"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Δηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας-"Συνεχίζουν να συναντούν μεγάλα εμπόδια στην αγορά εργασίας οι γυναίκες"


b_300_0_16777215_0_http___endiaferonta.com_wp-content_uploads_2012_02_gynaika-douleia-e1330170197662.jpg

Πέρασαν 155 χρόνια από την 8η Μαρτίου του 1857, οπότε οι ραπτεργάτριες και υφάντρες της Νέας Υόρκης, βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν ανθρώπινους όρους δουλειάς και καλύτερο μεροκάματο. Εν έτει 2012, οι γυναίκες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με μια σειρά προκλήσεις στον εργασιακό χώρο, που έχουν να κάνουν με τις διακρίσεις στις αμοιβές αλλά και την μικρή εκπροσώπησή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
«Είναι γεγονός ότι η γυναίκα έχει βγει στην...
αγορά εργασίας και έχει ξεπεράσει ήδη πολλά ταμπού και προκαταλήψεις, ωστόσο είναι πολύ περισσότερα αυτά που έχει ακόμη μπροστά της για να ξεπεράσει», αναφέρει στον «Τ.Θ.» η Λιάνα Γούτα, διευθύντρια σε πετρελαϊκή βιομηχανία και Πρόεδρος της Ομάδας Διοίκησης του Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών- Τμήμα Μακεδονίας.
«Στην Ελλάδα έχει γίνει πισωγύρισμα. Σκορπίστηκαν μέσα σε μια νύχτα όλα αυτά για τα οποία αγωνιστήκαμε τόσα χρόνια. Αρχίζουμε και διεκδικούμε πάλι από την αρχή. Ιδιαίτερα στις εργασιακές σχέσεις», αναφέρει από την πλευρά της στον «Τ.Θ.» η Δάφνη Αγοραστού, εκπαιδευτικός και πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος, που ιδρύθηκε το 1978.
Κληθείσα να σχολιάσει έρευνα της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται κατά μέσον όρο 16,4% λιγότερο από τους άρρενες συναδέλφους τους, η κ. Αγοραστού τονίζει ότι «υπάρχουν δυστυχώς ακόμη δουλειές στις οποίες οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο, για ίση εργασία». Προσθέτει δε ότι παρόλο που υπάρχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, ως προς την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, πάντα, οι γυναίκες είναι σε πιο ευπαθή θέση από τους άντρες.
Στο ίδιο πλαίσιο και η κ. Γούτα υπογραμμίζει ότι οι γυναίκες σήμερα είναι μορφωμένες, ικανές, με θέληση και με πολλές διακρίσεις, ωστόσο, όταν βγαίνουν στην αγορά εργασίας συναντούν πολύ μεγάλα εμπόδια, όπως το θέμα του να βρουν εργασία, του να αμειφθούν με τον ίδιο τρόπο, όπως οι άντρες συνάδελφοί τους, ενώ εμπόδια πολλά υπάρχουν και στο να προχωρήσουν και να εξελίξουν την καριέρα τους.
«Βλέπουμε ότι όσο προχωράμε προς την κορυφή των επιχειρήσεων τις γυναίκες τις χάνουμε και σχεδόν εξαφανίζονται όσο φτάνουμε στην κορυφή, και στις επιχειρήσεις, και στον δημόσιο τομέα, και στην πολιτική. Επίσης, οι γυναίκες πολύ δύσκολα τολμούν το επιχειρείν», σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Γούτα.
Τα λεγόμενά της έρχονται να επιβεβαιώσουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, αν και τα κορίτσια σε νεαρή ηλικία εμφανίζονται πιο φιλόδοξα ως προς τους επαγγελματικούς τους στόχους σε σχέση με τα αγόρια, στις χώρες του ΟΟΣΑ, με την Ελλάδα να καταγράφει μάλιστα μια από τις μεγαλύτερες διαφορές στο χάσμα που χωρίζει τα δύο φύλα, έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι μόνο ένα από τα επτά μέλη των διοικητικών συμβουλίων στις σημαντικότερες επιχειρήσεις της Ευρώπης είναι γυναίκα (13,7%), ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι ακόμη μικρότερο (7,4%).
«Είναι μια χρόνια διεκδίκησή μας το να έχουν οι γυναίκες ίσες ευκαιρίες στα κέντρα λήψης των αποφάσεων όχι μόνο των πολιτικών αλλά και των Δ.Σ των επιχειρήσεων. Βέβαια υπάρχουν και γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις αλλά είναι λιγότερες από τους άντρες. Αυτό είναι σίγουρό ότι συμβαίνει», σχολιάζει σχετικά η κ. Αγοραστού προσθέτοντας ότι «η πορεία της γυναίκας στον επαγγελματικό στίβο ανακόπτεται λόγω της ανατροφής των παιδιών και έτσι δεν προλαβαίνει να φτάσει πολύ ψηλά στις διευθυντικές θέσεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι η ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων σε υψηλές θέσεις έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει τις επιχειρηματικές επιδόσεις, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και εξασφαλίζει μεγαλύτερα οικονομικά κέρδη. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η Επιτροπή, έκθεση της εταιρείας McKinsey διαπίστωσε ότι εταιρείες με ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων έχουν 56% υψηλότερα κέρδη εκμετάλλευσης από ό, τι οι εταιρείες μόνο με άνδρες. Επίσης, η Ernst & Young εξέτασε τις 290 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες και διαπίστωσε ότι τα κέρδη στις εταιρείες με τουλάχιστον μία γυναίκα στο διοικητικό συμβούλιο ήταν σημαντικά υψηλότερα από ό, τι στις εταιρείες χωρίς κανένα γυναικείο μέλος του συμβουλίου.
Η Κομισιόν δρομολόγησε μια δημόσια διαβούλευση επί του θέματος συγκεντρώνοντας απόψεις για ενδεχόμενα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών, σε επίπεδο Ένωσης ώστε να αποκατασταθεί η ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών.
Σημειώνεται τέλος ότι η αρχή της ισότητας στην μισθοδοσία των ανδρών και γυναικών απασχολούμενων στην ίδια εργασία περιέχεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες από το 1957.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
typosthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: