά σχέδια που θα τις καταστήσουν ανταγωνιστικές στο εξωτερικό (εκσυγχρονισμός εξοπλισμού, αλλαγή συσκευασίας, απόκτηση διεθνών πιστοποιήσεων, marketing σε τρίτες χώρες κλπ). Στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότερες ΜμΕ να αναδείξουν το εξωτερικό εμπόριο ως στρατηγική προτεραιότητά τους και το πρόγραμμα τις καθοδηγεί να εκπληρώσουν μερικές ουσιαστικές προϋποθέσεις.Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος έχουν ως εξής: (1) O συνολικός προϋπολογισμός (Δημόσια Δαπάνη) είναι 30.000.000 ευρώ, (2) Επιλέξιμες είναι όλες οι υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έκαναν έναρξη λειτουργίας πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2012 στους κλάδους της μεταποίησης, των κατασκευών, των υπηρεσιών καθώς και επιλεγμένους κλάδους του εμπορίου, (3) Ισχύουν επιπλέον ειδικές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, το αν το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις, κ.α., (4) Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδύσεων κυμαίνεται από €20.000,00 έως €200.000,00 ευρώ, ή 100.000 ευρώ για συγκεκριμένους κλάδους, (5) Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 30 έως 55 %, (6) Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής, οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ιδίους πόρους ή/και τραπεζικό δάνειο. Το δάνειο που θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να υποστηρίζεται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, όπως π.χ. παροχή εγγύησης της ΕΤΕΑΝ ΑΕ για λήψη επενδυτικού δανείου ή λήψη εγγυητικής επιστολής, παροχή επιχειρηματικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους, (7) Οι επιλέξιμες ενέργειες αφορούν νέα προϊόντα / υπηρεσίες ή εν γένει προϊόντα / υπηρεσίες σε νέες αγορές, (8) Η διάρκεια υλοποίησης των επενδύσεων είναι δεκαπέντε μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της απόφασης ένταξης της επιχείρησης με δυνατότητα τρίμηνης παράτασης υπό προϋποθέσεις.Στον πρώτο κύκλο του προγράμματος έχουν ενταχθεί 746 επιχειρήσεις με συνολικό επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 98.127.008,38€. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από το διαδικτυακό τόπο www.ypoian.gr. Η προκύρηξη του προγράμματος αναμένεται μέσα Ιουλίου 2013.
  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ 31/7/2013, ΤΩΝ ΥΠΟΒΟΛΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Μετεγκατάσταση μεταποιητικών επιχειρήσεων σε Βιομηχανικές Επιχειρηματικές Περιοχές (Β.Ε.ΠΕ.) και Επιχειρηματικά Πάρκα»

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των προτάσεων έργου προς ένταξη στο Πρόγραμμα «Μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε Β.Ε.ΠΕ. και Επιχειρηματικά Πάρκα» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΕ) του ΕΣΠΑ 2007 - 2013» έως την 31η Ιουλίου 2013 (31-7-2013) και ώρα 24:00, αντί της 30ης Ιουλίου 2013 που ήταν η προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία. Υπενθυμίζουμε ότι στόχος του συγκεκριμένου Προγράμματος αποτελεί η ενίσχυση της μετεγκατάστασης των παραγωγικών επιχειρήσεων σε ΒΙΠΕ, ΒΙΠΑ, ΒΙΟΠΑ, Τεχνοπόλεις ή άλλες μορφές ΒΕΠΕ καθώς και σε Επιχειρηματικά Πάρκα (ΕΠ). Επιπρόσθετα το παρόν πρόγραμμα στοχεύει στην δημιουργία οικονομιών κλίμακας, για τις επιχειρήσεις που θα μετεγκατασταθούν, δεδομένου ότι θα λειτουργούν πλέον σε οργανωμένους χώρους. Το ποσοστό της Δημόσιας Χρηματοδότησης για όλες τις δαπάνες ανέρχεται σε ποσοστό 50% για όλη την Ελληνική Επικράτεια. H ιδιωτική συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης θα αποδεικνύεται με την εξόφληση των παραστατικών. Η διάρκεια υλοποίησης – ολοκλήρωσης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται η 31.3.2015. Ενισχύονται έργα από 30.000,00€ έως 400.000,00€. Στις επιλέξιμες προς επιδότηση δαπάνες περιλαμβάνονται οι επενδύσεις σε πάγια και οι άυλες επενδύσεις . Συγκεκριμένα οι επενδύσεις σε πάγια περιλαμβάνουν : 1. Ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων , 2. Αγορά υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων, διαρρύθμιση και επέκταση αυτών , 3. Δημιουργία δικτύων παροχής στο νέο χώρο εγκατάστασης, 4. Αναγκαίες ειδικές εγκαταστάσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της επιχείρησης στον καινούριο χώρο παραγωγής, 5. Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, 6. Προμήθεια και εγκατάσταση τυχόν νέου αναγκαίου παραγωγικού & βοηθητικού εξοπλισμού, εξοπλισμού μηχανοργάνωσης λογισμικού και εξοπλισμού εξοικονόμησης ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ οι άυλες δαπάνες περιλαμβάνουν : 7. Ενέργειες μετεγκατάστασης, 8. Ενέργειες σχετικές με την υπαγωγή της επένδυσης, 9. Ενέργειες σχετικές με μελέτες για την εγκατάσταση των μηχανημάτων στην νέα θέση και την έκδοση της άδειας λειτουργίας στη νέα θέση εγκατάστασης. Η υποβολή στο πρόγραμμα που άρχισε από 15/4/2013 γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου (ιστοσελίδα) www.ependyseis.gr , www.ependyseis.gr/mis. Οι φυσικοί φάκελοι των προτάσεων για το Πρόγραμμα "Μετεγκατάσταση Επιχειρήσεων σε ΒΕΠΕ και Επιχειρηματικά Πάρκα", λόγω της αργίας της Πέμπτης 15/08/2013, μπορούν να υποβληθούν στους Φορείς που προβλέπεται έως και την Παρασκευή 16/08/2013.

  • ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στην προσπάθειά του να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού μας που πλήττονται από την πρωτοφανή κρίση που όλοι βιώνουμε, ενημερώνει τα μέλη του ότι θα συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) το οποίο έχει δημιουργήσει μια ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, με σκοπό τη δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας και ανάπτυξης.Η συμβουλευτική υποστήριξη είναι δωρεάν για την κάθε επιχείρηση και χωρίς οποιαδήποτε μελλοντική υποχρέωση για την υποστήριξη που θα τη λάβει. Τα πεδία στα οποία παρέχεται η συμβουλευτική υποστήριξη εστιάζουν στα σημαντικότερα θέματα λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων (π.χ. οργάνωση, χρηματοδότηση, μάρκετινγκ κ.α.).Καλούνται όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται, να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν την δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη. Οι επιχειρήσεις που θα επιλεχθούν θα προωθηθούν στους κατάλληλους συμβούλους του δικτύου, ανάλογα με το πρόβλημα της επιχείρησης και την ειδικότητα των συμβούλων.Η συμπληρωμένη αίτηση, θα αποστέλλεται στη συνέχεια στο fax 210-3838027 ή θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση diktyo@imegsevee.gr. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη στο ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ στο τηλέφωνο 210 8837188 (κκ. Ηλίας Γεωργόπουλος και Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης) και στην ιστοσελίδα www.imegsevee.gr και www.diktyo.imegsevee.gr, καθώς και στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο τηλ. 2371024200 κα Τζηρίτη.

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του ότι θα πραγματοποιήσει σεμινάρια ΛΑΕΚ μικρών επιχειρήσεων (1 -25 άτομα), Τεχνικού Ασφαλείας Β΄ κατηγορίας (35 ώρες εκπαίδευσης κόστους 90,00€) και Γ΄ κατηγορίας (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 40,00 €) επικινδυνότητας και σεμινάρια ΕΦΕΤ για «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων» (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 80,00€). Έχουν συμπληρωθεί τα τμήματα και θα αρχίσουν σεμινάρια τεχνικού ασφαλείας Γ’ κατηγορίας στις περιοχές Νικήτη (20-21/7/2013), Χανιώτη (27-28/7/2013), Καλλιθέα (3-4/8/2013), Χανιώτη (2ο τμήμα 10-11/8/2013), Πολύγυρος (17-18/8/2013), Μουδανιά (24-25/08/2013). Μέχρι τέλους του έτους θα πραγματοποιηθούν και άλλα σεμινάρια, εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενδιαφερομένων. Βασική προϋπόθεση για συμμετοχή των ενδιαφερομένων στα σεμινάρια είναι να είναι ταμειακά ενήμεροι για το τρέχον έτος (2013) στα μητρώα του Επιμελητηρίου και να έχουν καταβάλλει το ανάλογο κόστος του σεμιναρίου. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλ. του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 και στο e-mail.: info@epichal.gr, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία. Οι αιτήσεις συμμετοχής υπάρχουν αναρτημένες και στο site του Επιμελητηρίου: www.epichal.gr.

  • ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ
Οι επιχειρήσεις που θα μειώσουν τις τιμές τουλάχιστον κατά 5% στα τρία τέταρτα των προϊόντων που περιλαμβάνονται στον τιμοκατάλογό τους, θα μπορούν να παίρνουν το ειδικό σήμα συμμόρφωσης, που θα πιστοποιεί στους καταναλωτές ότι η μείωση του ΦΠΑ «πέρασε» στις τιμές. Το σήμα θα αναγράφει τη φράση «Μειώθηκε ο ΦΠΑ, εδώ μειώσαμε τις τιμές», στα ελληνικά και τα αγγλικά, ώστε να ενημερώνονται και οι ξένοι επισκέπτες. Αυτό προβλέπει η συμφωνία για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (ισχύει από 1ης Αυγούστου, από το 23% στο 13%) που υπεγράφη μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών και των εκπροσώπων της αγοράς. Επιπλέον όσες επιχειρήσεις συμμετάσχουν στην προσπάθεια και μειώσουν τις τιμές, θα παίρνουν πρόσθετα μόρια, όταν υποβάλλουν προτάσεις για συμμετοχή σε προγράμματα του ΕΣΠΑ ή άλλες δράσεις ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το σήμα θα χορηγείται από τις κατά τόπους συνδικαλιστικές οργανώσεις των επιχειρήσεων επισιτισμού με την προσκόμιση των τιμοκαταλόγων με τις παλιές και νέες τιμές καθώς και της ταινίας από την ταμειακή μηχανή, όπου καταγράφονται οι τιμές, προκειμένου να μπορεί να γίνει διασταύρωση.

  • ΑΥΞΗΣΗ 7,9% ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2013
Οι εξαγωγές των πετρελαιοειδών διασώζουν το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το έλλειμμα μειώθηκε κατά 18,6% το Μάιο και κατά 20,4% την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου. Η συνολική αξία των εισαγωγών-αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 3.825,9 εκατ. ευρώ το Μάιο, έναντι 4.054 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2012, παρουσιάζοντας μείωση 5,6% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε μείωση κατά 474,3 εκατ. ευρώ, ή 16,8%). Η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών ανήλθε στο ποσό των 2.406,4 εκατ. ευρώ, έναντι 2.310,4 εκατ. ευρώ το Μάιο του 2012, παρουσιάζοντας αύξηση 4,2% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε μείωση κατά 150,2 εκατ. ευρώ, ή 10%). Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 1.419,5 εκατ. ευρώ, έναντι 1.743,6 εκατ. ευρώ το Μάιο πέρυσι, παρουσιάζοντας μείωση 18,6% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε μείωση κατά 324,1 εκατ. ευρώ, ή 24,4%).
  • ΣΤΙΣ 614.000 ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Τους 614.053 φθάνουν οι υπάλληλοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, που εργάζονται στον Δημόσιο τομέα με βάση τις λίστες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ, όπως ανακοινώθηκε τα στοιχεία θα αναρτώνται σε μόνιμη βάση στο Διαδίκτυο. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εγκαινίασε τον νέο δικτυακό τόπο της κυβέρνησης http://apografi. yap.gov.gr, όπου καταγράφεται αναλυτικά ανά μήνα ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και ο αριθμός των υπαλλήλων που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, κινητικότητας, πειθαρχικής δίωξης ή έχει αποχωρήσει.

  • ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΣΤΟ Taxis

΄Ο,τι έχει απομείνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, θα μπορεί να κατάσχει το υπουργείο Οικονομικών. Η ταχύτατη κατάσχεση αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο και θα γίνεται μέσω της αξιοποίησης του νέου μητρώου καταθετών όπου η Εφορία με το πάτημα μερικών πλήκτρων στο τερματικό του taxis θα μπορεί να πληροφορείται τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών κάθε φορολογούμενου. Η πρόσβαση θα γίνεται από ειδικά «διαβαθμισμένους» υπαλλήλους του υπουργείου κι αφού έχει προηγηθεί σχετική έκδοση εντολής ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη. Η εφαρμογή του μέτρου της άμεσης κατάσχεσης των τραπεζικών υπολοίπων των οφειλετών προκαλεί ανησυχία σε τραπεζικά στελέχη για τον κίνδυνο εκροής καταθέσεων καθώς μεγάλος αριθμός φορολογουμένων (περίπου 2.500.000) έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
  • ΥΠ.ΑΝ.: ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ
Τη δυνατότητα να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του χρόνου και τα franchise καταστήματα έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του νομοσχεδίου «κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών» με το άρθρο 16 που ανοίγει μερικώς την κυριακάτικη αγορά. Οι τελικές ρυθμίσεις προβλέπουν την προαιρετική λειτουργία όλων των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο, καθώς και τη δυνατότητα προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι 250 τμ τις υπόλοιπες 45 Κυριακές του έτους.
  • ΣΕ ΤΡΙΑ ΣΤΑΔΙΑ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ
Με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου επισημοποιήθηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ως το 2014 και τη διάσπαση της ΔΕΗ σε «μικρή» και «μεγάλη», με την πρώτη να αποκρατικοποιείται έως το 2015 και τη δεύτερη να πωλείται σε επενδυτές έως το 2016. Ειδικότερα, για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπεται ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, δια της εισόδου επενδυτή που θα αναλάβει σε πρώτη φάση την απόκτηση ποσοστού έως και 49% της εταιρείας, αλλά και το μάνατζμεντ
  • ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ Η ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΤΟΥ 1,72 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Εγκρίθηκε χθες από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, η εκταμίευση της δόσης ύψους 1,72 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Τα χρήματα αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα αύριο. Το συνολικό ποσό που έχει χορηγήσει το Ταμείο προς τη χώρα μας είναι 8,24 δισ. ευρώ. Στην έκθεση του ΔΝΤ εκτιμάται ότι α τονίζεται πως η Ελλάδα παρουσιάζει θετική εξέλιξη στην ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2013.


  • ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΕΩΣ ΤΟ 2016 Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Την παράταση για ένα επιπλέον έτος, έως και τα εισοδήματα του 2016, προβλέπει το νέο Μνημόνιο για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, η οποία κανονικά θα έληγε το 2015. Η εισφορά αλληλεγγύης είχε θεσπιστεί ως έκτακτο μέτρο, αρχής γενομένης για τα εισοδήματα του 2011 και επιβάλλεται με συντελεστή 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων.
  • ΠΡΟΣΘΕΤΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με επιπλέον φορολογική επιβάρυνση έως και τα 1.600 ευρώ θα βρεθούν αντιμέτωποι όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις. Όπως άλλωστε είχε δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, μπορεί το Taxisnet να δέχεται την υποβολή των δηλώσεων από όλους τους φορολογούμενους έως και τις 30 Αυγούστου ακόμη και εκείνων που το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους έχει λήξει, ωστόσο έκανε σαφές ότι θα έχουν διαφορετικοί αντιμετώπιση και αξιολόγηση από όσους τις έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα. Η υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος συνεπάγεται: (1) Την επιβολή πρόσθετου φόρου 1% επί του οφειλόμενου φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της φορολογικής δήλωσης με μέγιστο ποσοστό προσαύξησης το 100%.Στην περίπτωση δήλωσης με μηδενικό ή πιστωτικό εκκαθαριστικό επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο 60 έως 100 ευρώ, (2) τη μη αναγνώριση των αποδείξεων για καταναλωτικές δαπάνες που εμμέσως συνεπάγεται την απώλεια του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ.
  • ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ
Ενεργοποιήθηκε (από τις 25 Ιουλίου) η εφαρμογή υποβολής αίτησης για την πάγια ρύθμιση 12 δόσεων (και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 24) για ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν βεβαιωθεί μέσα στο 2013. . Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με την ενεργοποίηση της εφαρμογής αυτής, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες υλοποίησης των νέων ρυθμίσεων. Η υποβολή της αίτησης για υπαγωγή είτε στην ρύθμιση της νέας αρχής (για οφειλές μέχρι 31/12/2012), είτε στην πάγια ρύθμιση, μπορεί να γίνει μόνο μέσω του διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΓΓΠΣ. Επιπλέον, φορολογούμενοι που δεν είχαν δικαίωμα υπαγωγής στις ρυθμίσεις λόγω άσκησης ποινικής δίωξης, αποκτούν αυτό το δικαίωμα, όσο δεν έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή.
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Εταιρεία για την εκμετάλλευση και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας «επ' ωφελεία τόσο των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων όσο και του Ελληνικού Δημοσίου» συστήνει το Ελληνικό Δημόσιο με την Εκκλησία της Ελλάδος. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Κώδικας Κοινοφελών Περιουσιών, Σχολαζουσών Κληρονομιών και λοιπές διατάξεις», και προβλέπει την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας Α.Ε.» (ΕΑΕΑΠ), μοναδικοί μέτοχοι της οποίας θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Εκτιμάται ότι μόνο τα αποθεματικά της Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας ανέρχονται σε περισσότερα από 45 εκατομμύρια ευρώ. Τα δεσμευμένα ακίνητα της Εκκλησίας ανέρχονται σε περισσότερα από 123 και βρίσκονται κυρίως στην Αττική.
  • ΑΝΟΙΞΕ ΠΑΛΙ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Σε σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας φαίνεται ότι προχωρά το αρμόδιο υπουργείο υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας για αναστολή του μέτρου. Όπως είπε ο υφυπουργός  Ανάπτυξης Θ.Σκορδάς, επιχειρείται μερική αναστολή των πλειστηριασμών από το 2014 με κοινωνικά κριτήρια. Εξήγησε ότι κυρίαρχο ρόλο θα έχουν αν ο δανειολήπτης είναι άνεργος ή πολύτεκνος, πόσα χρόνια το ακίνητο προστατεύεται από την υπάρχουσα νομοθεσία και η αντικειμενική του αξία. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο «παγώματος» των πλειστηριασμών ισχύει από το 2008 και ανανεώνεται κάθε χρόνο. Αλλά κριτήρια, όπως αναφέρεται στον Τύπο της Τετάρτης, μπορεί να είναι το ύψος του δανείου βάσει του οποίου έγινε η αγορά, τα εισοδήματα του δανειολήπτη κλπ. Πάντως κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και ότι η κυβέρνηση θα κάνει διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ακινήτων που έχουν «παγώσει» ποικίλλουν: άλλοι μιλούν για περίπου 200 χιλιάδες ακίνητα, ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι 2 στα 10 δάνεια δεν εξυπηρετούνται.
  • ΤΑΙΠΕΔ: ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Υπεγράφη χθες η συμφωνία για τα κρατικά λαχεία, ανοίγοντας το δρόμο για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ. Όπως έγινε γνωστό, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) υπέγραψε με την κοινοπραξία ΟΠΑΠ, Intralot και Scientific Games τη 12ετή σύμβαση για τη διαχείριση των λαχείων. Στα συνολικά οικονομικά ανταλλάγματα για το Ελληνικό Δημόσιο συμπεριλαμβάνονται η εφάπαξ καταβολή 190 εκατ. ευρώ σε μετρητά και ελάχιστα εγγυημένα έσοδα για το Δημόσιο (για την 12ετία) ύψους 580 εκατ. ευρώ, ήτοι συνολικά τουλάχιστον 770 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: