"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την περαιτέρω ανάπτυξη της ενιαίας ψηφιακής αγοράς στην ΕΕ


Στρασβούργο, 20 Απριλίου 2012

«Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι μονόδρομος για τη δημιουργία δημόσιας διοίκησης που θα λειτουργεί με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και αξιοκρατία και θα βρίσκεται στην υπηρεσία Ευρωπαίων πολιτών και επιχειρήσεων», δηλώνει ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς

Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο...
Στρασβούργο Έκθεση για τη σημασία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην προώθηση μιας ανταγωνιστικής ψηφιακής ενιαίας αγοράς στην ΕΕ. Με την Έκθεση αυτή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει το ρόλο που μπορεί να παίξει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση για την υποστήριξη της δημόσιας διοίκησης και τη διευκόλυνση των Ευρωπαίων πολιτών και επιχειρήσεων.
Η Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου ζητά, μεταξύ άλλων, ευρύτερη χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, την χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων και την προώθηση της διαλειτουργικότητας των ψηφιακών υπηρεσιών.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ο κος Τσουκαλάς, σκιώδης εισηγητής για το θέμα εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε: «σε μια εποχή που γίνεται μεγάλος λόγος, σε όλη την Ευρώπη, για τη σπατάλη και την αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και την ανάγκη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να επαναπροσδιορίσουν τη δομή και τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, να αποδεσμεύσουν το εγκλωβισμένο δυναμικό των δημοσίων υπαλλήλων και να καταστήσουν το κράτος παράγοντα ανάπτυξης και σύμμαχο πολιτών και επιχειρήσεων.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει τον σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο που μπορεί να παίξει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση διευκολύνοντας τόσο τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες, μέσω της μείωσης των διοικητικών επιβαρύνσεων, την αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της διαφάνειας και την πραγματοποίηση διασυνοριακών συναλλαγών.
Παράλληλα, σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο κράτος και τους πολιτικούς θεσμούς, στα Κράτη Μέλη αλλά και στην Ευρώπη, έχει πληγεί, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση μπορεί να ενισχύσει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης η Ελλάδα έχει μια τελευταία ευκαιρία να συστήσει έναν αξιόπιστο, σύγχρονο κρατικό μηχανισμό που θα λειτουργεί με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, απόλυτη τήρηση των κανόνων και ταυτόχρονη μείωση του κόστους. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς να ανασυστήσει τάχιστα έναν κρατικό μηχανισμό. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και οι νέες τεχνολογίες αποτελούν μονόδρομο. Ωστόσο αυτό οφείλει να γίνει με σχέδιο, επιστημοσύνη, τεχνογνωσία και πολιτική βούληση. Βιαστικές και πρόχειρες πρωτοβουλίες και προσχηματικές δημόσιες διαβουλεύσεις διάρκειας λίγων ημερών, σαν αυτές που είδαμε προσφάτως εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης, δεν μπορούν να δώσουν λύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: