Παρά την μεγάλη ακίνητη περιουσία που διαθέτει, το ΙΚΑ πληρώνει αδρά για ενοίκια στη Θεσσαλονίκη.
(φωτ.: Για τη στέγαση του Κέντρου Παιδοψυχιατρικής Υγιεινής ΙΚΑ ΕΤΑΜ στην οδό Δωδεκανήσου το ΙΚΑ δαπανά περίπου 17.000 ευρώ μηνιαίως)
Τσουχτερά ενοίκια εν μέσω οικονομικής κρίσης επιλέγει να πληρώνει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να στεγάζει τις υπηρεσίες του. Παρότι διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, την οποία σε κάποιες περιπτώσεις νοικιάζει για…
εξευτελιστικά ποσά, αποδεικνύεται ότι σε πολλές περιπτώσεις προτιμά να μην την αξιοποιεί προς όφελος των υπηρεσιών του και φυσικά των… οικονομικών του.
Την ίδια στιγμή, ανεκμετάλλευτη παραμένει η ακίνητη περιουσία που διαθέτει το ΙΚΑ στην Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελεί έναν μικρό θησαυρό, καθώς περιλαμβάνει 27 οικόπεδα και κτίσματα, μεταξύ των οποίων και το κτίριο όπου φιλοξενείται το ξενοδοχείο “Μακεδονία Παλάς”.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα υψηλού ενοικίου αποτελεί η περίπτωση του Κέντρου Παιδοψυχιατρικής Υγιεινής ΙΚΑ ΕΤΑΜ Θεσσαλονίκης, το οποίο μετακόμισε εδώ και περίπου ένα χρόνο από το ΙΚΑ Πύλης Αξιού όπου στεγαζόταν, σε νέο κτίριο, στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου με Φράγκων (Δωδεκανήσου 10Β, 6ος και 7ος όροφος), καταβάλλοντας, σύμφωνα με πληροφορίες της “ΜτΚ”, ενοίκιο 17.000 ευρώ μηνιαίως, ποσό που μαζί με τα λειτουργικά έξοδα εκτιμάται ότι μπορεί να φτάνει έως και τα 20.000 ευρώ.
Αντίστοιχο είναι το ποσό που καλείται να πληρώσει το ΙΚΑ για ενοίκιο και για το νέο χώρο στον οποίο μετακόμισε η τεχνική υπηρεσία του ιδρύματος, η οποία προηγουμένως στεγαζόταν στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην Αριστοτέλους. Πλέον, ο νέος χώρος είναι σίγουρα πιο άνετος και πιο μοντέρνος (βρίσκεται στην οδό Β. Ηρακλείου με Κομνηνών 26), ωστόσο το τίμημα που επιλέγει να πληρώσει το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες της “ΜτΚ”, κυμαίνεται γύρω στις 15.000 ευρώ μηνιαίως.
“Είναι γεγονός ότι το ΙΚΑ νοικιάζει πολλά κτίρια προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες του και μάλιστα πληρώνει και μεγάλα ποσά σε ενοίκια. Την ίδια στιγμή έχει πολλά δικά του ακίνητα, τα οποία είτε δεν αξιοποιεί, είτε τα νοικιάζει σε άλλους σε πολύ χαμηλές τιμές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κτιρίου του ΙΚΑ που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Φράγκων με Λέοντος Σοφού, το οποίο νοίκιαζε ο δήμος, ο οποίος πλήρωνε στο ΙΚΑ μόλις... 15 ευρώ το μήνα. Τελικά, με δικαστική απόφαση το κτίριο επανέρχεται στα χέρια του ΙΚΑ”, εξηγεί στη “ΜτΚ” ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, Στράτος Μίξιος.
Η περίπτωση του Κέντρου Παιδοψυχιατρικής Υγιεινής
Όπως εξηγούν στη “ΜτΚ” φορείς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Θεσσαλονίκης, το κέντρο Παιδοψυχιατρικής Υγιεινής στεγαζόταν επί χρόνια στο ΙΚΑ Πύλης Αξιού, πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο, αλλά οι χώροι ήταν άθλιοι και απαράδεκτοι για μια τέτοια υπηρεσία, που είναι η μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα. Πανελλαδικά, άλλωστε, υπάρχουν μόνο άλλα δύο τέτοια κέντρα, ένα στην Αθήνα κι ένα στην Πάτρα.
Συνεπώς, η εύρεση νέας στέγης για το Κέντρο Παιδοψυχιατρικής Υγιεινής ήταν αναγκαία και η διοίκηση του Ιδρύματος Κοινωνικών Υπηρεσιών αναζητούσε νέο χώρο ήδη από το 2004. Φυσικά, όλα αυτά τα χρόνια της αναζήτησης θα μπορούσε ακόμη και να έχει χτίσει ένα νέο κτίριο, καθώς, όπως λένε φορείς της υγείας, διαθέτει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό για το σκοπό αυτό, αλλά τελικά το ΙΚΑ επέλεξε τη λύση του ακριβού ενοικίου και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης.
“Το ΙΚΑ ξοδεύει πολλά λεφτά σε μία δύσκολη εποχή. Έχει το ανθρώπινο δυναμικό και θα μπορούσε να χτίσει ώστε να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Δυστυχώς, όμως, δεν το κάνει, αλλά προτιμάει να πληρώνει υψηλά ενοίκια. Με τόσα χρήματα που ξοδεύει σε ενοίκια, το ΙΚΑ θα μπορούσε με τα ίδια λεφτά να χτίσει δικά του κτίρια μέσα σε ένα χρόνο”, δηλώνει στη “ΜτΚ” ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών ΙΚΑ - Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΙΚΑ Θεσσαλονίκης - Β. Ελλάδος, Σάββας Παρασκευόπουλος.
Παράλληλα, τονίζει ότι η καλύτερη λύση για το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα ήταν να στεγάζει τις υπηρεσίες του σε ιδιόκτητα κτίρια, αλλά σίγουρα το συγκεκριμένο κέντρο Παιδοψυχιατρικής Υγιεινής χρειάζεται ενίσχυση, διότι πάσχει από προσωπικό, ενώ το έργο που επιτελεί είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πρέπει να ενισχυθεί. Ειδικότερα εργάζονται 15 άτομα (δύο γιατροί, τέσσερις ψυχολόγοι, τρεις κοινωνικοί λειτουργοί, δύο λογοθεραπευτές, δύο διοικητικοί υπάλληλοι και μία επισκέπτρια υγείας). Ωστόσο, χρειάζονται και άλλοι γιατροί, ειδικά παιδαγωγοί, αφού το 80% των παιδιών που προσέρχονται στο Κέντρο είναι αλλοδαπά. Επίσης, χρειάζονται άλλοι δύο ψυχολόγοι, ώστε να γίνουν συνολικά έξι. Το 2004 οι φάκελοι των παιδιών ήταν 7.000 και πλέον έχουν φτάσει τις 23.000.
39 εκατ. ευρώ για μισθώσεις!
Η ακίνητη περιουσία του ΙΚΑ πανελλαδικά κοστολογείται στα 700-800 εκατομμύρια ευρώ βάσει αντικειμενικών αξιών, ωστόσο η πραγματική της αξία εκτιμάται στα 2,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ενώ θα μπορούσε να εξοικονομεί εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, αντιθέτως το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων αφήνει αναξιοποίητο τουλάχιστον το 20% των κτιρίων που διαθέτει και εκταμιεύει ποσό 39 εκατομμυρίων ευρώ για να μισθώνει περίπου 700 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα.
Τάξη στα χαμένα έσοδα από την αναξιοποίητη ακίνητη περιουσία του Ιδρύματος επιχειρεί να βάλει η διοίκηση του ΙΚΑ, ενώ η ανακοίνωση του σχεδίου αξιοποίησης αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου.
Τα ακίνητα του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη
Δ/νση Ακινήτου / Περιγραφή / Συνολική επιφάνεια (τ.μ.)
Aγγελάκη 1-9 Δεσπεραί 6 / υπόγεια πέντε (5) οικοδομών (κτίριο) / 1128
Aγγελάκη 37 / 6όροφο κτίριο με υπόγειο, ισόγειο & δώμα / 1377
Aλεξάνδρου Σβώλου 21 & Kαπετάν Πατρίκη / Iσόγειο διαμέρισμα (κτίριο) / 180.35
Aριστοτέλους 15-17 / 6όροφο κτίριο με υπόγειο, ισόγειο & μεσόροφο / 5676
Aριστοτέλους 4 / Διαμέρισμα 1ου ορόφου σε πολυόροφο κτίριο / 100
Γρηγορίου Ξενοπούλου 21 / Διαμέρισμα αποτελούμενο απο υπόγειο & υπερυψωμένο υπόγειο (κτίριο) / 202
Μεγάλου Αλεξάνδρου 2 / κτίριο αποτελούμενο από υπόγειο,ισόγειο, ημιόροφο,οκτώ ορόφους και δώμα. / 25.928,45
Μητροπόλεως 36 / 1ος όροφος σε οκταόροφο κτίριο / 237,5
Φράγκων 35 & Λέοντος Σοφού / Διατηρητέο 2όροφο κτίριο με ημιυπόγειο & ισόγειο / 2315
Xαλκιδικής 54 / Tρία (3) διαμερίσματα στον 1ο όροφο σε πολυόροφο κτίριο / 165.20
Bασιλίσσης Όλγας, 25ης Mαρτίου & K. Bόγα / Παλαιό κτίριο αποτελούμενο απο υπόγειο & ισόγειο. Έχει εκδωθεί οικοδομική άδεια για πλήρη εκμετάλευση του οικοπέδου / 620
Eλευθερίας 48, Διγενή & Aυξεντίου / 4όροφο κτίριο με υπόγειο, ισόγειο & δώμα / 4117.13
Aκροπόλεως 21 / 2όροφο κτίριο με υπόγειο, ισόγειο & δώμα / 1253.09
Kαραολή-Δημητρίου 12 & Δαβάκη / 2όροφο κτίριο με υπόγειο & ισόγειο / 3735.37
Eθνικής Aντιστάσεως 62 [Περιοχή: “Bότση”] / 3όροφο κτίριο με υπόγειο, ισόγειο & δώμα και ένα (1) λυόμενο οίκημα / 2560.45
Eλευθερίου Bενιζέλου & Aγίου Παντελεήμονος [Περιοχή:“Bότση] / Oικόπεδο
Eλευθερίου Bενιζέλου, Aιβαζίδου, Kαλαντίδου & Aγίου Παντελεήμονος [Περιοχή: “Bότση”] / οικόπεδο, με κτίριο αποτελούμενο απο ισόγειο & 1ο όροφο / 171
Eλευθερίου Bενιζέλου & Aιβαζίδου [Περιοχή: “Bότση”] / Oικόπεδο
Eλευθερίου Bενιζέλου [Περιοχή: “Bότση”] / Oικόπεδο
Πλατεία Φοίνικα [Περιοχή: “Bότση”] / Eίκοσι πέντε (25) γραφεία στον ημιόροφο & στον 1ο όροφο σε κτίριο / 641.50
Kαλλιπόλεως 29 / Oικόπεδο
Bουλγαρικά Mνήματα & Πατριαρχικού Kτήματος [Γυμναστήριο ΠAOK] / Δύο (2) αγροτεμάχια (οικόπεδο)
Εθνικής Αντιστάσεως - Περιοχή: “Bότση” / 4όροφο κτίριο με υπόγειο & ισόγειο και δύο (2) λυόμενες κατασκευές / 6035
Πολυτεχνείου 1 / 6όροφο κτίριο με υπόγειο & ισόγειο / 6020.70
Γρηγορίου Λαμπράκη 100, Άνω Tζουμαγιάς & Σουανίδη / 3όροφο κτίριο με υπόγειο, ισόγειο & δώμα / 5984.52
Πλαταιών & Nάτσικα / Kτίριο αποτελούμενο απο υπόγειο, ισόγειο & όροφο / 3298.70
Α.Παπανδρέου,Ε.Ροϊδη,Κυβέλης / οικόπεδο
Εφ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου