Άρθρο του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής,
κου Γκιλή Γεωργίου.
Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σήμερα μια οξύτατη και πολυδιάστατη κρίση, οι περισσότερες δε, επιχειρήσεις μας – ιδιαίτερα οι πιο μικρές και οι μεσαίες – δίνουν, καθημερινά, σκληρές μάχες για την επιβίωση μέσα σε ένα δυσμενέστατο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται, από πιστωτική ασφυξία, διαδοχικές φορολογικές αφαιμάξεις και συνεχή κάμψη της κατανάλωσης και κατ’ επέκταση της παραγωγής και του κύκλου εργασιών τους.
Η πιστωτική ασφυξία του τραπεζικού συστήματος οδήγησε σε έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών από πλευράς αξίας, τόσο σε ετήσια όσο και σε μηνιαία βάση, καθώς οι επιταγές χρησιμοποιούνται τώρα περισσότερο από ποτέ, ως μέσο ταμειακής διευκόλυνσης μεταξύ επιχειρήσεων.
Τον Ιούλιο οι ακάλυπτες επιταγές σημείωσαν αύξηση 133,6% σε σχέση με τον Ιούνιο του.....
τρέχοντος έτους, το ύψος των οποίων ανήλθε, σύμφωνα με στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ, σε 392,9 εκατ. ευρώ. Σε τεμάχια οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 15.598 παρουσιάζοντας μείωση 0,52%, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010 σημείωσαν μείωση 16,14% σε τεμάχια και αύξηση 136,26% σε αξία.
Το 53% του συνολικού ποσού των ακάλυπτων επιταγών του Ιουλίου 2011, αντιστοιχεί στο 1% του συνολικού αριθμού των τεμαχίων. Το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011, οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν στα 111.290 τεμάχια, ενώ η αξία τους άγγιξε το 1,3 δισ. ευρώ.
Το ίδιο διάστημα, οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 86.257 και σε αξία σε 134,4 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο του 2011 ανήλθαν σε τεμάχια σε 11.374 και σε αξία σε 18,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 3,50% σε τεμάχια και αύξηση 17,21% σε αξία σε σχέση με τον Ιούλιο του 2010.
Όλα αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν την δύσκολη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει όλος ο επιχειρηματικός κόσμος. Δυστυχώς όσα μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι τώρα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχουν ανακουφίσει τον Έλληνα επαγγελματία και επιχειρηματία.
Η λιτότητα και η υπερφορολόγηση αποτελούν κακές συνταγές για την έξοδο από την κρίση και αυτό το ομολογούν πλέον όλοι.
Με την αδιέξοδο αυτή οικονομική πολιτική, σε λίγο η χώρα θα μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο επιχειρήσεων.
Το Επιμελητήριο της Χαλκιδικής στα πλαίσια του ρόλου του ως συμβουλευτικό – γνωμοδοτικό όργανο της πολιτείας, παρεμβαίνοντας με επιστολές του στους αρμόδιους φορείς και όπου άλλου έκρινε απαραίτητο, υπέβαλλε συνεχώς τις προτάσεις του και υποδείκνυε τρόπους για την σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου