"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΡΕΚΟΡ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Τρίτη, 12/7/2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, σχετικά με το αρνητικό ρεκόρ, που σημειώνουν οι τελευταίες μετρήσεις, για την ανεργία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
« ‘’Μειωμένος κατά 2,7% (120 χιλ. άτομα) εμφανίζεται ο μέσος αριθμός των απασχολούμενων το 2010, σε σχέση με το 2009’’ - σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης της ICAP και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) – ‘’στην οποία επισημαίνεται ότι, για πρώτη φορά, οι απασχολούμενοι είναι λιγότεροι από τους μη οικονομικά ενεργούς. Ειδικότερα, το....
εργατικό δυναμικό των 5,01 εκατ. ατόμων της Ελλάδος αντιστοιχούσε στο 53,8% του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας (άτομα ηλικίας > 15 ετών), ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 4,30 εκατ. άτομα (δ΄ τρίμηνο 2010) αντιστοιχεί στο 46,1% του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας. Στη μελέτη, αναλύθηκαν τα στοιχεία ανεργίας και καταγράφηκε εκτίναξη του πλήθους των ανέργων, κατά το τελευταίο έτος, δεδομένων των συνθηκών οικονομικής ύφεσης, που επικρατούν.
Κατά το δ΄ τρίμηνο του 2010, ο αριθμός των ανέργων, στη χώρα μας, διαμορφώθηκε σε 712.605 άτομα, αυξημένος κατά 14,5%, σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του έτους και κατά 38,4% έναντι του δ΄ τριμήνου του 2009 (514.401 άνεργοι). Υπήρξε, δηλαδή, απώλεια 198.200 θέσεων εργασίας. Η αρνητική αυτή εξέλιξη συνεχίζεται, καθώς ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε σε 815.924, τον Απρίλιο του 2011. Μάλιστα, στελέχη του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ εκτιμούν ότι, στα τέλη του τρέχοντος έτους, ο δείκτης της επίσημα καταγεγραμμένης ανεργίας θα ανέλθει στα επίπεδα του 17%-18%.
Από τους 712.065 άνεργους (δ΄ τρίμηνο του 2010), ποσοστό 40,67% (290 χιλ. περίπου) είναι άτομα ηλικίας 30-44 ετών, ενώ το 37,15% είναι νέοι ηλικίας 15-29 ετών. Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη τον πληθυσμό κάθε ηλικιακής ομάδας και τους αντίστοιχους ανέργους της, φαίνεται ότι η ομάδα, που, κατ΄ εξοχήν, πλήττεται από την ανεργία, είναι τα άτομα ηλικίας 15-29, για τα οποία το ποσοστό ανεργίας είναι το υψηλότερο, καθώς φτάνει το 28% (23,9% για τους άνδρες, 33% για τις γυναίκες)’’.
Με αφορμή αυτή την έρευνα, που αποδεικνύει ότι η ανεργία, στην Ελλάδα, κινείται, πλέον, σε επίπεδα – αρνητικού - ρεκόρ (!) και με δεδομένη τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, που προέκυψε από τον ανασχηματισμό, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνης, είχε τονίσει:’Η αύξηση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα της ανεργίας κοστίζει στα ταμεία 320 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ η μείωση των μισθών κατά 1% κοστίζει επίσης 150 εκατ. ευρώ. Αυτό’’, όπως τόνισε, ‘’σημαίνει ότι η αύξηση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες της ανεργίας και η μείωση κατά 5% των αποδοχών δημιουργεί απώλειες στο σύστημα για το 2011, 2 δισ. ευρώ, τις οποίες πρέπει να καλύψει η Κυβέρνηση με νέα μέτρα’’.
Για να καταλήξει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης:’Αυτό σημαίνει ότι, κάθε μήνα ανελλιπώς, πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών να καταβάλλει 1,25 δισ. ευρώ στα ταμεία’’, επισημαίνοντας, πάλι, ο ίδιος ‘‘ότι  οποιαδήποτε αδυναμία του Δημοσίου να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις σημαίνει αδυναμία των ταμείων να καταβάλλουν περίπου το 47% της σύνταξης, ενώ υπάρχουν Ταμεία, όπως ο ΟΓΑ, που θα αδυνατούν να καταβάλλουν το 80% των συντάξεων’’...
Με απλά λόγια, η Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ζητά πρόσθετα μέτρα, για να καλύψει τα ελλείμματα, που η ίδια, συνειδητά, δημιουργεί με τις πολιτικές της (2 δισ. ευρώ, εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας, την οποία προκάλεσε), συνεχίζοντας να βυθίζει τη χώρα στην ύφεση και ν’ αυξάνει, με γεωμετρική πρόοδο, τα επίπεδα της ανεργίας, την οποία, μετά, η ίδια η Κυβέρνηση – αφού την προκάλεσε – έρχεται, δήθεν, να την…καταπολεμήσει! Αλλά είναι γνωστές οι θέσεις της Κυβέρνησης: Κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς αναλώσιμους φτωχούς ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: