"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

"Δέσμη προτάσεων για την περιφερειακή ανάπτυξη από την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Ρόδη Κράτσα"

“Η περιφερειακή ανάπτυξη δεν είναι μέρος του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας αλλά η λύση του, και αυτό απαιτεί πολύπλευρο αγώνα σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο”, όπως τόνισε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ρόδη Κράτσα μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Πάτρα το Σάββατο από την εφημερίδα “Εξπρές” με θέμα “Ευκαιρίες επενδύσεων στη Δυτική Ελλάδα”. Σύμφωνα με την κυρία Κράτσα “σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία το ζητούμενο για τη χώρα μας είναι να δημιουργήσει μία νέα ανταγωνιστική παραγωγική βάση, να αξιοποιήσει το επιστημονικό της δυναμικό, να προσφέρει ευκαιρίες στους νέους μας, σε κάθε γωνιά της χώρας  που δυστυχώς σήμερα βλέπουν ως διέξοδο τη μετανάστευση”.
Για να επιτευχθούν οι όροι μιας δυναμικής περιφερειακής ανάπτυξης απαιτούνται........ τρία συστατικά στοιχεία: πρώτον ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση που θα αναλαμβάνει συγκροτημένες πρωτοβουλίες και θα πιέζει την κεντρική εξουσία για λύσεις στα προβλήματα και δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών επενδύσεων και ανάπτυξης, δεύτερον κυβερνητική πολιτική που θα σχεδιάζει την ισόρροπη και αλληλέγγυα ανάπτυξη των περιφερειών με τη δημιουργία υποδομών χωρίς περικοπές δημοσίων επενδύσεων όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο, και τρίτον να αξιοποιηθούν οι σημερινές ευκαιρίες που δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και η εξασφάλιση τους στο μέλλον, μετά το 2013. “Σε αυτό συμβάλλουν ήδη με τις πολιτικές παρεμβάσεις τους οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες και συμμαχίες κάτι που έχουν ξεκινήσει άλλες χώρες” τόνισε η Ευρωβουλευτής.
Η κα Κράτσα αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που έχει η Δυτική Ελλάδα αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νομών της προκειμένου να επιτύχει δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο πόρων.
“Η ζεύξη Ρίου- Αντιρρίου, οι νέοι οδικοί άξονες, το νέο Λιμάνι Πατρών, η Ναυτική και Βιομηχανική Περιοχή στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, η ύπαρξη των ΒΙ.ΠΕ. (Βιομηχανική Περιοχή ) και ΒΙΟ.ΠΑ. (Βιοτεχνικό Πάρκο) στο νομό  Αχαΐας, οι αμμώδεις ακτογραμμές μπορούν να καταστήσουν την περιοχή πραγματικό παραγωγικό κέντρο και εμπορευματικό κόμβο αλλά και διεθνή τουριστικό προορισμό” επεσήμανε η κα Κράτσα τονίζοντας πως θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα και να τα συνδέσουμε με την τοπική κοινωνία και τις ανάγκες της.
Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τη Δυτική Ελλάδα η δημιουργία και η δράση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ήδη διακρίνονται στους τομείς του χονδρεμπορίου και της μεταποίησης μέσω ενεργοποίησης επενδυτικών εργαλείων, την απλούστευση των διαδικασιών και την ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.
Ειδικά για τον αγροτικό τομέα σημείωσε ότι “ο ισχυρός παγκόσμιος, πλέον, ανταγωνισμός επιβάλλει την ανάπτυξη σύγχρονων μεθόδων παραγωγής και εμπορευματοποίησης κλασσικών αλλά και νέων προϊόντων, όπως και τη δημιουργία Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών που θα συμβάλλουν τόσο στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας όσο και στην προώθηση των προϊόντων”.
Κυριότερα όμως, “η Δυτική Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει πολλαπλά οφέλη σε τομείς που ο νόμος “fast track” για μικρές και μεγάλες επενδύσεις μπορεί να βρει εφαρμογή. Τόσο στον τουρισμό όσο και στην ενέργεια”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: