"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Επενδύσεις στη Χαλκιδική από Ρώσους και Βαλκάνιους

Σημαντικές επενδύσεις σε ακίνητα της Χαλκιδικής έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια κυρίως από Ρώσους και λιγότερο από Βαλκάνιους.
Ξενοδοχειακές μονάδες μεταβιβάστηκαν σε αλλοδαπούς, εκτάσεις γης - «φιλέτα» αγοράστηκαν για να αξιοποιηθούν και πολλές εξοχικές κατοικίες -μεταξύ τους και κάποιες που κοστίζουν μια περιουσία- αποκτήθηκαν για να περνούν τα καλοκαίρια τους με πολύ ήλιο και....
δίπλα στη θάλασσα.
Αναλυτικότερα, μπορεί το 2012 το ενδιαφέρον των αλλοδαπών για την κτηματαγορά και τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής να ατόνησε σε σύγκριση με την προηγούμενη διετία, ωστόσο κτηματομεσίτες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικότερο νομό της Βόρειας Ελλάδας εξέφρασαν την αισιόδοξη εκτίμησή τους στον «ΑτΚ» ότι τη φετινή θερινή περίοδο η κατάσταση θα είναι εμφανώς βελτιωμένη. Μάλιστα, ήδη έρχονται μηνύματα για αύξηση του ενδιαφέροντος από Ρώσους και Βαλκάνιους και κάποιοι κτηματομεσίτες βρίσκονται και σήμερα σε διαπραγματεύσεις για την πώληση ακινήτων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε πολλά τουριστικά σημεία της Χαλκιδικής υπάρχουν πινακίδες που διαφημίζονται προς πώληση ακίνητα οι οποίες είναι γραμμένες στα ρωσικά.
Στο επίκεντρο τα ξενοδοχεία
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, σημαντικό ενδιαφέρον έδειξαν οι Ρώσοι για την απόκτηση ξενοδοχειακών μονάδων. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, Γρηγόρης Στιβαχτάρης, έχουν πουληθεί σε Ρώσους τουλάχιστον δέκα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής. Στη συντριπτική πλειονότητά τους ήταν μεσαίας δυναμικότητας μονάδες, ωστόσο κάποια από αυτά διέθεταν περισσότερες από 100 κλίνες, όπως το «Portes Palace» και το «Potidea Palace» στην πλευρά του Θερμαϊκού κόλπου, μεταξύ των Νέων Μουδανιών και της διώρυγας της Νέας Ποτίδαιας.
Αλλες γνωστές μονάδες, σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη Δημήτρη Λειβαδιώτη, ήταν το «Apollon Mare» στην περιοχή της Χανιώτης και το «Ραχώνη» στη Νέα Σκιώνη. Σ' αυτά μπορεί να προστεθεί και το ξενοδοχείο «Φιλίππειο» στα Ψακούδια. Ενα άλλο ξενοδοχείο, το «Φίλιππος» στην περιοχή της Τρυπητής στο τρίτο πόδι, όπως είπε η βοηθός γενικός γραμματέας των μεσιτών Χαλκιδικής, Χρύσα Λυκάκη, πουλήθηκε μεν πριν από περίπου δύο χρόνια σε Ρώσους, ωστόσο μεταβιβάστηκε έπειτα από λίγο καιρό και πάλι σε Ελληνες.
Οπως ανέφερε ακόμη ο κ. Λειβαδιώτης, μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις Ρώσων στη Χαλκιδική, η οποία μπορεί να συμπεριληφθεί στο χώρο των ξενοδοχειακών μονάδων, είναι η αγορά πριν από περίπου δύο χρόνια 300 στρεμμάτων στην περιοχή Κάνιστρο, στην παραλία του Παλιουρίου στην Κασσάνδρα. Για την περιοχή έχει εκδοθεί άδεια για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας εφτά αστέρων, ωστόσο το σχέδιο ακόμη δεν έχει προχωρήσει.
Βίλες από... χρυσάφι
Εννέα στους δέκα Ρώσους, σύμφωνα με τον κ. Λειβαδιώτη, αναζητούν εξοχικές κατοικίες στη Χαλκιδική, με αξία μεταξύ 200.000 - 350.000 ευρώ, ωστόσο υπάρχει κι ένα 10% το οποίο έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πακτωλό χρημάτων για να αγοράσει πολυτελέστατες βίλες σε ιδιαίτερα προνομιούχα σημεία. Οπως ανέφερε στον «ΑτΚ», έχουν δοθεί ακόμη και τρία εκατομμύρια ευρώ για απόκτηση πολυτελέστατης εξοχικής κατοικίας στη Νέα Σκιώνη, δίπλα στη θάλασσα. Επίσης και σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδιαφέρον των Ρώσων με μεγάλη οικονομική άνεση εστιάζεται κυρίως στην περιοχή της Σάνης και στην Ελάνη, όπου υπάρχουν οργανωμένα συγκροτήματα κατοικιών. Στη Σάνη έχουν δαπανηθεί και περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας, ενώ στην Ελάνη δόθηκαν από 600.000 έως 1.000.000 ευρώ.
Ωστόσο, οι περισσότεροι Ρώσοι δαπανούν μεταξύ 200.000 - 350.000 ευρώ για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας. Χαρακτηριστική περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Στιβαχτάρη, αποτελούν οι αρκετές πωλήσεις κατοικιών που έγιναν στον οικισμό Παράδεισος, που βρίσκεται πολύ κοντά στην είσοδο του Νέου Μαρμαρά. Βέβαια, σε πολλές τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής έχουν πουληθεί και κάποιες μικρές εξοχικές κατοικίες σε Ρώσους, κάποιες από τις οποίες κοστίζουν ακόμη και μόλις 50.000 - 60.000 ευρώ.
 agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: