"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Σπάει η ομερτά στη Χαλκιδική

“Η Κασσανδρεία έχει βουλιάξει στη διαφθορά. Απ’ όπου κι αν τους πιάσεις, λερώνεσαι. Το λέει και το παλιό της όνομα: Βάλτα”.
Κοινό μυστικό αποτελούσε στη χρυσοφόρο χερσόνησο της Χαλκιδικής το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα αρκετοί ήταν οι κάτοικοι που είχαν εμπλακεί στο κύκλωμα παρασκευής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, όπως πολλοί ήταν και αυτοί οι οποίοι γνώριζαν τη δράση των στελεχών του πολυμελούς κυκλώματος. Μεταξύ τους, τοπικοί παράγοντες οι οποίοι εμπλέκονται στα κοινά.
“Οι περισσότεροι από τους κορυφαίους του κυκλώματος ήταν προκλητικοί τόσο στην Κασσανδρεία όσο και σε όλη την περιοχή, στη Σίβηρη, στην Καλλιθέα και στη Φούρκα”. Οι κάτοικοι της Κασσάνδρας έβλεπαν, ειδικά από τις αρχές του έτους, τα πρόσωπα του κυκλώματος να κινούνται στην παρανομία, όπως περιέγραψαν στη “Μ” αρνούμενοι να μιλήσουν επωνύμως, καθώς φοβούνται για τη ζωή τους.
“Εδώ είναι χωριό. Όλα ψιθυρίζονταν, αλλά κανένας δεν μιλούσε”. Αυτή η σιωπή ήταν που κάλυπτε όλο αυτό το διάστημα τη λειτουργία των παράνομων εργοστασίων σε Σίβηρη και Νέα Φώκαια, που αποκαλύφθηκαν μετά τη φωτιά του Ιουνίου, το πρώτο, και μετά την έφοδο της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης την περασμένη εβδομάδα, το δεύτερο.
Οι “προστάτες” της νύχτας.......... Προστασία σε νυχτερινά κέντρα της πιο τουριστικής περιοχής της Βόρειας Ελλάδας, φουσκωτοί και επεισόδια με φασαρίες και πυροβολισμούς μπροστά στα μάτια αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν τα στραβά μάτια, συνθέτουν το παζλ της εικόνας που περιγράφουν κάτοικοι της Κασσάνδρας. “Κάθε μαγαζί ήταν δικό τους. Δεν μπορούσε κανείς να τους πειράξει”, αναφέρουν. Βίλες-φρούρια, σπίτια που ξεφύτρωναν σε σύντομο χρονικό διάστημα και αγορές ακινήτων με τραπεζικά δάνεια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ενισχύουν τις υποψίες για τη διοχέτευση των κερδών του λαθρεμπορίου.
Η καφετέρια-ορμητήριο
Για ορμητήριο τα στελέχη του πολυμελούς κυκλώματος είχαν μια καφετέρια, στην οποία έμεναν για περισσότερες από οκτώ ώρες κάθε μέρα. Εκεί αποφασιζόταν η γραμμή που θα ακολουθούσαν. Από εκεί περνούσαν και διάφοροι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, της νομαρχίας, όπως και αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν σε θέσεις-κλειδιά. “Υπέβαλλαν τα σέβη τους και τους κάλυπταν για ό,τι έκαναν”, υποστηρίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην περιοχή. Θεωρούν μάλιστα ότι το μαχαίρι της έρευνας πρέπει να φτάσει στο κόκαλο και να αποκαλύψει, εκτός των συμμετεχόντων στη μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας, όλους όσοι είχαν γνώση αλλά σιωπούσαν.
Η επιβεβαίωση
Το γεγονός πως στην περιοχή της Κασσανδρείας υπήρχαν έντονες υποψίες για περίεργες κινήσεις συγκεκριμένων προσώπων το επιβεβαίωσε σε συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Χαλκιδικής η νομαρχιακή σύμβουλος Ελένη Τριανταφύλλου. Ήταν αυτή που πρώτη αντέδρασε στη χορήγηση άδειας ξηραντηρίου τσιγάρων στον χαρακτηριζόμενο εγκέφαλο του κυκλώματος. “Είπα ότι η κοινωνία της Κασσανδρείας βοά και υποστήριξα πως δεν έπρεπε να δοθεί η άδεια πριν διαλευκανθεί η υπόθεση της πυρκαγιάς στο πρώτο εργοστάσιο, κι αυτό επειδή η εταιρεία του αιτούντος είχε αναλάβει τη φύλαξη του συγκεκριμένου χώρου που κάηκε”, τόνισε η κυρία Τριανταφύλλου στη “Μ”.
Κλειδί για τις έρευνες η άδεια
Οι εσωτερικές υποθέσεις της ΕΛΑΣ αναλαμβάνουν πλέον τη διεξαγωγή νέας, πολύπλοκης έρευνας για την υπόθεση, που ξεκινάει από την έκδοση της άδειας εγκατάστασης ξηραντηρίου καπνού με απόφαση της πλειοψηφίας του νομαρχιακού συμβουλίου στις 30 Αυγούστου. Παράλληλα αναμένεται να ερευνήσουν την εμπλοκή άλλων δύο ανώτερων αξιωματικών της ΕΛΑΣ, τα ονόματα των οποίων ακούγονται στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, για διαφορετικές υποθέσεις.
Η διαδρομή έκδοσης της άδειας εγκατάστασης είναι αυτή που οι αρχές εκτιμούν πως μπορεί να αποκαλύψει και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση. “Όλες οι διαδικασίες για την έκδοση της άδειας είχαν ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις ημέρες”, είπαν στη “Μ” παράγοντες της Χαλκιδικής. Ακόμη και στο νομαρχιακό συμβούλιο το θέμα εισήχθη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και εκτός ημερήσιας διάταξης. “Μου προκάλεσε έκπληξη η ταχύτατη ανταπόκριση των υπηρεσιών. Όλα έγιναν σε λίγες μέρες -η αυτοψία, οι αιτήσεις- ενώ άλλοι περιμένουν μήνες”, υπογράμμισε στη “Μ” η νομαρχιακή σύμβουλος Ελένη Τριανταφύλλου.
Ήταν αυτή που στην κρίσιμη συνεδρίαση της 30ής Αυγούστου αντέδρασε στην εισαγωγή του θέματος της αδειοδότησης του 53χρονου ιδιοκτήτη εταιρείας σεκιούριτι. Μάλιστα, την άποψή της τη συμμερίστηκαν και άλλα μέλη της παράταξης του κ. Λαφαζάνη. “Εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου, καθώς διέβλεπα μία προσπάθεια να νομιμοποιηθεί μια παράνομη δραστηριότητα. Ζήτησα να έρθει το θέμα σε τακτικό συμβούλιο, για να μπορούμε να το μελετήσουμε”. Η κυρία Τριανταφύλλου εκφράζει επίσης την έκπληξή της για την εμπλοκή του παραιτηθέντος αντινομάρχη Διονύση Αριστοτελίδη, ο οποίος εμφανίζεται στη δικογραφία να έχει πάρει χρήματα για την προώθηση του θέματος. “Νομίζω ότι ενεπλάκη για συναισθηματικούς λόγους”, είπε.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι “αδιάφθοροι” της ΕΛΑΣ θα διερευνήσουν όλες τις ενέργειες που έγιναν και από άλλες υπηρεσίες οι οποίες εξέδωσαν έγγραφα για την άδεια εγκατάστασης πριν φτάσει η υπόθεση στο νομαρχιακό συμβούλιο. Επίσης, αναμένεται να κληθεί να εξεταστεί ως μάρτυρας και νομαρχιακός σύμβουλος ο οποίος είχε νοικιάσει αποθήκη ιδιοκτησίας του για την εγκατάσταση του νόμιμου εργοστασίου, και μάλιστα συναντήθηκε με αστυνομικούς την ώρα της εφόδου την περασμένη εβδομάδα. Θα αναζητηθεί ακόμη ο ρόλος που έπαιξαν οι συγγενικές σχέσεις μεταξύ των παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των συλληφθέντων στην υπόθεση για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης.
Εργοστάσια στο πουθενά και με κάλυψη ζώα
Και τα δύο εργοστάσια -ιδιοκτησίας των μελών του κυκλώματος σε Σίβηρη και Νέα Φώκαια- εμφανίζονταν ως... κτηνοτροφικές μονάδες. Στο πρώτο, που βρίσκεται σε ορεινή, απομονωμένη περιοχή της Σίβηρης στη θέση Κελί, και το οποίο καταστράφηκε από τη φωτιά του Ιουνίου, γινόταν εκτροφή αλόγων. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, όπου ακόμη και σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένα πακέτα τσιγάρα, πολλά περίεργα συμβάντα έβαλαν σε υποψίες κατοίκους της περιοχής.
Είναι ενδεικτικό πως σε μία περίπτωση ακόμη και περιπατητές απομακρύνθηκαν με απειλές από το εργοστάσιο, για να μη γίνει αντιληπτή η δράση όσων εργάζονταν σε αυτό. Κάτοικοι σπιτιών της περιοχής εντυπωσιάστηκαν μάλιστα όταν είδαν να μεταφέρονται τόνοι νερού με βυτιοφόρα. “Είναι δυνατόν για δέκα άλογα να χρειάζονται πέντε βυτία νερό;” διερωτήθηκαν μιλώντας στη “Μ”. Ακόμη, περιγράφουν πως άκουγαν δυνατούς θορύβους όταν λειτουργούσαν οι μηχανές, αλλά δεν μπορούσαν να υποψιαστούν τι συνέβαινε.
Παρόμοια ήταν η εικόνα και στο εργοστάσιο της Φώκαιας, δίπλα στο αγρόκτημα των φυλακών Κασσάνδρας. Εκεί οι αστυνομικοί που έκαναν έφοδο την περασμένη εβδομάδα βρήκαν αγελάδες και πρόβατα, ενώ από πίσω είχε εγκατασταθεί ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός του εργοστασίου παρασκευής και τυποποίησης τσιγάρων. Βρέθηκαν ακόμη τεράστιες ποσότητες άχυρου, που χρησιμοποιούνταν, εκτός από τροφή των ζώων, για μόνωση του εργοστασίου.
Προφυλακίστηκαν τα “στελέχη”
Τον δρόμο για τις φυλακές ακολούθησαν χθες ο κατηγορούμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος, 53χρονος ιδιοκτήτης εταιρείας σεκιούριτι, ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Κασσανδρείας, ο χαρακτηριζόμενος από τις αρχές υπαρχηγός του κυκλώματος, ιδιοκτήτης καταστήματος ηλεκτρονικών, και ένας 48χρονος ο οποίος φέρεται ότι μεσολάβησε στη συνεργασία με Βούλγαρους εμπλεκόμενους. Και οι τέσσερις, μετά την απολογία τους χθες, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.
Ο 53χρονος ισχυρίστηκε στην απολογία του ότι δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το καμένο εργοστάσιο τσιγάρων και ότι απλώς η εταιρεία του είχε αναλάβει την εξωτερική φύλαξη του χώρου. Είπε πως ήταν ιδιοκτησίας Ρώσου, ο οποίος είναι εξαφανισμένος, ενώ υποστήριξε ότι ο ίδιος κινούσε διαδικασίες για να λειτουργήσει νόμιμη βιοτεχνία παρασκευής τσιγάρων. Σχετικά με τις συνομιλίες που καταγράφηκαν, αμφισβητεί την ερμηνεία που δόθηκε από τις αρχές και ζήτησε αντίγραφό τους σε cd.
Ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Κασσανδρείας επίσης αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στο κύκλωμα. Στην απολογία του είπε πως γνώριζε μόνον για τις διαδικασίες που αφορούσαν τη λειτουργία του νόμιμου εργοστασίου. “Ήξερα γι’ αυτό και ότι ήταν σε διαδικασία αδειοδότησης”, είπε. Εξέφρασε και αυτός αμφιβολίες για την ερμηνεία των συνομιλιών.
Ο 35χρονος, χαρακτηριζόμενος “υπαρχηγός” του κυκλώματος, αρνήθηκε επίσης ότι έχει σχέση με τη λαθρεμπορία και υποστήριξε πως θα συνεργαζόταν με τον 53χρονο για την κατασκευή τεχνικών εργασιών στη νόμιμη βιοτεχνία τσιγάρων.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: