• Σχεδιάζουν μείωση του Στρατού κατά 20.000 με μαχαίρι στους Επαγγελματίες Οπλίτες
• Η μείωση προσωπικού δεν βρίσκει σύμφωνο τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο
• 93.000 ΑΝΔΡΕΣ είναι σήμερα η οροφή του προσωπικού στο Στρατό Ξηράς
• 88.000 ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΕΛΕΧΗ, επαγγελματίες οπλίτες και στρατιώτες υπηρετούν σήμερα
• 73.000 ΑΝΔΡΕΣ θα είναι η οροφή στο Στρατό Ξηράς, αν προχωρήσουν οι αλλαγές που σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία
• 15.000 ΘΑ ΕΙΝΑΙ το... πλεονάζον προσωπικό
Παράθυρο εξόδου από τις Ένοπλες Δυνάμεις για χιλιάδες επαγγελματίες οπλίτες που δεν έχουν μονιμοποιηθεί ακόμη «ανοίγει» η νέα δομή δυνάμεων, η οποία σχεδιάζεται με μείωση της οροφής του ένστολου προσωπικού κατά 20.000. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιοριστούν και οι θέσεις των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές.
Το ενδιαφέρον συγκεντρώνει ο Στρατός Ξηράς, καθώς οι άλλοι δύο κλάδοι, Ναυτικό και Αεροπορία, έχουν... πολύ μικρότερο αριθμό υπηρετούντων. Η οροφή στο Στρατό είναι 93.000. Στο «χακί» είναι ντυμένοι περίπου 88.000 άνδρες και γυναίκες. Συμπεριλαμβάνονται όλοι οι μόνιμοι αξιωματικοί, ανθυπασπιστές, υπαξιωματικοί, οι επαγγελματίες οπλίτες και οι στρατιώτες.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει ζητήσει, συμφωνά με πληροφορίες, από τον αρχηγό ΓΕΣ η οροφή του υπηρετούντος προσωπικού να μειωθεί στο πλαίσιο της νέας δομής δυνάμεων στις 73.000. Μείωση προσωπικού αρκετά μεγάλη που δεν βρίσκει σύμφωνο τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο.
Η προσπάθεια του ωστόσο να παρουσιάσει μικρότερη δύναμη σε συνάρτηση με το επιστρατευόμενο προσωπικό έπεσε στο κενό. Αντιθέτως, δεκτές φαίνεται πως έγιναν από την πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου οι προτάσεις του αρχηγού ΓΕΝ αντιναύαρχου Δημήτριου Ελευσινιώτη και ΓΕΑ αντιπτέραρχου Βασίλη Κλόκοζα, οι οποίες πάντως δεν επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στους κλάδους λόγω του ότι είναι πολύ πιο «μαζεμένοι» αλλά και της αποστολής τους.
Απολύσεις
Η πιθανή μείωση της οροφής στις 73.000 για το Στρατό Ξηράς δημιουργεί πλεονάζον προσωπικό και εν δυνάμει απολύσεις, όπως λένε αξιωματικοί του Στρατού. Κάτι βέβαια που απεύχονται.
Ακόμη όμως και αν η υλοποίηση της νέας δομής δυνάμεων γίνει σε βάθος χρόνου είναι αρκετά δύσκολο να επέλθει η μείωση κατά 15.000 στο προσωπικό με αποστρατείες, παραιτήσεις ή λιγότερους στρατιώτες όπως προβλέπεται ότι θα αποδίδουν τα επόμενα χρόνια οι σειρές κατάταξης εξαιτίας του μεγάλου δημογραφικού προβλήματος. Το κενό των στρατιωτών θα καλυφθεί άλλωστε από την κατάργηση της θητείας σε Ναυτικό και Αεροπορία τα επόμενα χρόνια και την κατάταξη όλων των στρατευσίμων στο Στρατό.
Δεν μονιμοποιούνται
Ως «αδύναμος κρίκος» λοιπόν εμφανίζονται οι 11.300 επαγγελματίες οπλίτες που υπηρετούν στο Στρατό και δεν έχουν μονιμοποιηθεί και άλλοι περίπου 4.000 του Ναυτικού και της Αεροπορίας οι οποίοι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Εκφράζονται φόβοι πως ίσως αποτελέσουν μία κατηγορία στο Στράτευμα σαν και αυτή των συμβασιούχων του Δημοσίου που πρώτοι μπήκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης κατ' επιταγήν της τρόικας. Ο Στρατός έχει προσλάβει από το 2001 συνολικά 17.000 επαγγελματίες οπλίτες. Από αυτούς έχουν μονιμοποιηθεί οι 5.700 που είχαν καταταγεί το 2003. Άλλους 8.000 επαγγελματίες οπλίτες έχουν προσλάβει το Ναυτικό και η Αεροπορία, εκ των οποίων περίπου οι μισοί δεν είναι μονιμοποιημένοι.
Σημειώνεται πως οι επαγγελματίες οπλίτες μονιμοποιούνται με τη συμπλήρωση 7 χρόνων από την ημέρα ανάληψης της υπηρεσίας τους. Μέχρι σήμερα οι εξετάσεις για τη συνέχιση της ένστολης υπηρεσίας τους ήταν «χαλαρές» λόγω των αναγκών σε προσωπικό και μονιμοποιούνταν όσοι ουσιαστικά το επιθυμούσαν. Κανείς τώρα δεν γνωρίζει αν θα εξακολουθήσει να ισχύει το καθεστώς αυτό ή ξαφνικά στις εξετάσεις θα εφαρμοσθούν αυστηρά κριτήρια.
Ελαστικές σχέσεις εργασίας και στο Στρατό!
Ο νέος δε θεσμός των Ειδικών Εφέδρων Οπλιτών, η εφαρμογή του οποίου είναι στα σκαριά, προκαλεί σκέψεις για «ελαστικές σχέσεις εργασίας» και στις Ένοπλες Δυνάμεις με αντικατάσταση του θεσμού των επαγγελματιών οπλιτών από τους λεγόμενους stagers. Οι Ε.ΕΦ.ΟΠ. θα μένουν μέχρι τρία χρόνια στο Στράτευμα, θα λαμβάνουν μισθό περί τα 600 ευρώ καθαρά, θα έχουν ασφάλιση αλλά όχι εξαρτημένη σχέση εργασίας. Ο νέος αυτός θεσμός προφανώς βάζει τέλος στη μονιμότητα χαμηλόβαθμων στελεχών που δεν προέρχονται από τις στρατιωτικές σχολές.
Η νέα δομή δυνάμεων με τις χαμηλές οροφές θα επηρεάσει και τον αριθμό των εισακτέων στις Ένοπλες Δυνάμεις μέσω των παραγωγικών σχολών. Αν και διαψεύδεται η ισχύς της αναλογίας μίας πρόσληψης προς πέντε συνταξιοδοτήσεων που έχει επιβληθεί στο Δημόσιο, εκτιμάται πως και στο Στράτευμα θα περιοριστούν οι θέσεις φοίτησης στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές.
«Με οροφή 73.000 αντί 93.000 είναι αυτονόητο πως μειώνονται και οι απαιτήσεις σε στελεχιακό δυναμικό», επισήμανε αξιωματικός του Πενταγώνου.
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ Η ΣΤΡΑΤΙΑ
Κλείνουν στρατόπεδα που δεν χρειάζονται και μειώνονται οι αντιστράτηγοι
«ΛΟΥΚΕΤΟ»σε πολλά στρατόπεδα, αλλά και μείωση ανώτατων αξιωματικών, είναι το σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη νέα δομή δυνάμεων. Ενδεχομένως, ο αριθμός των αντιστράτηγων να μειωθεί σε 3 από 11 που είναι σήμερα και να διατηρηθούν δύο θέσεις αντιναυάρχων και δύο αντιπτεράρχων. Το μεγαλύτερο «ψαλίδι» θα πέσει και πάλι στο Στρατό Ξηράς, που έχει διάσπαρτα πολλά στρατόπεδα και μονάδες με χαμηλή επάνδρωση, δεν εξυπηρετούν πλέον επιχειρησιακές ανάγκες και αντλούν εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του κλάδου για τη λειτουργία τους.
Σχεδιάζεται να καταργηθούν το Α' Σώμα Στρατού, 4 μεραρχίες, 7 ταξιαρχίες και 7 συντάγματα. Δεν υπάρχουν στοιχεία για το ποιοι θα είναι αυτοί οι σχηματισμοί, καθώς και αν οι περικοπές περιοριστούν στις συγκεκριμένες μονάδες. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο «στόχαστρο» έχει μπει και η Στρατιά, αλλά, αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο Στρατός θα απολέσει ένα σημαντικό πυλώνα της επιχειρησιακής του λειτουργίας.
Η νέα δομή δυνάμεων προβλέπει και συγχωνεύσεις μονάδων σε στρατόπεδα, τα οποία θα καταστούν «διακλαδικά». Έτσι, εκτιμάται πως θα μειωθεί σημαντικά το κόστος λειτουργίας τους, θα υπάρξει καταμερισμός αρμοδιοτήτων όσον αφορά στο προσωπικό, συνεπώς και μείωση υπηρεσιών. Εξετάζονται επίσης και άλλα σενάρια με στόχο το «τρίπτυχο» έξυπνες, σύγχρονες και ευέλικτες Ένοπλες Δυνάμεις, που έχει πει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο ίδιος, πάντως, είναι αποφασισμένος να βάλει «μαχαίρι» και στους «τριάστερους» στρατηγούς, διατηρώντας 7 συνολικά στο βαθμό του αντιστράτηγου, αντιναύαρχου και αντιπτεράρχου συν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.
(Ε.Τ. – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ)
staratalogia.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου