"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Επιτροπή Ισότητας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΒΙΝΤΕΟ)

Με θέμα την Έκθεση του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Νιλς Μούιζνιεκς, για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς και για την προστασία των ανήλικων παιδιών μεταναστών, συνεδρίασε, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, υπό την προεδρία της Βουλευτή Β’ Αθήνας της Ν.Δ., Κατερίνας Παπακώστα – Σιδηροπούλου.
Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Γεώργιος Σούρλας, Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η...
κα Βασιλική Γιαβή, Γενική Διευθύντρια Μεταναστευτικής Πολιτικής & Κοινωνικής Ένταξης του Υπουργείου Εσωτερικών. Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.: ο κ. Εμμανουήλ Κατριαδάκης, Αντιστράτηγος της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, ο κ. Δημήτριος Αγγελάκης, Ταξίαρχος – Διευθυντής της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, ο κ. Μενέλαος Κωστάρης, Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, ο κ. Ευθύμιος Παπαδόπουλος, Αστυνόμος Β’ της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής (Δ.Α.Α.). Επίσης, ο κ. Βασίλειος Καρύδης, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), ο κ. Γεώργιος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού) και η κα Ματίνα Πούλου, Ειδική Επιστήμονας.
Όπως επεσήμανε η Κατερίνα Παπακώστα, η Έκθεση του Επιτρόπου αποτελεί κόλαφο για την Ελλάδα.  «Όπου η Ελληνική Πολιτεία θεωρεί ότι αδικείται, χρειάζεται να δοθούν απαντήσεις, ενώ, όπου χρειάζεται να συμμορφωθεί, να το κάνει» υπογράμμισε. Ωστόσο, την αντίδραση της Προέδρου προκάλεσε το ζήτημα της αναφοράς της Έκθεσης, σε συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, με αναφορές στο ναζιστικό του χαρακτήρα και τις ακραίες συμπεριφορές του: «Οφείλουμε να δούμε το φαινόμενο αυτό, όταν και όπου εμφανίζεται και πώς αντιδρά η δημοκρατία με τους θεσμούς της.  Και εκεί η δημοκρατία κρίνεται από τις αντοχές, τις οποίες επιδεικνύει», τόνισε.
Η Κατερίνα Παπακώστα, χαρακτήρισε ως ‘’άκομψη’’ τη σύσταση του Επιτρόπου για το πώς θα πρέπει να τοποθετούνται οι πολιτικοί αρχηγοί και τα πολιτικά κόμματα στην προσπάθειά τους να περάσουν τον πολιτικό τους λόγο. Αντιστοίχως, στη Γαλλία, σημείωσε, όταν, πρόσφατα, η επικεφαλής του κόμματος, Μαρί Λεπέν, χαρακτήρισε ως πολιτική πράξη την αυτοκτονία στελέχους της, ουδείς διανοήθηκε και δεν θα υπάρξει καμία έκθεση, η οποία να υποδείξει στην κα Λεπέν να μην ενθαρρύνει ή να μην κινητροδοτεί να αυτοπυροβολούνται, όσοι διαφωνούν με δημόσια ζητήματα, ανέφερε η Βουλευτής και πρόσθεσε: «Επίσης, δεν τιμά τη χώρα μας, όταν πολίτες, όπως η Κική Δημουλά, ‘‘τολμούν’’, σε συνέντευξή τους, να τοποθετηθούν με διαφορετικό τρόπο, από εκείνον, τον οποίο επιθυμούν συγκεκριμένες πτέρυγες να επικρίνονται ως ρατσιστές. Αυτός ο τρόπος επίθεσης συνιστά, επίσης, ρατσισμό απέναντι στη διαφορετική άποψη»[…] «Οφείλουμε, κατά συνέπεια, να υιοθετήσουμε έναν κανόνα ενιαίο, ο οποίος λέει ότι ‘’αν και διαφωνώ μαζί σου, υπερασπίζομαι το δικαίωμά σου να εκφράζεσαι ελεύθερα’’» κατέληξε.
Κατά τη συζήτηση, οι ομιλητές σχολίασαν και τοποθετήθηκαν επί των θέσεων, που διατυπώνονται στην έκθεση του Επιτρόπου, κ. Μούιζνιεκς. Όπως διαπιστώθηκε, η Έκθεση εμπεριέχει στοιχεία, ορισμένα εκ των οποίων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν ζητήθηκαν ποτέ από την Ελλάδα. Αυτό επεσήμανε, κατά την εισήγησή της, η Γενική Διευθύντρια Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, Βασιλική Γιαβή: «Η Ελλάδα στο κομμάτι της ένταξης και της ενσωμάτωσης των μεταναστών έχει εκπονήσει μια σειρά προγραμμάτων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης, για το οποίο είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Εσωτερικών, δείχνοντας μια απορροφητικότητα της τάξης του 85% με 90%, η οποία είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο των άλλων κρατών της Ε.Ε. […] Δεν είναι δυνατόν, συνεπώς, ένα κράτος, το οποίο έχει τέτοια απορροφητικότητα κονδυλίων να είναι στις τελευταίες θέσεις του ΟΟΣΑ, όπως λέει μέσα η έκθεση. […] Δυστυχώς, ο ΟΟΣΑ, μέχρι πρόσφατα, δεν είχε ζητήσει από το Υπ. Εσωτερικών επιβεβαίωση των στοιχείων για τη μετανάστευση, τα οποία ο ίδιος είχε συλλέξει, στο πλαίσιο της δικής του εσωτερικής διαδικασίας. Έτσι η Έκθεσή του για το 2012 δεν περιλαμβάνει  τα επίσημα στοιχεία, τα οποία έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο. Έγινε ήδη παρέμβαση του Υπουργείου στον ΟΟΣΑ γι' αυτό το θέμα. Φέτος, έχουν σταλεί τα πραγματικά στοιχεία και ελπίζω να δημοσιευτούν τα ορθά μεγέθη, τουλάχιστον από το 2013 και μετά».
Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Γεώργιος Σούρλας, παίρνοντας τον λόγο, σημείωσε πως, η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρεμβαίνει σε καθημερινά προβλήματα, που ανακύπτουν και, ταυτόχρονα, επεξεργάζεται Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Αναφέρθηκε στο θέμα της στέγης και τόνισε ότι δεν συνιστά στοιχείο κοινωνικής αλληλεγγύης και ανθρωπισμού το γεγονός ότι υπάρχουν περίπου 20.000 άστεγοι συμπολίτες μας, που δεν έχουν να κοιμηθούν, την ώρα που υπάρχουν αναξιοποίητοι στεγασμένοι χώροι, ενώ για μερικούς δεν αρκούν  ακόμη και κατοικίες με χιλιάδες τετραγωνικά. «Δεν τιμά την κοινωνία, τον πολιτισμό και το Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας, το 10% του πληθυσμού να ζει, όχι μόνο κάτω από τα όρια της φτώχειας, αλλά σε ακραία φτώχεια, άλλοι να πεινούν και να μην έχουν τα στοιχειώδη για τα παιδιά τους και ορισμένοι να αναζητούν τρόπους να ξοδέψουν τον άφθονο πλούτο, που διαθέτουν και που, συνήθως, δεν αποκτούν με νόμιμο τρόπο», υπογράμμισε. Ο κ. Γ. Σούρλας, αναφερόμενος στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, τόνισε ότι τα παιδιά αυτά μας φέρνουν ως άτομα και ως Πολιτεία προ των ευθυνών μας και θέτουν σε δοκιμασία τον ανθρωπισμό και την αγάπη μας, εν γένει, για το παιδί. Για να το αποδείξουμε έμπρακτα αυτό, πρέπει, όχι μόνο να επαναλειτουργήσει ο ξενώνας της Αγιάσω Λέσβου – που, μέχρι πρότινος, φιλοξενούσε εξήντα (60) ανήλικα - αλλά να στεγαστούν, το ταχύτερο δυνατό, και τα εκατόν δέκα πέντε (115), που έχουν υποβάλει αίτηση στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), τα οποία, σήμερα - ελλείψει ικανών θέσεων στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας – βρίσκονται, είτε στα κρατητήρια της Αστυνομίας, είτε σε επισφαλείς χώρους. «Πρέπει να αντιληφθούν οι πάντες ότι αυτές οι ακραίες ανισότητες θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή, την αρμονική συμβίωση και τη δημιουργική πορεία της χώρας και πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν», σημείωσε και πρότεινε να αναπτυχθεί Δίχτυ Κοινωνικής Προστασίας για τους αστέγους και όσους ζουν σε ακραία φτώχεια.
«Το 90% των παράνομων διελεύσεων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Frontex της Ε.Ε., εισέρχονται από την Ελλάδα και, κυρίως, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα», σημείωσαν, τόσο ο Αντιστράτηγος της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, Μανώλης Κατριαδάκης, όσο και ο Αστυνομικός Δ/ντής της Δ/νσης Αλλοδαπών, Μενέλαος Κωστάρης. Και οι δυο ομιλητές τόνισαν ότι είναι πολύ δύσκολο η Αστυνομία να διαχειριστεί έναν τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών. «Η Ε.Ε. βοηθάει ως ένα σημείο, κυρίως στη χρηματοδότηση, βέβαια θα θέλαμε περισσότερα και ιδίως στη διαχείριση και στην επιστροφή των μεταναστών αυτών στις χώρες τους. Όσον αφορά το Πρωτόκολλο, που έχουμε υπογράψει με την Τουρκία, από το 2001, η εφαρμογή του έγκειται καθαρά στη θέληση των δύο κρατών. Η Τουρκία εφαρμόζει επιλεκτικά τη συμφωνία, δηλαδή παραλαμβάνει μόνο υπηκόους που πέρασαν από τη χώρα της και είναι γείτονές της, όπως Ιράκ, Ιράν, Γεωργία και, μέχρι πέρσι και τη Συρία, τους υπηκόους της οποίας, σήμερα, δεν δέχεται, παρότι χρηματοδοτείται από τον ΟΗΕ για κατασκηνώσεις και καταυλισμούς. Η μόνη ελπίδα σε αυτό το θέμα είναι η υπογραφή συμφωνίας Ε.Ε. με την Τουρκία, για να υπάρχει ρήτρα και όχι μόνο να έγκειται στην καλή θέληση», σημείωσε ο κ. Κωστάρης.
Αναφερόμενος στα ασυνόδευτα ανήλικα, ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού), κ. Γιώργος Μόσχος, επεσήμανε πως το ζήτημα, που τίθεται, δεν είναι η καταγγελία σε βάρος της αστυνομίας, όσο η ανάδειξη μιας αδυναμίας της ελληνικής πολιτείας, η οποία διαφαίνεται και στην έκθεση Μούιζνιεκς, να ανταποκριθεί στο πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, που πλήττει τη χώρα, με μεγάλους αριθμούς: «Πραγματικά, όταν έχεις 5000 ασυνόδευτους ανηλίκους να φθάνουν στη χώρα μας, πώς θα μπορέσεις να βρεις πραγματικές, ουσιαστικές λύσεις;,  σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν συνολικές πολύπλευρες προσπάθειες της πολιτείας, ώστε να επιτευχθεί η εντολή του Συμβουλίου της Ευρώπης για ελάχιστο χρόνο παραμονής των ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρους κράτησης και τάχιστη προώθησή τους σε χώρους φιλοξενίας.  
Μιλώντας, τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, σημείωσε, ότι ζητήθηκε η αναθεώρηση της εν λόγω Έκθεσης, διότι τα στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι ανακριβή και έχουν, ήδη, σταλεί νεότερα στοιχεία, για να εκτιμηθούν από τον Επίτροπο. Διευκρίνισε, επίσης, ότι οι καταδίκες της Ελλάδας αφορούν, κατά κύριο λόγο, στη μη έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης και όχι στις καθαυτές απάνθρωπες συνθήκες και πρόσθεσε: «Η ταχεία και δίκαιη δίκη είναι και αυτό μέσα στα πλαίσια παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η χώρα μας, λοιπόν, σας πληροφορώ, από τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία έχουμε - και τα έχω και ως Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων - έχει τις λιγότερες καταδίκες για την καθαυτή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σχετικά με την επικριτική αναφορά της Έκθεσης σε δήλωση του Πρωθυπουργού, Α. Σαμαρά, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία πολιτική τοποθέτηση, που στόχο είχε την αποκατάσταση της ηρεμίας και ασφάλειας στο κέντρο της Αθήνας, με την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου και δεν είχε την απαξιωτικά αποδιδόμενη χρήση βίας ή περιφρόνησης προς τον άνθρωπο. Διευκρίνισε, επίσης, ότι οι καταδίκες της Ελλάδας αφορούν, κατά κύριο λόγο, στη μη έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης και όχι στις καθαυτές απάνθρωπες συνθήκες και πρόσθεσε: «Η ελληνική δικαιοσύνη υπολειτουργεί από απόψεως ταχείας απονομής δικαιοσύνης και σε αυτό φταίει όχι τόσο το δικαϊκό σύστημα, όσο η ύλη, η οποία εισάγεται στα ελληνικά δικαστήρια. […]Έχετε υπόψη, ακόμα, ότι η Ελλάδα δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ από την Ε.Ε., σε ό,τι αφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την Παιδεία για τα παιδιά των παράνομων μεταναστών. Όμως, έχουν πρόσβαση στην Παιδεία, στα Νοσοκομεία, στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς. Και αυτά δεν αναφέρονται».
Σχετικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο Αναπληρωτής Υπουργός, επεσήμανε: «Αν δείτε αυτό το νομοθέτημα, το 90% είναι ρυθμισμένο στην ελληνική έννομη τάξη, αλλά κανείς δεν έπιασε να τα μαζέψει όλα και να δει ότι αυτά έχουν ρυθμιστεί. Βεβαίως, πρέπει να γίνουν μερικές παρεμβάσεις, αλλά όχι να πάρει μία τέτοια έκταση επικοινωνιακού χαρακτήρα και να φαίνεται ότι υπάρχουν και αντίθετες ενδοκυβερνητικές απόψεις από ορισμένη μερίδα του Τύπου».  

Δείτε το video από την Ομιλία της Κ. Παπακώστα εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: