«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής για το «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.)»


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την επιστολή μας αυτή, σας μεταφέρουμε την αγωνία και τις κραυγές απελπισίας που δεχόμαστε το τελευταίο διάστημα από τις επιχειρήσεις μέλη μας , σχετικά με το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών.
Σύμφωνα με τον Ν. 4021/2011 (υποεδάφ. γ’, του εδαφ. ε’, της παρ. 5, του άρθρου 53) απαλλάσσονται από το έκτακτο ειδικό τέλος «Τα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση».
Επιπλέον σύμφωνα με την... παρ.13, του άρθρου 53 του ίδιου νόμου, στο εδάφιο γ’, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις επιστροφής του ειδικού τέλους από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., εφόσον το ακίνητο υπόκειται στις εξαιρέσεις της παραγρ. 5, του προαναφερθέντος άρθρου.
Με άλλα λόγια, οι απαλλασσόμενες επιχειρήσεις θα καταβάλλουν το Ειδικό τέλος (φόρο), το οποίο στη συνέχεια θα τους επιστρέφεται μέσω των οικείων Δ.Ο.Υ.!
Η εφαρμογή αυτού του μέτρου ουσιαστικά επιφέρει νέο πλήγμα σε βάρος των επαγγελματιών και αποτελεί μια ακόμα σημαντική οικονομική επιβάρυνση και γραφειοκρατική ταλαιπωρία. Πρόκειται ουσιαστικά για μια απόφαση που σε συνθήκες πρωτοφανούς έλλειψης ρευστότητας και οικονομικής δυσπραγίας, οι επιχειρήσεις καλούνται να δεσμεύσουν κεφάλαια για την πληρωμή του τέλους και να αναμένουν την επιστροφή τους, εφόσον κινήσουν τη διαδικασία της επιστροφής τους μέσω των Δ.Ο.Υ. Ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες όπου λανθασμένα επιβλήθηκε το Ειδικό Τέλος και θα επιστραφεί το ποσό, το πλήγμα στη ρευστότητα των επιχειρήσεων μπορεί να αποδειχθεί καίριο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξημένων υποχρεώσεων και προς τους εργαζόμενους (δώρο Χριστουγέννων και αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές).

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε επιπλέον επιβάρυνση όλων των επιχειρήσεων και νοικοκυριών και ιδιαίτερα στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, που θα οδηγήσει σε μεγάλη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης και σε αντίστοιχη μεγάλη απώλεια φορολογικών εσόδων, κύρια από το ΦΠΑ, στερώντας, ταυτόχρονα, κάθε αναπτυξιακή δυναμική στις επιχειρήσεις .

Κύριε Υπουργέ,

προκειμένου να σταματήσει αυτή η παράλογη διαδικασία και για να αποφευχθεί η έκδοση σημειωμάτων για τις βιοτεχνίες και βιομηχανίες,  κατόπιν έγκαιρης απόφασή σας, προτιθέμεθα ως Επιμελητήρια μέσω της χορήγησης πιστοποιητικών μας για τα μέλη μας που ασκούν βιοτεχνική ή βιομηχανική δραστηριότητα στα οποία θα αναγράφεται το αντικείμενο δραστηριότητας (υπάρχουν και οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας), να παρέχουμε στοιχεία στους εναλλακτικούς παροχούς ηλεκτρικού ρεύματος (ΔΕΗ, κλπ), έτσι ώστε με την επίδειξή του να μην καταβάλλεται το Ειδικό Τέλος.

Οι βιοτεχνικές & βιομηχανικές επιχειρήσεις, να απαλλάσσονται άμεσα από την καταβολή του Τέλους με την επίδειξη του τιμολογίου βιομηχανικής χρήσης στο λογαριασμό της ΔΕΗ, ενώ για όσες δεν εντάσσονται στο τιμολόγιο βιομηχανικής χρήσης, να απαλλάσσονται άμεσα με την κατάθεση αντιγράφου της άδειας λειτουργίας και επικουρικά, όπου χρειάζεται, αντίγραφο φορολογικών δηλώσεων που αποδεικνύουν τη μεταποιητική δραστηριότητά τους.

Επιπλέον θα πρέπει να σας επισημάνουμε ότι η διακοπή της παροχής του κοινωνικού αγαθού του ηλεκτρικού ρεύματος, που επαπειλείται ως μέσο καταναγκασμού προς καταβολή του Ειδικού Τέλους, αποτελεί μορφή άσκησης ψυχολογικής βίας και κάτω από τις δύσκολές οικονομικές συγκυρίες θα επιφέρει πολλές και ποικίλες αντιδράσεις.

Παράκληση να εξετάσετε τις προτεινόμενες λύσεις και να προωθήσετε σχετική τροποποίηση της επίμαχης ρύθμισης του Ν.4021/2011.

 Με εκτίμηση,

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΚΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: