"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Τιμούν τον ήρωα πιλότο Σήφη Αναστασάκη

«Ήσουν αετός στους ουρανούς
Στη γη σεμνός διαβάτης
Βιγλάτορας και μαχητής
Της Λευτεριάς προστάτης»

Μία ιδιαίτερη μέρα είναι η σημερινή για την οικογένεια του αδικοχαμένου πιλότου, Σήφη Αναστασάκη αλλά και για όλη τη Γέργερη, καθώς από σήμερα προτομή του ηρωικού Ικάρου θα κοσμεί κεντρικό σημείο της Γέργερης.
Ο δήμος Γόρτυνας τιμά σήμερα τον ήρωα πιλότο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που έχασε τη ζωή του στο καθήκον, πριν από ένα......

ακριβώς χρόνο, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης νότια της Κρήτης.

Για την εκδήλωση, στην Κρήτη βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτης, ο οποίος θα παραστεί στα αποκαλυπτήρια. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9 πμ., με το ετήσιο μνημόσυνο που θα πραγματοποιηθεί στην Εκκλησία του Χριστού, στη Γέργερη, ενώ στη συνέχεια οι επίσημοι προσκεκλημένοι κι ο κόσμος θα μεταβούν στο σημείο όπου έχει στηθεί η προτομή, για να γίνουν τα αποκαλυπτήρια. Τιμές στον αδικοχαμένο σμηναγό θα αποδώσει στρατιωτικό άγημα, το οποίο θα συνοδεύει μπάντα.

Η μοιραία σύγκρουση
Ήταν μεσημέρι της 26ης Αυγούστου του 2010, όταν πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική άσκηση τακτικής εναέριας μάχης, στην οποία συμμετείχαν 6 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, Ένας λάθος χειρισμός είχε ως αποτέλεσμα να συγκρουστούν στον αέρα ένα μονοθέσιο κι ένα διθέσιο F-16, της 115 Πτέρυγας Μάχης. Η μοιραία σύγκρουση μεταξύ των δυο αεροσκαφών της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας συγκλόνισε το πανελλήνιο
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες το μονοθέσιο F-16C με πιλότο τον άτυχο σμηναγό Τάσο Μπαλατσούκα 33 ετών, χτύπησε από κάτω προς τα πάνω, περίπου στη μέση το F-16D στο οποίο βρίσκονταν ο σμηναγός Σήφης Αναστασάκης και ο ανθυποσμηναγός Παύλος Μποτζάκης, 25 ετών. Από τη σύγκρουση ο Μπαλατσούλας βρίσκει ακαριαίο θάνατο, ενώ ο Σήφης Αναστασάκης μεταφέρετε και νοσηλεύεται στη  Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με πολύ βαριά τραύματα και μετά από ηρωική αλλά άνιση μάχη, αφήνει την τελευταία του πνοή.
Το παλικάρι της Γέργερης
Ο Σήφης Αναστασάκης, γιος του Στέφανου και της Μαρίας, γεννήθηκε το 1975 κι έζησε στη Γέργερη και στο Ηράκλειο. Το 1993 αποφοίτησε από το Καπετανάκειο σχολείο και εισήχθη από τους πρώτους στη Σχολή Ικάρων, όπου αποφοίτησε ως Αρχηγός της Σχολής. Μετά από την επιτυχή του εκπαίδευση στα Α7 και έπειτα στα F-16, διακρίθηκε τόσο για την εργατικότητά του, όσο και για την αρτιότητα του χαρακτήρα του, επελέγη δε από την υπηρεσία του και ως εκπαιδευτής καθώς η μεταδοτικότητα ήταν άλλο ένα χάρισμα που τον χαρακτήριζε.
Εκπροσωπούσε πάντα επάξια τη χώρα, λαμβάνοντας μέρος σε πάρα πολλές αποστολές, εντός κι εκτός Ελλάδας.
Παντρεύτηκε το 2003 με την Ελένη Παναγιωτάκη και απέκτησαν 2 παιδιά, δημιουργώντας μια οικογένεια για την οποία ήταν περήφανος.
Υπηρέτησε την πατρίδα με απαράμμιλο ήθος έως και τις 26 Αυγούστου 2010, όταν στις 14:05 γίνεται η μοιραία σύγκρουση, δυτικά της νήσου Χρυσή.
Μαζί με το F-16 του
Να σημειωθεί πως πλησίον της προτομής υπάρχει άλλη μια μαρμάρινη πλάκα που απεικονίζει ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16, σαν αυτό που οδηγούσε ο Σήφης Αναστασάκης ενώ πάνω της έχει σκαλιστεί και μια μαντινάδα που έχει γραφτεί στη μνήμη του σμηναγού:
«Ήσουν αετός στους ουρανούς
Στη γη σεμνός διαβάτης
Βιγλάτορας και μαχητής
Της Λευτεριάς προστάτης»
cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: