Στην πόρτα της «εξόδου» από τα δημόσια σχολεία οδεύουν και φέτος χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Το προσεχές καλοκαίρι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις συνδικαλιστών, ενδέχεται να αποχωρήσουν από την υπηρεσία 7.000 - 8.000 καθηγητές και δάσκαλοι, καθώς εκφράζονται φόβοι για περικοπές στο εφάπαξ και επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών. Ηδη, το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης να αποστείλουν στοιχεία για τον αριθμό των εκπαιδευτικών που προτίθενται να...... συνταξιοδοτηθούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Στο νομό Θεσσαλονίκης, έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να αποχωρήσουν 519 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές.
Το περασμένο καλοκαίρι είχε σημάνει συναγερμός στο υπουργείο Παιδείας για τα κενά που δημιουργούνταν στα σχολεία, εξαιτίας του πρωτοφανούς κύματος φυγής χιλιάδων εκπαιδευτικών στη σύνταξη. Συνολικά, πέρυσι τον Αύγουστο κατατέθηκαν 11.466 αιτήσεις συνταξιοδότησης, αφού η ανησυχία για τις δυσμενείς ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό είχε λάβει τη μορφή πανικού στο χώρο των εκπαιδευτικών. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που προτίμησαν να αποχωρήσουν πρόωρα και με μειωμένες αποδοχές, καθώς δεν ήθελαν να μπουν σε περιπέτειες με τις προωθούμενες αλλαγές, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση παραιτήθηκαν 3.930 δάσκαλοι και στη δευτεροβάθμια 7.536 καθηγητές. Τα νούμερα αυτά ήταν εξαιρετικά υψηλά σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι πρόπερσι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών ήταν 4.355 (1.745 στην πρωτοβάθμια και 2.610 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση).
Σε μία προσπάθεια να διαμορφώσει μία πρώτη εικόνα για τη φετινή κατάσταση, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε στις αρχές Απρίλη από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης να συλλέξουν στοιχεία για τον αριθμό των εκπαιδευτικών που προτίθενται να αποχωρήσουν από την υπηρεσία μέσα στο καλοκαίρι.
519 στη Θεσσαλονίκη
Στο νομό Θεσσαλονίκης δήλωσαν την επιθυμία να συνταξιοδοτηθούν 174 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας (104 στην ανατολική και 70 στη δυτική Θεσσαλονίκη) και 345 της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (225 στην ανατολική και 120 στη δυτική). Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 225 καθηγητές που περιλαμβάνονται στους πίνακες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης οι έξι αποχωρούν αυτοδίκαια, λόγω της συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας και του χρόνου προϋπηρεσίας, ενώ οι υπόλοιποι 219 δηλώνουν την επιθυμία τους να βγουν στη σύνταξη.
«Εκτιμούμε ότι και φέτος θα έχουμε κύμα φυγής, αλλά δε γνωρίζουμε αν τα στοιχεία θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα. Υπάρχει μία ανασφάλεια για το τι μέλλει γενέσθαι. Φημολογείται ότι θα έχουμε ''κούρεμα'' στο εφάπαξ, ενώ κάποιοι φεύγουν με τις μεταβατικές διατάξεις», ανέφερε στον «Α» ο γραμματέας της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστου, και συνέχισε: «Επιπλέον, μετά τα 33 χρόνια, δε συμφέρει τον καθηγητή να μείνει. Οι συνάδελφοι υπερβαίνουν το όριο των 1.400 ευρώ για τη φορολόγηση και έχουν απώλειες».
Εκτιμήσεις για 4.000 καθηγητές
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις συνδικαλιστών, μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς περίπου 4.000 καθηγητές της δευτεροβάθμιας ενδέχεται να ανοίξουν την... πόρτα της εξόδου από τα δημόσια σχολεία. «Οι συνθήκες εργασίας (ωράρια, συνενώσεις - καταργήσεις σχολείων, υπεραριθμίες κ.λπ.), οι μισθοί και το συνταξιοδοτικό χειροτερεύουν», τόνισε ο Θέμης Κοτσιφάκης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ, προσθέτοντας πως πέρυσι έφυγαν τελικά 6.000 - 6.500 καθηγητές και οι υπόλοιποι 1.000 - 1.500 κατέθεσαν αίτηση ανάκλησης. «Πολλοί ''κρατήθηκαν'' τελικά για να καθίσουν έναν ακόμη χρόνο», εξήγησε ο κ. Κοτσιφάκης.
Ο γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Τριαντάφυλλος Οικονόμου, εκτίμησε πως ο αριθμός των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας που θα φύγουν φέτος στη σύνταξη θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα. Ο ίδιος απέδωσε τη συγκεκριμένη τάση στην ανασφάλεια που υπάρχει και στα γενικότερα οικονομικά μέτρα. «Δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα οι συνάδελφοι αν παραμείνουν. Υπάρχει μία αγωνία για το εφάπαξ και για τα επικουρικά ταμεία», υποστήριξε ο κ. Οικονόμου.
Στο μεταξύ, στις 11 Απριλίου άρχισαν οι συνεδριάσεις των κεντρικών υπηρεσιακών συμβουλίων εκπαίδευσης για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών, σηματοδοτώντας την έναρξη της προετοιμασίας για την επόμενη σχολική χρονιά (2011 - 2012). Θα ακολουθήσουν οι αποσπάσεις με στόχο να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση με τη λήξη του διδακτικού έτους, στο τέλος Ιουνίου.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου