«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

H απάντηση του Υπουργείου Εργασίας στην ερώτηση της κ. Παπακώστα σχετικά με τις παράνομες απολύσεις εργαζομένων γυναικών στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως αναφέρει στην Ερώτησή της η Βουλευτής, όλο και συχνότερα, το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται αύξηση των απολύσεων γυναικών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, που επιστρέφουν από άδεια μητρότητας. Επικαλούμενη, μάλιστα, σχετική Έκθεση της Συνηγόρου του Πολίτη, η Κατερίνα Παπακώστα επισημαίνει ότι πρόκειται για απολύσεις, που δεν καταχωρούνται σε καμία στατιστική, διότι ‘‘βαφτίζονται’’, ως ‘’οικειοθελείς αποχωρήσεις’’.  
Οι απολύσεις αυτές είναι, μάλιστα, παράνομες, αφού οι εργαζόμενες τελούν υπό το ειδικό καθεστώς προστασίας από απόλυση, λόγω μητρότητας.

 Δείτε την σχετική Ερώτηση που είχε καταθέσει η Βουλευτής Β’ Αθήνας και Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου
ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Β' ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
(ΑΡ. ΠΡΩΤ. 598/31-7-12)


Προς:
-Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας


ΘΕΜΑ: Αύξηση φαινομένων ‘οικειοθελών αποχωρήσεων’ ή εκ περιτροπής εργασίας εργαζομένων γυναικών στον ιδιωτικό τομέα


Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η εργαζόμενη που έχει λάβει άδεια μητρότητας ή την ειδική εξάμηνη άδεια προστασίας μητρότητας του άρθρου 142 του ν. 3655/2008 δικαιούται, μετά το πέρας των αδειών αυτών, να επιστρέψει στη θέση εργασίας της ή σε ισοδύναμη θέση, με όχι λιγότερο ευνοϊκούς επαγγελματικούς όρους και συνθήκες. Δικαιούται να επωφεληθεί από οποιαδήποτε βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την οποία θα δικαιούταν κατά την απουσία της. Ακόμα, η νομοθεσία προβλέπει ότι απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας εργαζόμενης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για το χρονικό διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό, εκτός εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία.
Ωστόσο, όλο και συχνότερα, το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται αύξηση των απολύσεων γυναικών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, που επιστρέφουν από άδεια μητρότητας. Πρόκειται για απολύσεις που δεν καταχωρούνται σε καμία στατιστική, διότι ‘βαφτίζονται’, ως ‘οικειοθελής αποχώρηση’. Οι απολύσεις αυτές είναι μάλιστα παράνομες, αφού οι εργαζόμενες τελούν υπό το ειδικό καθεστώς προστασίας από απόλυση, λόγω μητρότητας. Σε άλλες περιπτώσεις, οι εργαζόμενες οδηγούνται σε εκ περιτροπής εργασία, -πολλές φορές εν αγνοία τους, κατά τη διάρκεια αναρρωτικών αδειών ή ανάλογων περιπτώσεων- κατόπιν μονομερούς αναγγελίας οικειοθελούς αποχώρησης από τον εργοδότη τους στον ΟΑΕΔ, με την επίκληση αόριστων οικονομικών ή άλλων λόγων.
Σύμφωνα με Ειδική Έκθεση του συνηγόρου του Πολίτη1, από το 2011, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει χειριστεί σημαντικό αριθμό καταγγελιών. Αυτές αφορούν σε επιβολή εκ περιτροπής απασχόλησης, με μονομερή απόφαση του εργοδότη, σε γυναίκες εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες επιστρέφουν στην εργασία τους μετά από άδεια μητρότητας.

Επειδή η μονομερής επιβολή εκ περιτροπής εργασίας ή οικειοθελούς απόλυσης μόνο σε γυναίκες εργαζόμενες που τελούν μάλιστα σε καθεστώς προστασίας λόγω μητρότητας, είναι καταχρηστική και συνιστά διάκριση λόγω φύλου (ν.3896/2010),

Επειδή η Πολιτεία οφείλει να ενθαρρύνει και να ενισχύσει τη γυναικεία απασχόληση, αξιοποιώντας πολύτιμους ανθρώπινους παραγωγικούς πόρους που είναι οι γυναίκες,

Επειδή η απόκτηση παιδιών και οικογένειας δεν πρέπει να αποτελεί απειλή για το εργασιακό μέλλον των γυναικών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι πρόκειται να πράξει, ώστε να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα και να προστατεύσει τις εργαζόμενες;
2. Προτίθεται να θέσει επιπλέον κριτήρια ελέγχου της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί κατά πόσο η επιβολή εκ περιτροπής εργασίας ή οικειοθελούς απόλυσης είναι νόμιμη και εύλογη;


Η Ερωτώσα Βουλευτής


Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου Αθήνα , 31/07/2012
Βουλευτής Β’ Αθηνών






Δεν υπάρχουν σχόλια: