"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΤΑΜΣ AETOΣ 2011: Οι "ειδικοί" εκπαιδεύονται...

Η μάχη σε χιονοσκεπείς περιοχές είναι ένα αντικείμενο που εμπεριέχει αρκετές δυσκολίες και ιδαιτερότητες σε σχέση με τον συμβατικό αγώνα εξαιτίας διαφόρων δυσκολιών που σχετίζονται με την γρηγορότερη κόπωση λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, χιονιού που καθιστά τις μετακινήσεις και τις γενικά τις κινήσεις δυσκολότερες αλλά και εξαιτίας της δυσμενούς διαβίωσης για το μαχόμενο προσωπικό εφόσον αυτό δεν βρίσκεται σε κάποιο ασφαλές κατάλυμμα. 
Προς αυτή την κατεύθυνση οι έφεδροι της Λ.ΕΦ.Ε.Δ εκπαιδεύτηκαν αποκτώντας πολύτιμες εμπειρίες και..... εξάγωντας χρήσιμα συμπεράσματα προς την απόκτηση ανάλογου κατάλληλου εξοπλισμού.
 Γράφει ο Γιάννης Νικήτας.
 Φωτογραφίες: Γιάννης Νικήτας.

Σε ορεινούς όγκους της δυτικής Μακεδονίας εκεί που πριν έναν αιώνα περίπου οι Μακεδονομάχοι έδωσαν τον δικό τους αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας ασκήθηκαν οι Έλληνες έφεδροι κάτω υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες γεγονός που προσέδωσε μεγαλύτερο ρεαλισμό στην άσκηση. 
Η ΤΑΜΣ ΑΕΤΟΣ ήταν το επιστέγασμα θεωρητικών αντικειμένων που είχαν διδαχθεί στα γραφεία της λέσχης. Η άσκηση ξεκίνησε την Παρασκευή στις 18 Φεβρουαρίου με την προσέλευση των πρώτων πολιτών- οπλιτών και κορυφώθηκε το απόγευμα τις άλλης μέρας στις 5μμ το απόγευμα όπου και ολοκληρώθηκε η προσέλευση των συμμετεχόντων εφέδρων.
 
Ακολούθησε, έλεγχος του οπλισμού και του εξοπλισμού και οι ασκούμενοι εξήλθαν των καταλυμάτων τους. Εν συνεχεία, άρχισε η εκπαίδευση σε διάφορα μεμονωμένα αντικείμενα που αφορούσαν το περίπολο μάχης.  
Τα αντικείμενα που διδάχθηκαν στην πράξη για τους εφέδρους που θα συμμετείχαν στο περίπολο αφορούσαν τις κινήσεις ενός περιπόλου εντός εχθρικής περιοχής και τις ενέργειες που πρέπει αυτό να εκτελέσει ώστε αφενός να εξασφαλίσει όσον το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό επιβιωσιμότητας του προσωπικού αλλά και αφετέρου να καταφέρει ισχυρά πλήγματα στον εχθρό είτε άμεσα με δικά του πυρά είτε έμμεσα με πυρά υποστήριξης. Επίσης, η περισυλλογή και η περίθαλψη τραυματία με την δημιουργία περιμετρικής άμυνας ήταν ένα ακόμα ενδιαφέρον αντικείμενο. 
 
Ένα ακόμα αντικείμενο που απαιτεί ορθό συντονισμό από μεριά του περιπολάρχη είναι η αντίδραση του περιπόλου όταν αυτό εμπλακεί σε εχθρική ενέδρα ενεργώντας αντέφοδο ή απεμπλοκή κατά περίπτωση. Καθώς, σιγά σιγά έπεφτε το φως της ημέρας οι εκπαιδευόμενοι άρχισαν να ετοιμάζονται για την τελική φάση . Απεικόνιση και εκπαιδευόμενα τμήματα χωρίστηκαν και άρχισε η ενημέρωση περί της άσκησης και ή έκδοση τελικής διαταγής. Στις 8μμ δόθηκε η εκκίνηση και το περίπολο πήρε την θέση του για την προβλεπόμενη διαδρομή εντός του «εχθρικού εδάφους». Μετά τα πρώτα χιλιόμετρα της πορείας είχαμε και την πρώτη επαφή με «εχθρικό» τμήμα   σε μια πλαγιά ενώ εμείς διασχίζαμε τον λασπωμένο δρόμο. Τα πρώτα πυρά έπεσαν και αμέσως οι άνδρες του περιπόλου πήραν θέσεις μάχης επί ενός αναχώματος που χώριζε τον δρόμο μας από την απόκρυμνη πλαγιά. Γρήγορα, περιπολάρχης και βοηθός με κοφτές διαταγές έδωσαν εντολές για ανταπόδωση των πυρών. Οι φωνές και οι λάμψεις από τα βεγγαλικά προσέδωσαν μια συγκλονιστική ρεαλιστικότητα. Μέσα σε λίγα λεπτά το περίπολο αφού αντεπιτέθηκε από την αναφορική πλαγιά απώθησε τον «εχθρό» του οποίου προφανής σκοπός ήταν η επιβράδυνση και όχι η καταστροφή του τμήματος καθώς υστερούσε αριθμητικά .
 
Μετά από την παύση πυρών οι άνδρες του περιπόλου κάλυψαν περιμετρικά την τοποθεσία και ο περιπολάρχης διέταξε ανασυγκρότηση της ομάδας. Έπειτα ακολούθησε ενημέρωση για τα λάθη που έγιναν από τον εκπαιδευτή και έφορο της άσκησης. Μετά το πέρας της ενημέρωσης ξεκινήσαμε ξανά την πορεία μας αυτή την φορά ακόμα ποιο προσεκτικοί. Καθόλη την διάρκεια της νυχτερινής μας πορείας το περίπολο συνέχισε την πορεία του μέσα από διαδοχικά σημεία που είχαν καθοριστεί στους χάρτες ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο περιπολάρχης επιβεβαίωνε την θέση μας με την χρήση χάρτη πυξίδας. Μετά από λίγα χιλιόμετρα και αφού εδώ και αρκετή ώρα δεν είχαμε καμία επαφή με τον εχθρό, πριν αρχίσουμε την κατάβαση μιας επικίνδυνης πλαγιάς και την εν συνεχεία ανάβαση περιπολάρχης και βοηθός διέταξαν μια στάση καθώς ορθά όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια ήταν ένα ιδανικό σημείο για μια καλοστημένη ενέδρα που θα έχει πολλές πιθανότητες αποδεκατισμού ολόκληρου και του περιπόλου εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους.
Μετά από μια σύντομη ενημέρωση και με τους εφέδρους με το "δάχτυλο στην σκανδάλη" πάντα σε ετοιμότητα παρά την κόπωση από τα πολλά χιλιόμετρα ο περιπολάρχης μαζί με τον βοηθό κατέληξαν σε έναν σχηματισμό του τύπου V με την αιχμή του να είναι μπροστά δίνοντας έτσι την ευχέρεια στο τμήμα να αναπτυχθεί ταχύτατα αν χρειαστεί στρέφοντας το μέτωπο του εναντίον οποιασδήποτε πιθανής απειλής . Και φυσικά λίγα μέτρα μετά το ξεκίνημα της κατάβασης δεχθήκαμε σφοδρά πυρά από την πλαγιά. Στιγμιαία, όλοι οι άνδρες του περιπόλου έπεσαν σε θέση πρηνηδόν. Η πρώτη ομάδα μετά από εντολή του περιπολάρχη ανέλαβε να αντεπιθετεί ενώ η δεύτερη να βάλει προς υποστήριξη. Η πρώτη κινήθηκε προς τα δεξιά της πλαγιάς με αρκετά επικλινές έδαφος που δυσκόλευε την κίνηση των ανδρών με σκοπό την κύκλωση από σημεία που ο εχθρός θα είχε μειωμένο οπτικό πεδίο και στην συνέχεια παροχή πυρών υποστήριξης που θα επέτρεπαν στην δεύτερη ομάδα να επιτεθεί. Από την άλλη μεριά η δεύτερη ομάδα με συνεχείς βολές κάλυπτε και στην συνέχεια ανέλαβε αυτή την επίθεση καλυπτόμενη από τα πυρά της πρώτης. Προχωρώντας σπιθαμή προς σπιθαμή και ακροβολισμένη εκκαθάρισε την πλαγιά από τις εχθρικές δυνάμεις . Σε κάθε περίπτωση το περίπολο είχε αντιληφθεί εγκαίρως την επερχόμενη ενέδρα και έπραξε πολύ καλύτερα καθώς απέτυχε εν μέρει ο πλήρης αιφνιδιασμός του. Μετά από μια σύντομη ενημέρωση το περίπολο κινήθηκε προς την τελευταία του προκαθορισμένη διαδρομή. Τριάντα λεπτά αργότερα έφτασε στον τελικό του προορισμό μέσα από τα δαιδαλώδη μονοπάτια του χιονισμένου βουνού. 
Στο τέλος της άσκησης ακολούθησε εκτεταμένη απενημέρωση, έλεγχος υλικών και οπλισμού και ένα ιδαίτερα πλούσιο δείπνο. 

 
Από το lefed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: