Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα - Σιδηροπούλου, με αφορμή την ‘’Παγκόσμια Hμέρα της Γυναίκας’’ (8/3), έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Είναι δυσάρεστη η διαπίστωση πως η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχει πλήξει καίρια τον θεσμό της Οικογένειας. Με μια σειρά οικονομικών, αλλά και θεσμικών μέτρων αφαίρεσε, σταδιακά, κάθε κίνητρο των νέων ανθρώπων για δημιουργία Οικογένειας, ενώ, παράλληλα, ‘’τιμώρησε’’ όσες οικογένειες απέκτησαν παιδιά.
Με άλλοθι την κρίση και τις έκτακτες οικονομικές συνθήκες, διόγκωσε το
δημογραφικό ζήτημα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με 8 καίρια χτυπήματα και σοβαρότερα:...- Την επιβάρυνση της μέσης ελληνικής οικογένειας, με έκτακτες εισφορές, τις οποίες σχεδίασε για το διάστημα 2009-2014.
- Την επιβολή δυσβάστακτων επιβαρύνσεων σε περίπου 2.000.000 νοικοκυριά.
- Την αύξηση της ανεργίας των νέων και την όξυνση της εργασιακής ανασφάλειας, υπονομεύοντας τη δημιουργία οικογένειας.
Αλλά ο θεσμός της οικογένειας είναι ο πυλώνας του εθνικού μας κορμού, που, εμείς στη Ν.Δ., εκτιμούμε ότι αποτελεί μοναδική ελπίδα για το μέλλον της χώρας.
Ως Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων στηρίζω δέσμη μέτρων, που ενισχύουν τον θεσμό της Οικογένειας. Τα περισσότερα από τα προτεινόμενα μέτρα είναι χαμηλού ή μηδενικού δημοσιονομικού κόστους.
Προτείνουμε θεσμικές Παρεμβάσεις για τη Στήριξη της Οικογένειας:
- Την τροποποίηση διατάξεων του Οικογενειακού Δικαίου, με στόχο την προσαρμογή του στις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών.
- Τη βελτίωση και συστηματικότερη εφαρμογή του Νόμου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.
Προτείνουμε 18 μέτρα για όλες τις οικογένειες, μεταξύ των οποίων:
- Ενίσχυση και επέκταση του μέτρου της συνυπηρέτησης στην ίδια πόλη για συζύγους, όταν πρόκειται για εργαζόμενους του Δημοσίου, ώστε να απαλύνεται το κόστος διαβίωσης.
- Φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της παραμονής και τη μετεγκατάσταση των οικογενειών σε περιοχές της επαρχίας και, ειδικότερα, της παραμεθορίου για τη δημογραφική τους ενίσχυση. Η αναπτυξιακή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για Περιφερειακή Ανάπτυξη, μαζί με τα κίνητρα αυτά, θα απαλύνουν την οικονομική πίεση, που ασκείται, σήμερα, σε πολλές οικογένειες, που κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα.
- Ειδικές πολιτικές εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής των γονέων. Πολιτική μέριμνας για οικογένειες, που έχουν παιδία με αναπηρία.
Προτείνουμε 9 μέτρα για τις Πολύτεκνες και Τρίτεκνες Οικογένειες, μεταξύ των οποίων:
- Εξορθολογισμός του επιδόματος πολύτεκνης και τρίτεκνης μητέρας, με εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων ή κλίμακας.
- Προτεραιότητα των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών στην κάλυψη θέσεων σε Παιδικούς Σταθμούς, σε συνάρτηση με την οικονομική τους κατάσταση.
- Μείωση των επιτοκίων των δανείων των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με βάση τις μειώσεις του νόμου 4024/2011.
- Εξορθολογισμός των τιμολογίων για παροχή ρεύματος και νερού για τους πολύτεκνους και τρίτεκνους.
Προτείνουμε 5 Μέτρα για τις Μονογονικές Οικογένειες, μεταξύ των οποίων:
- Δημιουργία θεσμικού πλαισίου, που να διασφαλίζει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.
- Θέσπιση ειδικού επιδόματος για μόνο γονέα, σε συνδυασμό με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.
- Μείωση του φόρου εισοδήματος και ελαφρύνσεις, με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
- Πιστεύω στην αλληλεγγύη των γενεών.
- Στηρίζουμε την τρίτη ηλικία, αναγνωρίζοντας τον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό της ρόλο.
Προκρίνουμε 4 μέτρα κι ενδεικτικά αναφέρω:
- Στήριξη του προγράμματος ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’.
- Δημιουργία «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας» και κοινωνικών υπηρεσιών για την υποστήριξη της ευαίσθητης υγείας των ατόμων της τρίτης ηλικίας, ώστε να μπορούν να παραμένουν στο σπίτι τους αυτόνομα και να αποφεύγεται η διαμονή τους σε άσυλα-γηροκομεία.
Οι προτάσεις της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων στοχεύουν στο να απαλείψουν, στην πράξη, τις ανισότητες στους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής των γυναικών. Στο πλαίσιο αυτό, εστιάζουμε στην αντιμετώπιση της έκρηξης της ανεργίας και στην ανάγκη αξιοποίησης των αντίστοιχων πόρων του ΕΣΠΑ, προκειμένου οι γυναίκες να συμβάλλουν αποφασιστικά στην οικονομική-κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδος στην περίοδο της κρίσης, αλλά και για τη μελλοντική ευημερία, ως πολύτιμοι ανθρώπινοι πόροι.
- Είναι αλήθεια, πια, και αποτελεί πικρή πραγματικότητα πως:
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), ο δείκτης ανεργίας, τον Νοέμβριο του 2011, στην Ελλάδα, ανήλθε στο 19,9%, κατατάσσοντας την Ελλάδα δεύτερη χώρα της Ε.Ε.
- Είναι αλήθεια, πια, και αποτελεί πικρή πραγματικότητα πως:
Οι φτωχοί, στην Ε.Ε., υπερβαίνουν τα 115 εκατ. Οι νεόπτωχοι είναι εδώ! Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, 1 στους 3 Έλληνες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.
Παραφράζοντας τον ποιητή, θα πω πως κάποιοι ‘’έχτισαν τον παράδεισό τους με τα υλικά της κόλασης’’ των Ελληνίδων και των Ελλήνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου