"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi8LWjaVcnoECiD4qUcYMxSVxhXKgUZKHDwR2HdzlOU9GNn_Ske84zy3CCkgG-gv6UxWx9bqf1sAIalGu7699Gkeju1rrcxyDDji4L03nZ-PRVBFX4PF3jNmkjYk0VzBQt4_wLE3HzntHA/s1600/KATE%CE%A1%CE%99%CE%9D%CE%91+%CE%A0%CE%91%CE%A0%CE%91%CE%9A%CE%A9%CE%A3%CE%A4%CE%91+1.jpg 


Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί η πρόταση νόμου (που επανέρχεται τώρα από ομάδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας) για την απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας των υιοθεσιών, αποτέλεσε πάγιο στόχο της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων - απόδειξη τούτου η κατάθεση Ερώτησης με θέμα το κανονιστικό πλαίσιο των υιοθεσιών (8/6/2006), αλλά και κατάθεση Τροπολογίας της Γραμματέως για το κανονιστικό πλαίσιο των υιοθεσιών (21/6/2006) – από το 2006!
[ Παραθέτουμε τα Δελτία Τύπου, που είχαν εκδοθεί, τότε, από τη Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων για το συγκεκριμένο θέμα:
Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα - Σιδηροπούλου και Βουλευτής Β’ Αθήνας, κατέθεσε, (8/6/2006), Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, με θέμα το κανονιστικό πλαίσιο των υιοθεσιών.
Συγκεκριμένα, η Βουλευτής επισημαίνει πως με την κείμενη νομοθεσία ο χρόνος αναμονής των αναδόχων ζευγαριών, από την ημερομηνία αρχικής αίτησης μέχρι την τελική έγκριση της υιοθεσίας, είναι υπερβολικά μακρύς και, σε πολλές περιπτώσεις, ξεπερνά τα 6 έτη, γι’ αυτό και θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία των υιοθεσιών.
H κα Παπακώστα, καταλήγοντας, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:
  1. Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει για την επίσπευση των διαδικασιών, που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των υιοθεσιών;
  2. Πόσα άτομα ανά Νομό ασχολούνται με τη σύνταξη των κοινωνικών ερευνών και πόσες υποθέσεις υιοθεσίας προκύπτουν ανά έτος;
  3. Προβλέπεται η διεύρυνση των φορέων που μπορούν να συνδράμουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών υιοθεσίας, με δεδομένο ότι πλέον υπάρχουν ειδικοί και αξιόπιστοι κοινωνικοί φορείς;
-------------
Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου και Βουλευτής Β’ Αθήνας, κατέθεσε, (21/6/2006), στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης ‘’Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις’’, Τροπολογία για το κανονιστικό πλαίσιο των υιοθεσιών.
Η τροπολογία αφορά το Άρθρο 1557 του Αστικού Κώδικα, όπου προτείνεται, η κρατική Υπηρεσία να υποχρεούται, από την κατάθεση της αιτήσεως των υποψηφίων ‘’αναδόχων γονέων’’, να απαντά σε διάστημα 6 μηνών, καταθέτοντας επισταμένη κοινωνική έρευνα στο αρμόδιο Δικαστήριο. Σε αντίθετη περίπτωση, το Δικαστήριο να παραγγέλλει από τη λίστα των υπηρεσιών, που είναι κατάλληλες, σε άλλο φορέα που ειδικεύεται στις υιοθεσίες.
Να σημειωθεί πως η Βουλευτής έχει, ήδη, καταθέσει και Ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο, με την οποία επισημαίνει πως θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία των υιοθεσιών. ]
Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων καλεί την Κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να απλοποιούνται και να επιταχύνονται οι διαδικασίες αναμονής των 
αναδόχων ζευγαριών, από την ημερομηνία αρχικής αίτησης μέχρι την τελική έγκριση της υιοθεσίας.
Και το σπουδαιότερο, με εισήγησή της, η Γραμματέας, στην Ολομέλεια της Βουλής, (5/11/08), για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης: ‘’Μεταρρυθμίσεις για την οικογένεια, το παιδί, την κοινωνία και άλλες διατάξεις’’, υπογράμμιζε:
« Το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελείται από 28 άρθρα, χαρακτηρίζεται μεγίστης σημασίας για την ελληνική κοινωνία και ειδικότερα την ελληνική οικογένεια, αφού περιλαμβάνει σειρά αλλαγών στο ισχύον οικογενειακό δίκαιο, με κυριότερες τις διατάξεις, που εισάγουν, για πρώτη φορά, στην ελληνική νομοθεσία το Σύμφωνο Συμβίωσης, αλλά και διατάξεις για τα διαζύγια και τις υιοθεσίες. Η Κατερίνα Παπακώστα, μεταξύ άλλων, όσον αφορά, ειδικότερα, στις υιοθεσίες, ανέφερε:
« Για πρώτη φορά εισάγονται:
- Η αναπλήρωση της συναίνεσης των γονέων, (δηλαδή, η συναίνεση των γονέων για υιοθεσία του παιδιού τους αναπληρώνεται, πλέον, με αιτιολογημένη απόφαση του δικαστηρίου, αν οι γονείς είναι άγνωστοι ή το παιδί είναι έκθετο), προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία.
- Η δυνητική ακρόαση των συγγενών του υιοθετημένου, αν κριθεί απαραίτητο.
- Η δυνατότητα απάλειψης του κυρίου ονόματος του υιοθετημένου (δηλαδή, παράλληλα, με τη δυνατότητα της προσθήκης και νέου κυρίου ονόματος του θετού τέκνου, θα προβλέπεται, πλέον, και η δυνατότητα απάλειψης του κυρίου ονόματος, που έφερε το τέκνο προ της υιοθεσίας, εφόσον, όμως, η απάλειψη επιβάλλεται για το συμφέρον του) ».
Όμως, η Γραμματέας, ως εισηγήτρια, είχε υπογραμμίσει πως ‘’είναι ιδιαίτερης σημασίας να τεθεί ως προτεραιότητα στο ζήτημα της υιοθεσίας η εναρμόνιση της εθνικής μας νομοθεσίας με τη Διεθνή Σύμβαση της Χάγης και επιβάλλεται αυτή η εναρμόνιση, προκειμένου να χτυπήσουμε στη ρίζα τους τις παράνομες υιοθεσίες. Και απευθύνομαι, εδώ, στον Υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να θεσμοθετηθεί άμεσα’’.
Η πρόταση της Γραμματέως Γυναικείων Θεμάτων, ως εισηγήτριας (5/11/08), υλοποιήθηκε, όταν η Ελλάδα εναρμονίστηκε με τη Σύμβαση της Χάγης (Βουλή, Μόνιμη Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Επιτροπής Ισότητος και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τις διακρατικές υιοθεσίες και την κύρωση Σύμβαση της Χάγη, στις 7/5/09).

Δεν υπάρχουν σχόλια: