"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Αυστηρό «πόθεν έσχες» για όλους και για όλα


Την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων από το 2013, τη σύνδεση των φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά κριτήρια, την παροχή ισχυρών κινήτρων προς τους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επιτηδευματιών, την καταβολή επιδόματος θέρμανσης και την εφαρμογή συνοπτικής διαδικασίας φορολογικού ελέγχου για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της....
περιόδου 2000-2011 προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, σε συνέντευξή του
Ο μηχανισμός
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο νέο σύστημα ελέγχου των εισοδημάτων και της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων, το οποίο θα επιδιωχθεί να εφαρμοσθεί από το επόμενο έτος μέσω της κατάρτισης του «περιουσιολογίου», ενός ηλεκτρονικού αρχείου στο οποίο θα περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για όλα τα ακίνητα και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία κάθε πολίτη, καθώς επίσης και για όλες τις αποταμιεύσεις του, δηλαδή τις καταθέσεις του και τις επενδύσεις του σε ομόλογα, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα διευκρίνισε ο κ. Μαυραγάνης για τον τρόπο λειτουργίας του «περιουσιολογίου»:
* Το ισχύον σήμερα σύστημα που προβλέπει τον τεκμαρτό προσδιορισμό των εισοδημάτων των πολιτών με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα καταργηθεί «από τη στιγμή που θα είναι συμπληρωμένο και εφαρμόσιμο το περιουσιολόγιο». Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός: «Οταν έχεις περιουσιολόγιο, μπορείς να συγκρίνεις εισόδημα και περιουσία, οπότε δεν χρειάζεσαι τεκμήρια. Από τη στιγμή που θα έχουμε την πλήρη εικόνα της αύξησης της περιουσίας και του ύψους των εισοδημάτων του κάθε φορολογουμένου δεν θα έχουν κανένα λόγο ύπαρξης τα τεκμήρια. Τα τεκμήρια είχαν λογική ύπαρξης που είναι ξεπερασμένη».
* Στο περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνονται όλα τα δεδομένα για τα ακίνητα, τα κινητά περιουσιακά στοιχεία, τις επενδύσεις και τις καταθέσεις κάθε φορολογούμενου. Θα υπάρχει υποχρέωση να δηλώνεται ολόκληρο το ποσό των καταθέσεων που έχει ο κάθε πολίτης σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή.
* Η δημιουργία και η εφαρμογή του «περιουσιολογίου» θα επιδιωχθεί να γίνει μέσα στο 2013. Ταυτόχρονα με την υποβολή των δηλώσεων αυτών οι φορολογούμενοι θα κληθούν να υποβάλουν κι ένα ξεχωριστό έντυπο, στο οποίο θα δηλώσουν τα στοιχεία που είναι αναγκαία για το περιουσιολόγιο. Δεν θα κληθούν οι πολίτες να ξαναγράψουν στοιχεία που έχουν ήδη δηλώσει, όπως για παράδειγμα τα ακίνητα που έχουν συμπεριλάβει στα έντυπα Ε9 των προηγούμενων ετών. Οσοι όμως έχουν λάθη στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να τα διορθώσουν εγκαίρως.
* Τα στοιχεία που θα καταχωριστούν στο περιουσιολόγιο θα αξιοποιούνται για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων.
* Στους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει κεφάλαια ή περιουσιακά στοιχεία τους στην εφορία θα δοθεί η ευκαιρία να τα δηλώσουν και να τα συμπεριλάβουν στο «περιουσιολόγιο» πληρώνοντας ένα ποσοστό φόρου όχι πολύ μεγάλο. Στο πλαίσιο αυτό, όσοι φυγάδευσαν αδήλωτα κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού θα μπορούν να τα επανεισάγουν στη χώρα και να τα εντάξουν στο «περιουσιολόγιο» εκμεταλλευόμενοι το κίνητρο που θα τους παρασχεθεί.
Τεκμήρια τέλος
Από τα όσα ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης σχετικά με το «περιουσιολόγιο» προκύπτει σαφώς ότι τα εισοδήματα των φορολογουμένων θα προσδιορίζονται πλέον με βάση τις πραγματικές δαπάνες τους κι όχι με βάση συγκεκριμένα ποσά «τεκμηρίων» ή «αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης», όπως γίνεται σήμερα, με συνέπεια να προκαλούνται στρεβλώσεις και αδικίες σε βάρος πολιτών ειλικρινών απέναντι στην εφορία. Επιβεβαιώνεται επίσης ότι το νέο αυστηρότερο σύστημα ελέγχου του «πόθεν έσχες» θα ισχύει για όλη ανεξαιρέτως την περιουσία και τις αποταμιεύσεις κάθε φορολογουμένου, δηλαδή ακόμη και για την πρώτη κατοικία, τις καταθέσεις, τις μετοχές, τα ομόλογα και τα αμοιβαία κεφάλαια που σήμερα εξαιρούνται από το «πόθεν έσχες» της εφορίας, δηλαδή από τα «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων».
Επίδομα θέρμανσης
Ο υφυπουργός Οικονομικών προανήγγειλε, επίσης:
* Την καταβολή επιδόματος θέρμανσης από το φθινόπωρο σε όσους πολίτες έχουν χαμηλά εισοδήματα και κατοικούν σε περιοχές στις οποίες επικρατούν πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα.
* Την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2011 με την εφαρμογή μιας συνοπτικής διαδικασίας φορολογικών ελέγχων, σύμφωνα με την οποία οι προς έλεγχο υποθέσεις θα επιλεγούν με συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια και οι ελεγκτικές επαληθεύσεις θα γίνονται σε συγκεκριμένα φορολογικά αντικείμενα δειγματοληπτικά.
Κίνητρα για κάρτες
Τέλος, ο υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι στη φορολογία εισοδήματος των εταιρειών θα επιδιωχθεί να εφαρμοστεί ένας ενιαίος συντελεστής καθώς επίσης κι ότι εξετάζονται κίνητρα για τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις πληρωμές καταναλωτικών δαπανών, ώστε οι δαπάνες αυτές να καταγράφονται στο σύνολό τους και να διασταυρώνονται με τους τζίρους των επιχειρήσεων. Στα κίνητρα που εξετάζεται να δοθούν σε όσους πραγματοποιούν τις αγορές τους με κάρτες περιλαμβάνονται, όπως είπε, και η αυτόματη συμμετοχή των καταναλωτών σε κληρώσεις που θα γίνονται στο τέλος κάθε μήνα!
Φοροαπαλλαγές μόνο  για τα χαμηλά εισοδήματα
Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε και στα σχέδια για την περικοπή των φοροαπαλλαγών διευκρινίζοντας, ουσιαστικά, ότι οι συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις θα επανεξετασθούν για να διαπιστωθεί εάν εξυπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς. «Δεν μπορεί η Πολιτεία να βοηθά τους ευκατάστατους…, αυτοί που δεν έχουν ανάγκη δεν νομίζω ότι πρέπει να επιδοτούνται», τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι: «Πρέπει να δούμε αν μερικές από τις απαλλαγές δεν έχουν πράγματι κοινωνικό χαρακτήρα, γιατί αν δεν διευρύνουμε τη φορολογική βάση, δεν μπορούμε να κατεβάσουμε τους συντελεστές». Ουσιαστικά, με τις δηλώσεις του αυτές, ο κ. Μαυραγάνης επιβεβαίωσε ότι οι φοροαπαλλαγές θα πάψουν να παρέχονται σε όσους πολίτες έχουν υψηλά εισοδήματα, θα περικοπούν για όσους έχουν μεσαία εισοδήματα και θα διατηρηθούν μόνο για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα. Επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες που έχει αποκαλύψει ήδη ο «Ε.Τ.» ότι η κυβέρνηση, ευρισκόμενη υπό την αυστηρή επιτήρηση της Τρόικας, είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει κατά προτεραιότητα στην περικοπή των φοροαπαλλαγών και μετά στη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: