«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Κύμα τουριστών με προορισμό τη Χαλκιδική και Πιερία

Πρωτοφανή νούμερα αφίξεων καταγράφηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο τελωνείο των Ευζώνων. 
Την Παρασκευή σύμφωνα με τους τελωνειακούς εισήλθαν 55.000 άτομα, το Σάββατο 60.000 και την Κυριακή 51.000. 
 Στη συντριπτική πλειονότητά τους ήταν Σέρβοι με προορισμό τη Χαλκιδική, την Πιερία, την Καβάλα και τη Θάσο.
Η ροή της κυκλοφορίας ήταν ιδιαίτερα πυκνή. Τα οχήματα, Ι.Χ. και πούλμαν, σχημάτιζαν ουρές εκατοντάδων μέτρων και στις επτά λωρίδες διέλευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά μέσο...
όρο εισέρχονταν κάθε ώρα στο ελληνικό έδαφος 60 λεωφορεία. Προκειμένου να μην μπλοκάρει εντελώς η ροή της κυκλοφορίας, οι έλληνες τελωνειακοί προέβαιναν σε συνοπτικούς ελέγχους.
Οι πιο ευκατάστατοι οικονομικά επισκέπτες είχαν προγραμματίσει να περάσουν τις διακοπές τους στα θέρετρα της Αιγύπτου (Σαρμ Ελ Σέιχ, Χουργκάντα κ.ά.), αλλά λόγω των συνεχιζόμενων ταραχών στην αφρικανική χώρα αποφάσισαν να παραθερίσουν στις τουριστικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.
«Τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται συνεχόμενη αύξηση παραθεριστών από τις γειτονικές χώρες, κυρίως από τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τα Σκόπια», είπε η ιδιοκτήτρια μικρομεσαίας τουριστικής επιχείρησης στη Χαλκιδική Κατερίνα Πέτρου, η οποία όμως υπογραμμίζει ότι «δυστυχώς η άνοδος του αριθμού των επισκεπτών από τα Βαλκάνια δεν αρκεί, για να καλύψει την κατακόρυφη μείωση του εσωτερικού τουρισμού».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελωνείο των Ευζώνων αποτελεί τα τελευταία χρόνια τη δεύτερη μεγαλύτερη πύλη εισόδου της χώρας, μετά το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αφού 6 εκατομμύρια άνθρωποι περνούν από εκεί κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Η ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΑΠΕΔΩΣΕ ΚΑΡΠΟΥΣ
Μπορεί οι στριμωγμένοι οικονομικά, όπως και εμείς, Σέρβοι να μην αποτελούν τους ιδανικούς τουρίστες, προσφέρουν ωστόσο σημαντική ώθηση στη «βαριά βιομηχανία» της Βόρειας Ελλάδας. Από πολύ νωρίς φέτος σε πολλά τουριστικά γραφεία της Σερβίας είχαν εξαντληθεί τα φτηνά τουριστικά πακέτα για την Ελλάδα κατά τους μήνες χαμηλής ζήτησης (Μάιος και Ιούνιος). Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτορείων Σερβίας (YUTA) το 70% των σέρβων τουριστών που θα παραθερίσει φέτος στο εξωτερικό επέλεξε ως προορισμό την Ελλάδα. Σύμφωνα με το διευθυντή της YUTA Αλεξάντερ Σένιτσιτς«η πλειοψηφία των σέρβων τουριστών επέλεξε και φέτος την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές και ακολουθούν η Τουρκία, η Ισπανία, η Αίγυπτος, η Τυνησία, το Μαυροβούνιο και η Κροατία».
Στη φετινή έκθεση τουρισμού του Βελιγραδίου, που εκπονήθηκε μεταξύ 21 και 24 Φεβρουαρίου, οι τουριστικοί προορισμοί της Μακεδονίας και της Θράκης έδωσαν δυναμικό «παρών» και, όπως δείχνουν τα νούμερα αφίξεων στο τελωνείο των Ευζώνων, δικαιώθηκαν. Φορείς (επιμελητήρια, ενώσεις ξενοδόχων, ΥΜΑΘ, ΕΟΤ) αλλά και εκατοντάδες ιδιοκτήτες μικρών και μεγάλων μονάδων κάθε είδους προέβαλλαν συντονισμένα το τουριστικό προϊόν κάθε περιοχής.
Από τους χώρους της έκθεσης στο Βελιγράδι ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου είχε υπογραμμίσει ότι «στις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας ο τουρισμός μπορεί να σταθεί πολύτιμος αρωγός στην εθνική προσπάθεια που κάνουμε όλοι οι Έλληνες, ώστε η οικονομία μας να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η Βόρεια Ελλάδα δηλώνει παρούσα ως μία ισχυρή πρόταση στην τουριστική αγορά».

ΕΤΣΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΣΕΡΒΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
Σύμφωνα με τις απόψεις Ελλήνων που απασχολούνται επαγγελματικά στον τουριστικό κλάδο το προφίλ του σέρβου τουρίστα συνοψίζεται ως εξής:
- Είναι σε γενικές γραμμές παραθεριστής με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες.
- Προτιμά κυρίως τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπιγκ και αποφεύγει τα ξενοδοχεία τριών αστέρων και άνω.
- Δαπανά λίγα χρήματα στον τόπο των διακοπών του. Αποφεύγει τις επιχειρήσεις εστίασης και τις τοπικές αγορές.
- Έχει στις αποσκευές του τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης αγορασμένα είτε από την πατρίδα του είτε από αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Ελλάδας, που εμπορεύονται προϊόντα χαμηλού κόστους.
- Είναι ευγενικός και καλόβολος άνθρωπος. Σπανίως διαμαρτύρεται, εάν κάτι στον τελικό προορισμό του δεν είναι, όπως το περίμενε.
- Δεν ρυπαίνει τις παραλίες και το περιβάλλον γενικότερα.
- Ως οδηγός Ι.Χ. συμπεριφέρεται άψογα: Σε αντίθεση με τους περισσότερους Έλληνες τηρεί τα όρια ταχύτητας, κρατά αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της τροχαίας και της σήμανσης.
- Αντίθετα από τους Βορειοευρωπαίους είναι φιλικός με τους ντόπιους και, αν περάσει καλά στις διακοπές του, επιδιώκει να κρατήσει επαφή μαζί τους.

MAKEΔONIA

Δεν υπάρχουν σχόλια: