"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Εκτός τόπου και χρόνου εγχώριοι και διεθνείς «σωτήρες»




Εκτός τόπου και χρόνου παραμένουν όλοι όσοι έλαβαν και συνεχίζουν να λαμβάνουν μέρος στην δήθεν προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας από την χρεοκοπία – εντός και εκτός συνόρων.
Την ώρα που ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δείχνει να αγωνίστηκε πολύ για να εντοπίσει κάποια θετικά στοιχεία της κυβέρνησής του, προκειμένου να τα παραθέσει (χθες) υπό...

μορφήν ανακοινώσεως στο πρωθυπουργικό μπλογκ, τόσο η χώρα όσο και η Ευρώπη βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.
Η εικόνα που υπάρχει είναι η ακόλουθη:
Στη Γερμανία, ο κυβερνητικός συνασπισμός εξαρτάται από το αποτέλεσμα ενός εσωτερικού (μεταξύ των μελών του) δημοψηφίσματος που αποφάσισε το συγκυβερνών κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών.
Βερολίνο και Παρίσι ανακαλύπτουν τώρα τις συνέπειες της πολυδιαφημισμένης αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και προσανατολίζονται σε νέα σύνοδο κορυφής τον Ιανουάριο, προκειμένου – κατόπιν πτώχευσης – να ασχοληθούν με θέματα ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης.
Και στην Ελλάδα, το… βιολί τους. Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων βρίσκεται ακόμη στον αέρα – με τον υπουργό των Οικονομικών απλώς να εκφράζει την αισιοδοξία του για αίσια έκβαση και την... ελπίδα του, όπως είπε στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου να μπορέσει κάποτε να εφαρμόσει τη... σωστή πολιτική – το ενδιαφέρον συγκέντρωσε η συνάντηση που είχαν χθες στην Ιπποκράτους οι κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος.
Αντικείμενο της συζήτησης – τι άλλο; - οι εσωκομματικές διεργασίες, αν και οι δυο τους προσπαθούν συστηματικά να προβάλλουν προς τα έξω πως το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι η καλή και αποδοτική πορεία της νέας κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, η τρόικα εμφανίζει μια σχιζοφρενική εικόνα, καθώς, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, η ύφεση το 2012 θα είναι βαθύτερη από το προβλεπόμενο και θα χρειαστεί νέο μνημόνιο με μέτρα ύψους 25 δις ευρώ για την περίοδο 2012-2015.
Η τρόικα – δια στόματος εκπροσώπου του ΔΝΤ – Πολ Τόμσεν, παραδέχθηκε πως ακολούθησε λανθασμένη και αναποτελεσματική στρατηγική και τώρα ζητά μείωση των δημοσίων δαπανών, οι οποίες όμως αυξάνουν λόγω ακριβώς της ύφεσης που προκάλεσαν τα μέτρα τα οποία η ίδια (η τρόικα) επέβαλε – χωρίς κανέναν αντίλογο από ελληνικής πλευράς.
Η ανεργία χτύπησε κόκκινο και επομένως απαιτήθηκε η χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ, ώστε να μπορεί να καταβάλλει περισσότερα επιδόματα ανεργίας, ενώ οι βιαστικές συνταξιοδοτήσεις δημιούργησαν προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία επίσης χρειάζονται κρατικές ενέσεις ρευστότητας.
Ένας απίστευτος φαύλος κύκλος, που έρχεται να ενισχυθεί από την απίστευτη ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα σε όλους τους τομείς.
Προχθές, κατά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τη σύσταση, κατάργηση, αναδιάρθρωση και μετατροπή Υπηρεσιών, Συμβουλίων, Επιτροπών και Φορέων του Δημοσίου Τομέα – συνεδρίασε υπό την προεδρία του αντιπροέδρου Θ. Πάγκαλου που είχε εξ αρχής και την ευθύνη – διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις όσον αφορά στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου.
Και χθες, μάθαμε και επισήμως πως η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων από τη χώρα μας παραμένει σταθερά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – η Ελλάδα στο 22,11%, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στο 33,78%.
Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, επανήλθε και το μεγάλο ζήτημα της διάβρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με τον πρώην γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλλη να υποστηρίζει σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ πως λειτουργεί ο «κανόνας του 4-4-2», εξηγώντας πως αποτελεί κοινό μυστικό ότι το 40% αφορά την «έκπτωση» επί του προστίμου που επιβάλλεται στον εκάστοτε φορολογούμενο, το άλλο 40% αντιστοιχεί στη μίζα του εφοριακού και μόλις το 20% αποτελεί το ποσοστό του προστίμου που καταλήγει τελικά στα δημόσια ταμεία.
Η καταγγελία προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού των Οικονομικών, που ζήτησε το θέμα να διερευνηθεί από τον οικονομικό εισαγγελέα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σπινέλλης είχε παραιτηθεί και στην θέση του τοποθετήθηκε στις 30 Νοεμβρίου ο κ. Χ. Θεοχάρης, που όμως υπήρξε στενός του συνεργάτης.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι η παραίτηση Σπινέλλη είχε συνδεθεί με την υπόθεση δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για «παραμηχανισμό» εντός του υπουργείου ο οποίος εμπόδιζε ή αδρανοποιούσε τη διαδικασία είσπραξης των προστίμων που είχαν επιβληθεί για λαθρεμπόριο καυσίμων και για την οποία ο οικονομικός εισαγγελέας είχε καλέσει τον γ.γ. κ. Καπελέρη.
Αν πάντως κρίνουμε από τις αποφάσεις που έλαβε χθες η Εθνική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής, κάθε άλλο παρά δυναμικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν – κατεπείγουσα νομοθετική πρωτοβουλία, καλύτερος συντονισμός των υπηρεσιών, συντονισμός δραστηριοτήτων του υπουργείου Οικονομικών και της ΕΛ.ΑΣ.
Εν ολίγοις, αποφάσισαν για άλλη μια φορά να… συντονιστούν!

elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: