"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Χαλκιδική: Απαλλοτριώσεις... Κολωνακίου στον κόμβο Νέας Φώκαιας

Στον... αέρα είναι ο κόμβος Καλλιθέας ή Νέας Φώκαιας στο δρόμο Ποτίδαιας - Κασσανδρείας, όπου οι εργασίες κατασκευής είναι σε εξέλιξη και ο οποίος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οδικά τμήματα της Χαλκιδικής. Αιτία είναι το πολύ υψηλό τίμημα για τις απαλλοτριώσεις στο συγκεκριμένο σημείο, που καθιστά απαγορευτική την υλοποίησή του.
Τα προβλήματα άλλωστε με τις απαλλοτριώσεις στο συγκεκριμένο άξονα άρχισαν με την έναρξη των εργασιών κατασκευής του και συνεχίζονται, καθώς...
αφενός οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων που απαλλοτριώνονται έχουν στα χέρια τους τιμή μονάδας που καθορίστηκε με απόφαση Πρωτοδικείου, αφετέρου το ελληνικό Δημόσιο θεωρεί την τιμή «εξωφρενική», με αποτέλεσμα να έχει οδηγήσει την υπόθεση στο Εφετείο.
Το ζήτημα των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο. Στελέχη του υπουργείου Υποδομών τόνιζαν ότι «οι εκτάσεις αποτιμήθηκαν πανάκριβα στη συγκεκριμένη περιοχή, λες και πρόκειται για οικόπεδα πρώτα στο κύμα. Στην πραγματικότητα μιλάμε για χέρσα χωράφια. Αν η τελική τιμή είναι αυτή, προφανώς και θα πρέπει να επανεξεταστεί η κατασκευή του συγκεκριμένου κόμβου. Είναι προκλητικό».
Το έργο είναι μια από τις πλέον κρίσιμες υποδομές της χερσονήσου της Κασσάνδρας. Πρόκειται για δρόμο 17,7 χλμ., με δυο ανισόπεδους κόμβους (περιοχή Ν. Φώκαιας και Κασσανδρείας), που έχει αρχίσει να κατασκευάζεται από τις αρχές του 2011 και πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2015. Οι πρώτες απαλλοτριώσεις είχαν φέρει στα... κάγκελα ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων στον κύριο άξονα, καθώς είχε παρατηρηθεί πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων. Τελικά εγκρίθηκαν 17,7 εκατ. ευρώ (για έργο του οποίου η σύμβαση κατασκευής ανήλθε στα 51,6 εκατ. ευρώ), τα οποία άρχισαν να καταβάλλονται το προηγούμενο καλοκαίρι.
Η δημοπράτηση είχε γίνει τον Ιούλιο του 2010 και η σύμβαση υπογράφηκε το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, με προθεσμία ολοκλήρωσης τις 1.500 μέρες. Οι καθυστερήσεις στην καταβολή των απαλλοτριώσεων προκάλεσαν αλλεπάλληλες φορές τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών των αγροτεμαχίων, οι οποίοι διεκδικούσαν την αποπληρωμή τους.
Οι ιδιοκτήτες από την Ποτίδαια, τη Ν. Φώκαια, την Αθυτο και την Κασσάνδρεια υπολογίστηκαν σε 458 και τα οφειλόμενα ποσά στον καθένα κυμάνθηκαν από 5.000 έως 150.000 ευρώ. Στα πρώτα 5,5 χλμ. γίνεται διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου και τα υπόλοιπα 11,5 χλμ. αφορούν νέα χάραξη, άρα και πολλές απαλλοτριώσεις.
Παρά την καταβολή σημαντικών ποσών για αποζημιώσεις, όταν καθορίστηκε η τιμή μονάδας για τον κόμβο της Ν. Φώκαιας, θεωρήθηκε «εξωφρενική». Οπως είχαν δηλώσει οι εκπρόσωποι της Πολιτείας (υπουργείο, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης) «συζητούμε για απαλλοτριώσεις... Κολωνακίου ή Αριστοτέλους, όταν πρόκειται για χέρσα χωράφια, αναξιοποίητα οικόπεδα, εγκαταλειμμένες βιοτεχνίες, που αποτιμώνται "χρυσάφι"».
 agelioforos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: