Κλιμάκιο της ΔΟΕ στην Ελλάδα μετά από σχετική προσφυγή – καταγγελία της ΓΣΕΕ για παραβίαση διεθνών συμβάσεων της ΔΟΕ
Το φαινόμενο της αποδυνάμωσης του κοινωνικού διαλόγου ως απόρροια των δρομολογούμενων πολιτικών λιτότητας έθεσε ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης, με προφορική του ερώτηση στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα την Κοινωνική Διάσταση της Παγκοσμιοποίησης, - ιδίως υπό το πρίσμα της τρέχουσας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης - που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της ανοικτής Συνεδρίασης των Προέδρων, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με κεντρικό ομιλητή το...
Γενικό Διευθυντή της ΔΟΕ (Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας - ILO) κ. J. Somavia και τη συμμετοχή του Επιτρόπου για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, κ. L. Andor. "Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία για την απασχόληση και την κοινωνία. Με δεδομένη, λοιπόν, τη δρομολογούμενη, σε αρκετές χώρες, περαιτέρω αποκέντρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αποδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στα συλλογικά όργανα εκπροσώπησης - κοινωνικούς εταίρους, καταγράφονται, σήμερα, αρνητικές επιπτώσεις στη μισθολογική επάρκεια, την ποιότητα των συνθηκών απασχόλησης, την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και κατά συνέπεια στην πραγματική οικονομία", υπογράμμισε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής απευθυνόμενος στους κ.κ. Somavia και Andor, ρωτώντας στη συνέχεια ποιές δράσεις πρόκειται να προωθήσουν στην κατεύθυνση της διασφάλισης της κοινωνικής δικαιοσύνης και του δικαιώματος στην αξιοπρεπή εργασία και ζωή.
Ο κ. Somavia, αναφερόμενος στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι διεξάγονται συνεννοήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποστολή στη χώρα μας μιας Υψηλού Επιπέδου Αποστολής, έπειτα από την προσφυγή της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία η ΓΣΕΕ ισχυρίζεται την παραβίαση διεθνών συμβάσεων της ΔΟΕ. Στη συνέχεια τόνισε ότι ανάπτυξη δεν σημαίνει απασχόληση, αντίθετα η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι συνυφασμένη με τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, ενώ έθεσε στο επίκεντρο των εξελίξεων τη σημασία της διασφάλισης του κοινωνικού διαλόγου και της αυτονομίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ιδίως σε χώρες όπου εφαρμόζονται πολιτικές λιτότητας. "Η αξιοπρέπεια στη δουλειά είναι το θεμέλιο της κοινωνίας και της οικονομίας. Η κρίση δεν πρέπει να μας υποχρεώσει να πάρουμε μέτρα που δε θα διανοούμασταν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Τελικά, μιλάμε για πρόσωπα, ανθρώπους, οικογένειες που πρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους", παρατήρησε κλείνοντας ο Γενικός Διευθυντής της ΔΟΕ.
Τη σημασία του κοινωνικού διαλόγου, όχι μόνο στο πλαίσιο επίτευξης και διαφύλαξης της κοινωνικής ειρήνης, αλλά και στην κατεύθυνση της οικονομικής βιωσιμότητας και ισορροπίας, επεσήμανε με τη σειρά του και ο Επίτροπος κ. Andor, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει και την ανησυχία του για περιπτώσεις χωρών, όπου ο κοινωνικός διάλογος είτε δεν σημειώνει την απαιτούμενη πρόοδο είτε αποδυναμώνεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου