"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Μια ανάσα από το “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη”

Εφημ. Μακεδονία, 29/08/10
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η σιωπηρή διπλωματία του καλοκαιριού απέδωσε θεαματικά αποτελέσματα, τα οποία είναι γνωστά σε έναν πολύ στενό κύκλο προσώπων. Θέμα ημερών θεωρείται η επανεμφάνιση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στο προσκήνιο, προκειμένου να λάβουν επίσημο και θεσμικό χαρακτήρα οι διεργασίες, ενώ το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Γ. Παπανδρέου και Ν. Γκρούεφσκι, θα βρίσκονται ταυτόχρονα στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Προεκλογική σιωπή
Ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει την εισαγωγή αυτού του θέματος στην προεκλογική ατζέντα. Για τον λόγο αυτό δεν βιάζεται -μάλλον το αντίθετο- να ανοίξει η σχετική συζήτηση πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, γνωρίζοντας πόσο εύκολο είναι να εξαφθούν τα πάθη, ειδικά στη Μακεδονία.
Οι ίδιες πηγές βεβαιώνουν ότι η ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας εργάζεται συστηματικά, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δημόσια δήλωσή τους θα ανακοινώσουν ότι υιοθετούν το σύνθετο όνομα που θα συμφωνηθεί στις διμερείς τους σχέσεις με την ΠΓΔΜ.
“Αν ο Ομπάμα, ο Πούτιν και ο Σαρκοζί αρχίσουν ο ένας μετά τον άλλον να υιοθετούν με δημόσια διακήρυξη το νέο όνομα, το παιχνίδι θα έχει τελειώσει”, λέγεται χαρακτηριστικά από κάποιους κύκλους.
Περίπου “έναντι όλων”

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο, πιθανότατα, θα καλούνται οι τρίτες χώρες να υιοθετήσουν το νέο όνομα δεν μπορεί να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα............ Γίνεται ωστόσο προσπάθεια να συμπεριληφθεί σε αυτό το ψήφισμα συγκεκριμένη αναφορά για αποκήρυξη, από την ΠΓΔΜ, αλυτρωτικών αναφορών, γεγονός που θα απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική ανησυχία.
Όλα τα σχέδια Νίμιτς που έχουν δημοσιοποιηθεί προβλέπουν ακόμη ότι καμιά από τις δύο χώρες δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί αποκλειστικά τον όρο “Μακεδονία” ή “Μακεδονικός” σε πολιτικό ή εμπορικό πλαίσιο, και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει.
Για τα διαβατήρια, στο τραπέζι παραμένει η παλιά ιδέα Νίμιτς, να αναγράφεται η νέα ονομασία στα αγγλικά και στα γαλλικά (Republique de Μacedoine du Νord) και η συνταγματική ονομασία στην κυριλλική γραφή (Republika Μakedonija). Στο ζήτημα της υπηκοότητας και της γλώσσας αναζητούνται συμβιβαστικές λύσεις, καθώς μπορεί να προταθεί και για τις δύο το “Μακεδονική” και, εναλλακτικά, το “Πολίτης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Βαρδάρη” και “Επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Βαρδάρη”.

Αναμένεται ένταση στην Αθήνα
Για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή διπλωματία, η λύση του Σκοπιανού αποτελεί απλώς θέμα πολιτικής βούλησης. Οι ξένοι μεσολαβητές δεν κατανοούν πλήρως τις ελληνικές ευαισθησίες και αποδίδουν σε λαϊκιστικές αντιλήψεις τις κόκκινες γραμμές που θέτει η Αθήνα. Ωστόσο, αντιλαμβάνονται ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είναι αφερέγγυος, και για τον λόγο αυτό κανείς δεν στοιχηματίζει ότι ο Ν. Γκρούεφσκι δεν θα κλοτσήσει την καρδάρα με το γάλα την τελευταία στιγμή.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται πως έχει πείσει τους ξένους εμπλεκομένους για την αποφασιστικότητά του να κόψει τον γόρδιο δεσμό αν η άλλη πλευρά διανύσει την απόσταση που της αναλογεί.
Εδικά για την Ουάσιγκτον, η διευθέτηση της εκκρεμότητας αντιμετωπίζεται ως επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο και να ενισχυθεί η διείσδυση της συμμαχίας στα Βαλκάνια.
Οι κυοφορούμενες εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσουν στην Ελλάδα πολιτική ένταση, με δεδομένη την ευαισθησία του Αντώνη Σαμαρά για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία καθόρισε και την πολιτική του μοίρα.
Κριτική αναμένεται να ασκηθεί ως προς το εύρος της χρήσης που θα συμφωνηθεί, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η φόρμουλα δεν προβλέπει συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια και κατάργηση του ονόματος “Δημοκρατία της Μακεδονίας” για χρήση στο εσωτερικό.

Η μετάλλαξη Γκρούεφσκι
Η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, “Είναι καιρός να λυθεί το Σκοπιανό, αν και οι ελληνικές θέσεις είναι μαξιμαλιστικές”, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Για πρώτη φορά ο εθνικιστής ηγέτης των Σκοπίων προαναγγέλλει εξελίξεις με τόση σαφήνεια. Ακούγεται ότι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει στη γειτονική χώρα δείχνουν ότι η κοινή γνώμη έχει προετοιμαστεί, σε κάποιο βαθμό, για υποχωρήσεις. Ο αλβανικός παράγοντας, άλλωστε, ασκεί ισχυρές πιέσεις προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμβιβασμού άμεσα.
________________________________________________
Εφημ. Μακεδονία, 27/08/10
Έρχεται η τελική πρόταση Νίμιτς

Την πληροφορία αυτή τη μετέδωσαν ΜΜΕ των Σκοπίων, χωρίς να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ή διάψευση. Μεταδόθηκε επίσης ότι τον ίδιο μήνα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Ν. Γκρούεφσκι και Γ. Παπανδρέου, πιθανότατα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
Αν και φαινομενικά υπάρχει ακινησία, είναι προφανές, για τους γνωρίζοντες την υπόθεση, ότι στο παρασκήνιο υπάρχει έντονη κινητικότητα και ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συντελέστηκαν σοβαρές διεργασίες.
Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει εγκαταλείψει την εμπρηστική ρητορεία, ενώ, σύμφωνα με μετρήσεις που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί και τις οποίες έχει υπόψη της η “Μακεδονία”, η κοινή γνώμη στα Σκόπια έχει, σε κάποιο βαθμό, προετοιμαστεί για την αποδοχή ενός συμβιβασμού. Διπλωματικές πηγές επιμένουν ότι δεν μπορεί κανείς να έχει εμπιστοσύνη στον κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος, στο όνομα της πολιτικής του ανέλιξης και της ενίσχυσης της δημοτικότητάς του, είναι ικανός να τινάξει στον αέρα ακόμη και μία σχεδόν τελειωμένη συμφωνία.Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η ΕΕ το επόμενο διάστημα θα εμπλακεί ενεργότερα στην προσπάθεια διευθέτησης μιας εκκρεμότητας που επηρεάζει την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ, ενώ συνδέουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση Γκρούεφσκι με τη διεθνή αγωνία για σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών έχουν την αίσθηση ότι οι χειρισμοί στο Σκοπιανό γίνονται με όρους απόλυτης εχεμύθειας, με πρωταγωνιστές συνεργάτες τού πρωθυπουργού οι οποίοι δεν ανήκουν στη διπλωματική υπηρεσία. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η μυστικότητα θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου αναγκαία προϋπόθεση για επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης. Στο τραπέζι, πάντως, παραμένει το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη” σε διάφορες παραλλαγές._________________________________________________
Εφημ. Ελ. Τύπος, 27/08/10
ΠΓΔΜ: Είναι καιρός να επιλυθεί το πρόβλημα με το όνομα της χώρας, οι απαιτήσεις όμως της Ελλάδας είναι μαξιμαλιστικές, δηλώνει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ν. Γκρούεφσκι
"Νομίζω ότι είναι πλέον καιρός να επιλυθεί το πρόβλημα με το όνομα, όμως συνεχίζω να θεωρώ ότι τα αιτήματα της Ελλάδας είναι μαξιμαλιστικά", δήλωσε σήμερα στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση.
Ο Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος θα μετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το Σεπτέμβριο, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματισθεί συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Α. Παπανδρέου, στην Νέα Υόρκη και, ως εκ τούτου, όπως είπε, δεν είναι σε θέση, στην παρούσα φάση, να πει αν θα υπάρξει συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στο περιθώριο της Συνέλευσης.
Σε ερώτηση για ποιο λόγο φέτος θα μεταβούν στη Νέα Υόρκη, τόσο ο Πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ, όσο και ο ίδιος - μέχρι τώρα η πρακτική ήταν να συμμετέχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ο εκάστοτε Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών - ο Ν. Γκρούεφσκι απάντησε ότι κάτι τέτοιο προτάθηκε από τον ίδιο τον κ. Ιβάνοφ, με το επιχείρημα ότι είναι καλό να υπάρχει εναλλαγή στο ποιος θα εκπροσωπεί τη χώρα στις εργασίες της Συνέλευσης, κάτι που, όπως πρόσθεσε, το πράττουν αρκετές χώρες.
________________________________________________
Εφημ. καθημερινή, 21/08/10
Πιέσεις προς Αθήνα για την ονομασία ΠΓΔΜ
Αυξημένες πιέσεις για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ αναμένει η Αθήνα το προσεχές διάστημα. Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον επόμενο μήνα στη Νέα Υόρκη, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Εκεί αναμένεται να τεθεί για άλλη μία φορά το ζήτημα εύρεσης λύσης στο θέμα του ονόματος, ώστε στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, τον Νοέμβριο, να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Στη Νέα Υόρκη αναμένεται να γίνει και η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών με τον ειδικό μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς. Αυτή τη στιγμή, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, δεν υπάρχει τίποτα που να προδιαγράφει κάποια πρωτοβουλία του κ. Νίμιτς πριν από τη Γενική Συνέλευση, ώστε να γίνει κάποια προεργασία.
Η Αθήνα θεωρεί ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις θέσεις των Σκοπίων που να δίνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι μια νέα πρόταση θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη από τις προηγούμενες.
Καμία προοπτική αλλαγήςΕκτιμά δε, από τα μηνύματα που λαμβάνει, ότι δεν υπάρχει προοπτική αλλαγής της στάσης των Σκοπίων μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα, και σε δημόσιες αναφορές της πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας φαίνεται να υπάρχει απαισιοδοξία για την προοπτική επίλυσης εντός των επόμενων μηνών. Αυτό το μήνυμα έχει μεταφέρει η ελληνική πλευρά προς τον ειδικό μεσολαβητή. Παράλληλα, η Αθήνα εκτιμά ότι μια νέα πρωτοβουλία Νίμιτς, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, περισσότερο κακό θα μπορούσε να κάνει παρά καλό, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης. Ειδικότερα, μια συνάντηση τώρα θα προκαλούσε νέο κύκλο διαρροών, εκτιμήσεων, αντιδράσεων και δημιουργία κλίματος που περισσότερο θα δυσκολέψει παρά θα βοηθήσει. Ωστόσο, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι θα βρίσκονται στην έδρα του ΟΗΕ τον επόμενο μήνα, θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει εκεί ένας κύκλος επαφών και μάλιστα σε ανώτερο επίπεδο.
Ως προς το χρονοδιάγραμμα του Νοεμβρίου και τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η ελληνική πλευρά απαντά σε όσους θέτουν το θέμα σε αυτή τη βάση ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία δεν απαιτεί σύνοδο κορυφής. Μπορεί να γίνει οποιαδήποτε χρονική στιγμή, εφόσον ξεπεραστεί το θέμα της ονομασίας. Είναι η πλευρά των Σκοπίων που λειτουργεί με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, καθώς σαφώς και θα προτιμούσε η ένταξη να γίνει στο πανηγυρικό κλίμα μιας συνόδου κορυφής, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών των μελών της Συμμαχίας, και όχι απλά να ανακοινωθεί κάποια στιγμή ως κατάληξη μιας σχεδόν γραφειοκρατικής διαδικασίας.
_____________________________________________________________
Εφημ. καθημερινή, 19/08/10
«Συμμαχία» των ομογενών Τουρκίας - ΠΓΔΜ
Τη δική τους ανάγνωση της Ιστορίας προωθούν από κοινού ομογενειακές οργανώσεις της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ, με στόχο την αύξηση της επιρροής των θέσεών τους σε γερουσιαστές των ΗΠΑ. Ο Τουρκικός Συνασπισμός Αμερικής (TCA), η μεγαλύτερη τουρκική ομογενειακή οργάνωση στις ΗΠΑ, χρηματοδοτεί την επίσκεψη σε ΠΓΔΜ και Τουρκία αντιπροσωπείας συνεργατών 18 Αμερικανών γερουσιαστών. Η επίσκεψη διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά (UMD), την ομογενειακή οργάνωση των Σκοπιανών στις ΗΠΑ, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον και σταθερά επιδίδεται σε προώθηση του αλυτρωτισμού των Σκοπίων και ανθελληνική προπαγάνδα. Το πρώτο μέρος της επίσκεψης, που αφορά την ΠΓΔΜ, ολοκληρώθηκε, και το ταξίδι της αντιπροσωπείας συνεχίζεται στην Τουρκία. Στα Σκόπια, οι Αμερικανοί προσκεκλημένοι συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, τον ΥΠΕΞ Αντόνιο Μιλόσοσκι και τον υπουργό Αμυνας Ζόραν Κονζανόφσκι. Σκοπός της επίσκεψης, όπως προσδιορίστηκε από τους διοργανωτές, ήταν να δοθεί η δυνατότητα στους Αμερικανούς γερουσιαστές και τους συνεργάτες τους να «μάθουν περισσότερα για την πλούσια ιστορία της Μακεδονίας και την καθοριστική σημασία ισχυρών δεσμών με τις ΗΠΑ, καθώς και για τον στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει η Μακεδονία στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης». Ενεργώντας από κοινού, οι ομογενειακές οργανώσεις των δύο χωρών προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να ενισχύσουν την επιρροή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ουάσιγκτον και να προωθήσουν τις θέσεις τους. Αλλωστε, και για τη συγκεκριμένη επίσκεψη δήλωσαν ότι είναι πια καιρός να φτάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μια διαφορετική ανάγνωση της Ιστορίας από αυτή που συστηματικά προωθούν οι οργανώσεις των Ελλήνων και των Αρμενίων στις ΗΠΑ. Το δεύτερο σκέλος του ταξιδιού της αντιπροσωπείας στην Τουρκία προφανώς επικεντρώνεται στο θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων, την αναγνώριση της οποίας από την Ουάσιγκτον προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει η Τουρκία. Με την υποστήριξη του εβραϊκού λόμπι των ΗΠΑ στις θέσεις της κάθε άλλο παρά διασφαλισμένη να είναι πλέον, η ομογένεια της γείτονος προσπαθεί να ενισχύσει τους δεσμούς της με ομογενειακές οργανώσεις άλλων χωρών και να διαμορφώσει νέες συμμαχίες.
Μερικά χρόνια μετράει η συνεργασία
Η συνεργασία του Τουρκικού Συνασπισμού Αμερικής με την Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται εδώ και μερικά χρόνια, με την οργάνωση των ομογενών της Τουρκίας να έχει ανακοινώσει τη χρηματοδότηση με 150.000 δολ. της αντίστοιχης της ΠΓΔΜ. Παράλληλα, σε εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνονται στις ΗΠΑ, είτε από τη μία είτε από την άλλη οργάνωση, βρίσκουν πεδίο έκφρασης οι πάγιες θέσεις και των δύο.
___________________________________________________________
Εφημ. Ελ. Τύπος, 16/08/10
ΠΓΔΜ: Τουρκικές και σλαβομακεδονικές οργανώσεις, έστειλαν αμερικανούς λομπίστες στα Σκόπια και στην Τουρκία - Αστοιχείωτοι ιστορικά αμερικανοί, ανακατεύονται με πράγματα που δεν γνωρίζουν
Σύμβουλοι 18 Aμερικανών βουλευτών, μαζί με 15 Τούρκους καθηγητές και επιχειρηματίες, πραγματοποιούν, από χθες, τριήμερη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ, στη διάρκεια της οποίας θα έχουν συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ.
Την επίσκεψη διοργανώνει η σλαβομακεδονική ομογενειακή οργάνωση «Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά» («United Macedonian Diaspora»), με έδρα την Ουάσιγκτον, σε συνεργασία με τον «Τουρκικό Συνασπισμό της Αμερικής» («Turkish Coalition of America»), ο οποίος, όπως αναφέρθηκε, χρηματοδοτεί την επίσκεψη αυτή. Οι δύο αυτές οργανώσεις, πριν από δύο χρόνια, υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, στις ΗΠΑ. Τα μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας συναντήθηκαν, σήμερα, στα Σκόπια, με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, ενώ θα έχουν συναντήσεις και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοβ, τον υπουργό Άμυνας, Ζόραν Κονιάνοβσκι, καθώς και με βουλευτές και εκπροσώπους ΜΚΟ της ΠΓΔΜ, ενώ θα επισκεφθούν τα Σκόπια, τα Μπίτολα (Μοναστήρι) και την Οχρίδα.
Σε ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρεται- μεταξύ άλλων - ότι ο κ. Μιλόσοσκι, στη διάρκεια της συνάντησης με την αμερικανική αντιπροσωπεία, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και του Κογκρέσου, για την αμέριστη και συνεχή υποστήριξη στην ΠΓΔΜ αναφορικά με την επιδίωξή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι, η υποστήριξη αυτή θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί με την υλοποίηση του στόχου της ΠΓΔΜ, που είναι η πρόσκληση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί, το Νοέμβριο, στη Λισαβόνα.
Ο πρόεδρος της «Ενωμένης Μακεδονικής Διασποράς» Μέτο Κόλοφσκι, σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα, στα Σκόπια, ανέφερε ότι η οργάνωση αυτή δεν συμμετέχει στην καμπάνια μερικών άλλων σλαβομακεδονικών ομογενειακών οργανώσεων για διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Πρόσθεσε, όμως, ότι η «Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά» είναι υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, διαφυλάττοντας, όμως, το συνταγματικό όνομα και την ταυτότητα, ενώ τάσσεται και υπέρ της εκκίνησης διαδικασίας στον ΟΗΕ για την αναθεώρηση του Ψηφίσματος 817, στο τμήμα που αφορά το όνομα, προκειμένου να απαλειφθεί η προσωρινή ονομασία FYROM. Το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, αν μέχρι τον Νοέμβριο που θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα δεν βρεθεί λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας, άφησε ανοιχτό ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και γενικός γραμματέας του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος, DUI, Αμπντουλακίμ Αντέμι.    Αν δεν βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας, τότε θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε περαιτέρω. Ένα από τα ενδεχόμενα είναι και η αποχώρηση του DUI από την κυβέρνηση», ανέφερε ο κ.Αντέμι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων, «Ντνέβνικ», με αφορμή τη συμπλήρωση, σήμερα, εννέα χρόνων από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας.   
Ο κ. Αντέμι σημείωσε ότι η ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στους θεσμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αποτελεί προγραμματική δέσμευση του DUI και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα, τόσο για οικονομικούς λόγους, όσο και για λόγους ασφαλείας να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό στο ΝΑΤΟ.    
Ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης ανέφερε ακόμη ότι οι συναντήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ δημιούργησαν, τόσο στον αλβανικό παράγοντα στην ΠΓΔΜ όσο και στην ηγεσία της χώρας και στο διεθνή παράγοντα, την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.   
«Το DUI υποστηρίζει από πάντοτε την ανάγκη εξεύρεσης ενός συμβιβασμού για το ζήτημα της ονομασίας το συντομότερο δυνατό, ο οποίος δεν θα απειλήσει τα κρατικά συμφέροντα της Μακεδονίας και τα εθνικά συμφέροντα των Μακεδόνων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζήτημα, ιδίως όταν γίνεται λόγος για τη γλώσσα και την ταυτότητα των συμπολιτών μας (σ.σ. εννοεί των Σλαβομακεδόνων).
Όλα τα αλβανικά κόμματα υπογραμμίζουν ότι προσφέρουν στήριξη στα μακεδονικά κόμματα. Όμως, η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας δεν πρέπει να παρατείνεται, διότι κάτι τέτοιο προκαλεί εντάσεις και απογοήτευση, κυρίως στους Αλβανούς, οι οποίοι θεωρούν ότι γίνονται όμηροι ενός ζητήματος που εμποδίζει την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς», ανέφερε ακόμη ο κ. Αντέμι, υψηλόβαθμο στέλεχος του DUI, που είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ και του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι. ____________________________________________________________
Εφημ. Καθημερινή, 06/08/10
Η ΠΓΔΜ δεν αποχωρεί από διαπραγματεύσεις
«Είναι σαφές σε όλους ότι στην παρούσα φάση, πολιτική κρίση μπορεί να προκληθεί μόνον αν το DUI αποφασίσει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Ως υπεύθυνο πολιτικό κόμμα δεν επιθυμούμε να προκαλέσουμε πολιτική κρίση, η οποία θα βλάψει τους πολίτες και τη χώρα. Όμως, θεωρούμε ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου και η Μακεδονία δεν πρέπει να αφήσει να χαθεί η ευκαιρία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Νοέμβριο. Ο ίδιος τόνισε ότι η επίσκεψη αυτή της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην ΠΓΔΜ, στοχεύει στο να γνωρίσουν καλύτερα την ΠΓΔΜ οι ανώτατοι Αμερικανοί εκπρόσωποι, καθώς και να εξεταστούν οι δυνατότητες προσφοράς βοήθειας στη χώρα σχετικά με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Ο πρόεδρος του «Τουρκικού Συνασπισμού της Αμερικής» Λίνκολν Μακ Κέρντι, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι στις ΗΠΑ δεν γνωρίζουν επαρκώς την ΠΓΔΜ και την Τουρκία. Οι Οργανώσεις των αποδήμων της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας, κατά την άποψή του, δεν είναι επαρκώς οργανωμένες σε σύγκριση με εκείνες των Αμερικανών ελληνικής και αρμενικής καταγωγής.
Αυτός είναι και ο λόγος, είπε ο κ. Μακ Κέρντι, που οι Αμερικανοί διάκεινται θετικότερα έναντι της ελληνικής και της αρμενικής απόδοσης της Ιστορίας, ενώ αναφέρθηκε και στο υιοθετηθέν Ψήφισμα, εκ μέρους του Αμερικανικού Κογκρέσου, σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων από την πλευρά της Τουρκίας.
«Θέλουμε να διαμηνύσουμε στο Κογκρέσο ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ισορροπημένος διάλογος και όχι αυτόματη τοποθέτηση υπέρ της θέσης μιας ομάδας, δηλαδή να ακουστούν όλες οι ομάδες και να μην ερμηνεύουν την Ιστορία κατά την άποψη μόνον μιας ομάδας», πρόσθεσε ο κ. Μακ Κέρντι.
Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, ο ίδιος είπε ότι δεν είναι αρκετά σοφός για να δώσει συμβουλές. Θεωρεί, ωστόσο, ότι είναι αναγκαίο να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα την αλήθεια της ΠΓΔΜ σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, στο οποίο μπορούν να βοηθήσουν και βοηθούν οι οργανώσεις αποδήμων της ΠΓΔΜ. Κατ' αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε, θα δημιουργηθεί κλίμα για την επίλυση του προβλήματος.
Οι σύμβουλοι των Αμερικανών βουλευτών και οι Τούρκοι καθηγητές και επιχειρηματίες, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης τους στην ΠΓΔΜ, αύριο, θα επισκεφθούν την Τουρκία. 
 macedoniaisgreek

Δεν υπάρχουν σχόλια: