"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Στα ύψη η παραγωγή της ελιάς σε Χαλκιδική

"Έκρηξη" αναμένεται να σημειώσει φέτος η παραγωγής της ελιάς οι ελαιοπαραγωγοί τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, καθώς βλέπουν τα δέντρα να είναι ιδιαίτερα φορτωμένα. Η συγκομιδή ξεκινά στα μέσα Σεπτεμβρίου, ωστόσο αυτό που προβληματίζει είναι η τελική τιμή πώλησης του προϊόντος.
Στην ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση της παραγωγής της ελιάς συνέβαλαν φέτος οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα που βοήθησαν την ανθοφορία, αλλά και οι ανοιξιάτικες βροχές. 
Χαρακτηριστικό είναι πως....
στη Χαλκιδική η παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τη μέση καλλιεργητική περίοδο που ανέρχεται σε 40.000 - 50.000 τόνους και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα φτάσει τους 80.000 τόνους. Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Χαλκιδικής Δημήτρης Ζουμπατιανός, πέρσι δεν ήταν καλή χρονιά, ωστόσο, φέτος όλα δείχνουν πως θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στην παραγωγή, όμως ερωτηματικό παραμένει η τιμή πώλησης του προϊόντος.
Η συγκομιδή ξεκινά με τις βρώσιμες ελιές, οι περισσότερες από τις οποίες εξάγονται σε χώρες του εξωτερικού, κυρίως την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αμερική και τις αραβικές χώρες, ενώ όσες απομείνουν θα γίνουν, έως και το Δεκέμβριο, λάδι. Στα θετικά των ελιών της Χαλκιδικής είναι πως η πράσινη ελιά αποτελεί πλέον προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά την εξέλιξη αυτή έχουν ανοιχτεί νέοι ορίζοντες για τη διάθεση του κύριου προϊόντος της Χαλκιδικής σε όλο τον κόσμο.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: