Όταν ο θεός έχει κέφια σκαρώνει κάτι απίστευτες ιστορίες σαν αυτή που αφορά την Ελλάδα. Εδώ και μερικές εβδομάδες η κυβέρνηση έχει πει ότι θα κάνει ανακοινώσεις στις 15 Απριλίου σχετικά με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα. Δηλαδή τις αποκρατικοποιήσεις και το σχέδιο αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας και πιθανότατα και κάποια μέτρα άμεσης ισχύος διότι ο προϋπολογισμός έχει πέσει έξω για τα καλά.
Μπορεί εκείνη η ημερομηνία να μη θυμίζει στους περισσότερους τίποτε. Δεν είναι τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ ούτε καμιά επέτειος εκλογικής νίκης. Μια τυχαία μέρα διάλεξαν οι.... άνθρωποι για να ανακοινώσουν ένα πρόγραμμα και να πείσουν την τρόικα να μας δώσει κανένα φράγκο.
Έλα όμως που η ιστορία δεν αφήνει σε ησυχία την κυβέρνηση. Στις 15 Απριλίου 1912, πριν από σχεδόν 100 χρόνια, γύρω στις 2 τα ξημερώματα ήταν όταν ο αβύθιστος Τιτανικός που είχε πέσει πάνω στο παγόβουνο πριν δύο ώρες, βυθίστηκε, παρασύροντας εκατοντάδες στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού. Απίστευτο;
Για σκεφτείτε κι αυτό: Πέρυσι, ο… βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε μια συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους είχε πει το ιστορικό: Το να ανακτήσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της στις αγορές είναι τόσο δύσκολο εγχείρημα όσο και να αλλάξει ρότα ένα μεγάλο πλοίο όπως ο Τιτανικός. Κι από τότε που το είπε αυτό «μας πήραν με τις πέτρες» οι αγορές, τα spreads ανέβηκαν στα ύψη, η αξιοπιστία καταβαραθρώθηκε και καταλήξαμε αργά αλλά σταθερά εκεί που από την αρχή ήθελε η κυβέρνηση. Στη ζεστή αγκαλιά της τρόικας.
Την ημέρα της βύθισης του αβύθιστου θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τα μέτρα που θα πρέπει να πάρουμε μέχρι το 2015 ώστε –θεωρητικά πάντα γιατί άλλες οι βουλές των αγορών- να μη χρεοκοπήσουμε και επισήμως. Εκτός κι αν μέχρι την επόμενη εβδομάδα ο Γ. Παπανδρέου αποφασίσει να μιλήσει στον ελληνικό λαό και να περιγράψει με δραματικούς τόνους την κατάσταση βάζοντάς τον στο κόλπο της αναδιάρθρωσης.
Μήπως καλύτερα να σκεφτούν να ανακοινώσουν τη χρεοκοπία στις 15 Απριλίου έτσι ώστε να θυμηθούμε λίγες ημέρες και τις άλλες απίθανες ιστορικές ατάκες όπως «Η χώρα είναι σαν τον ασθενή επί της χειρουργικής κλίνης» ή ακόμη και το «η εγχείριση πέτυχε, ο ασθενής απέθανε».
antinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου