"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Εντάσσεται στο ΕΣΠΑ η εκπόνηση μελετών ανάδειξης πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Αριστοτέλη

Με 200 χιλιάδες ευρώ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης
το έργο «Εκπόνηση μελετών ανάδειξης πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Αριστοτέλη».
Το φυσικό αντικείμενο της συγκεκριμένης πράξης περιλαμβάνει την εκπόνηση μελετών ψηφιακού διαδραστικού πολυμεσικού περιεχομένου και εκθεσιακών δράσεων για την ανάδειξη του πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος και την προώθηση της ανάπτυξης του Δήμου Αριστοτέλη.
Το φυσικό αντικείμενο αναλύεται σε τέσσερα υποέργα - θεματικές ενότητες των προς μελέτη εφαρμογών και δράσεων, που αφορούν τα ακόλουθα:...

-Υποέργο Ι: Διαδραστικές πολυμεσικές εφαρμογές με θέμα τη Διώρυγα του Ξέρξη και τους Μηδικούς Πολέμους.
Με τη συγκεκριμένη μελέτη θα εξεταστεί η δυνατότητα ψηφιακής απόδοσης των Μηδικών πολέμων, ψηφιακής εικονικής αναπαράστασης της Διώρυγας του Ξέρξη, που βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη, στηριγμένης στα αρχαιολογικά δεδομένα, με δυνατότητες διάδρασης σε πραγματικό χρόνο με το κοινό. Ο εκπαιδευτικός και τουριστικός χαρακτήρας του
προγράμματος είναι προφανής.

-Υποέργο ΙΙ: Διαδραστικές πολυμεσικές εφαρμογές με θέμα τις «εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Η παρούσα μελέτη αφορά στον προσδιορισμό της διαδρομής κάθε εκστρατείας, τα σημεία ενδιαφέροντος σε κάθε μία από αυτές (σημαντικές μάχες, ίδρυση πόλεων, κλπ.) και τη δυνατότητα τοποθέτησής τους σε ψηφιακό άτλαντα, μέσω του οποίου θα αποδίδεται τόσο η πορεία όσο και η ιστορική / αρχαιολογική τεκμηρίωση και πληροφορία.
Στόχος είναι, μέσω της μελέτης, η καταγραφή των προδιαγραφών που θα οδηγήσουν σε σειρά διαδραστικών ηλεκτρονικών εκθεμάτων, που θα περιλαμβάνουν τις εκστρατείες, αναπαράσταση μαχών, εικονογραφικό υλικό κλπ. 

-Υποέργο ΙΙΙ: Η ιστορική διάσταση των μεταλλείων στη Χαλκιδική.
Μελέτη ανάδειξης ιστορικού εξοπλισμού, μηχανημάτων και εγκαταστάσεων του Μεταλλευτικού Πάρκου. Το συγκεκριμένο υποέργο θα περιλαμβάνει: 1) Ιστορική έρευνα της τεχνολογίας εξόρυξης του μεταλλείου: Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, 2) Η εξέλιξη της αντίστοιχης τεχνολογίας στην Ευρώπη και αλλού, 3) Καταγραφή και αποτύπωση των μηχανημάτων και των εγκαταστάσεων, 4) Μελέτη ανάδειξης ιστορικού εξοπλισμού, μηχανημάτων και εγκαταστάσεων του μεταλλείου και 5) Μουσειολογική μελέτη.
Μέσα από τις παραπάνω εργασίες θα καθοριστεί η κεντρική ιδέα της μουσειακής έκθεσης του Μεταλλευτικού Πάρκου των Μαντεμοχωρίων, οι μουσειολογικές αρχές και «θέσεις» της και ο μουσειοπαιδαγωγικός της ρόλος.
Πρόκειται να προσδιοριστούν τα περιεχόμενα της έκθεσης συστηματικά οργανωμένα ανά θεματική ενότητα, δηλαδή τα αυθεντικά μουσειακά αντικείμενα, τα πιθανά διδακτικά τρισδιάστατα μοντέλα και το συνοδεύον εποπτικό και διδακτικό υλικό.

-Υποέργο ΙV: Οι αρχαιότητες της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής και ο Αριστοτέλης.
Μέσα από τη μελέτη στόχος είναι να αναδειχθεί ο ρόλος των αρχαίων πόλεων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής για την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και άλλων περιοχών.
Επιπλέον, θα εξεταστεί η συμβολή του σημαντικότερου Έλληνα φιλοσόφου, του Αριστοτέλη, στη σύγχρονη σκέψη και νεότερη φιλοσοφία, τον πολιτισμό και τις επιστήμες. Ο Δήμος Αριστοτέλη, ως η γενέθλια γη του αρχαίου φιλοσόφου, επιδιώκει τη σύνδεσή του με τη βασική πολιτιστική και ιστορική αναφορά του.

Οι τέσσερις αυτές μελέτες, οι οποίες θα εκπονηθούν από ειδικούς φορείς και εμπειρογνώμονες, θα αποτελέσουν μέρος των τευχών δημοπράτησης και ανάθεσης των αντίστοιχων έργων που θα περιλαμβάνουν.
Ο Δήμος Αριστοτέλη πρόκειται να προχωρήσει άμεσα στις διαδικασίες ανάθεσης των μελετών αυτών.

Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας ανέφερε τα εξής:
«Μία σημαντική παράμετρος του προγράμματός μας, είναι η προβολή των παγκόσμιων μοναδικοτήτων και πλεονεκτημάτων της περιοχής του Δήμου Αριστοτέλη και η ανάδειξή του σε πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στο πλαίσιο αυτό, υποβάλλαμε πρόταση χρηματοδότησης από τα συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, που αφορά στην εκπόνηση μελετών ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Αριστοτέλη, προϋπολογισμού 199.875,00€.
Η ένταξη της εκπόνησης των μελετών ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη για την υλοποίηση του προγράμματος μας. Αφενός θα γίνει η ψηφιακή απόδοση βασικών στοιχείων της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και αφετέρου οι ίδιες αυτές μελέτες θα αποτελέσουν μέρος των τευχών δημοπράτησης και ανάθεσης των αντίστοιχων έργων που θα περιλαμβάνουν.
Επιλέξαμε τέσσερις θεματικές ενότητες, στο πλαίσιο των οποίων προτείνεται να μελετηθούν και αναπτυχθούν ψηφιακά διαδραστικά εκθέματα, τα οποία θα αποτυπώνουν και θα κάνουν διαθέσιμο στο Ελληνικό και διεθνές κοινό, βασικά στοιχεία του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου Αριστοτέλη. Επίσης, ήδη υποβάλλαμε πρόσφατα πρόταση χρηματοδότησης του έργου: «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Προβολής της Αθωνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς», προϋπολογισμού 1.998.750,00€, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες προβολής ψηφιακών μέσων του Κέντρου Πολιτισμού στην Ιερισσό, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας πολιτιστικό περιεχόμενο. 
Παράλληλα, διαμορφώνουμε χώρο ψηφιακών εκθεμάτων και προβολών στην Μονή Ζυγού, που βρίσκεται πλησίον της Πύλης εισόδου του Αγίου Όρους. Διαδραστικός εκθεσιακός χώρος ψηφιακών παρουσιάσεων και διαδραστικών εκθεμάτων θα διαμορφωθεί και σε χώρο της Μαθητικής εστίας της Αρναίας, οι εγκαταστάσεις της οποίας πρόσφατα περιήλθαν στο Δήμο μας. Σταδιακά δημιουργείται έτσι ένα δίκτυο χώρων πολιτισμού πολλαπλών χρήσεων, με κεντρικό στοιχείο ψηφιακά εκθέματα υψηλής προστιθέμενης αξίας, τα οποία καταγράφουν επιστημονικά και αναδεικνύουν για το ευρύ κοινό, τον πολιτιστικό πλούτο και απόθεμα της περιοχής του Δήμου Αριστοτέλη. Οι χώροι αυτοί που λειτουργούν σε απόλυτη συνέργια με τις δράσεις ανάδειξης του πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου της περιοχής με πραγματικές παρεμβάσεις, όπως αυτή για την ανάδειξη της Διώρυγας του Ξέρξη, των δράσεων ανάδειξης και προβολής του Αγίου Όρους και του Μεταλλευτικού Πάρκου των Μαντεμοχωρίων, δημιουργούν ένα δυναμικό εκθεσιακό δίκτυο, για το οποίο δημιουργούνται υποδομές και τεχνολογικές εφαρμογές, διαμορφώνοντάς τους έτσι σε κέντρα έλξης επισκεπτών και πόρους ανάπτυξης της περιοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: