"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ερώτηση της κ. Παπακώστα για αναπηρικά & προνοιακά επιδόματα

Ερώτηση, (αρ. πρωτ. 1329/5-09-2012), σχετικά με τα αναπηρικά και τα προνοιακά επιδόματα, εν όψει του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ., κατέθεσε σήμερα, η Βουλευτής Β’ Αθήνας και Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου.
Όπως αναφέρει στην Ερώτησή της, η Κυβέρνηση μελετά τον εξορθολογισμό του όλου συστήματος, με σκοπό τον αποκλεισμό των συνταξιούχων-‘μαϊμού’ και την παροχή επιδομάτων σε αυτούς, που έχουν, πραγματικά, ανάγκη. Σε καμία περίπτωση, όμως, εξορθολογισμός δεν θα πρέπει να σημαίνει την περικοπή των ποσών, που, ήδη, καταβάλλονται, τα οποία, μόλις και μετά βίας, επαρκούν, για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Επιπλέον, υπογραμμίζει πως....
η όποια περικοπή στα αναπηρικά και προνοιακά επιδόματα θα οδηγήσει στη συσσώρευση αναπήρων στα ιδρύματα πρόνοιας, κάτι που θα αυξήσει, εν τέλει, και πάλι τα έξοδα του κράτους.
Η Κατερίνα Παπακώστα επισημαίνει, ακόμα, τις καθυστερήσεις, που παρατηρούνται στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), καθώς σήμερα εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις, που περιμένουν να εξεταστούν, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να μη λαμβάνουν το επίδομα, που έχουν ανάγκη.
Η Βουλευτής ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς, τι πρόκειται να πράξουν, ώστε να αποφευχθεί η οριζόντια μείωση των εν λόγω επιδομάτων, αλλά και να επισπευσθεί η όλη διαδικασία ελέγχου και καταγραφής.
 
  Δείτε το κείμενο της Ερώτησης

ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Β' ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
(Αρ. πρωτ. 1329/5.09.2012)


 Προς:
-Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
-Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Αναπηρικά & Προνοιακά Επιδόματα, εν όψει του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ.

Σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 3 και 6 του Συντάγματος, αποτελεί υποχρέωση του Κράτους η λήψη και εφαρμογή μέτρων, με σκοπό την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και της περίθαλψης των απόρων. Ειδικότερα, για τους αναπήρους προβλέπεται η εξασφάλιση από το Κράτος της αυτονομίας, της επαγγελματικής τους ένταξης, καθώς και της ομαλής και αδιάλειπτης συμμετοχής τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.
Ωστόσο, μεταξύ των προτάσεων, που περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων για την εξεύρεση των 11,5 δις., εξετάζεται και η αναπροσαρμογή των επιδομάτων αναπηρίας. Στο πνεύμα αυτό, ορθώς, η Κυβέρνηση μελετά τον εξορθολογισμό του όλου συστήματος, με σκοπό τον αποκλεισμό των συνταξιούχων-μαϊμού και την παροχή επιδομάτων σε αυτούς, που έχουν, πραγματικά, ανάγκη. Σε καμία περίπτωση, όμως, εξορθολογισμός δεν θα πρέπει να σημαίνει την περικοπή των ποσών, που, ήδη, καταβάλλονται, τα οποία, μόλις και μετά βίας, επαρκούν, για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Είναι ενδεικτικό ότι, σήμερα, τα επιδόματα αναπηρίας κυμαίνονται στα 300 - 350 ευρώ, ποσό, που, ασφαλώς, δεν καλύπτει το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της αναπηρίας. Είναι, ωστόσο, ένα βοήθημα για τη βελτίωση των συνθηκών της αξιοπρεπούς διαβίωσης του δικαιούχου και της οικογένειάς του, που καλείται να επωμιστεί, τελικώς, το κόστος αυτό.
Την ίδια ώρα, η όποια περικοπή στα αναπηρικά και προνοιακά επιδόματα θα οδηγήσει στη συσσώρευση αναπήρων στα ιδρύματα πρόνοιας, κάτι που θα αυξήσει, εν τέλει, και πάλι τα έξοδα του κράτους.
Επιπλέον, ο επανέλεγχος και η πλήρης καταγραφή των δικαιούχων, μέσω του Εθνικού Μητρώου Αναπήρων και των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) οφείλει να γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, εκκρεμούν, σήμερα, χιλιάδες αιτήσεις που περιμένουν να εξεταστούν, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να μη λαμβάνουν το επίδομα, που έχουν ανάγκη.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Τι πρόκειται να πράξουν, ώστε να εξορθολογιστεί το σύστημα της επιδοματικής πολιτικής και να αποφευχθεί η οριζόντια μείωσή του;
2) Πόσοι έλεγχοι γίνονται, ανά εβδομάδα, μέσω ΚΕΠΑ και τι πρόκειται να πράξουν, ώστε να επισπευσθεί η όλη διαδικασία ελέγχου και καταγραφής;

Η Ερωτώσα Βουλευτής



Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου                                            Αθήνα 5 Σεπτεμβρίου 2012
Βουλευτής Β΄ Αθήνας


Δεν υπάρχουν σχόλια: