"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Περικοπές στις φοροαπαλλαγές

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Μιλώντας στο 7ο Φορολογικό Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου αποκάλυψε ότι προωθείται ήδη η αναθεώρηση των φοροαπαλλαγών η ύπαρξη των οποίων δεν δικαιολογείται. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι προωθείται και η κατάργηση πολλών φόρων υπέρ τρίτων, κάτι που όπως τόνισε θα δώσει ανάσα σε κάποιους κλάδους και θα τονώσει την ανταγωνιστικότητά τους.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προωθούν συγκεκριμένο σχέδιο για περικοπές φοροαπαλλαγών, το οποίο θα.... ενταχθεί στο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2014», που θα ανακοινωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Βάσει του σχεδίου που προωθούν υπουργείο Οικονομικών και ΔΝΤ , το οποίο ανακοινώθηκε μέσω της πρόσφατης έκθεσης του διεθνούς οργανισμού, το φορολογικό σύστημα θα … «απλοποιηθεί», μεταξύ των άλλων, με τον περιορισμό του αριθμού των φορολογικών  απαλλαγών και κινήτρων.
Τι κόβει το υπουργείο
Στο στόχαστρο θα μπει το σύνολο των 991 φοροαπαλλαγών και φορολογικών κινήτρων που προβλέπει η ελληνική φορολογική νομοθεσία. Ήδη σχεδιάζεται η περικοπή ή η κατάργηση των περισσοτέρων από τις εκπτώσεις δαπανών που ισχύουν για τα φυσικά πρόσωπα, όπως είναι οι μειώσεις του φόρου εισοδήματος κατά ποσοστό 20% των δαπανών για δίδακτρα φροντιστηρίων, ενοίκια και νοσήλια.
Σχεδιάζεται επίσης η περικοπή των αφορολογήτων ορίων που ισχύουν για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, για την αγορά, κληρονομιά, δωρεά ή γονική πρώτης κατοικίας και για την επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
Επιπλέον, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προωθούνται ήδη ρυθμίσεις που προβλέπουν τη μείωση των περιπτώσεων στις οποίες εφαρμόζονται χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ.
Οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπουν τη μετάταξη μεγάλου αριθμού προϊόντων και υπηρεσιών από τον υπερμειωμένο και τον μειωμένο συντελεστή - που από την 1η-1-2011 είναι 6,5% και 13% αντίστοιχα - στον υψηλό συντελεστή 23% και την κατάργηση της εφαρμογής συντελεστών ΦΠΑ μειωμένων κατά 30% στα ελληνικά νησιά. 

Ανατιμήσεις

Από τις νέες αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ που ζητά το ΔΝΤ αναμένεται να προκύψουν ανατιμήσεις της τάξης του 10%-20% σε μεγάλο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών, όπως τα τρόφιμα, τα σερβιριζόμενα είδη σε εστιατόρια και λοιπά καταστήματα μαζικής εστίασης, τα εισιτήρια των μεταφορικών μέσων, τα κόμιστρα των ταξί, οι λογαριασμοί, ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, οι υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, οι ιατρικές εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κ.λπ.   
Οι εισπράξεις
Όλες οι ρυθμίσεις που προβλέπουν περιορισμούς, περικοπές και καταργήσεις φορολογικών κινήτρων και φοροαπαλλαγών θα προωθηθούν ως το τέλος Ιουνίου ή το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2011. Από την κυβέρνηση και το ΔΝΤ εκτιμάται ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα αποδώσουν πρόσθετα έσοδα που θα κυμανθούν από 4,8-9,6 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο 2012-2014!
Οι εκατοντάδες φοροαπαλλαγές που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία περιλαμβάνονται σε έναν ογκώδη τόμο που κατέθεσε στη Βουλή, τον Νοέμβριο του 2010, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται στον συγκεκριμένο τόμο, ο συνολικός αριθμός των φοροαπαλλαγών φθάνει πλέον τις 991, ενώ το δημοσιονομικό κόστος που προκάλεσαν στον προϋπολογισμό του 2008 ανέρχεται σε 7,87 δισ. ευρώ.

Τι χάνει το δημόσιο

Συγκεκριμένα:
- Οι διατάξεις που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών (ασφαλίστρων ζωής, διδάκτρων, ενοικίων, εισφορών στον ΟΑΕΕ, ιατρικών εξόδων, τόκων στεγαστικών δανείων κ.λπ.) από το εισόδημα ή από τον αναλογούντα φόρο και οι λοιπές ρυθμίσεις με τις οποίες προβλέπονται μειώσεις φόρου εισοδήματος (πρόσθετο αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων, μειώσεις φόρου λόγω τέκνων και παραμεθορίου, ειδικός τρόπος φορολόγησης ναυτικών-ιπταμένων κ.λπ.) προκάλεσαν απώλεια εσόδων συνολικού ύψους 3,42 δισ. ευρώ.
- Οι φοροαπαλλαγές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προβλέπει η νομοθεσία για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (αφαίρεση επιχειρηματικής αμοιβής από τα κέρδη των προσωπικών εταιριών και φορολόγησή της με βάση την φορολογική κλίμακα, αφορολόγητες εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων κ.λπ.) επέφεραν απώλεια εσόδων ύψους 99,4 εκατ. ευρώ.
- Οι διατάξεις με τις οποίες καθιερώθηκαν μειώσεις φόρου, εκπτώσεις δαπανών και φορολογικές απαλλαγές για τα κέρδη των νομικών προσώπων (Α.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.) προκάλεσαν απώλεια εσόδων ύψους 292,14 εκατ. ευρώ.
- Οι φοροαπαλλαγές για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων προκάλεσαν απώλεια εσόδων ύψους 972 εκατ. ευρώ.
- Οι φοροαπαλλαγές και οι μειωμένοι συντελεστές στον ΦΠΑ προκάλεσαν απώλεια εσόδων 564,57 εκατ. ευρώ.
- Οι απαλλαγές και οι μειώσεις επιβαρύνσεων που προβλέπονται στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των ενεργειακών προϊόντων (πετρελαιοειδών, φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος), των καπνικών, των αλκοολούχων και των λοιπών προϊόντων επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό με απώλεια εσόδων ύψους 2,4 δισ. ευρώ.
- Οι διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές οχημάτων από τα τέλη ταξινόμησης κόστισαν 117,55 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Κάθε έξι μήνες κι ένα νομοσχέδιο

Για το θέμα των φοροαπαλλαγών και των φόρων υπέρ τρίτων ο υπουργός ανέφερε επί λέξει τα εξής:
«Το σύστημά μας βρίθει φοροαπαλλαγών, οι οποίες είναι άδικες. Κάναμε, ήδη, με το πρώτο νομοσχέδιο μια σειρά από αλλαγές, έτσι ώστε να μην έχουμε τα εξόφθαλμα διαφορετικής φορολογικής αντιμετώπισης, φορολογούμενων μόνο με βάση το γεγονός ότι, κάποια στιγμή, κέρδισαν μια ιδιαίτερη μεταχείριση. Κάναμε ένα πρώτο βήμα. Αλλά χρειάζεται να γίνει και το δεύτερο βήμα, που είναι να ξαναδούμε μία - μία τις φοροαπαλλαγές που υπάρχουν, τους φόρους υπέρ τρίτων, που είναι κάτι, το οποίο βεβαίως επιβαρύνει και την επιχειρηματική κοινότητα και να καταλήξουμε σε κάτι, το οποίο είναι πιο απλό, πιο διαφανές και πιο δίκαιο».
»Στη Βουλή μου λένε ‘Μα είναι δυνατό, θα φέρετε κι άλλα φορολογικά νομοσχέδια; Δεν χρειάζεται σταθερότητα το σύστημα;’. Απαντώ, μεταφέροντας την απάντηση που μας έδωσαν όλοι αυτοί, οι οποίοι αυτή τη στιγμή, ξεκινώντας από την τεχνική βοήθεια που παίρνουμε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέχρι τους συμβούλους από την αγορά που χρησιμοποιούμε, μας λένε το εξής απλό. Όπου έχει γίνει μια παρόμοιου εύρους φορολογική μεταρρύθμιση, δεν έχει διαρκέσει ποτέ κάτω από 18 μήνες. Δεν μπορείς να αλλάξεις ένα φορολογικό σύστημα μέσα σε έξι μήνες, θέλεις πολλαπλά νομοσχέδια μέχρις ότου σταθεροποιήσεις την κατάσταση. Και εμένα με ενοχλεί το γεγονός ότι κάθε έξι μήνες έρχεται ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά θέλεις ορισμένα βήματα ακόμη, για να μπορέσεις να φτάσεις σε ένα σύστημα και να πεις ότι «αυτό είναι το σύστημα, στο οποίο μπορώ να κάνω επιμέρους αλλαγές, αλλά αυτά είναι τα βασικά του στοιχεία». Τα βασικά στοιχεία, με τα οποία μπορώ να προσεγγίσω ένα ξένο επενδυτή και να έχει μια ελάχιστη σιγουριά για το τι φόρο θα πληρώσει».

Καταργούνται τουλάχιστον 190 Εφορίες!

Κατάργηση μεγάλου αριθμού Εφοριών προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο 7ο Φορολογικό Φόρουμ του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός, θα καταργηθούν τουλάχιστον 190 Δ.Ο.Υ. από τις 289 που υπάρχουν σήμερα και όσες θα απομείνουν θα λειτουργούν ως φορολογικά ΚΕΠ.
Αναλυτικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε τα ακόλουθα για τις επικείμενες καταργήσεις Εφοριών:
«Το τρίτο στάδιο (σ.σ. της φορολογικής αναμόρφωσης) έχει δύο διακριτά σημεία. Το πρώτο είναι η αναδιοργάνωση του μηχανισμού. Θα κλείσουν εφορίες. Σας λέω ειλικρινά, δεν θέλω ο πολίτης να πηγαίνει στη ΔΟΥ. Σε κανένα κράτος της Ευρώπης δεν έχουμε τόσες πολλές ΔΟΥ. Πόσες ΔΟΥ έχει η Βρετανία; Ο κάτοικος του Παρισιού έχει πάει ποτέ στη ΔΟΥ του; Ο κάτοικος της Λιέγης ή του Άμστερνταμ; Όχι. Πάει στην τράπεζα, πάει στο τοπικό ΚΕΠ όπως το λένε εκεί, ηλεκτρονικά ή ταχυδρομείο. Δεν έχει λόγο να πηγαίνει στη ΔΟΥ. Σήμερα, για μας η ΔΟΥ είναι το κέντρο του κόσμου. Πηγαίνουμε στη ΔΟΥ για πράγματα που δεν έχουν καμία δουλειά. Άρα, λοιπόν, τα παίρνουμε όλα αυτά από εκεί, θα φύγουν από τις ΔΟΥ. Ως αποτέλεσμα θα συγχωνεύσουμε και θα κλείσουμε. Θα πάμε σε μια λογική πολύ λιγότερων ΔΟΥ. Η χώρα αυτή δεν χρειάζεται 289 ΔΥΟ, να χρειάζεται 50, 60, 100 το πολύ.
Ακόμα, κεντρικοποιούμε τους ελέγχους. Όταν μεταφέρεις τα πράγματα σε πιο κεντρικό επίπεδο, δίνεις τη δυνατότητα να υπάρχει μια κρίσιμη μάζα, η οποία με εργαλεία τα νέα συστήματα, το Elenxis, τους φορητούς υπολογιστές και αντικειμενικά κριτήρια, μπορείς να κάνεις σοβαρούς ελέγχους. Κεντρικοποιούμε τις Νομικές Υπηρεσίες. Είναι δυνατό μια Νομική Υπηρεσία σε μια μικρή ΔΟΥ της επαρχίας να παρακολουθήσει οποιαδήποτε νομική υπόθεση στα δικαστήρια; Δεν μπορεί. Άρα, πάμε σε ένα εντελώς νέο σύστημα φορολογικού ελέγχου. Αυτό το ξεκινάμε τους επόμενους μήνες, ώστε την επόμενη χρονιά, να ξεκινήσει η εφαρμογή του μετά το καλοκαίρι - γιατί μέχρι το καλοκαίρι είναι η περίοδος των φορολογικών δηλώσεων. Και από την επόμενη χρονιά, πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα πολύ διαφορετικό τοπίο, το οποίο, πρώτον θα διευκολύνει τον πολίτη περισσότερο, δεύτερον θα είναι πιο διαφανές, τρίτον θα είναι πιο κοντά σε αυτό που βλέπουμε στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: