Η μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος στη Χαλκιδική έφερε τους δήμους σε οριακή κατάσταση όσον αφορά την επάρκεια νερού. Ωστόσο, μεγάλα προβλήματα δε δημιουργήθηκαν. Οι δήμοι εμφανίστηκαν προετοιμασμένοι, καθώς είχαν ήδη γίνει πολλές γεωτρήσεις (υπήρχε σχετική κοινοτική χρηματοδότηση από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ σε εξέλιξη, το οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι δήμοι), με....
αποτέλεσμα να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες ποσότητες νερού.Οι έλεγχοι στην ποιότητα έδειξαν ότι δεν υπάρχουν τα έντονα προβλήματα του παρελθόντος με το ακατάλληλο νερό, χωρίς να λείψουν μεμονωμένες περιπτώσεις, όπου αναζητείται οριστική λύση. Μετά τη λήξη της θερινής περιόδου και οι πέντε καλλικρατικοί δήμοι θα ξεκινήσουν νέες γεωτρήσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια και της επόμενης τουριστικής περιόδου.
Τα τιμολόγια στις περισσότερες περιπτώσεις δεν άλλαξαν, όμως αυτό δε θα κρατήσει για πολύ. Τον ερχόμενο Οκτώβριο, με την κατάρτιση των νέων προϋπολογισμών, προγραμματίζονται αυξήσεις και εξομοίωση των τιμολογίων, καθώς με τις συνενώσεις υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις επιβαρύνσεις κατοίκων του ίδιου -πλέον- δήμου. Παράλληλα, οι δήμαρχοι έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να πείσουν πολλούς παραθεριστές και κατοίκους της Χαλκιδικής ότι δεν μπορούν να ποτίζουν μεγάλους κήπους και πολλά στρέμματα με το πόσιμο νερό, καθώς η λειψυδρία αποτελεί πάντα ορατή απειλή.
Στο δήμο Πολυγύρου
Επάρκεια, παρά τη σημαντική πληθυσμιακή αύξηση του καλοκαιριού, παρατηρήθηκε στο δήμο Πολυγύρου, όπως διαβεβαιώνει ο δήμαρχος, Αστέριος Ζωγράφος.
«Το πρόβλημά μας είναι η σπατάλη νερού. Δεν μπορούν ορισμένοι να ποτίζουν μεγάλες εκτάσεις στα σπίτια τους και να χάνονται πολύτιμοι πόροι, όταν γνωρίζουν όλοι ότι το νερό δεν είναι άφθονο. Ενα πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε στα Ψακούδια επιλύθηκε με νερό από ιδιωτική γεώτρηση, χωρίς να καταλάβει ο κόσμος έλλειψη», είπε ο κ. Ζωγράφος.
Στο ανοιχτό σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ο δήμος προωθεί άλλες δέκα νέες γεωτρήσεις, ενώ στα τιμολόγια έχουν γίνει ήδη αναπροσαρμογές, διότι, όπως εξηγεί ο δήμαρχος, οι τιμές ήταν σταθερές από το 2004, και πλέον δεν προγραμματίζονται άλλες.
Στο δήμο Σιθωνίας
Πέρα από κάποιες βλάβες στα δίκτυα, κάτοικοι και τουρίστες του δήμου Σιθωνίας, δεν είχαν προβλήματα με την υδροδότηση. Οι φετινές ανάγκες ήταν σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπως τόνισε ο δήμαρχος, Ιωάννης Τζίτζιος.
Η λειτουργία τεσσάρων πηγών σε Μεταγγίτσι, Παρθενώνα, Σάρτη και Αγιο Νικόλαο, σε συνδυασμό με περίπου 50 γεωτρήσεις τροφοδοτούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα με νερό όλους τους οικισμούς. Υπολογίζεται πως κάθε οικισμός απαιτεί για την υδροδότησή του δέκα ενεργές γεωτρήσεις...
Οπως υπογράμμισε ο κ. Τζίτζιος, «προγραμματίζουμε και νέες γεωτρήσεις ανά περιοχή, ενώ σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που υπήρχε με την ανίχνευση μετάλλων στο πόσιμο νερό, δώσαμε λύση μέσω του ΕΣΠΑ και ενός έργου για την απομάκρυνση των μετάλλων, ώστε να είναι βελτιωμένης ποιότητας το νερό για όλους».
Οι τιμές παρέμειναν στα περσινά επίπεδα, κάτι που δε θα ισχύσει για το επόμενο έτος, καθώς προϋπολογίζεται εναρμόνιση και εξίσωση σε όλο το δήμο (σήμερα υπάρχουν διαφορετικά τιμολόγια, όπως πριν από τον «Καλλικράτη»), που αναμένεται να περάσει στο νέο προϋπολογισμό.
Στο δήμο Κασσάνδρας
Ο δήμος Κασσάνδρας έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Πάντως, σύμφωνα με το δήμαρχο, Βασίλη Παπαγιάννη, «φέτος δεν είχαμε πρόβλημα, έχουμε τις απαιτούμενες γεωτρήσεις και παρότι ο κόσμος είναι πολύς, ελλείψεις δεν παρατηρήθηκαν».
Το σημαντικότερο πρόβλημα στην περιοχή είναι το υφάλμυρο νερό, που ακυρώνει τις προσπάθειες για νέες γεωτρήσεις σε πολλές περιοχές. Οπως είπε ο κ. Παπαγιάννης, ο δήμος υπέβαλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος νέες αιτήσεις για ένταξη στα προγράμματα αντιμετώπισης των προβλημάτων υδροδότησης, ειδικά για τις περιοχές του πρώην δήμου Παλλήνης (π.χ. Πολύχρονο, Πευκοχώρι κ.λπ.).
Ο δήμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα επάρκειας με νέες γεωτρήσεις, ενώ από τον Οκτώβριο, όπως τόνισε ο δήμαρχος, στο νέο προϋπολογισμό θα υπάρξει εξομοίωση των τιμολογίων των πρώην δήμων που συνενώθηκαν, ώστε όλοι οι πολίτες να πληρώνουν τις ίδιες επιβαρύνσεις. «Σήμερα στην περιοχή της Παλλήνης οι πολίτες πληρώνουν ακριβότερα το νερό σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές του δήμου και σταδιακά αυτή η ανισότητα θα αρθεί», τόνισε ο κ. Παπαγιάννης.
Στο δήμο Νέας Προποντίδας
Ο δήμος Νέας Προποντίδας αντιμετώπισε προβλήματα επάρκειας, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του τουριστικού ρεύματος, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Ο δήμαρχος, Δαμιανός Ιορδανίδης, επισήμανε ότι «το νερό για εμάς είναι θησαυρός. Παραδοσιακά υπήρχαν προβλήματα ειδικά στη δυτική παράκτια περιοχή (Καλλικράτεια κ.λπ.). Προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε με νέες γεωτρήσεις. Ανοίξαμε ορισμένες μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος σε συγκέκριμένες περιοχές που είχαν πρόβλημα, όπως στην Καλλικράτεια, όπου λειτουργούν επτά νέες γεωτρήσεις, ενώ θα ανοίξουν κι άλλες δέκα στα Μουδανιά και ζητήσαμε άλλες έξι. Πάντως, φέτος δεν είχαμε τα οξύτατα προβλήματα των προηγούμενων ετών».
Το μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή είναι ότι η έλλειψη νερού είναι μεγάλη. Ακόμη και στις γεωτρήσεις που ανοίγουν τα περιθώρια εξεύρεσης νερού είναι πολύ περιορισμένα και τα βάθη πολύ μεγάλα. Στη δε Ποτίδαια, όπου επίσης υπάρχουν προβλήματα, είναι έντονο το πρόβλημα της υφαλμύρωσης. «Σε περιοχές που βρίσκαμε καλά νερά, ποιοτικά, τώρα μας προκύπτουν υφάλμυρα», είπε ο κ. Ιορδανίδης.
Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια, δεν υπήρξαν φέτος αλλαγές, όμως από Οκτώβριο και στο συγκεκριμένο δήμο ο προϋπολογισμός του 2012 θα προβλέπει... αναπροσαρμογές.
Στο δήμο Αριστοτέλη
Στο δήμο Αριστοτέλη, παρά τα μεγάλα προβλήματα με την υδροδότηση, η δημοτική αρχή κατόρθωσε να κρατήσει σε καλό επίπεδο την εξυπηρέτηση των πολιτών. Εκτός από περιστατικά βλαβών, σε ορισμένους οικισμούς, που είχαν ως αποτέλεσμα διακοπές υδροδότησης κάποιων ωρών, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικότερα προβλήματα.
Ο δήμαρχος, Χρήστος Πάχτας, τόνισε ότι «φέτος προσπαθήσαμε με μικρές παρεμβάσεις να αποκαταστήσουμε μια σειρά από χρονίζοντα προβλήματα. Δε δώσαμε οριστική, αλλά μόνο προσωρινή λύση. Με το τέλος του καλοκαιριού, χωρίς την πίεση των μεγάλων ποσοτήτων που απαιτούνται για κατανάλωση νερού, λόγω τεράστιας πληθυσμιακής αύξησης, θα δρομολογήσουμε και τις οριστικές λύσεις».
Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στην προ του Αθω περιοχή. Δηλαδή στην Αμμουλιανή, τα Νέα Ρόδα, την Ιερισσό και τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής. «Κύριο πρόβλημα αποτελούσε η πίεση του νερού, που τη λύσαμε προσωρινά με ένα σύστημα αύξησης της πίεσης, ενώ για τη διασφάλιση της επάρκειας ενεργοποιήσαμε άλλες δυο γεωτρήσεις», είπε ο κ. Πάχτας. Προβλήματα με την ποιότητα του νερού από γεώτρηση υπήρξαν στη Μεγάλη Παναγιά, που κι αυτά επιλύθηκαν προσωρινά.
Στόχος της διοίκησης του δήμου είναι να κατασκευάσει φράγμα, ώστε να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες και να μην προκύπτουν προβλήματα τη θερινή περίοδο, όταν παρατηρείται υπερτριπλασιασμός του πληθυσμού. Προβλήματα στην ορεινή Αρναία δεν υπάρχουν.
Ο κ. Πάχτας σημείωσε ότι «η τιμολογιακή πολιτική σε ό,τι αφορά τα τέλη δεν άλλαξε. Τον Οκτώβριο θα γίνει ειδική συνεδρίαση και εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο, ώστε να αποκτήσουν όλοι οι οικισμοί ενιαίο τιμολόγιο και ίδια τιμή από την έναρξη του 2012».
agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου