Την σταδιακή κατάργηση των επικουρικών συντάξεων , δρομολογεί η κυβέρνηση , επιχειρώντας, όμως, επιμελώς να το αποκρύψει από τους ασφαλισμένους, με γενικόλογες ρυθμίσεις που εμπεριέχονται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο και αναφέρουν αορίστως την ανάγκη ολοκλήρωσης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με αιχμή την αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων προς τα κάτω.
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση κατ εντολή της τρόικας , σκοπεύει στην σε βάθος χρόνου κατάργηση των επικουρικών συντάξεων , μέσω της.... ενσωμάτωσης τους με τις κύριες συντάξεις.
Ο παλιότερος νόμος 3655/2008 στο άρθρο 146, προέβλεπε ότι οι επικουρικές συντάξεις θα έπρεπε να μειωθούν για πλήρη συνταξιοδότηση -με ασφάλιση 35 ετών ή 10.500 ημερών-στο 20% των συνταξίμων αποδοχών.
Οι μειώσεις , θα άρχιζαν σταδιακά, από το 2013 μέχρι το 2020 . Προέβλεπε ακόμη ότι επικουρικές συντάξεις πάνω από το 20% της κύριας σύνταξης θα μπορούσαν να διατηρήσουν μόνον τα επικουρικά ασφαλιστικά Ταμεία που θα είχαν αποδεδειγμένα , βάσει αναλογιστικών μελετών. Αυτή την οικονομική δυνατότητα.
Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης , όμως, καταργούν το προαναφερόμενο άρθρο και προσδιορίζουν ως έτος κρίσης της βιωσιμότητας όλων ανεξαιρέτως των επικουρικών Ταμείων το 2011. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, μέσα στο 2011, θα πρέπει να εκπονήσεις υποχρεωτικά αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας των Επικουρικών Φορέων, Τομέων και αυτοτελών Κλάδων».
Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπεται επίσης ρητά ότι «η κυβέρνηση εφαρμόζει την μεταρρύθμιση των δευτερευόντων επικουρικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, συγχωνεύοντας ταμεία και αρχίζοντας τον υπολογισμό των παροχών βάση του νέου συστήματος πλασματικών καθορισμένων εισφορών. Η κυβέρνηση παγώνει τις ονομαστικές επικουρικές συντάξεις και περιορίζει τα ποσοστά αναπλήρωσης για συσσωρευμένα δικαιώματα σε ελλειμματικά ταμεία, στη βάση της αναλογιστικής μελέτης που εκπονήθηκε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Σε περίπτωση που αναλογιστική μελέτη .
Η διαδικασία εκπόνησης των μελετών βιωσιμότητας των επικουρικών Ταμείων αρχίζει μέσα σε 2 μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου και καταλήγει σε Απόφαση του υπουργού Εργασίας που εγκρίνει τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων εκάστου Επικουρικού Φορέα, με βάση τις προτάσεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Σε περίπτωση που η αναλογιστική μελέτη δεν είναι έτοιμη, τα ποσοστά αναπλήρωσης μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2012, προκειμένου να αποφευχθούν τα ελλείμματα . ¨Όλα τα ταμεία εγκαθιστούν ένα μηχανογραφικό σύστημα ατομικών λογαριασμών συνταξιοδότησης».
Γίνεται λοιπόν , εμφανές , ότι ακόμη και να μην υπάρξουν σύντομα αναλογιστικές μελέτες οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν για …προληπτικούς λόγους. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι τα αποτελέσματα των σχεδιαζόμενων αναλογιστικών προσεγγίσεων της βιωσιμότητας των επικουρικών Ταμείων, θα είναι αρνητικά, γεγονός που θα «εκμεταλλευτεί» η κυβέρνηση, όχι απλά για την μείωση ή το πάγωμα των επικουρικών συντάξεων , αλλά στην ουσία για την κατάργηση τους.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες επί των ασφαλιστικών ζητημάτων η κυβέρνηση προτίθεται να αξιοποιήσει τα πορίσματα των αναλογιστικών μελετών και να επιδιώξει την ενσωμάτωση των επικουρικών στις κύριες συντάξεις, χρυσώνοντας το χάπι και ισχυριζόμενη ότι με την ενσωμάτωση αυτήν δεν θίγονται οι συνταξιούχοι. .Η αλήθεια είναι ότι με τη διαδικασία εξαφανίζονται οι επικουρικές συντάξεις.
Σημειώνεται ότι τα επικουρικά ταμεία θα πρέπει να εκπονήσουν μελέτες ως το τέλος Ιουνίου του 2011, ώστε να μπορούν οι επικουρικές συντάξεις να αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση το κάθε ταμείο και να χορηγούν πλέον τις μειωμένες συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2012.
Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι οι μειώσεις να είναι σταδιακές για να μην προκαλέσουν έκρηξη αντιδράσεων από τους συνταξιούχους , με στόχο όμως μέσα το πολύ σε μια τριετία ή πενταετία οι επικουρικές συντάξεις να έχουν εξαφανιστεί με την δήθεν ενσωμάτωση τους στην κύρια σύνταξη , στο «μοντέλο» της κατάργησης των επιδομάτων στους μισθούς με την ενσωμάτωση τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η περικοπή των επικουρικών είναι πολύ πιθανό να αφορά και τους ήδη συνταξιούχους , όχι μόνο τους νέους μετά το 2012, καθώς αυτό επιτάσσει η τρόικα.
newscode.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου