Τετάρτη, 23.11.2011
Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα - Σιδηροπούλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών (25/11), έκανε την ακόλουθη δήλωση:
« Μια τέτοια ημέρα μας θυμίζει ότι μπορεί να είμαστε σε καλή κατεύθυνση ως προς την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και δύσβατος. Ιδίως, αν σκεφτούμε ότι π.χ. υφίσταται, στη Σ. Αραβία, απαγόρευση οδήγησης από γυναίκες – χωρίς καν την ύπαρξη αντίστοιχου νόμου – και οι παραβάτες γυναίκες οδηγοί τιμωρούνται με ποινή μαστιγώματος!
Υπενθυμίζουμε ότι ως βία κατά των γυναικών νοείται κάθε μορφή σωματικής, σεξουαλικής και ψυχολογικής βίας. Αυτές οι μορφές βίας ασκούνται μέσα:...
α) Στην οικογένεια (συμπεριλαμβανομένης της προγεννητικής επιλογής σε συνάρτηση με το φύλο του εμβρύου, εκτός από την περίπτωση ιατρικής ανάγκης, της συστηματικής παραμέλησης των μικρών κοριτσιών, των πρόωρων γάμων, της βίας, που ασκείται από τους συντρόφους και τους πρώην συζύγους, των ξυλοδαρμών, της σεξουαλικής κακοποίησης που επιβάλλεται σε κορίτσια εντός της οικογενείας - μεταξύ των οποίων της αιμομιξίας, του βιασμού μεταξύ συνήθων συντρόφων ή συντρόφων που συζούν, των ακρωτηριασμών των γυναικείων γεννητικών οργάνων και άλλων παραδοσιακών πρακτικών που είναι επιβλαβείς για τις γυναίκες).
β) Στην κοινωνία (συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής παρενόχλησης και κάθε μορφής παρενόχλησης, που σχετίζεται με το φύλο του θύματος, του εκφοβισμού κατά την εργασία, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και αλλού, της εμπορίας γυναικών και της εκμετάλλευσης της αλλότριας πορνείας, των σύγχρονων μορφών δουλείας, των κατά συρροή δολοφονιών γυναικών, του εμπορίου γυναικών και κοριτσιών για λόγους σεξουαλικής εκμετάλλευσης και για κάθε άλλο σκοπό εκμετάλλευσης).
Περίπου 40.000 γυναίκες και παιδιά πέφτουν, ετησίως, θύματα trafficking και εξωθούνται στην πορνεία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης από το διεθνές δίκτυο οργανώσεων ECPAT International.
Πρέπει να εστιάσουμε στο ότι, σύμφωνα με την έκθεση της ECPAT, το σύγχρονο δουλεμπόριο αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο διεθνές έγκλημα, μετά την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και την εμπορία όπλων, αν λάβουμε υπόψη μας ότι η βιομηχανία του trafficking αποφέρει, ετησίως, περίπου 27 δισ. δολάρια.
Αυστηρότερο πλαίσιο για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η νέα Οδηγία αφορά σε περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καταναγκαστικής εργασίας, επαιτείας, αφαίρεσης οργάνων, παράνομων υιοθεσιών και καταναγκαστικών γάμων.
Στην Οδηγία προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον πέντε ετών για τους διακινητές, η οποία θα αυξάνεται σε τουλάχιστον δέκα έτη, όταν το αδίκημα εμπίπτει σε επιβαρυντικές περιστάσεις, όπως η εκμετάλλευση παιδιών, η εμπλοκή εγκληματικών οργανώσεων, η χρήση βίας και η διακινδύνευση της ζωής του θύματος.
Αλλά και η οικονομική κρίση, την οποία βιώνουμε, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστες τις οικογενειακές σχέσεις. Η ανεργία και η φτώχεια, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα, που πλήττουν χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, έχουν ως αποτέλεσμα και την αύξηση του αριθμού των Ελληνίδων κακοποιημένων γυναικών. Γι’ αυτό, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι περισσότερες από 2.000 κλήσεις, δέχθηκε, κατά το α’ εξάμηνο της λειτουργίας της, η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 εθνικής εμβέλειας για την άμεση
συμβουλευτική υποστήριξη γυναικών θυμάτων βίας. Το 80% των κλήσεων αφορούσε καταγγελίες περιστατικών έμφυλης βίας (εκ των οποίων το 60% των τηλεφωνημάτων έγινε από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες, ενώ το 19% από τρίτα πρόσωπα). Το 87% των κλήσεων από τα ίδια τα θύματα αφορούσε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας από σύζυγο/σύντροφο, το 4% περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, 20 κλήσεις έγιναν για καταγγελία βιασμού, ενώ 112 για καταγγελία άλλων μορφών βίας. Από το σύνολο των γυναικών, που κάλεσαν τη συγκεκριμένη γραμμή, προέκυψε ότι το 77% ήταν Ελληνίδες, 11% μετανάστριες, 1% ανήκε σε μειονότητες, 2% ήταν άτομα με ειδικές ανάγκες και 0,5% ανήκε σε κατηγορία άλλων μειονεκτούντων ατόμων.
Η Νέα Δημοκρατία, ως Κυβέρνηση, δεν υπήρξε αδρανής, ως προς το συγκεκριμένο θέμα.
Γι’ αυτό, ως Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων, αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανη, γιατί, έπειτα από πρότασή μου, εντάξαμε, στο νομικό μας ‘’οπλοστάσιο’’, δύο νόμους, που αφορούν τη γυναίκα και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της:
α) τον νόμο 3500/06 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και
β) τον νόμο 3488/06 για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών.
Ως Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων επισημαίνουμε πως για την ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών απαιτείται συντονισμένη, πολυεπίπεδη παρέμβαση, μέσω δράσεων πρόληψης και εκπαίδευσης, με διάγνωση και αποτελεσματική προστασία των θυμάτων – να λειτουργήσουν οι ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών - και με τη δημιουργία θεραπευτικών προγραμμάτων για τους δράστες. Προτείνουμε, λοιπόν, να υπάρξει στη χώρα μας ενιαία, αυτόνομη οικογενειακή πολιτική, η οποία θα ασχολείται με τα ζητήματα αυτά σοβαρά, όπως γίνεται και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου