"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Η ΑΡΝΑΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΑΓ.ΣΤΕΦΑΝΟ

Τη μνήμη του πρωτομάρτυρα και αρχιδιακόνου Στεφάνου τίμησε την Τρίτη η Αρναία. Το πρωί τελέσθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό προεξάρχοντος του Μητροπολίτου  Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.Νικοδήμου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών: Μιλήτου κ.Αποστόλου, Ζιχνών και Νευροκοπίου  κ.Ιερόθεου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη, Θεουπόλεως κ.Παντελεήμωνος και του Επισκόπου Θερμών κ. Δημητρίου.
Πλήθος πιστών κατάκλεισαν τον...
Ιερό Μητροπολιτικό Ναό για να τιμήσουν τον πολιούχο τους, ενώ παρέστησαν ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς, ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας και εκπρόσωποι φορέων.
Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε λιτανεία της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Στεφάνου στους δρόμους της Αρναίας. Ο ναός του Αγίου Στεφάνου κτίσθηκε το 1812, αφού στην περιοχή υπήρχε μετόχι της Μονής Κωνσταμονίτου του Αγίου Όρους. Το απόγευμα της 5ης Σεπτεμβρίου του 2005 βύθισε σε πένθος τους κατοίκους της κωμόπολης της βόρειας Χαλκιδικής, η μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το Ναό.
Μετά την καταστροφική πυρκαγιά η 10η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αποκάλυψε η στο εσωτερικό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Στεφάνου σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα τριών προγενέστερων ναών, ο πρώτος από τους οποίους χρονολογείται στο 400 μ.Χ. Όλα τα ευρήματα έχουν πλέον αναδειχθεί, ενώ στο Ναό έχει τοποθετηθεί ξυλόγλυπτο τέμπλο και η επίπλωση και έγινε εκ νέου αγιογράφηση.

Του Θοδωρή Δούκα
halkidikinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: