"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ενημέρωση από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής

  • ΕΝΑΡΞΗ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΜΕ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΕΜΠΟΡΙΟΥ –ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ & ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
Τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου, υπηρεσιών στο πλαίσιο του...
ΕΣΠΑ 2007-2013». Ενημερωτικά για το πρόγραμμα θα πρέπει να τονίσουμε ότι εκδόθηκε στις 04/03/2013 και νέος τροποιημένος οδηγός, η πρόσκληση και τα σχετικά παραρτήματα για το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων στους Τομείς Μεταποίησης-Τουρισμού-Εμπορίου-Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 456 εκατ.ευρώ.Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 40% έως 60% επί του ύψους των επενδυτικών σχεδίων, ανάλογα με την περιφέρεια. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις από όλες τις περιφέρειες της χώρας. Στην Κεντρική Μακεδονία το ποσό που αναλογεί ανέρχεται στα 90 εκατ. Ευρώ από το οποίο ποσοστό 70% αναλογεί στις υφιστάμενες επιχειρήσεις (63 εκ ευρώ) και το υπόλοιπο 30% στις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις (27 εκ.ευρώ). Το εύρος των επενδυτικών σχεδίων ανά κλάδο κυμαίνεται για τη μεταποίηση από 30.000 έως 300.000 ευρώ, για τον τουρισμό από 20.000 έως 300.000 ευρώ και για το εμπόριο- υπηρεσίες από 20.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν θα δημιουργήσουν 4.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι προθεσμίες υποβολής προτάσεων, σύμφωνα με τον νέο οδηγό προγράμματος της 4ης Μαρτίου 2013 είναι από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 10 Μαΐου 2013, αντί της 25ης Απριλίου του 2013 που ήταν η καταλυτική ημερομηνία και ίσχυε μέχρι πρότινος. Τα επενδυτικά σχέδια θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, μέσα από την ιστοσελίδα www.ependyseis.gr. Η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδύσεων είναι 15 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης για τους κλάδους μεταποίησης και τουρισμού και 12 μήνες για το εμπόριο -υπηρεσίες.Οι δαπάνες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν είναι ο εξοπλισμός, οι κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός για την προστασία του περιβάλλοντος και οι άυλες δαπάνες, ενώ για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις προβλέπεται δυνατότητα χρηματοδότησης και των λειτουργικών δαπανών (π.χ. ενοίκια, μισθοδοσία κ.λπ.) σε ποσοστό 25%, οι οποίες πάντως δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 40% του προϋπολογισμού του επιχειρηματικού σχεδίου. Οι ενδιαφερόμενοι για το υπόλοιπο ποσοστό συμμετοχής μπορούν να ζητήσουν κάλυψη είτε με δάνειο από τράπεζες είτε με εγγυήσεις από προγράμματα του ΕΤΕΑΝ. Χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι η επιδότηση αγοράς καινούργιου επαγγελματικού αυτοκινήτου. Από το πρόγραμμα εξαιρούνται οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου, για τον οποίο ετοιμάζεται ειδικό πρόγραμμα, η πρώτη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων και η εστίαση, η οποία θα συμπεριληφθεί στο ειδικό πρόγραμμα του λιανικού εμπορίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τον οδηγό του προγράμματος στις ιστοσελίδες www.espa.gr, www.antagonistikotita.gr, www.efepae.gr. Για περισσότερες πληροφορίες και στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου 23710 24200, 24 300 (εσωτ. 6) στο σύμβουλο του επιχειρηματία.

  • ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ ΣΤΗΝ ΣΙΘΩΝΙΑ
Ημερίδα ενημέρωσης για την αξιοποίηση του χρηματοδοτικού προγράμματος: «Ενίσχυση Μ.Μ.Ε. που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης  – Τουρισμού – Εμπορίου – Υπηρεσιών στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013»  διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 13 Μαρτίου 2013 το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, στην αίθουσα “ΣΙΝΕΠΟΛΙΣ” του ξενοδοχείου ATHENA PALLAS VILLAGE στην Ακτή Ελιάς της Σιθωνίας. Τα στελέχη της ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ παρουσίασαν στα μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος αναφερόμενες στο σκοπό του, τις επιλέξιμες δαπάνες και ενέργειες, τις προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων, καθώς και τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο, τόσο της υποβολής όσο και της υλοποίησης  του έργου τους εφόσον ενταχθούν. Η συμμετοχή μεγάλου αριθμού επιχειρηματιών στις ημερίδες, καταδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι εν λόγω δράσεις και την ανάγκη των επιχειρήσεων να ανταποκρίνονται πληρέστερα στις σύγχρονες απαιτήσεις της οικονομικής πραγματικότητας.
  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με το ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ ενημερώνει τα μέλη του ότι προτίθεται να πραγματοποιήσει σεμινάρια ΛΑΕΚ μικρών επιχειρήσεων (1 -25 άτομα), Τεχνικού Ασφαλείας Β΄ κατηγορίας (35 ώρες εκπαίδευσης) και Γ΄ κατηγορίας (10 ώρες εκπαίδευσης) επικινδυνότητας και σεμινάρια ΕΦΕΤ για «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων» (10 ώρες εκπαίδευσης). Τα σεμινάρια είναι επιδοτούμενα για τους καταρτιζόμενους, εργαζόμενους των επιχειρήσεων και θα πραγματοποιηθούν στον Πολύγυρο στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Επιμελητηρίου. Βασική προϋπόθεση για τα μέλη μας που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν είναι να είναι ταμειακά ενήμεροι για το τρέχον έτος στα μητρώα του Επιμελητηρίου. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλ. του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 και στο e-mail.: info@epichal.gr, υπεύθυνη Μήτκα Δήμητρα. Οι αιτήσεις συμμετοχής υπάρχουν αναρτημένες και στο site του Επιμελητηρίου: www.epichal.gr.
  • ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»
Έκθεση με θέμα «ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» θα φιλοξενείται αποκλειστικά και για όλη την Μακεδονία και Θράκη, από διάστημα 25/3 έως 26/4/2013 στα Νέα Μουδανιά. Η φιλοξενία της έκθεσης είναι μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Νέων Μουδανιών «Απάμεια», υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, του Δήμου Νέας Προποντίδας και του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Πρόκειται για μια κινητή έκθεση του ερευνητή Κώστα Κοτσανά με λειτουργικά ομοιώματα, επιτεύγματα της αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας. Σκοπός της είναι να αναδείξει αυτή τη σχετικά άγνωστη πτυχή του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων και να αποδείξει ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας. Εκθέματα, όπως το ξυπνητήρι του Πλάτωνα, η πρώτη ατμομηχανή της ανθρωπότητας με την αιολόσφαιρα του Ηρωνος, ο πρώτος κερματοδέκτης, ο αστρολάβος του Πτολεμαίου και άλλες 40 μοναδικές εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων, άγνωστες ίσως σε πολλούς, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν οι επισκέπτες και να παρακολουθήσουν τη λειτουργία τους. Η πρωτοβουλία αυτή του Συλλόγου έχει σκοπό να προσελκύσει για ένα μήνα, μεγάλο αριθμό επισκεπτών με στόχο την ανάδειξη του τόπου μας και της Χαλκιδικής γενικότερα, συμβάλλοντας στην τόνωση όχι μόνο της τοπικής αγοράς, αλλά και του Νομού γενικότερα. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά στον κλειστό εκθεσιακό χώρο του ανοιχτού θεάτρου Νέων Μουδανιών από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και θα γίνεται ξενάγηση. Η τελετή εγκαινίων της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα, στο Ανοιχτό Θέατρο Ν.Μουδανιών. Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής θα διαθέτει έξω από το χώρο της έκθεσης δικό του περίπτερο από το οποίο θα μοιράζονται έντυπα του καθώς και έντυπα των μελών του. Οι επιχειρήσεις - μέλη του επιθυμούν να διαθέσουν έντυπο υλικό τους στην έκθεση, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου 2371024200.

  • ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ 2007 -2013) ΑΞΟΝΑΣ 3 «ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ & ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»
Το στρατηγικό πλαίσιο του Άξονα 3 του ΠΑΑ αφορά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αγροτικών περιοχών (ορεινές, μειονεκτικές) και στη διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας. Η παρούσα προκήρυξη είναι η 2η Προκήρυξη Ιδιωτικών έργων του Άξονα 3 και αφορά τα ακόλουθα Μέτρα: (Α) Μέτρο 311 Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες (δικαιούχοι : ΓΕΩΡΓΟΙ), (Β) Μέτρο 312 Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων (δικαιούχοι : ΜΗ ΓΕΩΡΓΟΙ), (Γ) Μέτρο 313 Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων (δικαιούχοι : ΜΗ ΓΕΩΡΓΟΙ). Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύεται : 1)Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί χώρων εστίασης και αναψυχής. (2) Ιδρύσεις , επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (π.χ. εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών , χώροι γευσιγνωσίας).(3) Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί μονάδων οικοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών παραδοσιακής τέχνης, βιοτεχνικών μονάδων σύμφωνα με τους επιλέξιμους ΚΑΔ του προγράμματος. (4) Ιδρύσεις , επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών σύμφωνα με τους επιλέξιμους ΚΑΔ του προγράμματος. (5) Ιδρύσεις , επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α ́ μεταποίηση σύμφωνα με τους επιλέξιμους ΚΑΔ του προγράμματος. (6) Βελτίωση υποδομής επιχειρήσεων (των κατηγοριών που αναφέρονται στις δράσεις και για τους δικαιούχους αυτών των Μέτρων) με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για παραγωγή θερμότητας/ψύξης ή/και ηλεκτρισμού (όπως κεντρικά ηλιακά συστήματα, αξιοποίηση βιομάζας, γεωθερμικές εφαρμογές , φωτοβολταϊκά, κ.λ.π) με σκοπό την κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης καθώς και επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (στο κτιριακό κέλυφος ή/και στον Η/Μ εξοπλισμό ) σε υφιστάμενες επιχειρήσεις. Οι περιοχές που εντάσσονται είναι ο Δήμος Αριστοτέλη (Αρναία, Μεγάλη Παναγία, Στάγιρα, Στρατονίκη) και ο Δήμος Πολυγύρου (Ανθεμούντα, Ζερβοχώρια, Άγιος Πρόδρομος, Βράσταμα, Παλιόκαστρο , Σανά, Ταξιάρχης).
Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται σε 50% του συνολικού επιλέξιμου κόστους για τις επιλεγμένες περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας . Όσον αφορά στις υποδομές διανυκτέρευσης (ιδρύσεις και εκσυγχρονισμοί ) το συνολικό κόστος θα ανέρχεται μέχρι 600.000 € και με δυναμικότητα έως 40 κλίνες. Το συνολικό κόστος για τις υπόλοιπες δράσεις (ιδρύσεις και εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων ) θα ανέρχεται μέχρι 300.000 € . Οι αιτήσεις ενίσχυσης υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.agrotikianaptixi.gr και κατατίθενται ως φυσικός φάκελος α) σφραγισμένος με την ένδειξη «ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ» αποτελούμενος από την αίτηση ενίσχυσης η οποία εκτυπώνεται και υπογράφεται μετά την οριστικοποίηση της ηλεκτρονικής υποβολής και το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών και β) σφραγισμένος με την ένδειξη «ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ» αποτελούμενος από το αντίγραφο της αίτησης ενίσχυσης καθώς και αντίγραφα του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών στην έδρα της Αναπτυξιακής Χαλκιδικής Α.Ε . - Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.: Διεύθυνση: 22ας Απριλίου & Μακεδονίας, 63100 Πολύγυρος. Οι αιτήσεις ενίσχυσης − φάκελοι υποψηφιότητας ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως 24/4/2013 και θα κατατίθενται ως φυσικός φάκελος (πρωτότυπο και αντίγραφο) στους Φορείς Υποδοχής εντός δέκα ημερολογιακών ημερών από την ημέρα της οριστικοποίησης της ηλεκτρονικής υποβολής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητούν πληροφορίες και διευκρινήσεις σχετικά με το περιεχόμενο της παρούσας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τα στελέχη της Αναπτυξιακής Χαλκιδικής Α.Ε . - Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α , κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (τηλ . 23710 24407 & 24507) καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εταιρίας (www.anetxa.gr) .

  • ΑΠΩΛΕΙΑ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΤΟ 2012
ΣΤΑ χαμηλότερα επίπεδα μετά το 2006 «βούλιαξε» η απασχόληση στην ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο του 2012, με πρωταθλήτριες τις χώρες της ιβηρικής χερσονήσου. Εξαίρεση αποτέλεσε η Γερμανία, όπου ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε κατά 0,3%, στα 145,7 εκατομμύρια το δ΄ τρίμηνο του 2012, έναντι του προηγούμενου τριμήνου. To δ΄ τρίμηνο του 2011 οι απασχολούμενοι υπολογίζονταν στα 146,8 εκατομμύρια, με συνέπεια να καταγράφονται απώλειες 1 εκατ. θέσεων εργασίας σε διάρκεια 12 μηνών. Υπενθυμίζεται ότι ιστορικό ρεκόρ αύξησης της απασχόλησης είχε σημειωθεί το α΄ τρίμηνο του 2008 όταν οι εργαζόμενοι στην ευρωζώνη είχαν ανέλθει στα 150,4 εκατομμύρια, λίγους μήνες δηλαδή πριν από την πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers.

  • Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ 26% ΤΟ Δ’ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2012
ΝΕΟ ρεκόρ κατέγραψε  η ανεργία το δ΄ τρίμηνο του 2012 αγγίζοντας το 26% από 24,8% που ήταν το γ΄ τρίμηνο και 20,7% το αντίστοιχο τρίμηνο το 2011. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο αριθμός των ανέργων πλησίασε τα 1,3 εκατομμύρια, ενώ οι απασχολούμενοι τα 3,7 εκατομμύρια. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από το 1998, το οποίο θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της σημαντικής στέρησης εσόδων. 

ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΡΧΗ

Για την μείωση της Γραφειοκρατίας αλλά και την αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών το Υπ Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξέδωσε εγκύκλιο (Αρ. πρωτ.: ΔΙΣΚΠΟ/ Φ.18/οικ. 6341/18.2.2013) με την οποία οι πολίτες μπορούν με υπεύθυνη δήλωση να βεβαιώνουν την ακρίβεια ενός αντιγράφου χωρίς να χρειάζεται η επικύρωσή του από την αρμόδια δημόσια αρχή. Επίσης καθιερώνεται η "αυτοπιστοποίηση", η δυνατότητα, δηλαδή, του πολίτη να βεβαιώνει ο ίδιος την ακρίβεια ορισμένων στοιχείων για την οικογενειακή ή για την περιουσιακή του κατάσταση, κ.λπ., αντί να ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες την έκδοση των σχετικών βεβαιώσεων ή πιστοποιητικών.

  • ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΚΟΥΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ 8% ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΤΟΥΣ
Από το Σάββατο 16 Μαρτίου 2013, σύμφωνα με την οδηγία 2011/7/ΕΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές, οι δημόσιες αρχές θα είναι υποχρεωμένες να εξοφλούν εντός 30 ή σε ιδιαίτερα εξαιρετικές περιπτώσεις εντός 60 ημερών αγαθά και υπηρεσίες που αγοράζουν από επιχειρήσεις. Διαφορετικά , θα υποχρεούνται να πληρώνουν τόκους υπερημερίας 8%, στους οποίους θα προστίθενται το επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σήμερα οι καθυστερήσεις σε πληρωμές του δημοσίου προς επιχειρήσεις φτάνουν τις 180 ημέρες στην Ελλάδα. Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν όλες τις νέες πληρωμές, ενώ για την αναδρομική ισχύ του μέτρου, δηλαδή για παλαιότερες πληρωμές που δεν καταβλήθηκαν , θα αποφασίζουν τα εθνικά δικαστήρια των κρατών – μελών.

  • ΣΕΝΑΡΙΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Χαμηλότερους συντελεστές στο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων για το 2013 εξετάζει η κυβέρνηση, υπό την αυστηρή όμως προϋπόθεση ότι θα καταβληθεί κανονικά το σύνολο των υπόλοιπων φόρων που βαρύνουν την ακίνητη περιουσία. Πέραν της μείωσης των συντελεστών που διαμορφώνουν το τέλος ακινήτων, το οποίο και το 2013 θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, εξετάζεται και η μείωση των αντικειμενικών αξιών, που και αυτές επηρεάζουν το ύψος του τέλους, προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση των ιδιοκτητών.

  • ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ (ΑΠΔ)
Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ  (Γ99/1/48 -19/3/2013) λόγω τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν κατά τη διαδικασία υποβολής των ΑΠΔ μηνός ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 μέσω διαδικτύου και προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι εργοδότες κοινών επιχειρήσεων (ανεξαρτήτως Α.Μ.Ε.) εκτός Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ και Ο.Τ.Α, να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους για την υποβολή της ΑΠΔ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013, δόθηκε παράταση προθεσμίας υποβολής της εν λόγω ΑΠΔ έως 1/04/2013, αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, χωρίς την επιβολή κυρώσεων. Λόγω της ανωτέρω παράτασης τροποποιείται η περίοδος υποβολής ΑΠΔ μηνός ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 και καθορίζεται από 1/04/2013 έως 30/04/2013. Η περίοδος υποβολής ΑΠΔ μηνός ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 παραμένει ως έχει. Η καταβολή των εισφορών θα πρέπει να πραγματοποιείται εντός των κατά νόμο προβλεπομένων προθεσμιών.
  • ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ, ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τους Ασφαλιστικούς Συμβούλους, Ασφαλιστικούς Πράκτορες και Συντονιστές Ασφαλιστικών Συμβούλων των οποίων η άδεια τους έληγε 31/12/2012 ότι θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να προβούμε στην ανανέωση της έως 31/03/2013. Επισημαίνουμε ότι όσοι Ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές δεν προβούν εμπρόθεσμα στην ανανέωση της άδειας τους μέχρι 31/03/2013 διαγράφονται από τα Ειδικά Μητρώα Ασφαλιστικών Συμβούλων, Συντονιστών ή Πρακτόρων. Επίσης το Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο Αστικής Ευθύνης ανανεώνεται κάθε χρόνο και προσκομίζεται έγκαιρα στην υπηρεσία του Επιμελητηρίου, σε διαφορετική περίπτωση σας παραπέμπουμε στις κυρώσεις του Π.Δ./τος 190/2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια: