«Στο έμφραγμα ο ασθενής έχει 10 λεπτά χρόνο, ενώ στην ανακοπή 5 λεπτά. Οι ασθενείς που χρειάζεται να επισκέπτονται συνέχεια το νοσοκομείο, όπως οι νεφροπαθείς, δεν είναι δυνατόν να διανύουν 60 και 80 χιλιόμετρα τρεις και τέσσερις φορές την εβδομάδα για να κάνουν αιμοκάθαρση»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ,
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Λάβρος ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2011. Συγχωνεύσεις που στην πράξη σημαίνουν κλείσιμο νοσοκομείων. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος μιλάει στην «PRESS Time» και καταγγέλλει ότι οι συγχωνεύσεις είναι επικίνδυνες γιατί αντί το κράτος να πηγαίνει τις υπηρεσίες Υγείας κοντά στο σπίτι του ασθενούς, κάνει ακριβώς το αντίθετο, την ώρα που στα επείγοντα περιστατικά ακόμη και πέντε λεπτά είναι θέμα ζωής ή θανάτου. «Αν οι συγχωνεύσεις υλοποιηθούν, θα ρίξουν τις υπηρεσίες Υγείας της χώρας μας σε επίπεδο κεντρικής Αφρικής και αυτοί που θα την πληρώσουν θα είναι οι πιο φτωχοί», λέει χαρακτηριστικά.
- Στο έμφραγμα ο ασθενής έχει..... 10 λεπτά χρόνο για να πάει σε νοσοκομείο. Αν κάποια κλείσουν, δεν είναι επικίνδυνο να αναγκάζονται να κάνουν «ταξίδια» την ώρα που μπορεί και να πεθαίνουν;
Ακριβώς. Στο έμφραγμα έχει 10 λεπτά χρόνο, ενώ στην ανακοπή 5 λεπτά. Οι ασθενείς που χρειάζονται να επισκέπτονται συνέχεια το νοσοκομείο, όπως οι νεφροπαθείς, δεν είναι δυνατόν να διανύουν 60 και 80 χιλιόμετρα τρεις και τέσσερις φορές την εβδομάδα για να κάνουν αιμοκάθαρση. Προσπαθείς να μεταφέρεις τις μονάδες Υγείας όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τόπο κατοικίας του ασθενούς. Αυτοί προσπαθούν να κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Τους στέλνουν όσο πιο μακριά γίνεται. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η νοσηρότητα, θα αυξηθούν τα προβλήματα και αυτοί που θα πληγούν είναι κυρίως τα φτωχά στρώματα του πληθυσμού. Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν αυτοκίνητο για να μετακινηθούν ή ακόμη κι αν έχουν, το να βάλουν βενζίνη για μια τέτοια απόσταση είναι υπέρογκο κόστος. Άρα θα το αποφύγουν και θα προσφεύγουν στις υπηρεσίες Υγείας όταν φτάνουν στο μη παρέκει. Το θέμα όμως είναι να κάνεις πρόληψη.
-Η δουλειά σας πώς θα επηρεαστεί;
Δεν θα μπορούμε να κάνουμε πλέον τη δουλειά μας με αξιοπιστία. Βάζουν που βάζουν εμπόδια στην πρόσβαση, τα εξωτερικά ιατρεία, τα ολοήμερα και τις πληρωμές, εάν έχεις επιπλέον και αυτό τον τεράστιο φόρτο εργασίας στα πρωινά ιατρεία δεν θα μπορείς να διεκπεραιώσεις με μια επιστημονική αξιοπιστία το έργο σου. Αυτή τη στιγμή έχουμε αύξηση περί το 30% στην προσέλευση ασθενών και τα νοσοκομεία τα βγάζουν με πάρα πολύ δυσκολία πέρα. Το να καταργηθούν νοσοκομειακές μονάδες καταλαβαίνετε ότι θα δημιουργήσει μια εφιαλτική κατάσταση στην περίθαλψη των πολιτών. Το δημόσιο σύστημα υγείας θα πληγεί ανεπανόρθωτα και αν τυχόν μέχρι τώρα έπαιρνε κάποιες καλές βαθμολογίες από τους διεθνείς οργανισμούς ήταν χάρη στον τομέα της προσβασιμότητας. Το μόνο που μας ανέβαζε είναι το ότι οι πολίτες μπορούσαν να πάνε εύκολα στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. Αν εκλείψει και αυτό, θα φτάσουμε σε κατηγοριοποίηση κεντρικής Αφρικής.
-Το κράτος πόσα υπολογίζει να εξοικονομήσει και από πού;
Κυρίως θέλουν να εξοικονομήσουν πόρους μέσω των λειτουργικών δαπανών, τις οποίες ήδη έχουν σχεδιάσει να μειώσουν φέτος κατά 1,5 δισ. ευρώ και μέσω της μισθοδοσίας προσωπικού, βάζοντας τον κανόνα 1 προς 5 και στον χώρο της Υγείας ενώ μέχρι τώρα τον εξαιρούσαν. Θέλουν να κατεβάσουν τη δαπάνη για την Υγεία στο 50% τα επόμενα χρόνια. Αυτό το 50%, όμως, είναι μη συμπιέσιμο. Άλλο να κάνεις μια εκλογίκευση των δαπανών από τη διαφθορά και την υπερσυνταγογράφηση, η οποία είναι τάξεως του 10%-15%, και άλλο να φτάνεις σε νούμερα της τάξεως του 50%-60%. Τότε σημαίνει ότι κόβεις σε τεράστιο βαθμό από απαραίτητες δαπάνες. Επομένως επιδεινώνεις δραματικά την ποιότητα υπηρεσιών. Αφήστε που δεν έχουν κανένα χρονοδιάγραμμα για το πώς θα απορροφηθούν οι πόροι από το ΕΣΠΑ. Η απορροφητικότητα κινείται σε επίπεδα γελοιότητας. Δηλαδή, ακόμη και χρήμα το οποίο θα μπορούσε να είναι αξιοποιήσιμο είναι ανίκανοι να το απορροφήσουν. Το μόνο που είναι ικανοί είναι να κόβουν και να κλείνουν.
- Γνωρίζετε ποια νοσοκομεία θα συγχωνευτούν και τι θα γίνει στην επαρχία;
Εμείς δεν γνωρίζουμε. Για την επαρχία διαρρέουν φήμες πως και εκεί θα γίνουν, αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε θέση σε φήμες που διαρρέουν δώθε κείθε προκειμένου να προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για τις συγχωνεύσεις. Μάλιστα η θέση που παίρνουμε για τη μεθόδευση σε αυτή την ιστορία είναι ότι παίζεται ένα παιχνίδι επιστημονικά απαράδεκτο. Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, η οποία θα κάνει τη μελέτη, πριν καν την εκπονήσει (θα την ολοκληρώσει τον Μάρτιο) έδωσε στη δημοσιότητα τα συμπεράσματά της. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Ακόμη, τα περισσότερα οργανογράμματα των νοσοκομείων είναι από το 1985. Δεν έχουν επικαιροποιηθεί. Επομένως δεν μπορείς να βγάλεις αξιόπιστα συμπεράσματα όταν η βάση στην οποία πατάς είναι προ τριακονταετίας. Όταν δηλαδή λένε ότι υπάρχουν ελλείψεις ή επάρκεια στο προσωπικό, με ποια δεδομένα το βγάζουν, του 1985;
-Πλεονεκτήματα βλέπετε στις συγχωνεύσεις;
Όχι, δεν βρίσκω κανένα, μα κανένα πλεονέκτημα. Εμείς θεωρούμε πως όχι μόνο δεν θα έπρεπε να κλείσουν υπηρεσίες Υγείας, αλλά θα έπρεπε να ανοίξουν και άλλες. Βλέπετε τι γίνεται με τα δύο Κέντρα Υγείας στο Κορωπί και στο Μαρκόπουλο, τα οποία βάζουν σε εκ περιτροπής εφημερία ενώ θα έπρεπε να δημιουργήσουν και τρίτο Κέντρο Υγείας. Έχουμε 100.000 πληθυσμό, ενώ ο πληθυσμός ευθύνης ενός Κέντρου Υγείας πρέπει να είναι περί τις 30.000. Άρα θα έπρεπε να υπάρχουν τρία Κέντρα Υγείας στην περιοχή. Κι όμως, από τα δύο που έχουν, ουσιαστικά κλείνουν το ένα και κρατούν το άλλο.
Οι εισηγήσεις που δέχεται το Υπουργείο
Μετατρέπονται | Συγχωνεύονται |
| |
Πολυκλινική- σε Κρατικό Διαγνωστικό κέντρο | ΑΧΕΠΑ- Γεννηματάς |
Σπηλιοπούλειο- σε Κρατικό Διαγνωστικό κέντρο | Άγιος Παύλος- ΙΚΑ «Παναγία» |
Παμμακάριστος- σε Κρατικό Διαγνωστικό κέντρο | Βέροιας-Νάουσας |
Λοιμωδών- σε κλινική μιας ημέρας για καρκινοπαθείς | Πτολεμαϊδας-Κοζάνης |
Ελπίς- σε κέντρο αποθεραπείας καρκινοπαθών | Έδεσσας-Γιαννιτσών |
Γουμένισσας- σε κέντρο Υγείας | |
|
press-time |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου