"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα δυναμική ευρωπαϊκή στρατηγική για τις πρώτες ύλες

Υπερψηφίστηκε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έκθεση «σχετικά με μία αποτελεσματική στρατηγική στον τομέα των πρώτων υλών για την Ευρώπη». Η Έκθεση θέτει τις προϋποθέσεις για μια νέα δυναμική ευρωπαϊκή στρατηγική για τις πρώτες ύλες δίνοντας έμφαση στην αποδοτική χρήση αλλά και την ανακύκλωσή τους, στην εσωτερική διάσταση του βιώσιμου εφοδιασμού με πρώτες ύλες παραγόμενες στην ΕΕ και στην εξωτερική διάσταση της ισότιμης και δίκαιας πρόσβασης σε αυτές διεθνώς.
Η Έκθεση, ύστερα από σχετική πρόταση του Έλληνα Ευρωβουλευτή, καλεί την...
Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσει έναν μακροπρόθεσμο «Ευρωπαϊκό Χάρτη Πορείας για τις πρώτες ύλες μέχρι το 2050», που θα προσδιορίζει τις μελλοντικές εξελίξεις, απειλές και ευκαιρίες και θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό επενδύσεων και δράσεων. Για την έγκαιρη προειδοποίηση ελλείψεων και στρεβλώσεων της αγοράς, η Έκθεση συνιστά τη δημιουργία ενός «ραντάρ κινδύνου» για κρίσιμες πρώτες ύλες και ζητά από την Ευρ. Επιτροπή τη σύσταση μιας υψηλού επιπέδου ομάδας εργασίας, αρμόδιας για την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ σε πρώτες ύλες. Προτείνεται ακόμη μια καινοτόμα στρατηγική ανακύκλωσης των πρώτων υλών και ανάκτησης πολύτιμων μετάλλων και σπάνιων γαιών από ηλεκτρονικά απόβλητα.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε: «Η προσπάθεια της ΕΕ για ασφαλή εφοδιασμό σε πρώτες ύλες δεν σταματά με την εξαγγελία μιας στρατηγικής αλλά προϋποθέτει πολλή, σκληρή και αποφασιστική δουλειά.
Ενδεικτικά, η Ευρώπη φαίνεται ότι θα είναι απόλυτα εξαρτημένη για τα επόμενα δέκα χρόνια, από τις εισαγωγές σπάνιων γαιών, λόγω, δυστυχώς, και της έλλειψης σχετικής εγχώριας τεχνογνωσίας. Κινδυνεύουμε να αντικαταστήσουμε τη σημερινή της εξάρτηση από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες, με μια «πράσινη εξάρτηση», από εισαγόμενες σπάνιες γαίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: